Copy

Beste Voedselfamilieleden,

Na een wat trage start van het nieuwe jaar veroorzaakt door zich herhalende griepverschijnselen (!) zijn wij nu gelukkig goed op dreef met alles wat we in 2020 voor de Voedselfamilies willen gaan doen! 


Zin om de handen uit de mouwen te steken? Op zaterdagochtend 15 februari is er een erfwerkochtend bij Jeroen van der Kooy in Maasland. Voor iedereen met interesse in streek- en boerderijwinkels: op vrijdag 28 februari gaat een groep Familieleden naar Antwerpen om een bezoek te brengen aan The Barn. Meer info en aanmelden via info@voedselfamilies.nl. 

Verder zijn we natuurlijk druk in de weer met het plannen van de Winterkost-sessies. We zullen daar op korte termijn over berichten.

We hopen dat de updates uit het netwerk in deze nieuwsbrief je inspireren! Heb zelf je een vraag of nieuwtje? Laat het dan zeker weten.

Met hartelijke groet ook namens kennisteam en programmaraad,

Patrick Kaashoek & Rachelle Eerhart (hier op de foto met Marloes Arkesteijn van de provincie in het midden) info@voedselfamilies.nl

 Reünie studiereizen naar Barcelona, Baskenland & Bristol

21 januari organiseerden we samen met LTO Noord regio West de terugkomdag van drie studiereizen. Op de mooie (maar frisse!) locatie Natuurgoed Ziedewij in Barendrecht deelden we met elkaar hoe de studiereizen naar Bristol, Baskenland en Barcelona inspiratie leveren voor het Zuid-Hollandse regionale voedselsysteem.

Ook genoten we van een heerlijk diner verzorgd door chef Gilbert Kolff van Fond Rotterdam die zich ook door de studiereizen had laten inspireren. Was mooi! Binnenkort volgt een update van de plannen die tijdens deze reünie zijn gemaakt voor Zuid-Holland.

De foto's van de bijeenkomst kan je bekijken op onze Facebook-pagina. Meer info over de studiereizen vind je hier:

Boodschap van de nieuwe gedeputeerde 

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de Provincie Zuid-Holland is de komende vier jaar verantwoordelijk voor de werkvelden: economie & innovatie, land- & tuinbouw en gezond & veilig (milieu, bodem, klimaatadaptatie). Ze is dus ook als gedeputeerde betrokken bij de Voedselfamilies. Wij vroegen haar wat zij het komende jaar samen met de Voedselfamilies wil bereiken.

“Laat ik ermee beginnen dat ik vooral zin heb in komend jaar; zin om mij vol energie in te zetten voor duurzame landbouw en ons netwerk.. Met trots heb ik het onlangs gepubliceerde magazine ‘Eten maken waar je blij van wordt’ gelezen. Wat een innovaties! Het is mooi te lezen waar jullie als koplopers in land- en tuinbouw aan werken: van korte keten initiatieven tot het sluiten van kringlopen en het versterken van de biodiversiteit. Ook in deze roerige tijden rondom stikstof is het van belang om te blijven kijken naar innovaties voor de lange termijn. Want deze innovaties zijn nodig om met elkaar de gedroomde duurzame transitie van ons voedselsysteem mogelijk te maken.”

Lees verder op onze website.

Blog 1 van het Kennisteam: 80/20 Vensterbanklandbouw 

Wat eten we vandaag? Achter die simpele vraag gaat een wereld schuil – van boeren tot groothandels, van verwerkers tot winkels – die grenzen overschrijdt, maar ons ook allemaal verbindt. Maar wat eten we morgen? En in 2050? Die vraag houdt steeds meer Zuid-Hollanders bezig. Voor Voedselfamilies verkenden we de verschillende richtingen die ons voedselsysteem in kan slaan in het rapport Zo Smaakt de Toekomst. In deze blogreeks delen we de hoofdlijnen. Lees nu deel 1: 80/20 Vensterbanklandbouw.

“In Zuid-Holland werken steeds meer burgers, boeren en anderen samen aan duurzamer voedsel. In het regionale innovatienetwerk duurzame landbouw, de Voedselfamilies, denken ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers samen na over de toekomst. Dat doen we door stippen op de horizon uit te werken tot concrete toekomstbeelden en door te kijken naar de kansen die we vandaag hebben om aan de transitie te werken. Uit de proeftuinen, waarin boeren en burgers op allerlei manieren experimenteren met nieuwe manieren van voedsel verbouwen, verspreiden, maken en eten, komen twee toekomstbeelden naar voren: ‘80/20 Vensterbanklandbouw’ en de ‘MegaMakerMovement’. Wat houden deze in?

Lees verder op onze website.

Proeftuinen Update I: proef met waterstanden in de Alblasserwaard 

In de Alblasserwaard loopt momenteel de met POP3-geld gefinancierde Voedselfamilies Proeftuin de 'Groene Cirkel Kaas en Bodemdaling'. In een artikel in Nature Today licht melkveehouder Ad van Rees uit Brandwijk uit hoe hij zijn land productief houdt terwijl hij het biodiverser maakt en zorgt dat er minder CO2 uitgestoten wordt door het veen.

"Melkveehouder Ad van Rees stimuleert de variatie aan kruiden op zijn weiland: zo maakt hij de sloten schoon en gebruikt hij aan de randen geen kunstmest. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit, het kruidenrijk product van zijn land werkt ook als een natuurlijke antibiotica voor zijn koeien. Van Rees: 'Meer bloemen en planten aan je rand betekent dat de kwaliteit van je land beter wordt.'"

Lees het gehele artikel op de site van Nature Today. Hier vind je op onze website meer informatie (inclusief filmpje!) over deze proeftuin. 

Proeftuinen Update II: Online Kringloop Coach gelanceerd!

Tijdens de bijeenkomst op 21 januari op Natuurgoed Ziedewij werd ook de Online Kringloop Coach gelanceerd. Deze website is onderdeel van de met POP3-geld gefinancierde Voedselfamilies Proeftuin 'Vruchtbare Kringlopen.' 

LTO Noord ontwikkelde samen met het bedrijf FarmHack een online cursus voor boeren en andere geïnteresseerden in kringlooplandbouw. De doelen van de cursus zijn het uitwisselen van kennis, het leren van praktijkvoorbeelden, het beter inzetten van bedrijfsdata en het werken aan nieuwe verdienmodellen. De cursus is al begonnen, maar instromen kan nog! Hier vind je de website.

Hier vind je op onze website meer informatie (inclusief filmpje!) over deze proeftuin. 

Nieuw Voer interview met Simone Koekkoek over Pixelfarming online!

Op 27 januari jl. interviewde Alexander Prinsen voedselinnovator Simone Koekkoek tijdens de zevende sessie van netwerkborrel Nieuw Voer. De registratie van dit interview is hier te vinden.

Pixelfarming is Vraaggerichte voedselproductie waarbij het land wordt opgedeeld in pixels van 10 x 10 cm. Met een database en een robot op het land beheren zij het land tot op plant- en bodemniveau. Tel hier een sterk staaltje natuurinclusief boeren bij op. En het resultaat? Een hoge opbrengst van vollegrondsgroente zonder gebruik van kunstmest en pesticiden. 

Hier vind je meer info over deze gast en over Nieuw Voer zelf! 

 In en om de Voedselfamilie... 

Benieuwd wat er de afgelopen weken verder allemaal speelde op het gebied van duurzame voedseltransitie in Zuid-Holland? Een greep uit alle berichten! 

  • Deze maand organiseren de stadmakers van het Rotterdamse Keilecollectief een viertal AANKEILEN-lezingen over voedsel!
  • Saskia Joha van Hoeve Kazan in Nieuwveen vertelt in deze bijzonder leuke podcast meer over haar bedrijf, aanrader!
  • Dinsdag 14 januari liepen ook Familieleden mee met de Kring-Loop van Hoeve Biesland naar het Binnenhof in Den Haag. Zo vroeg een grote groep aandacht voor kringlooplandbouw. Lees hier o.a. het stappenplan dat de initiatiefnemers overhandigden aan minister Schouten. 
  • Consumentenplatform De Kortste Weg hield dit mooie interview met familielid én akkerbouw-vernieuwer Cornelis Mosselman.
  • Het LEADER-programma 'Polders met Waarden' is op zoek naar mooie projecten in het Groene Hart op het gebied van de relatie tussen stad en platteland en/of duurzaamheid. Interesse? Kijk hier voor meer info. 
  • Herenboeren Rotterdam hield op 29 januari een goed bezochte en zeer geanimeerde kartrekkersbijeenkomst om te gaan komen tot een 2e/3e/4e Herenboeren-locatie in de Rotterdamse regio. 
  • Ken je SmaakMAG. al? Dit toffe Rotterdamse culinaire magazine besteedt veel aandacht aan lokaal en duurzaam!
  • De Belgen zijn (ook) trots op het voedsel dat in eigen land geproduceerd wordt en laten dat zien op de mooie en inspirerende website Lekker van bij Ons
  • De Milieufederatie werkt mee aan het rijksprogramma Valuta voor Veen dat via een compensatieregeling de CO2-uitstoot in veengebieden wil gaan beteugelen. 
  • 'Dag Jumbo, hallo Streekboer' - Dit artikel in Trouw beschrijft heel mooi wat de WHY van de korte voedselketen is!

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp