Copy

De Zuid-Hollandse Stikstofweken zijn in volle gang!

Stikstof, hoe zit het nou eigenlijk? We beginnen erachter te komen. Na drie webinars hebben we al een veel beter beeld van de stikstofproblematiek, en behoorlijk wat deelnemers met ons!


Morgen gaat ook het excursieprogramma van de Stikstofweken van start. Een mooie kans om van mensen uit de praktijk te horen hoe zij omgaan met stikstof en hoe de de stikstofproblematiek hun werkpraktijk beïnvloedt. Hieronder lees je er alles over!

De komende dagen komen ook de opnames van de eerste webinars online. Zeker de moeite waard om terug te kijken als je er niet bij kon zijn! Aanstaande maandag is het volgende webinar: 'Kansenparade: een leven zonder stikstofprobleem' met o.a. Hoeve Kazan, WIJland, LTO Noord, Natuurlijk Boeren en het Instituut voor Maatschappelijke Innovatie! 

Graag tot ziens, online óf offline! 

Hartelijke groet,

Rachelle Eerhart en Patrick Kaashoek
Stichting Voedselfamilies

info@voedselfamilies.nl

Excursie: De kansen van precisiebemesting

Morgenochtend, vrijdag 3 juli, bezoeken we Voedselfamilies Proeftuin Precisiebemesting bij Boerderij Raaphorst in Wassenaar.
Hier zal initiatiefnemer Herre Bartlema, een man met een lange staat van dienst in de chemie, ons meenemen in zijn oplossing voor het verminderen van de stikstofuitstoot en het verbeteren van de bodemkwaliteit.

Met precisiebemesting bemest je de bodem met vloeibare mest op het juiste moment dichtbij de wortels, zodat er weinig stikstof verloren gaat danwel ammoniak vrijkomt. In de regio Wassenaar is inmiddels een coöperatie gestart die experimenteert met precisiebemesting.


Je kan je hier aanmelden voor deze excursie.

Excursie: Stikstof en de Nieuwkoopse Plassen

Wat is het effect van ‘stikstof’ op de natuur? Misschien wel de belangrijkste locatie in het Zuid-Hollandse stikstofbeleid is het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen. Daarom gaan op dinsdagmiddag 7 juli daar op bezoek! 


Tijdens deze excursie neemt boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten ons mee het gebied in en laat hij ons zien wat de effecten zijn van stikstofdepositie op dit natuurgebied. Ook toont hij ons met wat voor ingrepen in het gebied er wordt getracht de effecten tegen te gaan.


Je kan je hier aanmelden voor deze excursie.

Excursie: Hoe pakt de biologisch-dynamische boer het aan?

Op donderdagochtend 9 juli brengen we een bezoek aan biologisch-dynamisch melkveebedrijf en kaasmakerij Noorderlicht in Noordeloos in de Alblasserwaard.
Hier houden Maria en Kees van Gaalen Blaarkopkoeien en ze streven ernaar om dit zoveel mogelijk in harmonie met de natuur te doen. Hun Wilde Weide boerenkaas wordt op de boerderij gemaakt en heeft al diverse prijzen gewonnen.

Tijdens dit bedrijfsbezoek horen we over de kringlopen op dit bedrijf, over of en zo ja hoe de stikstofcrisis dit bedrijf raakt en over de ontstaansgeschiedenis van Noorderlicht. Natuurlijk bezoeken we ook de kaasmakerij en bekijken we de bijzondere architectuur van deze boerderij.

Na afloop kunnen geïnteresseerden nog even mee naar zelfbedieningswinkel Symbiose in Noordeloos, een proeftuin van de Voedselfamilies waar ook boerderij Noorderlicht in participeert. 


Je kan je hier aanmelden voor deze excursie.

Excursie: Hoe werkt een kringloopstal?

Op vrijdagochtend 10 juli bezoeken we Boerderij Rust-hoff in Maasland. Dit biologische bedrijf houdt Blaarkop melkkoeien en ossen, heeft vleesverkoop aan huis en maakt tassen van de huiden van de koeien.


Ook zijn Jeroen en Gusta van der Kooy bezig met het opzetten van een zuivellijn. Tijdens deze excursie zijn we vooral benieuwd naar de kringloopstal van Hoeve Rust-hoff en hoe deze de uitstoot van ammoniak vermindert. Ook horen we meer over het werken met bokashi.


Je kan je hier aanmelden voor deze excursie.

Excursie: 100% gras van eigen land

Op maandagmiddag 13 juli is het tijd voor de laatste excursie van de Zuid-Hollandse Stikstofweken: we brengen deze middag een bezoek aan Hoeve Kazan in Nieuwveen.
De Limousin-vleeskoeien van John en Saskia Joha eten 100% gras van eigen land. Hierdoor groeien de koeien wat langzamer, maar volgens John en Saskia is vleesproductie op deze wijze beter voor mens, dier én milieu.

Tijdens dit bedrijfsbezoek horen we alles over hoe deze boeren dit doen, welke rol zij ook in de regio vervullen en hoe zij hun afzet organiseren. We bezoeken natuurlijk ook de boerderijwinkel!


Je kan je hier aanmelden voor deze excursie.

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp