Copy
Nieuwsbrief Open Monumentendag | september 2018
Bekijk deze mail in je browser.
Op zondag 9 september 2018 is het weer zover: Open Monumentendag! Een uitgebreid overzicht van de activiteiten in de Zuidelijke Westhoek is terug te vinden in de regionale folder. Stippel je eigen route uit!

UITZONDERLIJK OPEN

Op Open Monumentendag is het Regionaal Erfgoeddepot Potyze in Ieper uitzonderlijk open. Ga mee met de depotbeheerder en ontdek hoe men er de diverse collectiestukken bewaart. In Wijtschate kan je een bezoek brengen aan de steen- en buizenbakkerij Dumoulin, die belangrijk was voor de wederopbouw van de streek. Het belfort van Ieper is UNESCO werelderfgoed, je kan de toren bezoeken met gids. Ook de raadzaal is opengesteld! Vergeet je niet in te schrijven!
 

OORLOG

Tijdens de expo "Heelkracht" - Belgische verpleegsters tijdens WOI - kan je terecht in de Poperingse Gasthuiskapel voor een rondleiding of een begeleide fietstocht.
In Westouter vertelt Walter Tailly tijdens een korte wandeling (3 km) rond de Zwarteberg het verhaal van de B-17 bommenwerper die op 1 december 1943 neerstortte. In Wijtschate is Bayernwald gratis opengesteld.
In Mesen vertelt gids Elvyre Decheiver je meer over het Ierse vredespark en het New Zealand Memorial.
 

DEMONSTRATIES

Op New Irish Farm Cemetery in Ieper leer je de gezichten achter de Commonwealth War Graves Commission kennen.
Je kan ook een bezoekje brengen aan de Beeuwsaert- of Steenakkermolen in Langemark-Poelkapelle.
In de Oude Kaasmakerij van Passendale kom je meer te weten over het kaasmakers ambacht, er worden ook demo’s gegeven.
 

MET DE KIDS

Kasteel de Warande in Kemmel werd recent gerestaureerd, het park heraangelegd. Je kan een rondleiding doen, een workshop boogschieten volgen of iets nuttigen in ware kasteelstijl.
In Langemark verken je de verborgen geschiedenis van verschillende gebouwen in het dorp. Tijdens de wandeling is er ook een fotozoektocht voor kinderen!
Een treintje brengt je naar verschillende bunkers in Zonnebeke, waar een traditionele en juniorgids je op sleeptouw nemen. Je kan die dag ook een fietstocht (25 km) doen.
 

WANDELEN

Tijdens een begeleide wandeling (4 km) met Natuurpunt ontdek je de Sint-Elooismote in Langemark, die tijdens de zomer van 2017 heringericht werd.
Water was van goudwaarde voor het middeleeuwse Ieper. Een gloednieuwe wandeling loodst je langs het boven- en ondergrondse traject van de Ieperlee.
Gids Erwin Verheyde neemt je mee op een wandeling (6 km) over het (verdwenen) bouwkundig en landschappelijk erfgoed van Hollebeke.
Woesten speelde een belangrijke rol tijdens WOI, tijdens een begeleide wandeling (6 km) ontdek je restanten in het landschap. Onderweg bewonder je een aantal werken die door de leerlingen van de Kunstacademie gemaakt zijn.
De Sixtusbossen tussen Poperinge en Vleteren herbergen meer dan alleen maar fauna en flora. Een begeleide wandeling (6 km) toont je de restanten van een bewogen en verborgen oorlogsgeschiedenis.
De wandeling (H)Op Stap (10 km) laat je via deels onverharde wegen kennismaken met de Poperingse hopgeschiedenis.

OVER DE SCHREVE

2018 is het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed: ga eens op ontdekking aan de andere kant van de grens!
De gemeenten Bailleul, Heuvelland en Poperinge organiseren “Met druiven en hop over de grens”. Op 9 september kan je het Hopmuseum in Poperinge ook gratis bezoeken.
Tijdens het weekend van 15 en 16 september zijn het Open Monumentendagen in Frankrijk. In Bailleul zijn er tal van activiteiten, met een aantal rondleidingen in het Nederlands.

Alle activiteiten in de Westhoek?

Website
Facebook
Vimeo
YouTube
Deze nieuwsbrief gaat uit van CO7 . CO7 is het samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed tussen de gemeenten Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren & Zonnebeke.
Ons adres:
Grote Markt 1
● 8970 Poperinge
info@co7.be ● 057 34 66 94

Wil je de manier waarop je deze nieuwsbrief ontvangt, aanpassen?
Je kan je voorkeuren aanpassen of je kan uitschrijven uit onze verzendlijst