Copy
Ontmoet Afrika Nieuwsflits
Januari 2018
View this email in your browser

Een kijkje in de Ghanese keuken

Wat eten Ghanezen? Wat voor producten eten ze, hoe maken ze dat klaar en hoe smaakt het? De Ghanese keuken is flink verschillend van de westerse. Hoe dan? Kijk naar de filmpjes van oud-vrijwilliger Liesbet Zikkenheimer. 

Film Ghanese keukenLiesbet is in 2016 aan het werk geweest voor Ontmoet Afrika. Ze heeft films gemaakt van de verschillende partnerorganisaties in Ghana van Ontmoet Afrika en mooi in beeld gebracht hoe onze vrijwilligers daar aan het werk zijn. Nu vinden we het leuk om iedereen kennis te laten maken met haar éigen filmpjes, die Liesbet heeft gemaakt. Ze is in de culinaire gewoonten van Ghanezen gedoken.

De keuken in Ghana is, om het nog mild uit te drukken, flink anders dan die in Nederland of België. Sommige vrijwilligers gaan het eten érg waarderen, na een periode van gewenning. Anderen vallen uiteindelijk 'terug' op de maaltijden die het dichtst bij de onze komen. Of althans, bij het buitenlands eten waaraan we allemaal al enigszins gewend zijn. Dan bijvoorbeeld op rijstbasis. De maaltijden op basis van cassave, yam en andere enigszins (voor westerlingen) uitheemse producten, daaraan moeten velen in het begin nogal wennen.
Bekijk de filmpjes van Liesbet zelf. Wij danken Liesbet van harte voor deze creatieve producties. De filmpjes staan op YouTube op het eigen kanaal van Liesbet

Rob en Jacqueline in Tagbo Falls Lodge
Begin december zijn Rob en Jacqueline vertrokken naar Ghana om drie maanden mee te werken aan de ontwikkeling van een nieuwe toeristische 'lodge' in het groene heuvelgebied in het noorden van de Volta-regio, dichtbij de grens met Togo. Onze partner Jolinaiko Ecotours heeft deze lodge in 2016/2017 gebouwd en mikt op binnenlandse en buitenlandse toeristen die dit bijzondere heuvelgebied bezoeken, vooral voor trekkings in de de bergen. De hoogste berg van Ghana bevindt zich vlakbij Liati Wote, het dorp waar de lodge is gebouwd. Bovendien bevinden zich hier de Tagbo Falls, een bijzonder watervallencomplex.

Rob en Jacqueline kunnen hun eigen expertise nu inzetten in een totaal andere omgeving dan die voor hun de normale is. Ze vertellen hier het verhaal over hun ervaringen tot nu toe, op de helft van hun trip:

"Wij, Rob en Jacqueline, runnen al 17 jaar onze eigen bed & breakfast in het zuid-westen van Frankrijk, en daarnaast werkt Jacqueline in een plaatselijke VVV en heeft Rob zijn eigen bouwbedrijfje. Met onze kennis van en ervaring in het toerisme en met Rob’s bouw achtergrond zijn we naar Ghana gekomen om Jolinaiko, maar ook het dorpje Liati Wote en zijn Tourist Center, te helpen. 
Lees het hele verhaal op onze website!

Live Now Foundation zoekt boekhouder

De organisatie van de bedrijfsmatige activiteiten Live Now Foundation, partner van Ontmoet Afrika in het zuiden van Ghana, breidt zich sterk uit. In toenemende mate is er behoefte aan verbetering van de administratieve organisatie en de boekhouding.

Live Now Foundation zou graag een vrijwilliger of stagiair willen inzetten om hieraan wat te doen. Wat voor boekhoudsysteem kan wenselijk en haalbaar zijn? Het moet bruikbaar worden voor mensen met relatief weinig computerervaring. Goed bruikbare computers zijn aanwezig.

De gewenste bijdrage ligt zowel op het adviserend als het uitvoerend terrein.

Lars en zijn cultuurschok
Lars, stagiair van de Hogeschool in Arnhem, gaf 3 maanden les op de Business School in Tamale. In dit stuk verhaalt hij over de het tijdelijk leven in een totaal andere cultuur.
"Voorheen had ik nog geen ervaring met dit fenomeen, maar ik heb nooit kunnen beseffen hoe indrukwekkend dit voor je kan zijn. Arriverend in het land dat ik besloot te adopteren voor 4 maanden, hebben realiteit en fictie nog nooit zo dicht bij elkaar gestaan. Stel je voor dat je in een vreemde omgeving een eigen leven moet opbouwen. Door het omgooien van alles wat je ooit gekend hebt, lijkt het alsof je in een virtual reality bent beland. Mijn brein besloot de connectie te leggen met het computerspel Grand Theft Auto: je komt als complete buitenstaander een nieuw land binnen, je krijgt een eigen familie, collega's, vrienden etc. Afgezien van het gewelddadige verloop van het spel zijn de vergelijkingen glashelder.
De Ghanese cultuur is ook door een Nederlandse bril in meerdere gevallen schokkend te noemen. Op begrafenissen, festivals en bruiloften besluit men het lokale drumstel van stal te halen, trommelvlies penetrerende geweerschoten af te vuren en oogverblindend mooie kledij te dragen. Ook is de christelijke zondagmis een fascinerende gebeurtenis, met als resultaat 2 uur lang zingen gevolgd door preken, bekentenissen en gebeden waar men meer energie insteekt dan een gemiddelde werkweek. Je kunt wel zeggen dat het volk alle speciale momenten met beide handen aangrijpt."
Lees de rest van het verhaal van Lars op onze website.
 

Cultuur & onze hersenen

Wat gebeurt er in je hersenen als je in een cultuurshock zit? En wat speelt er zich in je brein af als je iemand ontmoet uit een voor jou totaal andere cultuur? Wat heb je aan deze kennis en hoe kan je die inzetten? Kom op 20 februari naar de avond georganiseerd door SIETAR. 

SIETAR Nederland is een vakvereniging voor professionals en iedereen met interesse in interculturele communicatie. Op 20 februari komt Joseph Shaules naar SIETAR Nederland; een grote naam op het gebied van interculturele communicatie & neuroscience. Hij geeft een interactieve lezing over cultuur & het brein. Kijk op de site van SIETAR voor info & tickets.

Copyright © 2017 Ontmoet Afrika, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@ontmoetafrika.nl

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Ontmoet Afrika · Otto Eerelmanstraat 2 · Groningen, Groningen 9718JZ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp