Copy

Beste Voedselfamilieleden,

De coronacrisis duurt voort en ook al komen er langzaam meer versoepelingen, het is nog ongewis wat het lange(re) termijneffect op het voedselsysteem gaat zijn. Met onze interviews houden we de vinger aan de pols!


Tijdens het webinar over Polderkunde op 28 april keken we naar de écht lange termijn: de toekomst van de veenweidepolders van het Groene Hart. Iets waar we nu al over na moeten denken en dat gaan we dus de komende tijd in ons project Polderen 3.0 ook doen.

Ondertussen vindt in ons Facebook Forum discussie over allerlei zaken plaats: van de waarde van keurmerken als GlobalGAP en PlanetProof tot overproductie bij tuinders, en van de milieuwinst van PieterPot tot de weidevogeltellingen bij Hoeve Kazan. We broeden ook op ideeën over een sessie over lokale producten in de supermarkt! 

Genoeg gaande dus in Voedselfamilies-land. In deze nieuwsbrief lees je er alles over! 

Groet ook namens Kennisteam & Programmaraad,

Patrick Kaashoek & Rachelle Eerhart 

info@voedselfamilies.nl
 

Voedselfamilies YouTube-serie 'Een nieuwe kijk op Het Groene Hart - De Polder van de Toekomst'

Tijdens het webinar ‘Masterclass Polderkunde’ op 28 april nam Paul Plambeck van Sant en Co Landschapsarchitectuur ons mee in zijn onderzoek naar de toekomst van het Groene Hart. Ook vertelden een aantal leden van de Voedselfamilies over hun innovatieve activiteiten in de Zuid-Hollandse veenweidepolders.


Om naar de toekomst te kunnen kijken, keken we tijdens het webinar naar ‘polder-basics’ als bodem, water en landgebruik. Paul Plambeck deed in opdracht van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht onderzoek naar een ‘adaptief en gedifferentieerd Groene Hart’.

We maakten een YouTube-serie van het webinar! Bekijk hier de gesprekken met Paul Plambeck, Joost van Schie, Tamar de Jager, Bart Crouwers en Jamie van Lede & ga met ons mee op onderzoek! 

PS Vind je dit een mooi verslag? Heel fijn als je het met je netwerk wilt delen op LinkedIn, Twitter of Facebook! 

Corona & de Voedselfamilies: interviews met Familieleden

Hoe treft de Coronacrisis het voedselsysteem? Ook de afgelopen weken interviewden we familieleden over deze vraag.

Op onze website vind je nu negen corona-interviews, nieuw zijn: 

 • Drees Peter van den Bosch van Hutten Catering & Horeca over de effecten van corona op zijn business, en over het effect op de korte voedselketen;
 • Edwin ten Brink van de Jumbo-supermarkten in Alphen a/d Rijn en Ypenburg over hoe hij als franchise-supermarktman corona 'onderging';
 • Bob Richters van Hotspot Hutspot en Crisiscatering.nl over hoe de coronacrisis de kwetsbaren in de samenleving treft en hoe hij hen helpt met gezonde maaltijden;
 • Siemen Cox van Rotterzwam over hoe wij Rotterzwam in corona-tijden kunnen helpen.
Onze corona-interviews worden goed bekeken. Zo nam de Vlaamse krant De Standaard het interview met Martin de Ruiter over de frietaardappelen mee in de inleiding van een bericht over dit onderwerp!

25 mei: NIEUW VOER over Labvlees

Nieuw Voer praat deze keer met Daan Luining van de start-up Meatable over kweekvlees als mogelijke concurrent voor de intensieve vleesteelt.


Hyperlokaal vlees produceren in het lab is een gat in de markt volgens Daan Luining. Hij is ervan overtuigd dat het kweken van dierlijke eiwitten in het lab efficiënter, gezonder en beter voor het klimaat is dan de reguliere intensieve vleesteelt.

NIEUW VOER #10 met Daan Luining 'Labvlees: de nieuwe kiloknaller?' 25 mei | 20 uur | via zoom | Aanmelden via info@nieuwvoer.nl | Photo by Victoria Shes on Unsplash

In en om de Voedselfamilies...

Benieuwd wat er de afgelopen weken verder allemaal speelde op het gebied van duurzame voedseltransitie in Zuid-Holland? Een greep uit alle berichten!

 • De Hoogwaterboerderij in Zegveld is van start! Lees hier meer over deze proefboerderij in het veenweidegebied.
 • Support Your Locals ging door de afgelopen weken. In dit filmpje meer over Support Your Locals 010! 
 • Rachelle werd geïnterviewd over haar opinie over 'Lokaal voedsel en duurzaamheid' voor dit artikel van Nederland Voedselland. Ook Louise Bokhoven van De Kortste Weg komt aan het woord. 
 • De Kortste Weg interviewde antropoloog Vincent Walstra over wat er zich allemaal afspeelt op de Rotterdamse Oogst. Ook vind je op de site een artikel over het hamsteren bij Boeregoed! 
 • De site Op Voorne-Putten biedt sinds kort een mooi overzicht met streekproducten van het eiland. 
 • Voedselbos Benthuizen organiseert een online training over het opstarten van een voedselbos. Meer info op de Facebook-pagina!
 • NRC schreef een mooi artikel over het succes van Rechtstreex in tijden van corona, het AD deed dat al eerder over het bredere regionale voedselsysteem in Zuid-Holland. 
 • Martin de Ruiter van Beleef het en Eet het in Strijen besloot zijn enorme hoeveelheid frietaardappelen dan maar vanuit huis te gaan verkopen, het werd een succes
 • Henk Oosterling spreekt hier een column uit over die andere aardappelboer uit Strijen die binnenkort uit het straatbeeld verdwijnt. 
 • Op 28 mei organiseren Accez en Drift een Zoom-sessie over hoe jouw duurzame identiteit samenhangt met hoe je de transitie naar een circulaire economie aanpakt! 

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp