Copy

Beste Voedselfamilieleden,

Onze fysieke activiteiten voor het netwerk liggen helaas grotendeels stil door de coronacrisis, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. Wij zijn druk achter de schermen en ook in het netwerk gebeurt er veel, dat zie je wel aan de lange lijst updates aan het eind van deze nieuwsbrief!  

In deze nieuwsbrief vind je twee blogs over Patricks verkenningen naar de veenweidepolder van de toekomst! Het kennisteam schrijft over de effecten van een écht regionaal voedselsysteem op onze leefomgeving. Ook interviewden we de initiatiefnemer van Sjouk het Kalf - Zonder vlees geen melk

We zijn benieuwd naar jullie input voor onze bottom-up Factsheet Regionaal Voedselsysteem Zuid-Holland 2020. Heel leuk om die zo samen met spelers in ons netwerk op te bouwen! 

Groet ook namens het Voedselfamilies Kennisteam & het Team Duurzame Landbouw van de Provincie Zuid-Holland,

Patrick Kaashoek & Rachelle Eerhart 
Stichting Voedselfamilies
info@voedselfamilies.nl
 

Benieuwd naar jouw input voor de Factsheet Regionaal Voedselsysteem Zuid-Holland 2020! 

Het stond al lang op ons wensenlijstje: een goede inventarisatie maken van het regionale voedselsysteem in Zuid-Holland. Zodat we beter weten waar we over praten, het voor iedereen inzichtelijk is wat er gebeurt én leren & samenwerken makkelijker tot stand komt.

De afgelopen weken hebben we een start gemaakt door mensen uit het Voedselfamilies-netwerk die actief zijn in het regionale voedselsysteem van Zuid-Holland te vragen om input. We vroegen hen bijvoorbeeld wie er naast zijzelf goed overzicht hebben, welke initiatieven er zijn en welke ontwikkelingen er zijn vanuit gemeenten en andere organisaties. 

De eerste input vind je hier in dit levende document. We hebben de provincie opgedeeld in 13 regio's en zijn benieuwd naar de aanvullingen die jij wellicht hebt voor jouw regio! Zou je ze met ons willen delen via info@voedselfamilies.nl? Zo bouwen we samen aan een mooi overzicht! 

Blog 7 Kennisteam: Impact van korte keten landbouw op de leefomgeving in Zuid-Holland

Als 80% van ons eten dichtbij wordt geproduceerd, welke impact heeft dat dan op het landschap? Studenten van de HAS Hogeschool in Den Bosch deden hier onderzoek naar in opdracht van het Voedselfamilies-Kennisteam.


Het 80/20 model heeft wel degelijk impact op de leefomgeving. De studenten hebben gekeken naar de meest relevante omgevingseffecten, impact op lucht, bodem en water. Op basis daarvan zijn er ontwerpkeuzes gemaakt en is de veranderende leefomgeving in kaart gebracht. Zoals te verwachten valt: de inrichting van het Zuid-Hollandse landschap zal drastisch veranderen om aan het 80/20 model te kunnen voldoen.

Lees hier verder. Op onze site kan je ook het eindrapport van de studenten downloaden.

Blog 4 Polderen 3.0: Buitenplaats Molenwei, waar de oprukkende stad haar schaduw vooruit werpt

A4, afslag Leidschendam. Na een flard van het industrieterrien cq. kantorenpark Forepark beland ik in de VINEX-wijk Leidschenveen. Eenmaal daardoorheen gereden vernauwt de weg zich en opent zich tegelijkertijd de laatste pluk open land tussen alle stedelijkheid.


Ik bevind mij op de oude weg langs een enorme boezemvaart richting Stompwijk, het enige nog echte dorp tussen Den Haag en Zoetermeer in dit stuk van het (verder totaal niet) Groene Hart. Met de A4 in mijn linkerooghoek koers ik richting Buitenplaats Molenwei. Deze plek is uit een ander tijdgewricht. Ontworpen vanuit een heel ander idee. (Nog) niet vervangen door een paar kapitale villa’s.


Grondwaarde (tot) 800.000 euro per hectare – in verband met speculatie op toekomstige woningbouw. Ik ken geen plek in Zuid-Holland waar de spanning tussen stad en platteland meer voelbaar is dan hier. Want met een grondprijs van 800.000 per hectare is boeren geen optie. Wat gebeurt er dan met het platteland? Hoe blijft het dan leeg? Wie beheert het? Wie durft dat nog aan....? Lees hier verder.

Enquête: Voedselmakers, hoe gaan jullie om met voedselveiligheid?

Studenten van Inholland doen momenteel samen met Voedselfamilies-lid Sanne Zwart van RotPot en Makerscoöperatie Flowers & Sours onderzoek naar voedselveiligheid bij voedselmakers die produceren voor de korte voedselketen. 

In het onderzoek hebben fermenteerders en makers die werken met reststromen de focus, omdat er op het gebied van voedselveiligheid nog weinig wetgeving voor deze groep is. Aan dit soort makers de vraag om deze enquête in te vullen over knelpunten die zij tegenkomen. Veel dank alvast! 

Sjouk het kalf: Zonder vlees geen melk! 

Ineens was daar Sjouk het kalf op Facebook. We zagen hoe er in Friesland een kalfje in een Volvo-achterbak met stro werd geladen en hoe dat kalfje in Midden-Delfland een fijne stal+weiland vond. En een vriendje kreeg, Spek.

Sjouk en Spek bleken de adoptiekalveren van voedselsysteemkenner Hiske Ridder uit Den Haag te zijn. Via het grootbrengen van deze kalfjes, onderzoekt Hiske op nieuwsgierige en open wijze de kalverenbusiness. We stelden haar wat vragen! Lees het interview hier

Blog 5 Polderen 3.0: Boerderij Landlust – een start-up voorbij de vallei des doods

We staan met de polderpioniers in het land aan de Oostgaag in Maasland. Op de fundering van de nieuwe stal van Roel van Buuren. In de verte – tegen het glas van het Westland – grazen zijn bruin-beige Jersey’s. Nauwelijks te zien in het nog groene gras.


Het gaat goed met Roel van Buuren. Sinds ons bezoek. Niet dat die twee iets met elkaar te maken hebben trouwens. Tijdens ons bezoek kwam het verlossende telefoontje: de stal – waarvan de fundering al lag – mag daadwerkelijk gebouwd worden. Eindelijk!

Het is het voorlopige einde van een (vijf)jarenlange soap die anderhalve ton heeft gekost. Net nadat hij de boerderij had overgenomen, kwam de fosfaat-discussie. Omdat de boerderij niet als zodanig meer in gebruik was, zat Roel in de rafelranden van de regeling. En dus op de resevebank. Vijf jaar vertraging, duizenden euro’s armer, krijgt hij dispensatie... Lees hier verder.

In en om de Voedselfamilies...

Benieuwd wat er verder allemaal speelt op het gebied van duurzame voedseltransitie in Zuid-Holland? Een greep uit alle berichten

 • Er is een nieuwe POP3-subsidieronde voor jonge boeren die willen verduurzamen
 • Het bestuur van Stichting Groene Hart Streekproducten zoekt versterking! Bekijk hier de vacature.
 • De horecazaak in Boekhandel Donner in Rotterdam is veranderd in een streekproductenwinkel
 • Leuk voor Sint en Kerst: kookboek 'Smaak van de Waard' van Esther van Leeuwe uit de Krimpenerwaard! 
 • Boer en Boswachter in gesprek: Paul Sonneveld vertelt Natuurmonumenten over zijn bedrijf Bavette in Maasland. 
 • De eiwittransitie aangaan met een meelwormenkwekerij, Remco Mensinck ging het avontuur aan en vertelde erover bij Nieuw Voer. Op 30 november gaat het bij Nieuw Voer over microalgen
 • Op 1 december organiseert Delphy een webinar over het gebruik van mest- en reststoffen in de akkerbouw voor het verhogen van het organische stofgehalte in de bodem. 
 • Een breed consortium van 30 wetenschappers en een groot aantal bedrijven, NGO’s en innovatieve platforms is een driejarig programma gestart genaamd ‘Transitie naar een duurzaam voedselsysteem’
 • “De gans verdient meer aandacht op het bord”, aldus dorpsjager Dirk-Jan Polak. Hij vertelt over zijn leven als jager in het AD.
 • Lees hier de nieuwe update van LTO Vruchtbare Kringlopen over melkveehouders, doorzaaien en bodemmonsters. 
 • Voedselbos Benthuizen wordt in beeld gebracht op het Platform Kringlooplandbouw van het Ministerie van LNV! 
 • Het Ministerie van LNV is op zoek naar organisaties die willen experimenteren met het in de praktijk brengen van true pricing
 • In Abcoude slaan veehouders en zuivelverwerkers de handen ineen met het ZuivelLokaal waar nieuwe makers kunnen experimenteren
 • De nut en noodzaak van een circulair voedselsysteem. Een interessant artikel van Wageningen universiteit. 
 • Zijn insecten de toekomst? Een leuk interview met Sander Peltenburg van De Krekerij. 
 • Het eerste jaar van Herenboeren Vlinderstrik in beeld! Bekijk hier de compilatie. 
 • Fermenteren, met RotPot doe je dit gemakkelijk thuis. RTL Nieuws ging bij Sanne Zwart van RotPot in de leer. 
 • Smaackmakers publiceerden dit boeiende rapport over een duurzame voedselomgeving. Leestip! 
 • In de Provinciale Staten is een motie aangenomen om kruidenrijk grasland te stimuleren, ook buiten gebieden die volgens de regels van het agrarisch natuurbeheer worden beheerd.

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp