Copy


Beste <<Voornaam>>,

Inspiratie uit Auschwitz
 

 

Deze zomer las ik een boek dat wat onder mijn vel gekropen is: “De bibliothecaresse van Auschwitz” van Antonio Iturbe, gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.  Alice, het hoofdpersonage, heeft me geïnspireerd tot het schrijven van deze blog.
 

Rudi en Alice vertoeven elk in een andere barak en geraken heel erg gesteld op elkaar. Geregeld ontmoeten ze elkaar over de prikkeldraad heen om wat te praten en te ‘flirten’ (hmm, stel het je maar even voor). Omdat Rudi zo dol is op haar steekt hij haar op een gegeven moment een knoflookteentje  toe. In dergelijke omstandigheden een hele riskante onderneming om dit te bemachtigen. Alice eet de knoflookteen niet op in zijn bijzijn en steekt hem in haar zak, tot grote ergernis van Rudi:  “Eet die teen nu toch op! Het is putje winter en je bent graatmager”. Maar Alice vroeg of hij haar leuk vond. Waarop hij: “Je weet dat ik gek op je ben! En je haar zit zo mooi!” Alice straalde: “Je hebt het gezien!”. En daarop maande hij haar opnieuw aan die knoflookteen op te eten. Ze reageert niet.  Toen Rudi haar een paar weken ervoor een selderijstengel had gegeven, had ze net hetzelfde gedaan. Hij begreep er niks van. Alice draaide met haar ogen naar boven, alsof ze hem ergens op wilde wijzen. Ze droeg een paarse diadeem, misschien iets te kinderlijk, maar in Auschwitz een luxeartikel, waarvoor ze met een stengel selderij heeft moeten betalen.
 

Rudi begreep het niet: “Doe dat toch niet! De winter is nog lang niet voorbij en je hebt haast geen warme kleren, je moet goed eten. Snap je dat dan niet? Van jouw kamp gaan er elke ochtend minstens tien lijken met de dodenkar mee, allemaal mensen die sterven van uitputting, ondervoeding of een simpel griepje. Een verkoudheid kan hier fataal zijn, Alice. We zijn zwak. Je moet iets eten! Ik wil dat je hem nu opeet!”
 

Alice kijkt hem verdrietig aan: “Je begrijpt het niet, Rudi”. Verder zegt ze niets, ze zwijgt. En neen, hij begrijpt het niet. Hij vindt het dom dat ze die schaarse en voedzame selderijstengel heeft ingeruild voor een stuk ijzerdraad waar snel wat fluweel omheen is geflanst. Hij begrijpt niet dat Alice straks 17 wordt en dat je maar 1 keer jong bent. De vergankelijkheid van het leven wordt steeds zichtbaarder. Ze zit haar hele jeugd al opgesloten in de lelijkheid van de oorlog en nu is ze heel even gelukkig omdat ze zich mooi voelt. Dat moment geeft haar meer voldoening dan 100 selderij stengels samen.
 

En Rudi weet nog niet waarvoor ze dat teentje knoflook zal gebruiken. Ze heeft haar zinnen gezet op een heerlijk ruikend stuk zeep… om haar kleren en zichzelf mee te wassen… om dan te genieten van die heerlijke geur rondom zich, te midden van alle ellende en vuiligheid.
 

Begrijp jij Alice? Of begrijp je eerder Rudi? Wat zou je zelf doen in dergelijke omstandigheden? Zou je het  weggeven aan een geliefde die er erger aan toe is dan jijzelf? Of verdelen onder een aantal vriendinnen? Of het zelf opeten, verspreid over een aantal weken? Of inruilen voor iets anders?
 

We hebben allemaal onze eigen behoeften. Die veranderen in de tijd, zijn afhankelijk van de context waarin we vertoeven. We staan er zelf zo weinig bij stil, laat staan dat anderen zouden moeten weten waar we nood aan hebben. Soms schamen we ons voor wat we nodig hebben, zoals Alice die na het wassen van haar kleren de rest van de zeep liet liggen, omdat de andere vrouwen haar boze blikken toewierpen.  Soms denken we dat wat wij willen niet zo belangrijk is.
 

Weet jij eigenlijk waaraan je behoefte hebt ?

Sta jij stil bij wat je écht belangrijk vindt?

Uit je dit naar anderen toe?

Vraag je je soms af waarom je kwaad of gefrustreerd bent?
 

Laat je inspireren door het verhaal van Alice en ga maar eens na bij jezelf.

 

Geraak je er moeilijk alleen uit?

Je weet ons te vinden, voor een gesprek, een workshop,….

 

 Verbindende groet,

IlseOpen workshops najaar 2018

Do 11 en 25 okt 2018: tweedaagse ‘Verbindend communiceren’ weekdagen – Oude Abdij in Drongen
Za 20 okt en 10 nov 2018: tweedaagse ‘Verbindend communiceren’  weekenddagen– Oude Abdij in Drongen
Za 17 nov en 1 dec 2018: tweedaagse ‘Ont-wikkel jezelf’ (via enneagram)– Oude Abdij in Drongen


Herhaling werkt!
Heb je al een workshop rond dat thema gevolgd bij Up2Be?
Heb je al rond dat thema gewerkt tijdens individuele sessies bij Up2Be?
En dompel je jezelf graag nog eens onder in het onderwerp?
Neem dan contact op met Up2Be via Ilse@up2be.be!
Je kan deelnemen aan sterk verlaagde prijs!


Individuele coaching
We blijven uiteraard altijd voor je klaar staan om je te begeleiden in het ontwarren van je knoop, je te helpen klaarheid zien in die dingen waarin je vast loopt.

Heb je last van te veel stress? Te weinig energie?
We werken samen een persoonlijk stresshanteringstraject voor je uit
 
Zit je op je werk niet goed meer in je vel?
Via de loopbaancheques van de VDAB kan je voor slechts 40€ 4 uren coaching genieten bij Up2Be!

 
 
Workshops en coaching voor bedrijven
Heb je werknemers die niet goed functioneren of presteren, die zich niet goed voelen in hun vel, waarvan jij je afvraagt of ze wel in de juiste job zitten, die teveel stress ervaren, met wie je persoonlijke relatie mank loopt,… individuele coaching kan hierbij wonderen doen.
 
Struggelt jouw team met hun onderlinge relaties en communicatie? Heeft het last van stress?
Up2Be kijkt graag samen met jou hoe we dit kunnen ombuigen.


 

Up2Be… Just BE
“It’s all up to us, to go UP, where we belong.”

 
Up2Be – www.up2be.be - ilse@up2be.be
 

 

Schrijf je hier in
Up2Be
Amand Casier de ter Bekenlaan 36
9030 Gent
Belgium

Add us to your address book


Je kunt hier jouw gegevens aanpassen of jou uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp