Copy
Facktoppen om lyxresan: ”Vi var i klorna på finnarna”
Fredag 11 januari 2019
Här är företagens mest hatade regel
Efter räntehöjningarna – så förhandlar du ned boräntan
Facktoppen om lyxresan: ”Vi var i klorna på finnarna
Reinfeldt: Privata företag tar över polisens roll

Facktoppen om lyxresan: ”Vi var i klorna på finnarna”

Avslöjande En lyxresa till Rom med femstjärnigt hotell, vingårdsbesök och lyxmiddag undfägnades två facktoppar i Civilekonomerna under en weekend förra året. Allt på medlemmarnas bekostnad. Det rapporterar Aftonbladet.

Läs mer: ”Det är aningslöst och naivt av oss”


Här är företagens mest hatade regel

Företagare 86 procent av företagarna anser att hanteringen av lagar och regler är betungande eller mycket betungande för det egna företaget mätt i tid och pengar. Nu visar en undersökning som Arbetsmarknadsnytt och fPlus beställt från Svenskt Näringslivs företagarpanel att det är en specifik regel som sticker ut.

Läs mer: Här är företagens mest hatade regel

Experter: Bra läge att pruta och förhandla om boräntan

boräntan Efter bankernas höjningar av boräntorna de senaste veckorna är det nu ett ypperligt tillfälle för kunderna att pruta och förhandla. Det säger flera bedömare till SvD Näringsliv.

Läs mer: Kan löna sig att kolla med uppstickarna

Läs även: Efter Riksbankens höjning – här är bankerna som följt efter

Läs även: Ekonomerna: Så påverkas vi av räntehöjningen

Mjölkbonde hårt drabbad av strömlösheten

stormen Strömlösheten i Roslagen drabbar lantbruket i regionen hårt. Vattenfall har inte kunnat leverera el till Billinge gård på sju dygn. ”Att producera mat är en samhällsnytta som borde ha en större prioritet”, säger mjölkbonden Anette Gustawson till Land Lantbruk.

Läs mer: Så drabbas lantbruket av strömavbrott

Oklara effekter av flygskatten

Flygskatten Transportstyrelsen har analyserat första året med flygskatt och meddelar idag i ett pressmeddelande att för första gången på fem år har antalet passagerare minskat under perioden april-september. Men det beror inte bara på flygskatten, framkommer i rapporten ”Första halvåret med flygskatt”.

Läs mer: Därför minskar antalet passagerare

Stärkt omställningsavtal för privattjänstemän

Arbetsliv Svenskt Näringsliv och den fackliga paraplyorganisationen PTK har enats om bättre omställningsvillkor. Överenskommelsen rör privatanställda tjänstemän. Det gör att Svenskt Näringslivs medlemsföretag nu under en tid helt slipper avgift.

Läs mer: Möjligheten till omställning hela arbetslivet förbättrad

Reinfeldt: Privata företag tar över polisens roll

Brottslighet Den svenska brottsbekämpningen flyttar från rättsväsendet till privata aktörer. Det visar en ny rapport från Trygghetskommissionen. "Det är de privata aktörerna som ser bedrägeriförsöken, det är de som försöker kartlägga vilka personer och nätverk som ligger bakom och det är de som jobbar med att höja trösklarna för att försvåra det", säger ordförande Fredrik Reinfeldt. 

Läs mer: Svensk polis styrs av det som har ett högre straffvärde

Politik

Ny mätning: KD ökar kraftigt – är större än C

opinion I en ny mätning från Expressen/Demoskop går Kristdemokraterna om Centerpartiet i väljarstöd. KD får en toppnotering på 7,7 procents väljarstöd. Samtidigt tappar C 1,6 procentenheter och får därmed 6,9 procent.

Läs mer: Socialdemokraterna är största parti


M och KD: Regeringens politik hotar elförsörjningen

Energi Det har utbrutit ett politiskt bråk om det svenska elnätet. Regeringen stoppade i somras nätbolagens möjlighet att höja nätavgifterna men nu hävdar nätbolagen samt M och KD att regeringens åtgärd hotar Sveriges elförsörjning. Det skriver Dagens Industri.

Läs mer: KD: Det var valfläsk utan konsekvensanalys

Läs även: Professor: Elbolag kör skrämselpropaganda

Läs även: Elkrisen slår allt hårdare i syd

7 april rekommenderas för möjligt extra val

Extra val? Valmyndigheten har nu lämnat sin rapport till talman Andreas Norlén om förutsättningarna för ett extravval. Myndigheten rekommenderar söndagen den 7 april som datum för ett eventuellt extra val.

Läs mer: Beräknas kosta 346 miljoner kronor

Utrikes

Xi Jinping.

Analytiker anar framsteg i USA:s och Kinas relation

Handelskriget Analytiker ser flera tecken på att framsteg togs i förhandlingarna om att avsluta handelskriget mellan USA och Kina sedan den senaste omgången avslutades i Peking i veckan. Det skriver CNBC.

Läs mer: ”Det finns flera tecken på måttlig framgång”


”Rätt att bli bortglömd” kan begränsas till EU

EU ”Rätten att bli bortglömd”, det vill säga att Google har skyldighet att på begäran plocka bort graverande sökresultat från sin sökmotor kan komma att begränsas till enbart EU. Det rapporterar Reuters.

Läs mer: Google skulle då bara behöva radera uppgifter om personer från sina sökmotorer inom EU och inte internationellt

Ford skär ner i Europa – tusentals får lämna

Arbetsmarknad Amerikanska Ford meddelar kraftiga neddragningar i Europa som kommer att innebära att tusentals anställda får sluta, rapporterar Reuters.

Läs mer: Ska bland annat lägga ner automatväxeltillverkningen i Bordeaux

Lägsta arbetslösheten på tio år

Europa Arbetslösheten bland de 19 euroländerna sjönk till 7,9 procent i november, från reviderade 8,0 procent i oktober, visar ny statistik från Eurostat.

Läs mer: I hela EU låg arbetslösheten stilla på 6,7 procent

Opinion & Debatt

Ledare: Vilket blir löftet i nästa val, om vi inte får stopp på lögnen nu?

Populism Sedan valet 2014 har Stefan Löfven trumpetat ut målsättningen att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet 2020. Men några realistiska reformer för att nå målet har i själva verket aldrig tagits, skriver Per Gudmundson, i Svenska Dagbladet.

Läs mer: ”Det statsbärande partiet har skamlöst kunnat påstå att det ska utrota arbetslösheten”


Näringslivet måste ta ställning i Kinafrågan

GLOBALISERING I takt med att kinesiska företag, som Huawei, letar sig in i många utländska marknader, däribland Sverige, är det rimligt att det svenska näringslivet diskuterar fram ett rimligt förhållningssätt gentemot företagens framtida inflytande, skriver DI:s ledarskribent Torun Nilsson.

Läs mer: Så ska svenska företag förhålla sig till repressiva regimer

Extratjänsternas bisarra konsekvenser

Extratjänsterna Den rödgröna regeringens försök till att minska arbetslösheten med hjälp av extratjänster har istället lett till att arbetslösa fått betalt utan att faktiskt utföra arbete, skriver Cecilia Centrén och Edward Hamilton på Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i Expressen.

Läs mer: ”Nu krävs en omläggning från ineffektiva åtgärder till insatser som faktiskt leder till resultat”

Läs även: Gudmundson: Extratjänster är bara dyra låtsasjobb

Läs även: Malmö stad försökte rekrytera arbetslösa för att spara miljoner

”En ny regering måste garantera äganderätten”

Äganderätt ”Det är oacceptabelt att hundratals skogsägare får vänta i flera år på att Skogsstyrelsen ska handlägga deras ansökningar om avverkningstillstånd, utan att veta om skogen får avverkas eller inte”, skriver Johan Eriksson, medlemschef och Torgnys Hardselius, styrelseordförande för Norra Skogsägarna i ett debattinlägg i Västerbottens-kuriren.

Läs mer: Därför tvingas skogsägare stämma staten i domstol

Läs mer: Inte konstigt att det råder upprorsstämning i skogen

Läs även: Holmens vd: Sverige känns inte rättssäkert idag

Du har väl inte missat?

Peter Englund och Kjell Espmark.

Englund och Espmark återvänder till Akademien

Svenska Akademin Ledamöterna Peter Englund och Kjell Espmark återvänder till Svenska Akademiens ”inre arbete”, meddelar de för DN.

Läs mer: ”Nått en punkt där en fortsatt insats i reformarbetet bara kan göras inom Akademien”

Läs även: Detta har hänt: Krisen i Svenska Akademien

Mer från nyhetsdygnet

Branschnytt

Fler jobb väntar inom hotell- och restaurang...

besöksnäring Hotell- och restaurangnäringens personalbehov blir fortsatt stort under 2019. Jämfört med sysselsättningen i helhet ligger personalbehovet i topp. Dock är siffrorna inte lika starka som de var förra året under samma period, skriver Besöksliv.

Läs mer: En motor för jobb till utrikesfödda


... men betydligt färre inom handeln

Handel Det ser mörkt ut för jobbtillväxten inom handeln inför 2019, skriver tidningen Market. Det spår Manpowers arbetsmarknadsbarometer. ”Prognosen betydligt lägre än förra året”, kommenterar Manpowers vd Mikael Jansson.

Läs mer: Naturlig avmattning efter julhanden – dock värre än i fjol

Till sist

Myten om de giriga träpatronerna

Skogen Baggböleri – kallas de händelser där skogsbönder i slutet av 1800-talet lurades av giriga skogsbolag att sälja sin skog för en spottstyver och en sup brännvin. Men det stämmer inte skriver Nils Johan Tjärnlund, författare och vetenskapsjournalist. Det var driftiga skogsbönder och entreprenörer som skötte mycket av försäljningen visar ny forskning.

Läs mer: Ofta driftiga bönder och entreprenörer som sålde skogen