Copy

Beste Voedselfamilieleden,

Vorig jaar rond deze tijd zagen we elkaar bij een hartverwarmende kerstborrel. Dit jaar doen we het helaas zonder. Wat niet betekent dat er niets hartverwarmends gebeurt in het Voedselfamilies-netwerk overigens... 

De een wordt een afhaalpunt voor kerstboodschappen, de ander bezorgt boodschappenpakketten aan huis. Velen uit ons netwerk hebben een speciaal lokaal aanbod rondom de feestdagen. Heel tof om te zien! 

We zoomen in deze nieuwsbrief in op Patricks laatste bezoek in het kader van het project polderen 3.0. Verder delen we een overzicht van alle input ten aanzien van de Factscheet Regionaal Voedselsysteem. Je leest waarom voedselgemeenschappen in Nederland zo populair zijn en met welke 10 tips de regionale voedseltransitie versneld kan worden. 

Rachelle gaat binnenkort met zwangerschapverlof. We gaan haar sowieso erg missen, en wensen haar vanaf hier een mooie tijd toe. Of ze rond de zomer terug komt? We gaan het zien…! Gedurende deze periode neemt Marlies Kreutz de communicatie-activiteiten van Rachelle over. 

Met een hartelijke kerstgroet, 
ook namens het Voedselfamilies Kennisteam & het Team Duurzame Landbouw van de Provincie Zuid-Holland,

Patrick Kaashoek, Rachelle Eerhart & Marlies Kreutz
Stichting Voedselfamilies
info@voedselfamilies.nl

Blog 6: Polderen 3.0: Polderpioniers starten slim: klein en met vleesvee

Voor de laatste keer dit jaar bracht Patrick in het kader het Polderen 3.0 een bezoek aan twee polderpioniers. Patrick ging langs Hoeve Kazan in Nieuwveen. Hier houden Saskia en John Joha een kudde van zo'n 40 Limousin runderen, maar dat niet alleen!

Het zijn zij-instromers, Saskia en John. Saskia was vooral als ambtenaar betrokken bij het fenomeen boeren. Tot 2003. Met een gedegen business plan zijn ze bescheiden gestart met 4 koeien, 5 schapen – en 2 full time banen buitenshuis. Ze wilden het vanaf het begin anders doen. Dat stond als een paal boven water. Een boerderij met oog voor dierenwelzijn, waar behoud en herstel van biodiversiteit het vertrekpunt is. Lees hier Patricks blog over zijn bezoek

De Zuid-Hollandse Korte Voedselketen anno 2020!

In de vorige nieuwsbrief riepen we jullie als leden van het netwerk van de Voedselfamilies op om input aan te leveren voor de Factsheet Regionaal Voedselsysteem Zuid-Holland die Rachelle samenstelt. Veel mensen hebben iets aangeleverd, waardoor de factsheet een rijk overzicht geworden is. Dank!

Op onze website vind je alle info die we tot nu toe hebben verzameld in een handzaam overzicht. Een mooi begin als je wilt weten wat er in jouw Zuid-Hollandse regio speelt. We gaan de factsheet als basis voor onze plannen voor 2021 gebruiken, hopelijk komen er volgend jaar mooie nieuwe projecten en samenwerkingsverbanden tot stand!

Zo'n 150.000 mensen in Nederland zijn aangesloten bij een voedselgemeenschap!

Dit resultaat en andere waardevolle informatie vind je terug in het onderzoeksrapport van Sandra van Kampen en de Transitiecoalitie Voedsel. Zij deden een verkennend onderzoek naar de verschillende initiatieven en de impact van deze initiatieven.

De omvang van de groep voedselgemeenschappen laat zien dat op dit moment ruim 480 voedselgemeenschappen, zoals CSA's, Herenboeren en voedselcollectieven, in Nederland zo’n 150.000 mensen van vers voedsel voorzien. Daarnaast blijkt het lidmaatschap van zo’n voedselgemeenschap een enorm effect te hebben op het bewustzijn van mensen. Je vind alles terug in het verslag ‘Niet makkelijker, wel leuker’. Het is voor het eerst dat deze nieuwe trend grondig in kaart is gebracht. 

Tien tips voor het versnellen van de regionale voedseltransitie door Voedselfamilies bestuurslid Jan Willem van der Schans.

Dit is het resultaat van de bevindingen die Jan Willem van der Schans en Hilde Engels opdeden gedurende het vierjarige innovatieprogramma over de regionale voedseltransitie. 

Het rapport kan dienen als kompas voor iedereen die op regionaal niveau wegen zoekt naar verduurzaming van het voedselsysteem. Benieuwd naar het verslag? Je leest 'm hier

Vruchtbare kringlopen lanceert nieuwe website!

De Voedselfamilies proeftuin Vruchtbare Kringlopen Zuid-Holland lanceert net voor het einde van dit jaar hun nieuwe website.

Op de website staan drie belangrijke kringloopthema's centraal: nutriënten, bodem en biodiversiteit. Je leest hoe deze thema's een rol spelen binnen de verschillende projecten van de proeftuin. De site is nog in opbouw, maar staat al vol interessante informatie! 

In en om de Voedselfamilies...

Benieuwd wat er verder allemaal speelt op het gebied van duurzame voedseltransitie in Zuid-Holland? Een greep uit alle berichten


Overig nieuws

 • Wij.land roept middels een innovatie-prijsvraag op businessplannen te delen voor een nieuw product of nieuwe dienst om het veenweidelandschap en haar ecosystemen te beschermen en te behouden.
 • In het nieuwe boek 'Boer doet leven' tonen twintig landschapsboeren dat het mogelijk is om tegelijkertijd voedsel en een aantrekkelijk landschap te produceren.
 • Arike Mijnlieff zet de Voedselfamilie Krimpenerwaard op! De Krimpenerwaarde krant vroeg haar hiernaar. 
 • Nieuwvoer #13: Sander Hazewinkel vond een manier om algen te kweken, die efficiënt én duurzaam is. Bekijk en beluister de nieuwe editie van nieuwvoer hier
 • De Natuur en Milieufederatie Utrecht en Caring Farmers komen met een 10-puntenplan om gemeenten te stimuleren een bijdrage te leveren aan het verwezenlijken van meer kringlooplandbouw in Nederland. 
 • Natuurmonumenten organiseerde een webinar-reeks over 'Boer, natuur en consument in Midden-Delfland over hoe burgers kunnen bijdragen aan een levend landschap.
 • De nieuwe boerencoöperatie Heerlijk van Dichtbij uit Midden-Delfland is op zoek naar een accountmanager streekproducten.
 • De Midden-Delfland vereniging heeft de toekomstvisie  'Beelden van een toekomstig Midden-Delfland' gepubliceerd. Deze zoomt in op o.a. landbouw en voedselproductie. 
 • Nieuwe Oogst plaatste een artikel over de circulariteit op basis van techniek binnen de tomatenkwekerij van Ted Duijvestijn. 
 • Een mooi artikel in het AD over Freek en Nicole van Leeuwen van Kaasboerderij de Vierhuizen uit Leidschendam. Zij tekenden een overeenkomst voor natuurinclusieve landbouw. 
 • Een leuk initiatief in samenwerking met o.a. LTO Noord. Boeren en tuinders in heel het land helpen je om in de kerstsfeer te komen. 
 • Hoe ziet het nieuwe GLB beleid eruit na 2020? Op 2 en 3 december vond de conferentie ‘I’m in!’ plaats, waar geïnteresseerden en belanghebbenden mee konden denken over het definitieve nieuwe GLB. Kijk de sessies hier terug!
 • Met de nieuwe Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie van het LNV, kunnen agrarisch ondernemers, bedrijfsadviseurs en groepen leren over manieren om landbouwbedrijven te verduurzamen. Lees hier meer. 
 • Nieuwe Rotterdamse Buurtsuper 'Boergondisch Rotterdam' geeft boeren en voedselproducenten uit de Hoeksche Waard een eerlijke prijs. 
 • 11 ziekenhuizen, waaronder Erasmus MC en het Maasstad ziekenhuis, hebben op 2 december de intentieverklaring ‘Voorhoedeziekenhuizen in de voeding’ getekend, waarin ze verklaren in 2022 een volledig gezond voedingsaanbod te hebben voor patiënten, bezoekers en medewerkers.
 • Picnic levert in de Rotterdamse regio sinds kort vis van Schmidt Zeevis Rotterdam. Mooie actie nu de horecaverkopen grotendeels stil liggen!

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp