Copy

Beste Voedselfamilieleden,

De Corona-beperkingen worden langzaam opgeheven, maar de interactie binnen de Voedselfamilies was de afgelopen weken nog vooral digitaal. Voor de komende maanden hebben we (gelukkig) een programmering met een mix van online & offline in de planning! 


Deze nieuwsbrief staat weer bomvol met activiteiten en nieuws van de Voedselfamilies. Zo staat ons Kennisteam in de startblokken om de Voedselfamilies Academie voor boeren te lanceren en werken ondergetekenden hard aan de thema's 'regionaal voedselsysteem' en 'Polderen 3.0'. Ook organiseren we over twee weken de Zuid-Hollandse Stikstofweken en is er 1 juli het webinar 'DROOGTE: de volgende crisis'.

We wensen je veel leesplezier! Heb je naar aanleiding van deze nieuwsbrief een idee, tip of opmerking? Laat het ons dan zeker weten.

Groet ook namens Kennisteam & Programmaraad,

Patrick Kaashoek & Rachelle Eerhart 

info@voedselfamilies.nl

PS Deze foto uit de appgroep van het Voedselfamilies-kernteam is van een wat bevreemdend moment een paar weken geleden, toen Rachelle Patrick na wekenlang enkel ZOOM en telefoon ineens tegen kwam op straat in Rotterdam...

1 juli: Webinar DROOGTE: de volgende crisis

Water is er altijd. In Nederland. Niet dus… In 2018 hadden we een droog jaar, het voorjaar van 2020 was droger dan ooit gemeten. Is het mogelijk dat we steeds vaker grote watertekorten krijgen in onze rivierdelta? Ja, dat kan. Daarom organiseren we op woensdagmiddag 1 juli i.s.m. Greenport West-Holland het webinar: ‘Droogte: de volgende crisis’.


Het viel misschien niet zo op in tijden van corona, maar het watertekort is een serieus vraagstuk aan het worden. Voldoende zoet water is in de zomermaanden niet langer meer vanzelfsprekend in de Hollandse delta. Wat betekent dat voor dit en volgend jaar? En op een termijn van vijf tot tien jaar?

Tijdens het webinar komen experts en ondernemers uit de tuin- en akkerbouw aan het woord. Kijk hier voor meer informatie!

Regionaal Voedselsysteem: Waarom is De Proefschuur gestopt?

Begin dit jaar stopte boeren coöperatie De Proefschuur met het leveren van hun producten aan supermarkten op Voorne-Putten. Tijdens een fysieke bijeenkomst op 3 juli lichten leden van de coöperatie deze keuze toe en is er ruimte voor vragen. 

De bijeenkomst vindt plaats in Geervliet om 14:00. Hier vind je meer informatie over het programma. We nodigen iedereen die wil leren van de lessen van De Proefschuur uit om deel te nemen aan deze bijeenkomst! 

Polderen 3.0: Pioniers én adviseurs gezocht!

Dit jaar doen we onder de naam Polderen 3.0 onderzoek naar hoe we Polderpioniers kunnen ondersteunen bij het realiseren van de polder van de toekomst. We startten dit project met de YouTubeSerie 'Een nieuwe kijk op Het Groene Hart'.  

De komende tijd gaan we op bezoek bij onze Polderpioniers: Mensen die in de polder aan de slag zijn met de uitdagingen van nu en de toekomst. Zoals Bart Crouwers van de Cranberry Company, Joost van Schie met zijn regeneratieve boerderij en Jamie van Lede met zijn Polderacademie. We nemen op locatie kennis van wat ze doen, wat ze nodig hebben en welke hobbels ze tegenkomen.

Jij kunt daar bij zijn! Kan jij de Polderpioniers verder helpen? Met ze meedenken, hen verder helpen groeien? Als jij met jouw expertise of connecties wilt bijdragen, laat het ons dan weten. En ben je zelf een Polderpionier die wel wat voelt voor dit project? We horen het graag!

Regionaal Voedselsysteem: Werkbezoek gedeputeerde landbouw aan korte ketenorganisaties

Op maandag 18 mei jl. bracht gedeputeerde landbouw Adri Bom-Lemstra een digitaal bezoek aan korte voedselketenorganisaties Rechtstreex, Rotterdamse Oogst, De Kortste Weg en de Taskforce Korte Ketens.

Er ontstond een mooi gesprek over de effecten van corona en over de rol die de Provincie kan spelen in de totstandkoming van een regionaal voedselsysteem. Lees hier de boeiende visies van Maarten Bouten, Gerda Zijlstra, Louise Bokhoven en Drees Peter van den Bosch.

PS De nieuwe hoofdlijnennotitie 'Vitale landbouw Zuid-Holland' van de provincie is ook interessant in dit kader. Lees er hier meer over. 

Regionaal Voedselsysteem: Blog van het kennisteam over een Burgerboerderij in Midden-Delfland 

Studenten van Inholland Delft hebben tijdens hun project 'Potentie van Burgerboerderijen in Midden-Delfland' onderzocht in hoeverre consumenten en organisaties interesse hebben om zich te verbinden aan boeren in het gebied. 

In deze blog van Voedselfamilies Kennisteamlid Patrick Huntjens van Inholland lees je over de Coöperatie Burgerboerderijen en natuurlijk over de resultaten van het onderzoek van de studenten.

Vooraankondiging: De Zuid-Hollandse Stikstofweken

We gaan over twee weken een spannend project doen. Tijdens de Zuid-Hollandse Stikstofweken gaan we het stikstofprobleem van verschillende kanten bekijken, begrip proberen te kweken én hopelijk veel leren!

Dit doen we tijdens webinars en excursies naar boerenbedrijven & natuurgebieden. Het wordt met nadruk een open campagne, iedereen kan aansluiten om meer over dit moeilijke en maatschappelijk gepolariseerde onderwerp te leren. Begin volgende week ontvang je een speciale nieuwsbrief met het volledige programma! 

Vooraankondiging: Voedselfamilies Academie voor Boeren

Na de zomer start ons Kennisteam met de Voedselfamilies Academie. Dit is een traject van een jaar waar komend 'schooljaar' 10 boeren aan mee kunnen doen.

Heb jij interesse om in een tijd waarin veel verandert in de maatschappij een jaar lang regelmatig uit te zoomen om te werken aan de toekomstbestendigheid van je bedrijf? Dan is dit programma iets voor jou! Je krijgt persoonlijke coaching en neemt deel aan themabijeenkomsten en bedrijfsbezoeken. Op maandagavond 6 juli is er om 20:00 een online informatiebijeenkomst. Meer info volgt binnenkort in deze nieuwsbrief én op de website. 

Proeftuinen: Waterpark Zuid-Holland afgerond

Het Proeftuin-project 'Waterpark Zuid-Holland' van LTO Noord is dit voorjaar afgerond. In het project ging LTO samen met boeren op zoek naar innovatieve oplossingen voor opgaves rondom o.a. water, landschap en biodiversiteit.

Boeren uit de regio Ouddorp en de regio Kagerplassen leerden in het project over elkaars ambities en over de mogelijkheden van de gebieden. In Ouddorp lag de focus op zoet water, en in de Kagerplassen op 'natuurlijk genieten'. Meer info hierover vind je in deze eindbrochure

In en om de Voedselfamilies...

Benieuwd wat er de afgelopen weken verder allemaal speelde op het gebied van duurzame voedseltransitie in Zuid-Holland? Een greep uit alle berichten!

 • Het laatste Nieuw Voer-interview van dit seizoen, met Daan Luining van kweekvleesbedrijf Meatable, staat online
 • Studenten van Inholland Delft bedachten tijdens de Inholland Sustainability College Tour een zeshoekige vleesbak volgens biomimicry-principes die de verspilling van vlees vermindert. 
 • AD Rotterdams Dagblad schreef een mooi artikel over hoe zoon & politicoloog Bas (34) Hoeve Ackerdijk in Midden-Delfland overneemt van vader Arie. 
 • Op 16 juni organiseert de Taskforce Korte Keten i.s.m. Pakhuis de Zwijger de bijeenkomst 'Meer eten uit de korte keten'
 • Zonder vlees geen melk. De Haagse Hiske Ridder adopteerde een kalfje en doet op de site Sjouk het Kalf verslag van hoe het leven van Sjouk verloopt. Iedereen mag vragen stellen!
 • Herenboeren Rotterdam is ver met de onderhandelingen over een tweede locatie. Het wordt Midden-Delfland!
 • Vrijdag 12 juni is er in Grand Café Utopie in Den Haag een discussieavond over Kringlooplandbouw in 2030
 • Groentennieuws schreef een mooi artikel over Groentegoed, het Zuid-Hollandse bedrijf dat wil stimuleren dat we meer groentespreads op brood eten! 
 • N.a.v. ons Corona-interview met Bob Richters van Crisiscatering.nl startte de Rotary Schiedam een inzamelactie met een prachtig resultaat!
 • Het Kringloopboeren-cursusjaar in Midden-Delfland zit er weer op. Lees & bekijk hier de terugblik op de site van Midden in Delfland. Op de site van de gemeente staat ook een trots bericht
 • Op 24 juni is er een online bijeenkomst van de Groene Cirkel Bijenlandschap

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp