Copy

Beste Voedselfamilieleden,

Net als iedereen moesten wij ons de afgelopen weken weer aanpassen aan de nieuwe ontwikkelingen in de coronacrisis. Waar we in de vorige nieuwsbrief nog trots de Voedselfamilies Innovatie Safari aankondigden, cancelden we die een paar weken later onder het motto 'safety first'. 

De echte klappen vallen echter opnieuw in de horeca, dus wij vinden het geweldig dat de #SupportYourLocalsNL campagne weer aanzwelt. Bekijk hier bijvoorbeeld het filmpje dat kaasmaker Marijke Booij maakte. Laten we ons allemaal inspannen om onze lokale ondernemers te steunen! 

Ondertussen gebeurt er natuurlijk nog steeds genoeg in het Voedselfamilies netwerk! Lees er alles over in deze nieuwsbrief. 

Groet ook namens het Voedselfamilies Kennisteam & het Team Duurzame Landbouw van de Provincie Zuid-Holland,

Patrick Kaashoek & Rachelle Eerhart 
Stichting Voedselfamilies
info@voedselfamilies.nl
 

Registratie webinar ‘De Korte Keten en de Supermarkt’ online

Op 12 oktober organiseerden we een webinar over 'De Korte Keten en de Supermarkt'. Vier boeiende sprekers deelden hun ervaringen en gingen in discussie met de andere aanwezigen. 


Achteraf werd een mooi conclusie gedeeld door Sophie de Groot van de Groene Hart Coöperatie: 'Als de retail het wil, dan kan het lukken!'. Heb jij interesse om met je lokale product supermarkten te gaan benaderen? Bekijk het webinar hier dan zeker na.

Voedselfamilies Academie van start!

De Voedselfamilies Academie is van start! Na de twee inleidende masterclasses die plaatsvonden op 29 september en 13 oktober, is het nu tijd voor het individuele coachingstraject voor landbouw- en food ondernemers.


Het doel van de Voedselfamilies Academie is om samen met ondernemers, die dagelijks een bijdrage leveren aan ons voedselsysteem, de toekomstbestendigheid van hun bedrijven te onderzoeken én te versterken. Er verandert immers veel in de wereld waar zij zich toe moeten verhouden en daarnaast hebben ondernemers natuurlijk ook eigen ambities. Hoe beweeg je je in dat speelveld?


Bekijk hier de verslagen van de twee masterclasses en de informatie over het coachingstraject. 

Polderen 3.0: De boerderij als startup, de polder als campus 

Deze maanden bezoekt Voedselfamilies-Kwartiermaker Patrick Kaashoek i.h.k.v. het project Polderen 3.0 diverse pionier-initiatiefnemers in de polder. Hij doet dit samen met andere polderpioniers zodat er een mooie interactie kan ontstaan. Patrick schrijft blogs over de bezoeken, dit is de derde editie. De eerste blog over The Cranberry Company vind je hier, de tweede over De Vijverschie hier.

Ik draai de A4 af bij Leiden-Noord, passeer de VINEX van Leiderdorp, en kom terecht in de rafelige randen van Leiden. Ik draai rechtsaf en laat Leiden achter me, vervolg mijn weg langs de Zijl. De wijdsheid van de polder en de Kagerplassen overvalt me.

Op een smalle polderdijk rijd ik nog 10 minuten verder tot de weg ophoudt. En dan ben ik er nog niet. 100 meter verder – aan de overkant van het water – ligt mijn bestemming: Boerderij De Eenzaamheid van de familie Van Schie. Hier gebeurt het – op een eiland in de Kagerplassen onder de aanvliegroute van de Kaagbaan.

Joost was 12 en wist het zeker: hij ging niet z’n leven lang koeien melken op Boerderij De Eenzaamheid in Warmond. De boerderij (43 ha, bio, kaasmakerij, weidevogelbeheer, recreatie) was een mooie plek om op te groeien, maar niet om te blijven. Zo geschiedde: Joost studeerde economie, en kwam in de Amsterdamse start-up scene terecht. Om nooit meer terug te keren als boer.

Lees hier verder. 

Korte keten impact tastbaar maken? Doe mee!

Doe dan mee met de Dichterbij Duurzaam Voedselpioniers! Samen met boeren, telers en aanbieders uit de korte keten ga je aan de slag met het testen en ontwikkelen van de Duurzaamheidstrekker: hét impact framework voor voedsel.

Hiermee wil het initiatief Dichterbij Duurzaam het begrip duurzaamheid als het om ons eten gaat in kaart brengen op het niveau van producenten, aanbieders en consumenten. Zodat we van iedereen een actieve speler maken die kan bijdragen aan het verduurzamen van ons voedselsysteem.

Hier vind je meer informatie.

Blog 6 Kennisteam: Circulaire economie & de voedseltransitie in Zuid-Holland

Welke rol spelen de melkveehouderij en de akkerbouw in de circulaire economie? Met welke zaken kunnen boeren aan de slag als zij werk willen maken van kringlooplandbouw? En ook: wat gebeurt er al en hoe kan de overheid deze beweging versterken?

Tweedejaars studenten van Inholland in Delft deden onderzoek naar deze thematiek. Lees hier meer over dit onderzoek en over de aanbevelingen.  

Coöperatie Ondergrond: samenwerken voor meer en betere voedselbossen!

Voedselbossen zijn hot! Je hoort er steeds meer over van steeds meer mensen. Een tijdje geleden dook er een nieuw Zuid-Hollands initiatief op op onze social media timelines: Coöperatie Ondergrond. 

Daar wilden we meer over weten en dus vroegen we of we wat vragen mochten stellen! Lees hier meer over de drie Rotterdamse initiatiefnemers van Coöperatie Ondergrond en over hun activiteiten om de Voedselbos-beweging in Nederland te versterken. 

Duurzame streekproducten in de horeca – hoe pakken we dat aan?

In de Leidse regio werd afgelopen jaar door LTO en Stichting Duurzame Horeca onderzoek gedaan naar de kansen voor duurzame streekproducten in de catering en de horeca. Tijdens een webinar op 14 september werden de resultaten gepresenteerd. 

Leveren aan klanten in de foodservicemarkt is geen sinecure en de conclusie van het onderzoek en het webinar was dan ook dat er een stevige ondernemer óf ondernemende alliantie nodig is om hier een korte keten te realiseren. 

Hier vind je het verslag van het webinar en kan je ook het onderzoeksrapport bekijken. 

In en om de Voedselfamilies...

Benieuwd wat er verder allemaal speelt op het gebied van duurzame voedseltransitie in Zuid-Holland? Een greep uit alle berichten!

  • Op 26 oktober duikt Nieuw Voer in de potentie van de worm voor de voedseltransitie met spreker Remco Mensinck. Ook de registratie van het interview met Michaël Wilde van Bionext is inmiddels op de site terug te vinden. 
  • Korte voedselketenbedrijf Rechtstreex krijgt een investering van 500.000 euro van stichting ifund. Lees er hier meer over. 
  • De Provincie Zuid-Holland heeft een Green Deal gesloten met het ministerie van LNV en de andere provincies om meer gebruik te gaan maken van lokale producten in de eigen restaurants en catering. 
  • Bekijk hier de terugblik op de Nationale Handelsmissie Korte Keten van minister Schouten. 
  • Ken je het project Vruchtbare Kringlopen van LTO Noord al? Lees hier de blogs en updates! 
  • Lees hier het verslag van het bezoek van gedeputeerde Adri Bom aan akkerbouw-vernieuwer Cornelis Mosselman.
  • Rob Baan werd vorige maand bekroond tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2020. Helemaal verdiend!  
  • Wil je de webinar van de Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling terugkijken? Dat kan hier.
  • Hollands Wild staat met een uitgebreid interview in SmaakMAG. Ga, zodra de Rijnmondse horeca weer open is, op zoek naar dat mooie blad! 
  • Voor de Oogst van Overmorgen is op zoek naar veranderaars van onder de 30 die interesse hebben in het landbouw- en voedselsysteem in Nederland! 

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp