Copy
Här är de mest lönsamma branscherna/Varning för höjda kapitalskatter
Torsdag 24 januari 2019
fPlus granskar: Ödesfrågan som Löfven missade
Här är de mest lönsamma branscherna
Hela listan: Demokraterna som utmanar Trump
Låst läge i hamnkonflikten – ett direkt slag mot skogsindustrin

fPlus granskar: Ödesfrågan som Löfven missade

elkrisen Arbetsrätten och värnskatten är två företagarfrågor som statsminister Stefan Löfven har lovat att åtgärda. Men här är företagarfrågan som regeringen har glömt bort vilket riskerar att leda till stora konsekvenser.

Läs mer: Industrin skriker efter en riktkarl i kaoset


Här är de mest lönsamma branscherna

Företagande Se till att starta eget i rätt bransch för att snabbt få fart på affärerna. I de mest lönsamma branscherna har mer än vart tredje företag ett rörelseresultat på över 500 000 efter tre år, enligt en rapport från Swedbank och sparbankerna som listar de hetaste områdena.

Läs mer: Satsa på något av det här om du vill tjäna snabba pengar

Företagarflykten utreds – kan vara en konsekvens av kompetensutvisningar

Företagsklimat Är företagarflykt och talangutvandring på grund av att staten inte uppfyller samhällskontraktet en framväxande trend? Det ska nationalekonomen och författaren Tino Sanandaji undersöka, skriver Entreprenör.

Läs mer: Väldigt många som hör av sig är oroliga över barnens framtid

Omvärldsstrateg: Varnar för höjda kapitalskatter

Skatt Samtidigt som ett antal politiska orosmoln försvinner med den nya regeringen, så presenterades en omfattande skattereform som innehåller såväl risker som möjligheter för investerare. Det konstaterar Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Henrik von Sydow i Privata Affärer.

Läs mer: ”Vi är i en trend med höjda kapitalskatter”

Dyrare el när energiskatten höjs

Elpriset För tredje året i rad kommer elräkningen att bli dyrare i januari. Det beror på att energiskatten höjs, skriver Avanza bank på sin hemsida. För en villaägare höjs elräkningen med cirka 400 kronor i år och för den som bor i lägenhet blir höjningen 100 kronor, enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå.

Läs mer: Elnätsavgiften har höjts med mer än 60 procent på sju år

Läs även: Elbolag: Högsta priserna på sju år väntar

Allt fler småföretag tar steget in i robotåldern

arbetsmarknad Småföretagare intresserar sig allt mer i att inkludera robotar i sina verksamheter, rapporterar Dagens Arbete. Redan nu finns en palett av branscher som har tagit klivet mot robotiseringen. Från en svetsfirma i Dalarna, en grävskoptillverkare i Hälsingland till en träindustri i Västmanland, berättar automationsexperten Bernt Henriksen.

Läs mer: Tydlig tendens nu att småföretag köper fler robotar

Politik

Ny minister öppen för kvotering i styrelser

Jämställdhet Sveriges nya jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) anser att kvotering kan vara ett viktigt redskap för att nå jämvikt mellan män och kvinnor i bolagsstyrelser. Det säger hon i Expressen-TV men konstaterar samtidigt att det i nuläget inte finns något stöd för kvotering i riksdagen.

Läs mer: Inte en lösning ”som ska plockas fram dag ett”


M i Göteborg vill slopa särskild anställningstrygghet

Kommunpolitik Det nya M-ledda styret i Göteborg vill skrota det avtal om särskild anställningstrygghet i staden som i praktiken innebär att kommunanställda inte kan sägas upp, rapporterar GP. Enligt M är avtalet förlegat och att det är bättre att erbjuda kompetensutveckling eller avgångsvederlag.

Läs mer: Oppositionen är kritisk – S och V tänker kriga för avtalet

Utrikes

Hela listan: Demokraterna som utmanar Trump

USA Det är många om budet när demokraterna mobiliserar för att hitta en slagkraftig kandidat som kan utmana Donald Trump om makten 2020. Sju kandidater har redan torgfört presidentvalkampanjer eller förberedande kampanjer. Ett dussintal ytterligare signalerar att de överväger en kandidatur, skriver Dagens Nyheter.

Läs mer: Joe Biden den mest kände och erfarne kandidaten


Expert: Centralbankerna kommer inte kunna hantera nästa lågkonjunktur

konjunktur Om vi går in i en lågkonjunktur kan världens centralbanker få problem att hantera den, säger Harvardprofessorn Kenneth Rogoff till CNN. De dramatiska och kreativa grepp som de tog under finanskrisen för tio år sedan har upphävts allt eftersom.

Läs mer: Politiken försvårar ofta centralbankernas arbete

Toppdemokrat föreslår ”smart mur”

USA Demokraternas inpiskare i representanthuset, James Clyburn, öppnar för att gå Donald Trump till mötes i frågan om muren mot Mexiko. Trump vill att kongressen ska godkänna en finansiering av muren om 5,7 miljarder dollar. Clyburn föreslår dock att pengarna ska gå till en ”smart mur”, med drönare, sensorer och fler gränsvakter.

Läs mer: Inte den mur som presidenten önskar

Krönikan

Samma idéer i Sverige och Finland

PERSPEKTIV ”Sverige har samma konsensus om världen utanför landets gränser som vi i Finland har om skolan”. fPlus krönikör Jan-Erik Andelin skriver om likheter och olikheter i grannländernas politiska landskap.

Läs mer: I svenska och finska vatten simmar samma politiska idéer

Opinion & Debatt

Ylva Johansson skyller havererat jobbmål på de borgerliga

arbetslösheten Socialdemokraterna har, i samband med regeringsbildningen, övergivit målet att ta EU-guld i arbetslöshet. Ylva Johansson (S) skyller på Moderaterna. ”Det är fräckt, även med S-mått mätt”, skriver Expressen i en osignerad ledare och förordar i stället lägre löner, fler enkla jobb och språkutbildning för nyanlända.

Läs mer: Ett märkligt chauvinistiskt mål att vilja ”vinna” över andra länder

Läs även: Svantesson: Magstarkt – regeringen skyller ifrån sig


Professor: ”Tro på fortsatt låg ränta kan få förödande effekter”

räntepolitik Chefsekonomer och börsanalytiker verkar rörande överens om att kommande räntehöjningar kommer att bli blygsamma. Men kan vi lita på det? Det undrar Lars Oxelheim, professor vid IFN, i en debattartikel i Svd. ”Sverige är del av en global finansiell marknad och Riksbankens kontroll kan komma att sättas ur spel”, skriver han.

Läs mer: Riksbankens transparens bidrar till ett flockbeteende

Läs även: Ekonomer ifrågasätter Riksbankens existens

Bländas Hamnarbetarförbundet av makten?

Arbetsmarknad Hamnarbetarförbundet har närmast kategoriskt tackat nej till alla kollektivavtal som de har blivit erbjudna sedan de bildades i början av 70-talet. Fortsätter de i samma anda, så kommer de i längden att hota andras fackliga rättigheter, skriver krönikören Eva Cooper i Arbetsmarknadssnytt.

Läs mer: Hamnarbetarförbundet ställer den svenska modellen på ända

Du har väl inte missat?

Oppositionsledaren har utropat sig till president

Venezuela Oppositionsledaren Juan Guaidó har svurit in sig själv som tillfällig president i Venezuela, rapporterar Reuters. Beskedet kom samtidigt som hundratusentals människor samlats för demonstrationer både mot och till stöd för president Nicolás Maduro, enligt AFP. Kort därefter kom beskedet att USA:s president Trump erkänner Juan Guaidó som landets tillfällige president.

Läs mer: Säger sig vilja utlysa fria val

Läs även: Donald Trump erkänner Guaido som president

Läs även: Maduro bryter med USA – diplomater skickas hem

Läs även: Många latinamerikanska länder stöttar Guaidó

Läs även: Analyser: Nu är det allvar – ”demokratisk kupp” sker

Mer från nyhetsdygnet

Branschnytt

Låst läge i hamnkonflikten – ett direkt slag mot skogsindustrin

Skogsindustri Den pågående hamnkonflikten får konsekvenser för svenska företag. Särskilt hårt drabbas skogsindustrin som är beroende av hamnarna, och som just nu brexit-laddar för fullt. Det skriver Arbetsmarknadsnytt, som gjort en rundringning.

Läs mer: ”Vi blir drabbade som tredje part och våra kunder som fjärde part”

Läs även: Svenskt Näringslivs vd: Den här strejken är orimlig


Dråpslag mot restauranger – utredning om personalliggare fördröjs

Besöksnäring Reglerna om personalliggare är långt ifrån populära i restaurangbranschen. Och problemet lär består efter att Skatteverkets granskning av personalliggarens effekter på skatter och svartarbete har fått stå tillbaka för andra prioriteringar från analysavdelningen, skriver nyhetssajten Besöksliv.

Läs mer: Granskning av personalliggare i malpåse

Till sist

Ikea lanserar smarta högtalare för medel-Svensson

Uppkopplat En serie smarta högtalare, som Ikea och Sonos utvecklar tillsammans under namnet ”Symfonisk”, ger en glimt av möbeljättens satsning på ljudsystem och smarta hem för den breda massan. Lanseringen är planerad till augusti, skriver sajten fastcompany.com.

Läs mer: Kombinerar Sonos ljud med möbler


Lista: De fem största matbluffarna 2018

Pris Blev du offer för falsk marknadsföring 2018? Då är du förmodligen inte den enda. Här är de fem finalisterna till utmärkelsen ”Årets matbluff”, som konsumentföreningen Äkta vara delar ut.

Läs mer: Klimatbov påstods vara vatten