Copy

Beste Voedselfamilieleden,

Eten maken waar je blij van wordt. Tijdens deze crisisdagen komen ongelofelijk veel Zuid-Hollanders erachter dat jullie dat doen. Het is druk in de boerderijwinkels en de korte voedselketenbedrijven verwelkomen grote groepen nieuwe klanten. 


Maar het is niet overal zo hectisch. Familieleden die zich grotendeels op markten, horeca en/of op de export richten, zitten met de handen in het haar vanwege de ingestorte danwel onzekere afzet. Gelukkig zijn we met z'n allen ook erg creatief en ontstaan er mooie nieuwe oplossingen en initiatieven. 

Genoeg voer voor discussie over (de toekomst van) het voedselsysteem, maar vanwege de coronacrisis zit samenkomen er tot 1 juni niet in. We zullen onze uitwisseling dus zoveel mogelijk digitaal moeten doen. We nodigen je uit om op ons Forum op Facebook te delen hoe de crisis jou treft. Zelf werken we op dit moment aan manieren om de uitwisseling tussen familieleden digitaal te faciliteren. De twee bijeenkomsten die we voor april gepland hadden, gaan online door! 

Wil je jouw ervaringen delen met andere familieleden? Laat het ons dan vooral weten.

 

Veel gezondheid gewenst de komende tijd!


Groet ook namens Kennisteam & Programmaraad,

Patrick Kaashoek & Rachelle Eerhart

info@voedselfamilies.nl

6 april: GROND en de duurzame voedseltransitie
>> online via Zoom! 


Hoe kan een andere kijk op grondeigendom de transitie naar een duurzaam voedselsysteem versnellen? Hoe kunnen we juridisch en economisch anders met grond omgaan zodat de landbouw sneller verduurzaamt? Welke rol speelt grond überhaupt in de landbouw op dit moment?

Met deze vragen gaan we aan de slag tijdens de Voedselfamilies-conference call over 'Grond en de duurzame voedseltransitie' op maandagmiddag 6 april. Tijdens deze sessie delen leden van de Voedselfamilies (o.a. melkveehouder Nils den Besten) hun feitelijke en wenselijke situatie m.b.t. grondeigendom. Ook laten we ons inspireren door twee mensen die nadenken over en initiatieven ontplooien gericht op nieuwe grond-perspectieven: Damaris Matthijsen en Coen van Dedem. Hierna gaan we met elkaar in gesprek over wat we in Zuid-Holland op korte termijn zouden kunnen oppakken om beweging te creëren op het 'grond-front'.

Meld je aan op onze website en we sturen je t.z.t. de inlogwijze voor de conference call via Zoom.

PS Op dinsdag 28 april organiseren we (hoogstwaarschijnlijk ook online) een Voedselfamilies Masterclass voor Polderpioniers, kijk hier voor meer info.

Corona & de Voedselfamilie... 

De afgelopen dagen gebeurde er vanwege de coronacrisis veel in ons netwerk. Een greep uit alle berichten:

 • Op de foto hierboven zie je de aardappelen die geladen werden vorige week bij Jeroen Klompe in de Hoeksche Waard. Door het gehamster in de supermarkten ging het werk ook op zondag door! 
 • Jan-Willem van der Schans haalde cressen op bij, het zwaar door de crisis getroffen, Koppert Cress en bracht ze naar Hotspot Hutspot voor hun crisiscatering
 • De Fietsen voor m'n Eten Westland-community heeft drukke weken met het beheersen van alle online en vooral ook offline activiteit. Marja is daarnaast op zoek naar trekkers voor andere regio's
 • Bij Duijvestijn Tomaten in Pijnacker stortte de afzet naar horeca in, maar de vraag vanuit de supermarkten groeide enorm. 
 • Martin de Ruiter van Beleef het en eet het in de Hoeksche Waard meldt dat de prijs van frietaardappels door het instorten van de horecavraag en export tot ver onder kostprijs is gezakt. 
 • Landzicht, Das Brot en Jack Bean startten de Local Goodness Box met allemaal plant-based goodies. 
 • Bas Huijser uit Oud-Beijerland meldde dat de afzet van zijn sla stilvalt. Gelukkig wordt een deel nu verkocht via Rechtstreex. 
 • DRIFT organiseerde een online sessie met 200 man over de effecten van corona op de duurzame transitie. 
 • De Rotterdamse Oogst moest helaas stoppen met de markt en werkt nu aan andere oplossingen voor de marktkoopmannen en -vrouwen. 
 • Wildleverancier Hollands Wild verkoopt ook flink meer via de supermarkt aan consumenten. 
 • Restaurant De Dyck in Woubrugge doet mee aan Support your Locals en verkoopt diverse producten via de webwinkel
 • Booij Kaasmakers wordt hard getroffen door het wegvallen van de Rotterdamse Oogst en horeca- en toeristeninkomsten en zet nu vol in op thuisbezorging bij consumenten.
 • Ook Rotterzwam zag de verkoop aan horeca stokken en hoopt nu veel meer te verkopen via Rechtstreex aan consumenten.  
 • Bij Rechtstreex stegen omzet en aantal klanten enorm vorige week en deze week lijkt het nog meer te worden. 
 • Ook boerderijwinkels (bijvoorbeeld Eko-logisch in Hillegom, Hoeve Kazan in Nieuwveen, De Vierhuizen in Leidschendam, en Van Winden in Schipluiden) melden grote drukte. 
PS We zijn benieuwd naar hoe het jou vergaat deze weken! Laat je het weten via social media of mail? 

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp