Copy
Email niet goed zichtbaar? Klik hier om hem in je browser te bekijken.

 

intergemeentelijk GIS Midwest

Nieuwsbrief 16 - mei 2019

Klik hier om vorige edities te lezen. Alle blogberichten worden verzameld op www.wvigisco.be. Een selectie van het GIS-nieuws uit Midwest, vind je hier.

Twijfel niet om zaken uit deze nieuwsbrief door te sturen naar andere collega's. Een collega inschrijven? Klik hier. Feedback, suggesties voor een bepaald thema, wil je zelf iets in de verf laten zetten? Laat dit gerust weten. Veel leesplezier!

Inhoud

 1. Notifeye-app stuurt meldingen van burgers door naar gemeentelijk infopunt
 2. Lichtervelde lanceert publiek GIS-loket voor begraafplaats
 3. MOW stelt analoog archief van oude luchtfoto's ter beschikking van lokale besturen
 4. Talk of the town: de 360°-beeldendatabank, wat na 30 juni?
 5. Nieuws uit de VVSG-GIS werkgroep
 6. Varia
 7. Agenda
1. Notifeye-app stuurt meldingen van burgers door naar gemeentelijk infopunt

Eind januari lanceerde een Vlaamse startup Notifeye, een generieke meldingsapp beschikbaar in 3 talen en voor 582 gemeenten in België. Afhankelijk van de locatie van de melding, wordt deze doorgemaild naar het infopunt van de desbetreffende gemeente. De app is - net als het gelijkaardige initiatief van Merkator voor innames openbaar domein - gemaakt vanuit het standpunt van de burger, die 1 meldingsplatform wil, onafhankelijk van in welke gemeente hij of zij zich bevindt. Lokale besturen met eigen meldingssystemen kunnen hier kritisch op reageren, maar het beeld is wat genuanceerd.
Lees meer

2. Lichtervelde lanceert publiek GIS-loket voor begraafplaats

Lichtervelde heeft sinds kort zijn begraafplaats in een GIS-loket ontsloten via de website. In het eenvoudige loket kan gezocht worden op naam van de overledene of kan er een graf aangeklikt worden. Lichtervelde heeft hiervoor als lid van de projectvereniging BIE gebruik gemaakt van de softwaretoepassing van het project rond funerair erfgoed Versteende Getuigenissen.
Lees meer

3. MOW stelt analoog archief van oude luchtfoto's ter beschikking van lokale besturen

Het departement MOW bezit een eigen archief van oude luchtfoto's vanaf de jaren '30 tot '90. De luchtfoto's zijn enkel in analoge vorm beschikbaar. MOW heeft op korte termijn geen concrete plannen om dit archief zelf te digitaliseren, maar stelt de foto's wel ter beschikking van geïnteresseerde gemeenten die dit zelf willen doen.
Lees meer

4. Talk of the town: de 360°-beeldendatabank, wat na 30 juni?

We krijgen heel wat vragen van gemeenten die offertes ontvangen van dienstenleveranciers voor het verderzetten van de 360°-beelden. De suggestie voor een groepsaankoop lijkt momenteel nog geen significant financieel voordeel op te leveren, maar deze piste wordt toch verder onderzocht - intussen ook samen met andere intercommunales en VVSG. Er zijn gemeenten die continuïteit willen en al aangaven dat ze zo snel mogelijk een aparte overeenkomst wensen af te sluiten. Gemeenten die hun intenties willen kenbaar maken, kunnen dat laten weten via deze korte enquête (in eerste instantie verstuurd binnen de Midwest). Het thema komt ook aan bod op de GISCO's van 28/5 en 6/6, o.a. met een demo van Vansteelandt Smart Survey Services. 
Komen de mogelijkheden van Mapillary opnieuw in beeld nu de 360°-beeldendatabank wegvalt? Als het aan de collega's van IOK ligt wel: Lees meer

5. Nieuws uit de VVSG-GIS werkgroep (17/5/2019)   

 • Stand van zaken over enkele projecten:
  • Gebouwen-/Adressenregister
  • Woningpas
 • Discussie over de 360°-beeldendatabank
 • DSI-gebruikersoverleg
Lees meer
Verslag en documenten

Voor de details over de diverse werkgroepen: zie de verslagen en het Slack-platform (zie infra). Tip voor wie een vraag wil stellen aan collega-Gissers uit Vlaanderen of wie meteen op de hoogte wil zijn van discussies of nieuwtjes: installeer de Slack-desktop-app.

5. Varia

 • Rombit en Merkator slaan de handen in elkaar voor hun software rond inname openbaar domein. Voortaan werken beide partijen samen aan het Merkator-product Eagle. Lees meer
 • Idem voor Remmicom en Cipal/Schaubroeck voor de software rond Omgeving, Burgerzaken en Financiën. Lees meer
 • Update over het aanvraagformulier van Eagle: dit is nu standaard uitgeschakeld voor alle gemeenten en enkel op vraag weer activeerbaar.
 • Blogje van Marloes over het inzetten van QGIS aan het onthaalloket in Beernem.

Agenda   

 • Dinsdag 28/5: GISCO, WVI, Baron Ruzettelaan 35, 8310 Brugge. 13U30-16u30. Meer info en inschrijven: b.boute@wvi.be.
 • Donderdag 6/6: GISCO (zelfde agenda als in Brugge), Streekhuis Westhoek (Esenkasteel) Woumenweg 100, 8600 Diksmuide. 13U30-16u30. Meer info en inschrijven: b.boute@wvi.be.
 • Dinsdag 4/6: opleiding "CRAB-adresbeheer met het Loket voor Authentieke Registratie", stadskantoor De Seylsteen (raadszaal, 1ste verdiep), Sint-Denisplaats 16, 8630 Veurne. 13.30u - 16u. Inschrijven
 • Vrijdag 21/6: VVSG-GIS, Huis Madou, Bischoffsheimlaan 1-8, 1000 Brussel, 10u-13u.
 • Dinsdag 8/10: opleiding Cevi 'Meer doen met WAB', Bisdomplein 3, Gent, 9-16u. Info en inschrijven
Tweet
Verstuur per email
Share
Copyright © 2019 Midwestoverleg, All rights reserved.

+32476787322
www.midwest.be
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare

Email Marketing Powered by Mailchimp