Copy
Nieuwsbrief 113 | december 2018
Bekijk deze mail in je browser.

CO7-NIEUWS

Preus up min plekke 

Ons Vlaamse land wordt gekleurd door de talloze kapelletjes langs verscheidene wegen. Vele gebedshuisjes verdwenen doorheen de jaren, terwijl andere de tand des tijds overleefden. Herman Dambre zet zich met hart en ziel in om de kapelletjes in de oude glorie te bewaren. Zijn verhaal lees je hier.
Heuvelland krijgt waardevolle historische collectie PuSo

De unieke archeologische collectie PuSo (Putman-Soenen) werd op 29 november geschonken aan de gemeente Heuvelland. De collectie wordt ondergebracht in het Regionaal Erfgoeddepot Potyze waarmee een duurzaam beheer en ontsluiting voor de komende decennia wordt gegarandeerd. Klik voor meer info en de reportage.
'Hoe maakt u het?' 
inschrijvingen Erfgoeddag '19

'Hoe maakt u het?' is het centrale thema van Erfgoeddag op 28 april 2019. Dit jaar staan ambachten en vakmanschap centraal. Wil jij ook een activiteit organiseren op Erfgoeddag en ben je op zoek naar interessante invalshoeken of mogelijke partners? We denken graag met je mee! Activiteiten registreren kan tot en met 11 januari. Inschrijven en meer info vind je hier.
Steen- en buizenbakkerij Dumoulin  
restauratie- en herbestemmingsoefening
 
Vorige week bezochten de studenten monumentenzorg van het Raymond Lemaire Centre van de KU Leuven de steen- en buizenbakkerij Dumoulin in Wijtschate. Een groepje van vier studenten zal in kader van het project 'Dichter bij de mensen' (Europees jaar van het Cultureel erfgoed 2018), een restauratie- en herbestemmingsoefening maken over de gebouwen op de site. Meer info over het project vind je hier.
'De Pelder van Sint-Andries'
tentoonstelling • vrijdag 30 november 2018
Sint-Maartenskathedraal • Ieper

 
Op vrijdag 30 november kun je een zeer waardevol historisch relict van de Sint-Maartenskerk bewonderen. De 'Pelder van Sint-Andries' is een uniek rouwkleed dat de wapenschilden toont van negen vermoorde Ieperse schepenen. De inventarisatie van het religieus erfgoed van de Sint-Maartenskerk is trouwens volop aan de gang. CO7 kan hiervoor rekenen op tal van vrijwilligers.
Subsidies voor erfgoedprojecten
uiterlijk tegen 1 januari 2019
 
Heb jij een goed idee voor een project dat het lokaal cultureel erfgoedveld versterkt (bv. publicatie, tentoonstelling, wandelingen, etc.)? De volgende indiendatum voor projectsubsidies is 1 januari 2019.
Vorming: interviewtechnieken 
maandag 3 december • 19.00 u. - 21.30 u.
CC Het Perron • Ieper

 
Wil je de verhalen uit je dorp of stad vastleggen voor het nageslacht? Dan is deze vorming interviewtechnieken iets voor jou! Joeri Januarius van ETWIE leert je de kneepjes van een goed interview. Met praktische tips en voorbeelden kan je zelf snel aan de slag. Klik voor meer info. 

Nieuws van de CO7-REGIO

UiT met erfgoed 
  • 01/12: Bezoek de 'opgravingen WO I-tanks' in Museum Hooge Crater in Ieper
  • 27 & 28/12: Theater 'Checkpoint Commandobunker in Kemmel'
  • 01-02-08-09/03 2019: Avondvullende revue 'POPS 2017' van Heemkring Aan de Schreve in Poperinge
  • Doorlopend: bezoek 'herdenkingsbomen aan de frontlijn' van Regionaal Landschap Westhoek doorheen verschillende gemeenten
Prijs Historische Publicatie Cultuurraad Ieper

Op 21 november vond de proclamatie van de zesde prijs voor Historische Publicatie van de Ieperse Cultuurraad plaats. Er waren drie inzendingen waarvan één publicatie een aanmoedigingsprijs kreeg. Julie Podevyn viel in de prijzen met haar herwerkte versie van het proefschrift over de rechtbank voor oorlogsschade in Ieper anno 1923. Proficiat Julie! Klik hier voor meer info.
Wederopbouw en WO I
online verhaal

Het Centrum Agrarische Geschiedenis lanceerde een nieuw themaverhaal over de wederopbouw van het platteland na de Eerste Wereldoorlog. Voor de terugkerende bevolking in de Westhoek was de confrontatie met de realiteit onwezenlijk. Lees het volledige verhaal hier.
Gezocht!  

ANDER NIEUWS

Kenjedrager.be
online audiovisueel platform

Heb je een cassette, spoel, videoband, vinylplaat of filmrol in handen en weet je niet welk type het is of hoe je dit kan afspelen? Kenjedrager.be weet raad. Met deze website identificeer je snel en eenvoudig het type audiovisuele drager. Klik hier voor meer info.

Immaterieelerfgoed.be
lancering nieuwe website

Met deze gloednieuwe website wordt het immaterieel erfgoed, de praktijken er rond en de mensen erachter in de kijker gezet. Ontdek hier wat de praktijken van vroeger betekenen voor de mensen van nu en morgen.

Deze nieuwsbrief gaat uit van CO7. CO7 is het samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed tussen de gemeenten Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren & Zonnebeke. Maandelijks nemen wij activiteiten van erfgoedpartners en -verenigingen uit de CO7 -regio op. Nieuwtjes en informatie over activiteiten kunnen doorgestuurd worden naar erfgoedcel@co7.be.

Ons adres:

CO7
Grote Markt 1
Poperinge 8970
België

info@co7.be ● 057 34 66 94

Wil je de manier waarop je deze nieuwsbrief ontvangt, aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen of je kan uitschrijven uit onze verzendlijst