Copy

Beste Voedselfamilieleden,

De zomer is voorbij en onze mailboxen, timelines en agenda's vullen zich weer! Toch is door de coronacrisis alles verre van 'normaal'. Zo besloten we voor de zomer al de geplande Oogstdag van één dag om te vormen tot twee Oogstmaanden, genaamd de Voedselfamilies Innovatie Safari. Grote bijeenkomsten zijn immers nog steeds niet zo'n goed idee. 

Gelukkig zijn er wel weer voldoende gelegenheden om elkaar in kleiner verband te treffen. In deze nieuwsbrief lees je er alles over. In het bijzonder vragen we jullie aandacht voor de Voedselfamilies Academie en de bijbehorende masterclasses. Laten we daar gezamenlijk een mooie leerervaring van maken die agrarisch ondernemers een stap verder naar een mooie toekomst brengt! 

Groet ook namens het Voedselfamilies Kennisteam & het Team Duurzame Landbouw van de Provincie Zuid-Holland,

Patrick Kaashoek & Rachelle Eerhart 

Stichting Voedselfamilies
info@voedselfamilies.nl
 

Uitnodiging: Masterclasses Voedselfamilies Academie - hoe besta jij in de toekomst?

Op 29 september en 13 oktober organiseren we twee masterclasses met als thema's 'Wat gebeurt er in ons voedselsysteem?' en 'Welke nieuwe businessmodellen geven de landbouw toekomst?'. Agrarisch ondernemers en iedereen die in de voedselketen met hen samenwerkt zijn uitgenodigd! 


De masterclasses zijn onderdeel van de Voedselfamilies Academie die met de deze bijeenkomsten van start gaat. Dit is een jaarprogramma voor agrarisch ondernemers die willen werken aan het toekomstbestendiger maken van hun bedrijven. Het programma bestaat naast masterclasses uit een individueel coachingstraject en bedrijfsbezoeken. Lees er alles over op onze website. 


De masterclasses vinden in de avond plaats en worden verzorgd door PJ Beers van Drift en HAS Den Bosch. PJ heeft veel ervaring in de transitie van het voedselsysteem én met nieuwe businessmodellen voor de landbouw. Tijdens de masterclasses is er ruimschoots tijd voor interactie en ga je natuurlijk ook praktisch aan de slag! Kijk hier voor meer info. 

Vooraankondiging: Voedselfamilies Innovatie Safari

In oktober en november gaan we met de Voedselfamilies op Innovatie Safari! We willen jullie namelijk graag laten kennismaken met onze proeftuinen en hoe er zo in Zuid-Holland aan de innovatie van ons voedselsysteem gewerkt wordt. 


In vier blokken van twee weken gaan we onze belangrijkste thema's langs: 80/20 Regionaal Voedselsysteem, MegaMakers, Polderen 3.0 en Circulair. In Zuid-Holland zijn er allerlei initiatieven, bedrijven en organisaties die op deze thema's innovaties tot stand (proberen) te brengen. Dit noemen wij 'proeftuinen'. In het programma gaan we op excursie naar verschillende proeftuinen, houden we webinars en delen we interviews met de trekkers van de proeftuinen. 


Momenteel zijn we de Voedselfamilies Innovatie Safari aan het voorbereiden, houd je mailbox en onze social media in de gaten voor het programma! Alvast meer lezen over de proeftuinen? Kijk dan hier

Polderen 3.0: Van Poldergedoe naar polderpotentie! 

Deze maanden bezoekt Voedselfamilies-Kwartiermaker Patrick Kaashoek i.h.k.v. het project Polderen 3.0 diverse pionier-initiatiefnemers in de polder. Hij doet dit samen met andere polder-pioniers zodat er een mooie interactie kan ontstaan. Patrick schrijft blogs over de bezoeken, dit is de tweede editie. De eerste blog over The Cranberry Company vind je hier.

Ik rijd naar Schipluiden – zoals het officieel heet. Daar, ergens langs de Schie tussen Delft en Rotterdam, ligt Vijverschie Arcadia. ‘Vijverschie’ was letterlijk wat het woord zegt: een vijver aan de Schie. ‘Arcadia’ is een plek in balans met de natuur. Het is de plek waar Jamie van Lede, duurzaam architect, samen met vriendin Mira woont en werkt. 

Ingeklemd in de dijk ligt hun oude Delflandse boerderij – intussen omgedoopt tot vergader- en werkplek. Als architect heeft Jamie daar zijn kunsten meesterlijk laten zien. Een prachtige plek! 

Achter de boerderij ligt de polder, Jamie’s nieuwe fascinatie. Bestemming van de polder: nieuwe natuur. Hoewel niemand weet wat dat precies is… Dat prikkelde Jamie’s fantasie. Naast architect is hij namelijk (polder)pionier en verhalenverteller. Hij brengt ideeën tot leven. 

Lees hier verder. 

Morgen: Community bezoek Kwekerij Eko-Logisch

Na een succesvol eerste Voedselfamilies Community Bedrijfsbezoek bij Mirjam Nelisse en Janleen Poortvliet in Dirksland, gaan we morgen (= vrijdag 11 september) naar Kwekerij Eko-Logisch, het bedrijf van David Luijendijk in Roelofarendsveen.
 
David teelt biologisch-dynamisch op 2,5 hectare, vollegrond en in de kas. Ook runt hij een succesvolle boerderijwinkel waar ook biologische producten uit de regio worden verkocht.
 
Super leuk om in het vroege naseizoen bij David langs te gaan, zodat er ook nog flink wat teelten te bewonderen zijn! David zal ons ook vertellen over zijn bedrijfsmodel en -historie. Natuurlijk is er ook volop kans om met andere deelnemers uit de Voedselfamilies Community uit te wisselen. David zorgt voor koffie & koek!
 
Aanmelden via info@voedselfamilies.nl

Blog 5 Kennisteam: 80/20 in combinatie met het Lancet Dieet, kan dat?

Studenten van Hogeschool Inholland hebben nagedacht over de vraag of wij in Zuid-Holland voor 80% in ons eigen voedsel kunnen voorzien, rekening houdend met het Lancet dieet. Lees hier hun verrassende resultaten!

Volgens het EAT-Lancet rapport is het mogelijk om in 2050 de wereldbevolking gezond en duurzaam te voeden. Maar dan moet er meer gezond voedsel op een duurzame manier worden geproduceerd, voedselverspilling worden verminderd en dienen we meer plantaardige en minder dierlijke producten te eten.

Hoe realiseren we dit in Zuid-Holland wanneer wij ook de voedselkilometers willen terugbrengen en meer van eigen bodem willen eten? En zou, binnen deze ambitie, het Lancet-dieet ook vertaald kunnen worden naar de cultureel diverse keukens van Zuid-Holland, waaronder de Marokkaans/Turkse keuken, Antilliaanse/Arubaanse keuken, Surinaamse keuken, Aziatische keuken en de Italiaanse keuken? De InHolland-studenten kwamen tot de conclusie dat het mogelijk is in Zuid-Holland!

Lees hier meer over hun resultaten en bekijk hun boeiende en zeer informatieve website! 

16/9: Hoofdlijnennotitie Vitale Landbouw Zuid-Holland in commissie Provinciale Staten

Op woensdag 16 september wordt de provinciale Hoofdlijnennotitie Vitale Landbouw Zuid-Holland besproken in de commissie Klimaat, Natuur en Milieu van de Provinciale Staten.  

De provinciale visie op de toekomst van de grondgebonden landbouw in Zuid-Holland werd in mei gepresenteerd. De commissievergadering van 16 september is live te volgen via de website van de Provincie Zuid-Holland. De agenda van de vergadering vind je hier

Nieuwe online marktplaats voor boerenproducten: Lekkerder bij de Boer

De afgelopen maanden zijn er, mede door de coronacrisis, meerdere landelijke platforms gestart waar consumenten producten van boeren op kunnen vinden. Naast FindFarm, KopenBijDeBoer, SupportYourLocals, HalloBoer, zag Lekkerder bij de Boer het licht.

Na enkele jaren van voorbereiding lanceerde oprichter Thomas Siahaya deze website afgelopen lente. We spraken Thomas over zijn plannen en drijfveren! Lees het interview hier. Direct naar de site om je boerderijwinkel of huisverkooplocatie aan te melden? Klik hier

In en om de Voedselfamilies...

Benieuwd wat er de afgelopen weken verder allemaal speelde op het gebied van duurzame voedseltransitie in Zuid-Holland? Een greep uit alle berichten!

 • Fietsen voor m'n Eten miste net de hoofdprijs van de Tour de Force-verkiezing op het Nationaal Fietscongres. Desondanks: gefeliciteerd met de tweede/derde plek! Bekijk hier het filmpje dat voor deze verkiezing werd gemaakt van onze Westlandse kanjer Marja van der Ende. 
 • Directeur van Rabobank Amsterdam, Barbara Baarsma, hield dit verhaal over het belang en de kansen van de korte voedselketen bij Brainwash. Wat een goede ambassadeur is zij! 
 • Het Rotterdamse Maastheater viert en verkent de rijkheid van het eten dat we om ons heen kunnen vinden in De Wilde Keuken. Alle voorstellingen zijn uitverkocht, maar online is ook e.e.a. aan moois te vinden zoals deze educatiefilm
 • Er staan dit jaar weer behoorlijk wat Zuid-Hollanders in de nationale Food100 van voedselveranderaars! Bekijk de lijst hier
 • Een groep boeren rondom Nieuwkoop heeft een alternatieve stikstof-aanpak gepresenteerd en hier inmiddels al over met Minister Schouten aan tafel gezeten. Lees er hier meer over. 

Voor in de agenda

De zomervakantie is voorbij, september is hier. Dat betekent: agenda vullen met leuks en boeiends op voedselvlak! 

 • Vrijdag 11/9: Voedselfamilies Community Excursie naar Kwekerij Eko-Logisch in Roelofarendsveen.  
 • Zaterdag 12/9: Kom oogsten tussen 10:00 en 11:00 bij onze strokenteelt-boer Cornelis Mosselman in Ooltgensplaat. 
 • Maandag 14/9: LTO en Stichting Duurzame Horeca Leiden organiseren het Webinar streekproducten en de B2B-markt
 • Woensdag 16/9: Bespreking hoofdlijnennotitie Vitale Landbouw in commissie Provinciale Staten. 
 • Donderdag 17/9: Rotterdamse Nieuwe bijeenkomst over een gezonde voedselomgeving. 
 • Maandag 28/9: Nieuw Voer bijeenkomst met Michaël Wilde van Bionext over de Europese Farm to Fork Strategie en de implicaties voor Nederland. 
 • Dinsdag 29/9: Masterclass Voedselfamilies Academie 'Wat gebeurt er in ons voedselsysteem?' 
 • Maandag 5/10: Nationale Handelsmissie minister Schouten over korte ketens
 • Dinsdag 13/10: Masterclass Voedselfamilies Academie 'Welke nieuwe businessmodellen geven de landbouw toekomst?'
 • 10 t/m 17 oktober: Dutch Food Week

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp