Copy

Beste Voedselfamilieleden,

Zo, dat zit erop! De Zuid-Hollandse Stikstofweken zijn voorbij en we kijken tevreden terug op dit experiment. Met weinig voorbereidingstijd in korte tijd veel events organiseren was best pittig, maar gelukkig was het erg leerzaam en hebben we veel nieuwe inzichten opgedaan.

Ondertussen liepen ook onze andere projecten door natuurlijk, je leest er meer over in deze nieuwsbrief. 

We wensen je een mooie zomer! Wij gaan er (ook) even tussenuit en zijn half augustus weer terug.

Groet ook namens Kennisteam & Programmaraad,

Patrick Kaashoek & Rachelle Eerhart 

info@voedselfamilies.nl
 

Wat leerden we tijdens de Stikstofweken?

Van 25 juni t/m 15 juli vonden de Zuid-Hollandse Stikstofweken plaats. Een programma met een combinatie van online webinars en offline excursies met als doel om met een open vizier te verkennen hoe de stikstofcrisis de landbouw raakt. 


We hebben hier onze lessen op een rijtje gezet. Ook broeden we op een vervolg! Wil je de webinars terugkijken en ben je benieuwd naar de fotoverslagen van de excursies? Kijk dan hier

Agrarisch ondernemer: Hoe besta jij in de toekomst?

Je hebt 'm misschien wel zien langskomen: de aankondiging voor de Voedselfamilies Academie! In september start het Kennisteam met dit ondernemerstraject voor boeren en tuinders.


Wil jij aan de slag met de toekomstbestendigheid van je boerenbedrijf in een veranderende wereld, kijk dan hier voor het programma. Ben je geen agrarisch ondernemer, maar ken je iemand voor wie dit traject weleens iets zou kunnen zijn? Fijn als je de informatie wilt doorsturen. 

Polderen 3.0: Hoe overleeft een bessenboer tussen melkveehouders en natuurbeschermers?

De komende tijd bezoekt Voedselfamilies-Kwartiermaker Patrick Kaashoek i.h.k.v. het project Polderen 3.0 diverse pionier-initiatiefnemers in de polder. Hij doet dit samen met andere polder-pioniers zodat er een mooie interactie kan ontstaan. Patrick zal blogs schrijven over de bezoeken, dit is de eerste editie.

"Om er te komen is al een hele tour… De Cranberry Company heeft haar velden goed verstopt in de polder. Net voor Gouderak rijd ik de dijk af, de diepte van de polder in. De weg is smal, passeren onmogelijk. Na 500 meter mag ik niet verder. Vandaag ben ik echter bestemmingsverkeer, dus rijd ik door op twee geasfalteerde sporen die officieel fiets- en wandelpad zijn. Verbaasde en soms licht geïrriteerde blikken van wandelaars trotserend. Op een gegeven moment houdt de verharde weg op, ik moet over het veen verder. Meer polder wordt het niet…"

Lees hier verder. 

Blog 4 Kennisteam: Een Circulaire Vertical Farm

Hoe passen best practices uit de dier- en veehouderijsector binnen de Circulaire Stad? Derdejaars studenten van de opleiding Dier in de duurzame samenleving van hogeschool Inholland zochten uit hoe dit past in een Vertical Farm.

In een Vertical Farm zijn diverse bedrijven gevestigd op diverse verdiepingen. Het is dus een multifunctioneel model van voedselproducerende bedrijven. De Vertical Farm heeft een belangrijke functie in de stad. Zo kunnen reststromen uit de stad worden verwerkt, kunnen van de diverse producten gerechten worden gemaakt, biedt het een ontmoetingsplek, een leeromgeving voor studenten, een innovatiehub voor kennisinstellingen en is het de plek waar burgers en consumenten leren over de herkomst van voedsel. De huidige Vertical Farms huisvesten vooral (tuinbouw)gewassen en op kleine schaal dieren zoals vissen en insecten.

Lees hier verder. 

Toch nog een Corona-interview: Patrick interviewt Pepijn Schmeink van Jack Bean

De coronacrisis trof plantaardig fastfoodmerk Jack Bean stevig, maar toch bood de crisis ook kansen.

In dit interview vertelt mede-oprichter Pepijn Schmeink hoe de afgelopen maanden voor hem verlopen zijn en hoe hij kijkt naar de toekomst van Jack Bean.

Nu online: opnames ‘Droogte: de volgende crisis’

1 juli organiseerden we samen met Greenport West-Holland het webinar ‘Droogte: de volgende crisis’. Een actueel, maar voor veel ondernemers ook zeer relevant thema. 

We interviewden verschillende actoren uit het de watersector, tuinbouwsector en akkerbouwsector. Inmiddels staan de interviews online

Ondertussen op ons Voedselfamilies Facebook Forum

Wil je meepraten over bovenstaande vragen óf jouw eigen opinie of hersenspinsel inbrengen? Doe het op ons Voedselfamilies Facebook Forum!

In en om de Voedselfamilies...

Benieuwd wat er de afgelopen weken verder allemaal speelde op het gebied van duurzame voedseltransitie in Zuid-Holland? Een greep uit alle berichten!

  • Korte ketenplatform De Kortste Weg schreef een artikel over hoe het staat met de vraag naar producten uit eigen regio nu de piek van de coronacrisis achter ons ligt. 
  • In NRC stond een paar weken terug een oproep om ook na corona lokaal te blijven eten! 
  • Van 1 t/m 7 september vindt de Verspillingsvrije Week plaats. Kijk hier hoe je als ondernemer je klanten kan betrekken bij de strijd tegen voedselverspilling.
  • Melkveehouder en Voedselfamilies Proeftuin-trekker Freek van Leeuwen uit Zoeterwoude werd geïnterviewd door Trouw: "Demonstreer op een beschaafde manier."
  • TV Rijnmond maakte een mooi item over hoe de Hoeksche Chips gemaakt worden.
  • Voedselfamilies Proeftuin De Krekerij uit Rotterdam levert krekelsaucijsjes aan Lidl! 
  • In diverse media verschenen na de evaluatiebijeenkomst op 3 juli artikelen over het stoppen van De Proefschuur.
  • De Provincie Zuid-Holland steunt de Groente & Fruit Brigade met 50.000 euro voor de uitbreiding van dit initiatief dat overschotten uit de land- en tuinbouw aan de Voedselbanken levert.  
  • Het AD bericht over het nieuwe beregeningssysteem van boeren in de Hoeksche Waard. 

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp