Copy

Beste Voedselfamilieleden,

Met zo'n 15 familieleden waren we bij bio en zero-waste supermarktconcept The Barn in Antwerpen vorige week. Mensen van Rechtstreex, LekkerNassuh, Drechtstadsboer, de Rotterdamse Oogst, Landzicht Groenteabonnement en Velt. Boeren en makers.


Al treinend en carpoolend togen we naar het Zuiden voor een rondleiding van een uurtje. En iedereen vond het meer dan de moeite waard. Niets geen fancy bijeenkomst, gewoon een waardevolle casus waar iets van te leren is. Plus nuttige ontmoetingen tussen familieleden langszij. Enthousiasme alom.

Uiteindelijk gaat het daarom bij de Voedselfamilies: van en met elkaar leren ten behoeve van je eigen droom én onze gezamenlijke droom van een duurzamer voedselsysteem. Ook in deze nieuwsbrief vind je weer veel te lezen en kijken over wat er gebeurt in ons netwerk! 

Laat je het weten als je zelf iets te delen hebt? Leuk!

Groet ook namens Kennisteam & Programmaraad,
Patrick Kaashoek & Rachelle Eerhart
info@voedselfamilies.nl


 

 Hans Koot verlaat Team Duurzame Landbouw

Na jaren van enthousiaste inspanning voor de Voedselfamilies en de duurzame voedseltransitie, gaat Hans Koot elders binnen de provincie aan de slag. Hieronder een persoonlijk bericht van hem. We zullen je missen, Hans!


Beste Voedselfamilie-leden,

Ik vind het jammer om te vertellen dat ik per 1 april wegga bij het Team Duurzame Landbouw van de provincie. Jammer, omdat het voelt alsof ik de Voedselfamilies en jullie dus wat in de steek laat. Ik ga nog een paar jaar als strategisch adviseur bij de provincie werken aan een andere grote maatschappelijke opgave: de circulaire economie. Op die plek komt mijn kennis en ervaring weer goed van pas. De provincie kijkt nu naar een goede opvolger voor mij. 

Ik wens jullie al het goeds toe met de Voedselfamilies-activiteiten op weg naar een duurzaam voedselsysteem en misschien tot ziens op een van de Voedselfamilie-bijeenkomsten. Volgens mij hebben we samen een mooi zaadje geplant dat de komende jaren tot bloei en tot oogst komt.

Met vriendelijke groet, Hans Koot

6 april: GROND en de duurzame voedseltransitie

Hoe kan een andere kijk op grondeigendom de transitie naar een duurzaam voedselsysteem versnellen? Hoe kunnen we juridisch en economisch anders met grond omgaan zodat de landbouw sneller verduurzaamt? Welke rol speelt grond überhaupt in de landbouw op dit moment?

Met deze vragen gaan we aan de slag tijdens de Voedselfamilies-bijeenkomst over 'Grond en de duurzame voedseltransitie' op maandagmiddag 6 april. Tijdens deze middag delen leden van de Voedselfamilies hun feitelijke en wenselijke situatie m.b.t. grondeigendom. Ook laten we ons inspireren door twee mensen die nadenken over en initiatieven ontplooien gericht op nieuwe grond-perspectieven: Damaris Matthijsen en Coen van Dedem. Hierna gaan we met elkaar in gesprek over wat we in Zuid-Holland op korte termijn zouden kunnen oppakken om beweging te creëren op het 'grond-front'.

Meer info & aanmelden op onze website.

PS Save-the-Date! Op dinsdag 28 april organiseren we een Voedselfamilies Masterclass voor Polderpioniers, kijk hier voor meer info.

Interview met akkerbouw-vernieuwer Cornelis Mosselman

Op woensdag 12 februari 2020 interviewden we Cornelis Mosselman van Vooruitboeren/Bi-Jovira in Ooltgensplaat op Goeree-Overflakkee tijdens het Voedselfamilies-Familieberaad. Cornelis is een akkerbouwer die zijn bedrijf radicaal aan het omgooien is. Hij werkt aan twee transities: een omschakeling van zijn teeltwijze én een verandering van de manier waarop hij zijn producten afzet.

Cornelis schakelt om naar biologisch en gaat een grote verscheidenheid aan gewassen telen d.m.v. strokenteelt. Dit zal de (bodem)biodiversiteit sterk ten goede gaan komen. Zijn droom is om zijn oogst steeds meer regionaal af te zetten en in de loop der jaren een steeds sterkere verbinding met zijn klanten aan te gaan zodat zijn missie ook bij hen gaat leven.

Meer info én het interview vind je op onze website.

Blog 2 Kennisteam: MegaMakerMovement 

Ons kennisteam verkende de verschillende richtingen die ons voedselsysteem in kan slaan in het rapport Zo Smaakt de Toekomst. In een blogreeks vatten we de hoofdlijnen samen. Lees nu deel 2: de MegaMakers-movement.

De MegaMakerMovement representeert ten eerste een enorme schaalverkleining: een herstel van ambachten, van makers dicht bij huis, en van ketenverkorting, waarbij producten in Nederland worden gemaakt en afgezet. Dat betekent niet dat iedereen alleen nog maar verse producten koopt en elke dag uren in de keuken staat. Juist niet, want de makers maken ook allerlei volledige maaltijden, of potjes waarmee je snel zelf iets in elkaar klust. Grote bedrijven ondersteunen de makers en helpen hen om een groot publiek te bereiken, maar de kennis en de recepten blijven openbaar. Het bedrijfsleven begrijpt dat logistieke excellentie en marketingkracht voldoende zijn voor hun businessmodel.

Lees verder op onze website.

Proeftuinen Update I: Bodemverbetering bij Stichting H-WodKa 

Genieten van smaakvolle Zuid-Hollandse aardappelen. Kan dat in de toekomst nog wel, nu de grond waar ze op geteeld worden onder druk staat? En hoe zit het met onze andere voedingsrijke landbouwproducten? In de Hoeksche Waard heeft een groep innovatieve akkerbouwers de handen ineen geslagen. Samen vormen ze Stichting Hoeksche Waard op de Kaart (H-WodKa)

Met het proeftuinproject HW2O werken ze samen met waterdeskundigen, drainage-experts, onderzoekers en partners in de afzetketens aan verschillende innovaties om de vitaliteit van de bodem te verbeteren mét behoud van de natuur en het karakteristieke akkerlandschap.

Lees verder op onze website

Twee Zuid-Hollanders genomineerd voor Agrarisch Ondernemer 2020!

Elk jaar wordt er een innovatieve agrarisch ondernemer die vooruit kijkt en denkt in kansen verkozen tot Agrarisch Ondernemer van het jaar. Dit jaar komen twee van de vijf genomineerden uit Zuid-Holland! 

Matthijs Baan is melkveehouder in Molenaarsgraaf in de Ablasserwaard. Hij nam een paar jaar geleden deel aan de Masterclass Korte Ketens van de Gemeente Rotterdam en daar ontstond het idee voor 'Elke Melk'. Een paar jaar later staat tot de koe en melkbeurt herleidbare melk in het schap bij Albert Heijn!  

Rob Baan teelt met zijn bedrijf Koppert Cress cressen en microgroenten in Monster in het Westland. Robs grote droom is dat mensen gezonder gaan eten en de kiemplantjes die hij verkoopt zitten boordevol gezonde nutriënten. Voor zijn streven om de stad gezond te houden reist hij de wereld over en zet overal partnerships op!

Hier vind je meer info over de kandidaten en kan je je stem uitbrengen! 

Coöperatie De Proefschuur op Voorne-Putten stopt

Deze week belevert De Proefschuur voor de laatste keer de aangesloten supermarkten op Voorne-Putten met haar lokale producten. De in 2017 opgestarte coöperatie van boeren en telers stopt helaas met haar activiteiten. 

In een bericht op de website van De Proefschuur is te lezen dat er door de aangesloten boeren en telers na 2,5 jaar pionieren in de korte voedselketen helaas geen/nauwelijks perspectief is op een rendabel concept. 

Bekijk hier dit bericht op de website van De Proefschuur. 

Agenda

Het voorjaar komt eraan en dat is ook te merken aan de agenda in voedselland!  

 In en om de Voedselfamilie... 

Benieuwd wat er de afgelopen weken verder allemaal speelde op het gebied van duurzame voedseltransitie in Zuid-Holland? Een greep uit alle berichten! 

  • 28 februari bezochten we met een groep familieleden het nieuwe bio & zero-waste supermarktconcept The Barn in Antwerpen. Bekijk het fotoverslag op onze Facebook-pagina.
  • Online Handelsplatform GoedeMarkt is weer een stap verder in de ontwikkeling. Kijk hier voor de laatste update! 
  • Voor snelle beslissers: 10 maart is de sluitingsdatum voor de aanmelding voor food start-ups voor het Food Accelerator Network (FAN). Meer info hier en bij Jan-Willem van der Schans.
  • Voormalig Floating Farm-melkveehouder Albert Boersen wordt boer op de eerste Herenboerderij van Zuid-Holland, de Vlinderstrik! 
  • Eens sparren over de voedseltransitie met een expert van Drift? Er komen (gratis) consultation hours aan! 
  • Het platform Jong Leren Eten ging op bezoek bij Beleef het en eet het! in Strijen.
  • Vanaf deze week zendt MidvlietTV elke week een aflevering van de documentaire-reeks 'Boeren tussen Steden' over boeren in het veenweidegebied tussen Den Haag, Zoetermeer en Leiden uit.

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp