Copy

Beste Voedselfamilieleden,

Bijna Kerst! Op de valreep toch nog deze nieuwsbrief, we hebben namelijk nog best wat mooie dingen te melden. De afgelopen weken zijn we de plannen voor het nieuwe jaar aan het finetunen geweest én organiseerden we natuurlijk de Kwetsbare Kerstborrel bij Buitenplaats Op Hodenpijl. Wat was dat een mooie middag op een feeërieke locatie!


In deze nieuwsbrief lees je meer over Winterkost, de Kwetsbare Kerstborrel én de updates uit het netwerk van familieleden. Er gebeurt veel in de duurzame voedseltransitie in Zuid-Holland, bewaar deze nieuwsbrief dus vooral voor een rustig moment tijdens de Kerstvakantie als je zin hebt om lekker bij te lezen en kijken!

We wensen je fijne feestdagen en alvast alle goeds voor 2020. Tot dan!

Met Kerstige groet namens kennisteam en programmaraad,

Patrick Kaashoek & Rachelle Eerhart
info@voedselfamilies.nl

 Winterkost I: Familieberaad bij Cornelis 

Deze winter zoeken we de verdieping op! Tijdens onze Winterkost-sessies bestuderen we een relevant onderwerp voor de voedseltransitie en passen dat idealiter direct toe op het werk van een familielid! 

Op dinsdagmiddag 28 januari reizen we voor de eerste Winterkost-sessie af naar Goeree-Overflakkee naar het akkerbouwbedrijf Bi-Jovira van Cornelis Mosselman. Cornelis is aan het omschakelen naar biologisch én gaat komend seizoen over op strokenteelt. In dit filmpje en op zijn site Vooruitboeren vertelt hij er meer over. Cornelis doet komend jaar ook mee de Nationale Proeftuin Precisielandbouw.

We zijn voor dit Familieberaad bij Cornelis op zoek naar familieleden die Cornelis kunnen in brede zin kunnen en willen adviseren over de afzet van zijn producten in de korte, regionale voedselketen. Heb je interesse om mee te doen aan deze brainstorm? Laat het ons dan weten op info@voedselfamilies.nl

Kwetsbare lessen bij Buitenplaats Op Hodenpijl 

Vorige week dinsdag vond onze Kwetsbare Kerstborrel plaats bij Buitenplaats Op Hodenpijl in Schipluiden. Na een mooie rondleiding streken we neer in de prachtige Pastoriekamer waar familieleden hun lessen uit 2019 deelden.

Plenair komen aan het woord Jeroen van der Kooij, Marijke Booij, Jason Kiem en Cornelis Mosselman (via de link kom je bij meer info over hun projecten). Opvallend is dat zij bijna allemaal zeggen dat hun innovatieve projecten veel meer tijd kosten dan begroot en dat het veel, toch best, eenzaam pionieren is. Hulp vragen is niet altijd makkelijk, terwijl als je het toch doet blijkt dat mensen zeker bereid zijn om je te helpen. Als innovators hebben ze vaak last van regelgeving die nog niet is aangepast op hun praktijk.

Hoewel het dus niet altijd makkelijk is, voorloper zijn, zijn alle vier de sprekers wel super trots op wat ze met hun bedrijf neerzetten. Wij zijn natuurlijk super blij met hoe ze bijdragen aan de voedseltransitie en hopen hen daar in 2020 bij te mogen ondersteunen!

PS Benieuwd naar de rondleiding? Je vindt het fotoverslag hier

 In en om de Voedselfamilie... 

Er gebeurt veel in Zuid-Holland op het gebied van innovatie van het voedselsysteem! Een korte greep uit de berichten van de afgelopen weken vind je hieronder. Goed leesvoer voor de kerstvakantie!

 • Omdat niet iedereen actief is op Facebook en Twitter, zijn we ook een Voedselfamilies-pagina gestart op LinkedIn. Volg je ons daar?
 • Wil je als boer meer leren over kringlooplandbouw? Doe dan mee aan deze online cursus van LTO Noord over dit onderwerp.
 • In het AD Rotterdam verscheen een prachtig artikel over eten uit eigen regio tijdens de Kerstdagen!
 • Korte Voedselketen-platform De Kortste Weg heeft inmiddels 22 aanbieders van lokaal voedsel & publiceert allerlei boeiende artikelen zoals deze over boeren die een oplossing hebben voor het stikstofprobleem.
 • Op de Kerstmarkt bij het Provinciehuis in Den Haag konden medewerkers van de provincie hun eigen kerstpakket samenstellen, o.a. met producten van Voedselfamilieleden als Hoeve Biesland en Hollands Wild! 
 • Het vlees van de schapen van Schaapskooi Ottoland won de prijs Groene Hart Streekproduct van 2019!
 • De site Natuurlijk Boeren van de Zuid-Hollandse Natuur-en Milieufederatie over natuurinclusieve landbouw wordt steeds rijker! Het project wordt ook als een best practice genoemd in de special over biodiversiteit van het Netwerk Platteland/Regiebureau POP.
 • Het Nieuw Voer-interview met Henk Kieft over kwantumlandbouw is echt de moete waard! 
 • Rechtstreex kreeg vragen over kalf bij de koe en schreef er dit artikel over. 
 • Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra bracht een goed bezoek aan Voedselbos Benthuizen, ook een proeftuin van de Voedselfamilies.
 • Herenboeren Rotterdam opent in 2020 de eerste herenboerderij in onze regio, Herenboeren Vlinderstrik! Voor de realisatie van andere Herenboerderijen is Herenboeren op zoek naar nieuwe kartrekkers, kijk hier voor meer info.

 Op de hoogte blijven 

Op de hoogte blijven van wat er gebeurt binnen de Voedselfamilies? Dat kan ook tussen het verschijnen van deze maandelijkse nieuwsbrieven door! 


Like ons op Facebook, volg ons op Twitter en LinkedIn en word lid van de Facebookgroep waar je met andere familieleden van gedachten kunt wisselen. Heb je een nieuwtje? Laat het ons dan vooral weten op info@voedselfamilies.nl 

We wensen je fijne feestdagen & alvast alle goeds voor 2020!

Facebook
Twitter
Website
Instagram
YouTube
LinkedIn


This email was sent to <<E-mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Voedselfamilies · Zuid-Hollandplein 1 · Den Haag, Zh 2596 AW · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp