Copy

Beste Voedselfamilieleden,

De maatschappij komt door de Coronacrisis deels tot stilstand, maar bij ondergetekenden is hier weinig van te merken. Wat gebeurt er veel in ons netwerk: moeilijke én goede zaken! We besloten er een interviewreeks met Familieleden van te maken via Zoom.


Ook waren we getuige van een ware groeispurt van het regionale voedselsysteem. De bestaande korte ketenbedrijven maken een onstuimige groei door én er ontstaan allerlei nieuwe initiatieven. Deze worden nu landelijk ondersteund door de Support Your Locals-campagne die deze week van start ging en waar wij ook een bijdrage aan mogen leveren. 

Ondertussen ging onze normale programmering online gewoon door en vond maandag de bijeenkomst over GROND plaats. We hebben het verslag gegoten in de eerste Voedselfamilies YouTube-serie en we zijn heel benieuwd wat jullie ervan vinden! 

Voor dinsdag 28 april staat de Masterclass Polderkunde op de agenda, lees er hier meer over! 

Wil je jouw (Corona-)ervaringen delen met andere familieleden? Laat het ons dan vooral weten, bijvoorbeeld via het Forum op Facebook. 

Veel gezondheid gewenst! 


Groet ook namens Kennisteam & Programmaraad,

Patrick Kaashoek & Rachelle Eerhart 

info@voedselfamilies.nl

PS Er wordt tijdens deze intensieve dagen ook best vaak gelachen, al is dat op onderstaande printscreen moeilijk te zien..... 

Corona & de Voedselfamilies: interviews met Familieleden

Hoe treft de Coronacrisis het voedselsysteem? Met die vraag gaan we leden van de Voedselfamilies langs in deze groeiende serie online interviews. 

Op ons YouTube-kanaal vind je op dit moment deze interviews: 

  • Maarten Bouten van Rechtstreex over de sterke gegroeide afzet in de korte voedselketen;
  • Akkerbouwer Martin de Ruiter over de frietindustrie en de sterk gekelderde prijzen van frietaardappelen;
  • Tuinder Ted Duijvestijn over hoe de Coronacrisis de glastuinbouw raakt;
  • Kaasmaker Marijke Booij over hoe haar afzet aan horeca, toeristen en marktklanten instortte;
  • Drees Peter van den Bosch over ontwikkelingen in de korte keten en over hoe 75% van de omzet bij zijn werkgever Hutten wegviel;
  • Marja van der Ende over hoe de Corona-hamsterwoede haar consumentenplatform Fietsen voor m'n Eten raakte.

Voedselfamilies YouTube-serie 'Een nieuwe kijk op GROND'

Hoe kan een andere kijk op grondeigendom de duurzame voedseltransitie versnellen? Over die vraag gingen we op maandag 6 april tijdens een webinar in gesprek met spelers uit het netwerk van de Voedselfamilies.


Het werd een boeiende sessie met veel input en weinig conclusies. Hierbij nodigen we je uit om via deze Youtube-serie kennis te nemen van alles wat besproken is en om mee te doen met onze verkenning. Dat is namelijk waar we staan wat dit cruciale onderwerp in de voedseltransitie betreft: aan het begin van een boeiende verkenning van hoe GROND anders zou kunnen.

Bekijk hier de gesprekken met Nils den Besten, Jan Bos, Dik Kruijthoff, Lucas van Zuijlen, Coen van Dedem en Damaris Matthijssen & verken met ons mee! 

Campagne 'Support Your Locals' van start!

Wij ondersteunen de ‘Support Your Locals’-campagne van harte! Tijdens de coronacrisis groeit de animo voor de korte voedselketen en ontstaan er veel nieuwe initiatieven. We hopen dat de landelijke campagne de ontwikkeling naar een regionaler voedselsysteem kracht bij zet!


Door de sluiting van de horeca ontstonden er bij veel lokale voedselondernemers problemen met de afzet. Al snel ontstond er een alternatieve manier om producten toch bij de consument te krijgen: de Support Your Locals-box! Eerst in Amsterdam, maar heel snel ook in Zuid-Hollandse steden als Delft, Leiden en Rotterdam. Ook in de Krimpenerwaard en in Midden-Delfland is er nu een box.

Op landelijk niveau hebben de Taskforce Korte Ketens, het ministerie van LNV, de Rabobank en Stichting DOEN hieropvolgend heel snel besloten om i.s.m. campagnebureau Food Cabinet een landelijke campagne te starten die deze beweging in de samenleving versterkt. De komende weken zijn er reclamespotjes op tv te zien en zullen ook billboards langs de snelwegen mensen oproepen om lokale voedselondernemers te ondersteunen. Vanuit de Voedselfamilies ondersteunen wij deze campagne met veel plezier!

Het groeiende overzicht van het aanbod is te vinden op de landelijke campagnesite van Support Your Locals, daar kun je jouw aanbod ook aanmelden.

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp