Copy
Email niet goed zichtbaar? Klik hier om hem in je browser te bekijken.

 

intergemeentelijk GIS Midwest

Nieuwsbrief 12 - september 2018

Na de zomervakantie komt ook de intergemeentelijke GIS-werking stilaan weer op toerental. In deze kersverse nieuwsbrief vooral enkele nieuwtjes over de GIS-werking in een paar Midwest-gemeenten en enkele zaken i.v.m. de AAPD.
 
Twijfel niet om zaken uit deze nieuwsbrief door te sturen naar andere collega's. Een collega inschrijven? Klik hier
Klik hier om vorige edities te lezen. Alle blogberichten worden verzameld op gis.midwestoverleg.be.

Feedback, suggesties voor een bepaald thema, wil je zelf iets in de verf laten zetten? Laat dit gerust weten. Veel leesplezier!

Inhoud

 1. Nieuwe GIS-collega's!
 2. Wielsbeke en Ledegem veranderen van GIS-software
 3. Verkeersbordendatabank bijgewerkt in Wielsbeke, Ruiselede en Tielt
 4. CADGIS toestand 1/1/2018 gereleaset als open data: wat met het GRB?
 5. Meer duidelijkheid rond uitwisseling digitale plannen met Kadaster
 6. Nieuws uit de VVSG-GIS werkgroep
 7. Varia
 8. Agenda

1. Nieuwe GIS-collega's!

Kort voor de zomer waren er verschillende GIS-vacatures in de regio. Binnenkort mogen we nieuwe collega's verwelkomen in Oostrozebeke en Moorslede, maar ook de intergemeentelijke GIS-werking van de WVI breidt binnenkort uit met een nieuwe collega die aan de slag gaat in vijf gemeenten (buiten Midwest).
Lees meer

2. Wielsbeke en Ledegem veranderen van GIS-software

Twee Midwestgemeenten veranderen dit najaar van GIS- en/of vergunningensoftware. Wielsbeke stapt over naar Remmicom in combinatie met GeoIT-GIS. Ledegem koos als Infrax-vennoot voor Infragis. 
Lees meer

3. Verkeersbordendatabank bijgewerkt in Wielsbeke, Ruiselede en Tielt

Drie Midwest-gemeenten besloten om deze zomer hun verkeersbordendatabank te laten op punt zetten door jobstudenten. Het waren meteen interessante testcases voor de methodiek van bijwerken als de toepassing zelf.
Lees meer

4. CADGIS toestand 1/1/2018 gereleaset als open data: wat met het GRB?

Het kadastrale plan is sinds augustus beschikbaar als open data. Dit betekent dat iedereen voortaan toegang heeft tot de data van alle Belgische gemeenten. Het gaat hier om de fiscale toestand 1/1/2018. De administratieve percelen uit het GRB volgens fiscale toestand 1/1/2018 ("Adpf") worden binnen enkele weken gereleaset voor gans Vlaanderen. 
Lees meer

Op de GISCO van 6/9 (Brugge) en 13/9 (Roeselare) is er een uiteenzetting door Luc De Kock (Informatie Vlaanderen) over de laatste stand van zaken rond het GRB en het uniek percelenplan.

5. Meer duidelijkheid rond uitwisseling digitale plannen met Kadaster
De laatste maanden worden lokale besturen regelmatig gevraagd om digitale plannen door te sturen naar het Kadaster (AAPD) in functie van de bepaling van het KI. In principe moet deze informatie sinds de invoering van de digitale omgevingsvergunning automatisch doorstromen, maar omwille van technische problemen is dit nog steeds niet helemaal rond. Er was de laatste tijd heel wat onduidelijkheid hoe gemeenten hiermee moesten omgaan. Vorige week heeft de AAPD met een interne communicatie naar haar lokale antennes wat duidelijkheid proberen te scheppen.
Lees meer

6. Nieuws uit de VVSG-GIS werkgroep  

 • Wegens treinstaking was er zo goed als geen opkomst en zullen een aantal onderwerpen herhaald worden.
 • Oproep van Ward Van Hal voor 2 aandachtspunten rond de vernieuwing van Magda Online – kadaster en een nieuw informatieportaal voor professionals van Informatie Vlaanderen
Lees meer
Verslag en documenten
Voor de details over de diverse werkgroepen: zie de verslagen en het Slack-platform (zie infra). Tip voor wie een vraag wil stellen aan collega-Gissers uit Vlaanderen of wie meteen op de hoogte wil zijn van discussies of nieuwtjes: installeer de Slack-desktop-app.

7. Varia

 • De zoneringsplannen werden deze zomer geüpdatet, ook in een aantal Midwest-gemeenten. Check je gemeente op onderstaande kaart (wit = geen wijzigingen) en in de tabel in het bijhorend beschrijvend document:
  
 • Nieuws van het Omgevingsloket: in januari 2019 komt er een grote vernieuwing van de layout van het loket. Gemeenten die in de komende maanden handleidingen (intern of voor burgers) zouden willen maken, houden hier best rekening mee. Het departement Omgeving is momenteel trouwens bezig de werkgroep rond het Omgevingsloket aan het hersamenstellen. Voor West-Vlaanderen participeert momenteel enkel de provincie. De werkgroep komt elke eerste woensdag van de maand samen in Brussel. Interesse om als lokaal bestuur deel te nemen? Mail naar paul.vanlindt@vlaanderen.be.
 • De productpagina van de kadasterdienst van Magda Online is bijgewerkt met verbeterde handleidingen, FAQ's en een paar stappenplannen voor eenvoudige opzoekingen.
 • Informatie Vlaanderen stuurde een communicatie uit over de laatste nieuwtjes rond Recht van Voorkoop (zie ook infosessie hierover in Gent).

Agenda   

 • Woensdag 6/9: GISCO, 9.30u-12u30 in WVI (zaal WES), Baron Ruzettelaan 35, 8310 Brugge
 • Donderdag 13/9: GISCO, 9.30u-12u30 in Streekhuis MidWest (zaal HOP), Spanjestraat 141/2, 8800 Roeselare
 • Maandag 17/9: infosessie OVAM over de Gemeentelijke Inventaris, 10-12u, Provinciehuis Boeverbos Brugge, Meer info
 • Vrijdag 21/9: VVSG-GIS, Paviljoenstraat 9, 1030 Brussel, 10u-13u.
 • Dinsdag 16/10: Meer info nodig als GIS-beheerder over de impact van de GDPR? Zie de infodag 'Naar een vlotte en veilige digitale gegevensdeling bij lokale besturen', VAC Gent, 9u30-17u. Meer info en inschrijven
 • Donderdag 25/10: FOSS4G, Brussel. Meer info
 • Donderdag 29/11: Trefdag Informatie Vlaanderen; ICC Gent. Meer info en inschrijven
Tweet
Verstuur per email
Share
Copyright © 2018 Midwestoverleg, All rights reserved.

+32476787322
gis.midwestoverleg.be
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare

Email Marketing Powered by Mailchimp