Copy
juni 2018

Digitale nieuwsbrief van
De Christengemeenschap

Meer informatie? Ga naar onze website.

Ten geleide

Hierbij ontvangt u de tweede digitale nieuwsbrief van de Christengemeenschap in 2018.

De volgende data voor het inleveren van kopij is:
15 september 2018.

Uw ervaringen en opmerkingen zijn welkom op secretariaat@christengemeenschap.nl Als u de nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kunt u onder aan de nieuwsbrief op de link om uit te schrijven drukken.
Namens het landelijk bestuur,
 
Ellis Booi (secretaris).

 
Inhoud

 • Uitnodiging 50-jarig jubileum Christengemeenschap Zeeland
 • Landelijke ontmoetingsdag voor leden en belangstellenden
 • Gemeente Arnhem biedt 7 planetenbollen aan
 • Zomercursus over planeten in Amsterdam
 • Drie Reisverhalen voor thuisblijvers
 • Lezing 'Een geur van hoger honing'
 • Verslag bijeenkomst Jongerenwerk Christengemeenschap
 • Conferentie Stichting Wederzijds

Uitnodiging

 
De Gemeente Zeeland te Middelburg viert op zaterdag 30 juni 2018 haar 50-jarig jubileum. De gemeenten van de Christengemeenschap in Nederland en Vlaanderen en haar landelijke organisaties zijn van harte uitgenodigd om deel nemen aan deze feestelijke dag. De officiële uitnodiging kunt u hier downloaden.
Deelnemers wordt verzocht zich zo spoedig mogelijk aan te melden.

Landelijke ontmoetingsdag voor leden en belangstellenden: 13 oktober

 
Datum: zaterdag 13 oktober 2018
Plaats: Zutphen

 
Op zaterdag 13 oktober kunnen we elkaar als leden en belangstellenden uit de verschillende gemeenten weer ontmoeten en met elkaar in gesprek komen.
 
De dag begint om 09.30 uur met de mensenwijdingsdienst en wordt om ± 15.30 besloten met een cultische afsluiting.
 
Leden van de Christengemeenschap hebben in verschillende plaatsen een verbinding gezocht en gevonden met de plaatselijke Raad van Kerken. Zij willen u deze dag in hun ervaringen laten delen.
 
Na een inleiding door Ignaz Stegeman, geestelijke in Rotterdam, wordt u op verschillende manieren actief betrokken bij een thema dat breder is dan het werk in de Raden van Kerken alleen. Het gaat over het ontmoeten van de ander: wat gebeurt er als je uit de veiligheid van je eigen ‘bubbel’ treedt…
 
Verder kunt u op deze dag:
 • horen wat het Landelijk Bestuur het afgelopen jaar heeft beziggehouden en hen daarop bevragen;
 • kennismaken met de gemeente Zutphen;
 • elkaar ontmoeten, bijpraten, contacten leggen of verstevigen.
 
Een uitgewerkt programma komt in het najaar op onze website: www.christengemeenschap.nl.
 
Zoals gebruikelijk neemt u zelf een boterham mee voor de lunch en wordt er gezorgd voor koffie, thee en soep.
 
In verband met de catering is het fijn als u uw komst aanmeldt bij het landelijk secretariaat, e-mail secretariaat@christengemeenschap.nl, tel 070 – 345 15 06.
 
Ellis Booi,
Secretaris landelijk bestuur.

Gemeente Arnhem biedt 7 planetenbollen aan


Dit zijn 7 bollen ter grootte van een vuist, die gemaakt zijn van de 7 planeten metalen. Het is een waardevolle set die Arnhem heeft verworven uit een erfenis. De gemeente wil deze set van 7 bollen te koop aanbieden aan een persoon, groep of gemeente die deze bollen een mooie plaats kan geven. De bollen verdienen gebruikt te worden.


 

ZOMERCURSUS

Zomercursus: 'De gebaren van Saturnus, Jupiter en Mars'
Zondag 15 juli, 20.00 uur, ma. 16, di. 17 en wo. 18 juli 10.00-16.00 uur


In 2016 heeft Liesbeth Bisterbosch - uitgeefster van de sterrenkalender - ons in de zomercursus van de Andrieskerk te Amsterdam meegenomen in de wereld van de sterren, hoe ze zichtbaar worden en zich bewegen op hun hemelboog. Dit jaar zullen we ons in de zomercursus verdiepen in de verschijning van Mars, Jupiter en Saturnus en hun gebaren. Mars wordt eens in de vijftien jaren bijzonder helder; eind juli gaat dit gebeuren. Ook Venus, Jupiter en Saturnus zijn 's avonds goed zichtbaar. De drie bovenplaneten bewegen met de sterren mee, elk in hun eigen ritme. We volgen hoe ze elkaar naderen en ontdekken hoe de zon hun subtiele samenspel dirigeert.

Kunstzinnige en inhoudelijke verdieping worden verzorgd door José Vlaar (euritmiste) en Ardan Heerkens (geestelijke). Op 16 en 17 juli in de avond sterren kijken op de parkeerplaats van Artis vanaf 21.30 tot 22.00 uur (optie).

Lunchpakket zelf meebrengen, voor koffie en thee wordt gezorgd. Aanmelden voor 8 juli bij Ardan Heerkens, tel. 020 3417631, e-mail ardan.heerkens@gmail.com. Kosten: vrijwillige bijdrage.

Reisverhalen voor thuisblijvers

 
Ook deze zomer weer vertellen leden en vrienden van de gemeente Amsterdam na de dienst op zondag (12.00-13.00 uur) over hun reisavonturen ver weg en dichtbij.

- Op 22 juli vertelt Liga Skujina in 'Letland – een land in de Zevensprong' over haar geboorteland, dat een biografie heeft als uit het Nederlandse liedje 'De Zevensprong': na iedere beproeving een stapje verder zetten, ook al lijkt het soms onmogelijk.

- Op 5 augustus vertellen Jacques en Jill Meulman in 'De verbinding tussen de Oekraïne en Nederland' over de vijf jaren dat ze tweemaal per jaar in de Oekraïne waren voor de  opleiding antroposofische psychotherapie en euritmie/euritmietherapie, juist in de tijd dat er in de Oekraïne veel gebeurde.
 
- Op 19 augustus neemt Lisa Hartog  u in 'Reis door de Bijlmer' mee op een wereldreis door Amsterdam Zuid Oost, waar mensen uit vele uiteenlopende culturen bijeen wonen.

Gemeente Amsterdam

Andrieskerk, A.J. Ernststraat 869, 1081 HL Amsterdam, tel 020-6420769
 
'Een geur van hoger honing'
In de woestijn hield Johannes de Doper zich in leven met  onder meer wilde honing. Op deze Johannesdag zondag 24 juni, 12.00-13.00 uur vertelt Marianne de Nooij over de betekenis van honing en van de bijen, toen en nu, in het religieuze en het dagelijkse leven.

Samenvatting verslag bijeenkomst Jongerenwerk Christengemeenschap 10 maart 2018 te Den Haag

 
Aanwezig waren: Adam Ricketts (Den Haag), Clasina Koterus (Amsterdam), Erwin van Eijk (Den Haag), Hanske Rijpma (Rotterdam), Jana Kattenwinkel (Amsterdam), Joshua Rutgers (Gouda/Rotterdam), Madeleine de Vletter-Wulff (Meppel), Marina Schouw (Utrecht), Miriam van Osch (Den Haag), Rudolf van Lierop (Rotterdam), Sander Jue (Zeist)
Afwezig met kennisgeving: Daniël van Bergen en Henegouwen (Rotterdam), Eline van den Muijsenberg (Arnhem), Eva van der Weij (Utrecht/Rotterdam), Ivor Vink (Rotterdam), Wieneke Groot (Arnhem)

We zijn de bijeenkomst gestart met een spel en samen zingen. Daarna een voorstelronde, waarin Adam Ricketts zichzelf wat uitgebreider heeft voorgesteld. Hij heeft in de synode het jongerenwerk onder zijn hoede. Hij wil graag een plek (geen geografische) creëeren waar mensen zich uitgenodigd voelen te zijn wie ze zijn. Hij houdt zich bezig met de vraag hoe hij de sacramenten toegankelijk kan maken voor jonge mensen.

Er wordt gesproken over de kampen, het meest succesvolle jeugdwerk van de Christengemeenschap. Waar kun je terecht als je door alle kampen heen bent en staflid bent geweest of anderszins in de organisatie hebt gezeten? Waar is een plek, waar je herkenning voelt?
 
Van de 17 gemeenten hebben 10 een contactpersoon/drager Jongerenwerk. De anderen worden voorlopig benaderd via het landelijke raadslid.

Jongerenconferentie Keulen
 
Projectgroep Keulen heeft een mooie wervingsposter in allerlei mailboxen laten landen. Het landelijk bestuur betaalt de reis. Gemeenten zouden de deelname financieel kunnen ondersteunen indien nodig.
 
Projectgroep 20-40 jaar is twee keer bij elkaar geweest in wisselende samenstelling. Er zijn nog geen concrete plannen, men is vooral blij elkaar te hebben gevonden.
 
We sluiten af met samen zingen en samen lunchen. Bij de volgende bijeenkomst willen we graag een cultische afsluiting.Conferentie Stichting Wederzijds


Op 6 oktober 2018 organiseert de Stichting Wederzijds een conferentie met de titel: De andere kant van euthanasie.

Voor meer informatie, klik hier.
 

We helpen je graag op weg.

Heeft u vragen of opmerkingen over de Christengemeenschap? Aarzel dan niet om onze site te bezoeken of ons te e-mailen.
 

Contactgegevens

Landelijk Secretariaat De Christengemeenschap
Groot Hertoginnelaan 4
2517 EG Den Haag
Tel: 070-3451506
 

Copyright © 2018 De Christengemeenschap, Alle rechten voorbehouden.
U staat op onze mailinglijst omdat u zich heeft opgegeven voor de digitale Nieuwsbrief van de Christengemeenschap. U kunt zich eenvoudig via onderstaande link afmelden.

Ons e-mailadres is:
secretariaat@christengemeenschap.nl

Wilt u het toezenden van deze Nieuwsbrief aanpassen?
U kunt uw voorkeuren bijwerken of uw afmelden bij de Nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp