Copy
Email niet goed zichtbaar? Klik hier om hem in je browser te bekijken.

 

intergemeentelijk GIS Midwest

Nieuwsbrief 13 - november 2018

Twijfel niet om zaken uit deze nieuwsbrief door te sturen naar andere collega's. Een collega inschrijven? Klik hier
Klik hier om vorige edities te lezen. Alle blogberichten worden verzameld op gis.midwestoverleg.be.

Feedback, suggesties voor een bepaald thema, wil je zelf iets in de verf laten zetten? Laat dit gerust weten. Veel leesplezier!

Inhoud

 1. AWIS: de Vlaamse gebiedsdekkende riooldatabank
 2. Open GIS-werkgroep organiseert opleidingsreeks
 3. Uitwisselen planbaten voortaan efficiënter dankzij DSI
 4. Labels in de GRB-WMS: what you see is not always what you get
 5. Nieuws uit de VVSG-GIS werkgroep
 6. Varia
 7. Agenda

1. AWIS: de Vlaamse gebiedsdekkende riooldatabank

AWIS is het AfvalWaterInformatieSysteem dat VMM ontwikkelt in samenspraak met rioolbeheerders en gemeenten. Rioolbeheerders kunnen sinds 2017 hun gegevens inladen in deze centrale rioolinventaris. Gemeenten die hun rioleringen zelf beheren, staan zelf in voor het opladen van hun data. Voor hen werd in oktober een infovergadering georganiseerd. De meeste Midwest-besturen zijn via hun bovenlokale rioolbeheerder echter automatisch aangesloten op AWIS. Zij kunnen in principe onmiddellijk aan de slag met de interessante functionaliteiten ervan. 
Lees meer

2. Open GIS-werkgroep organiseert opleidingsreeks

Begin dit jaar werd in de marge van de GISCO-werking een werkgroep rond Open source GIS opgestart. Na de laatste sessie in juni kwam het voorstel om een opleidingsreeks te organiseren rond de meest essentiële open source GIS-toepassingen. Intussen is er een traject samengesteld i.s.m. Geosparc. De opleidingsreeks kan modulair gevolgd worden en loopt van januari tot maart 2019, in de kantoren van WVI in Brugge. Voor WVI-leden is er een extra korting. Elk GIS-contactpunt zal hiervoor ook nog een aparte uitnodiging krijgen.
Meer info over inhoud en data
Inschrijven

3. Uitwisselen planbaten voortaan efficiënter dankzij DSI

Ook afgelopen zomer kregen lokale besturen de jaarlijkse brief om hun eraan te herinneren dat de uitwisseling van deelpercelen in het kader van de planbatenheffing moet gebeuren voor december. Het was tot voor kort voor velen elk jaar opnieuw een zoektocht om de gegevens enerzijds in het juiste dataformaat te krijgen en om ze vervolgens op te laden in de RWO Datamanager. Sinds de nieuwste release van DSI verloopt deze uitwisseling veel vlotter en voor nieuwe RUP's zelfs helemaal automatisch. Hiermee bewijst DSI meer en meer zijn nut.
Lees meer

4. Labels in de GRB-WMS: what you see is not always what you get

Het Omgevingsloket, software voor inname openbaar domein, de Verkeersbordendatabank, achtergrondkaarten in Geopunt… Al deze toepassingen gebruiken de webservice van het GRB of de Basiskaart Vlaanderen (GRB-WMS) als achtergrond. Deze kaart is een afgeleid product van de authentieke bronnen zelf (het GRB en CRAB). Aandachtige hergebruikers weten echter al een tijdje dat de labels van huisnummers en straatnamen in de GRB-WMS niet altijd correct overeenkomen met de authentieke bronnen zelf. Door het steeds stijgende hergebruik van deze achtergrondkaart in andere toepassingen, wordt dit probleem de laatste tijd meer en meer zichtbaar.
Lees meer

5. Nieuws uit de VVSG-GIS werkgroep (23/11/2018)   

 • Synductis - synergiekaart
 • Stavaza en roadmap GIPOD 2.0
 • Stavaza Verkeersbordendatabank
 • Herwerking GRB-meldingsysteem
 • Bespreking labels in GRB-WMS
Lees meer
Verslag en documenten
Voor de details over de diverse werkgroepen: zie de verslagen en het Slack-platform (zie infra). Tip voor wie een vraag wil stellen aan collega-Gissers uit Vlaanderen of wie meteen op de hoogte wil zijn van discussies of nieuwtjes: installeer de Slack-desktop-app.

6. Varia

 • Tip voor gemeenten die werken rond het Burgemeestersconvenant: neem zeker eens een kijkje op het gloednieuwe Klimaatportaal van de VMM. Het portaal  bevat een mooie kaarttoepassing waarin klimaatdata voor heel Vlaanderen ontsloten wordt die beleidsondersteunend gebruikt kan worden.
 • Het vroegere Toegangsbeheer voor de toepassing van Informatie Vlaanderen is begin november ingekanteld in het Gebruikersbeheer Lokale Besturen (ACM/IDM). De meeste rechten zijn hierbij automatisch overgezet (cf. de vele notificatiemails hiervan), maar het kan zijn dat de lokale beheerder een aantal zaken opnieuw zal moeten instellen. Nog tot eind 2018 kunnen lokale besturen aanmelden op de oude manier (AGIV-login en wachtwoord), maar vanaf januari 2019 kan dit enkel nog met eID, Itsme, etc... Er wordt vanuit Informatie Vlaanderen geen communicatie naar de individuele gebruikers verstuurd, dus het is aan de lokale ICT- of GIS-beheerders om hierover intern te communiceren. Meer info
 • Er is sinds kort een WMS van de Verkeersbordendatabank en van de afgeleide snelheidsregimes beschikbaar. Lees meer
 • Er zit een bug in LARA die begindatums van straten doet verspringen, met een onduidelijke foutmelding tot gevolg. Lees meer
 • De urls van de webservices van DSI zijn in september veranderd. Dit heeft vooral impact op gemeenten die DSI gebruiken als rechtstreekse publieke link naar dossierstukken vanuit eigen GIS-toepassingen of vanop de website. (de url's in de desbetreffende blogberichten zijn aangepast)

Agenda   

 • Woensdag 12/12: GISCO, 9.30u-12u30 in WVI (zaal WES), Baron Ruzettelaan 35, 8310 Brugge (opgepast, enkel GISCO in Brugge deze keer)
 • Vrijdag 23/11: VVSG-GIS, Paviljoenstraat 9, 1030 Brussel, 10u-13u.
 • Donderdag 29/11: Trefdag Informatie Vlaanderen; ICC Gent. Meer info en inschrijven
 • Vrijdag 14/12: gebruiikersoverleg DSI, Ferrarisgebouw Brussel – lokaal 01.P.21, 13u30-16u30.
 • 17/1-16/3: opleidingsreeks Open GIS door Geosparc, in WVI (zaal WES), Baron Ruzettelaan 35, 8310 Brugge.(telkens hele dag). Meer info en inschrijven
Tweet
Verstuur per email
Share
Copyright © 2018 Midwestoverleg, All rights reserved.

+32476787322
gis.midwestoverleg.be
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare

Email Marketing Powered by Mailchimp