Copy
 Butlletí 58. Febrer 2021
Comunicat de l’Associació de Veïnes i Veïns de la Dreta de l’Eixample sobre els recents esdeveniments a l’espai públic de la ciutat

Aquestes darreres setmanes de febrer, el nostre Barri ha viscut molt de prop els esdeveniments que s'han produït a la ciutat, i també a diferents pobles i ciutats de tot el país. Els nostres joves surten al carrer a expressar amb ràbia la injustícia d'aquests temps. Hi ha manifestacions i violència, i per nosaltres, com per gran part de la societat que en altres ocasions hem estat a peu de carrer defensant els drets socials, individuals i col·lectius, la violència que hem vist i hem sentit ens ha impactat i ens ha causat una gran preocupació.

Davant d'aquests fets i del context que els envolten, ens preguntem si la societat en què vivim i els nostres governants estan a l'altura de les circumstàncies. Condemnem la violència, vingui d'on vingui, sense reserves. Deplorem la situació en què s'han vist involucrats veïns, veïnes i comerciants i els danys causats al patrimoni de la ciutat, però no podem deixar d'analitzar perquè i com es produeix. Som conscients que el desconcert ha travessat els carrers i que aquest equinocci pandèmic que vivim, ha fet accelerar el canvi d'època que ja s'anunciava: creixents desigualtats, criminalització de la llibertat d'expressió, elevadíssim índex d'atur, canvi climàtic..., ens és difícil poder endevinar els processos de canvi als que ens enfrontem.

Vivim en una societat on la violència d'Estat es manifesta cada cop de forma més evident, en un país on algú pot anar a la presó per una piulada o la lletra d'una cançó. En plena pandèmia de la Covid-19, en una de les crisis econòmiques més grans mai suportades, famílies senceres són desnonades cada dia i d'altres es veuen abocades a dormir al carrer. Una societat democràtica no pot viure en un clima de violència permanent ni resoldre tots els seus conflictes i controvèrsies a través del Codi Penal. És el símptoma de la malaltia.

Els joves necessiteu ser escoltats i comprenem la vostra desesperació davant aquestes evidències, encara que no compartim de cap manera la presència de violència a les protestes i manifestacions, ni que aquesta s'acabi convertint en un objectiu per si mateixa. A peu de carrer hem parlat amb vosaltres i us hem preguntat el perquè d'aquesta violència? La vostra resposta ha estat: I si no, què fem davant de tanta injustícia?

Condemnem la violència, però no deixarem de reflexionar en com, quina és la manera i quins són els instruments i les mesures necessàries per canalitzar aquest desconcert, i sobretot, què hem de fer des de la societat civil per aprendre a compartir com volem viure i quina forma li donem a la vida en comú. Ens preguntem també si no estarem arribant al límit en la percepció de pèrdua de democràcia i si el fet de viure en una societat i un sistema injust, no té algun responsable. Ens adrecem a tots els veïns i a totes les veïnes del barri, de la resta de barris, a les Institucions, a les famílies, a les Escoles, a les Universitats, Centres Esportius, perquè cerquem respostes a aquestes preguntes. Els joves són el futur dels nostres barris.

La Dreta de l’Eixample, 26 de febrer de 2021
La Junta de l’AVVDE
LA LLEI DE L'HABITATGE i LA REGULACiÓ DEL PREU DEL LLOGUER: PROMESES I INCÒGNITES

Aquesta setmana el Ministre Ábalos ha ofert una roda de premsa en la qual ha afirmat que la força majoritària al govern no vol regular els preus dels lloguers. El límit al preu del lloguer estava contemplat entre l'acord firmat entre Podemos i el PSOE dins del Govern de coalició que encapçala Pedro Sánchez. Els socis minoritaris reclamen aquesta regulació que va ser fruit d'un acord que es va assumir amb la societat civil: l'acord pressupostari va arribar poc després que més de 9.000 organitzacions socials demanessin al Govern que regulés els lloguers. Si es confirma la proposta explicada pel Ministre, els fons voltors no sols hauran aconseguit permís per a continuar especulant sense límits, sinó que a més, gaudiran de nous favors fiscals.

Mig centenar d'organitzacions exigeixen al PSOE que compleixi amb la seva promesa a la Llei d'Habitatge. Segons els Sindicats de Llogaters, "les protestes que fa una setmana que esclaten als carrers han assenyalat una profunda crisi democràtica. És responsabilitat del Govern no augmentar encara més la desafecció política incomplint les seves promeses per a acontentar als bancs i els fons voltor. Aquest anunci és simplement intolerable: suposa no sols calcigar els acords adquirits i donar l'esquena a la societat civil, sinó condemnar a milions de persones a abusos en el mercat de l'habitatge".

Mig centenar d'organitzacions de tots els sectors han exigit al PSOE en una roda de premsa que elabori una llei d'habitatge a l'alçada de les circumstàncies. Sindicats laborals com CCOO, UGT o CGT, organitzacions socials com l'Observatori Desc o la COESPE o les Marees i moviments socials de tot el territori, han posat avui l'habitatge al centre i impulsen la Iniciativa Ley de Vivienda. Podeu llegir el Manifest en aquest enllaç: https://sindicatdellogateres.org/manifest-per-una-llei-que-garanteixi-el-dret-a-un-habitatge-digne-i-adequat/

El Sindicat de llogateres convoca a una primera mobilització contra l'anunci que ha fet el Govern:

CERCAVILA LLOGATER // DIJOUS 25 DE FEBERER 17H //
PONT DE LA TORRASSA, L’HOSPITALET (L1 Santa Eulàlia)

 
SUPERILLES, LA REEDICIÓ DEL PLA CERDÀ
 
El programa Superilles és un model de transformació dels carrers de tota la ciutat que té com a objectiu aconseguir un espai públic saludable i que afavoreixi les relacions socials i l'economia de proximitat. Barcelona és una de les ciutats amb més escassetat d’espais verds d’Europa, comptem amb 6,64m2 d’espai verd per habitant, sense tenir en compte Collserola. En alguns districtes inclús aquests valors, estan molt per sota, com és el cas de l’Eixample, que es mou amb uns valors de 1,85 m2/hab.

Després d'actuacions en àmbits reduïts, com al Poblenou, Horta o Sant Antoni,  el programa de Superilles s’expandeix i s’accelera,  l’ Eixample central serà l’ àmbit d’actuació prioritària. Una de les noves superilles estarà situada a l'entorn del carrer de Girona, entre la ronda de Sant Pere i el carrer de Còrsega i el carrer de Roger de Llúria i el passeig de Sant Joan.

La més recent reedició del pla Cerdà s'acompanya d'un procés participatiu iniciat amb una comissió de seguiment que es reuneix per treballar i debatre, en una primera fase, la implementació del model superilles i els criteris d'urbanització dels carrers, així com validar el mateix procés participatiu.

Les primeres sessions del Grup Impulsor de Superilla Barcelona s’han desenvolupat el 16 i 23 de febrer. Més informació i el vídeo de la presentació d’aquesta sessió en els enllaços següents:
https://bit.ly/3qPutSz
https://bit.ly/3utz5jq

Per sol·licitar informació podeu escriure a: procesparticipatiu@bcn.cat

Si voleu més informació, podeu veure: És una bona idea transformar l’Eixample en una superilla?
https://beteve.cat/basics/superilla-eixample-analisi-arquitectes/
 
REVOLTA ESCOLAR I REVOLTA VEÏNAL

La necessitat de pacificar els entorns escolars és una reivindicació sostinguda en el temps per associacions de famílies i docents. En el manifest d'aquest ampli col·lectiu, es demana que davant els centres educatius només hi hagi un carril de circulació i que la velocitat quedi limitada a 20 quilòmetres per hora, que desapareguin les «autopistes urbanes», que s'actuï amb la celeritat amb què s'han ampliat les terrasses dels bars i restaurants, l'eliminació de places d'aparcament en els accessos a l'escola i el control dels nivells de contaminació. Segons un estudi d'Eixample Respira que parteix de les dades recollides per les estacions meteorològiques, el 30% dels centres educatius de Barcelona superen el límit recomanat de diòxid de nitrogen, un percentatge que escala al 90% en el cas de l'Eixample.
 
El 26 de febrer continuaran els talls de trànsit a la ciutat.
L'Agència de Salut Pública de Barcelona, en el seu Informe 2019 d'avaluació de la qualitat de l'aire a la ciutat de Barcelona, estima que, municipalment, "l'excés de contaminació de l'aire en relació amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) causa el voltant del 7% de les morts naturals (unes 1.000 morts anuals), l'11% dels nous casos de càncer de pulmó i el 33% dels nous casos d'asma infantil" i que "el 35% dels ciutadans i el 25% de les escoles estan exposades a nivells de NO2 superiors al nivell legal marcat per la Unió Europea de 40 µg/m3." Aquest percentatge, segons l'esmentat estudi, varia molt entre districtes de Barcelona, i arriba a afectar el 94% de la població de l'Eixample, per exemple.

Al nostre districte, des de l'any 2010, se sobrepassen de forma sistemàtica els nivells legals de diòxid de nitrogen (NO²), i patim diàriament una qualitat de l'aire molt per sobre dels nivells màxims exigits per l'Organització Mundial per la Salut. Els nostres carrers són veritables autopistes urbanes, per exemple:
- Carrer Aragó (6 carrils) 85.635 vehicles/dia.
- Gran Via (8 carrils) 56.694 vehicles/dia.
- Carrer Marina (6 carrils) 42.252 vehicles/dia.
- Carrer València (4 carrils) 29.817 vehicles/dia.

L'Eixample és el districte més poblat de Barcelona, amb una densitat de població de les més altes d'Europa: 356,3 hab/ha. Al districte hi ha 53 escoles bressol, 47 escoles infantils i de primària, 32 centres d'educació secundària, batxillerat i FP i 1 escola d'educació especial.

Més informació sobre la pacificació en d’entors escolars:
Diari Ara: https://bit.ly/3ksVvwZ
La Directa: https://directa.cat/revolta-veinal-i-escolar-contra-les-autopistes-urbanes-i-la-contaminacio/

 
CONSELL PLENARI DEL DISTRICTE DE L'EIXAMPLE

Sessió ordinària telemàtica  
Dia 4 de març de 2021 a les 18:30 h.


La sessió d’aquest Ple serà difosa pel canal  YouTube de l’Ajuntament de Barcelona i podrà seguir-se a través del següent enllaç: https://youtu.be/71iCZ5WNkQg

Les ciutadanes i ciutadans que vulguin intervenir sota un punt de l’ordre del dia, podran registrar-les pels següents canals:

 a) Presentant una la sol·licitud d’intervenció mitjançant la plataforma IRIS, fins a les 12:00 hores del dia 3 de març: http://www.bcn.cat/cgi-bin/queixesIRIS?id=574
 b) Enviant un correu a Regidoria:  regidoria.eixample@bcn.cat,  amb un full adjunt “Full Plenari Regidoria Eixample.docx” degudament  complimentat, que podreu trobar a la web de l'Ajuntament del Districte. El termini d’enviament serà fins a les 12:00 hores del dia 3 de març.

Les ciutadanes i ciutadans que vulguin intervenir directament via telemàtica, ho hauran d’indicar. El mateix dia del Plenari rebran l’enllaç corresponent per poder-se connectar.
RECOMANEM
Fina Miralles. Soc totes les que he sigut
 
L’obra de Fina Miralles sorgeix en el context del franquisme, en el qual la censura controlava qualsevol forma d’expressió sota imposicions morals, determinades pel poder de l’Església catòlica auspiciada pel règim.  Miralles trenca amb les propostes academicistes que s’ensenyaven a les escoles d’art de l’època i amb les formes de comportament establertes. La seva pràctica reconfigura el concepte del que és artístic, dins de la multiplicitat d’actituds que desdibuixen el que la historiografia tradicional havia englobat sota l’epígraf d’art conceptual. MACBA. Fins al 5 d’abril.
Associació de veïns i veïnes de la Dreta de l'Eixample
Copyright © 2021 Comunicació AVVDE, All rights reserved.