Copy
Email niet goed zichtbaar? Klik hier om hem in je browser te bekijken.

 

intergemeentelijk GIS Midwest

Nieuwsbrief 10 - april 2018

Onzze nieuwsbrief mag deze maand zijn eerste verjaardag vieren met een mijlpaal: de formele instap in DSI van alle Midwest-gemeenten.
Heb je feedback, suggesties voor een bepaald thema, wil je zelf iets in de verf laten zetten, laat dit gerust weten. Veel leesplezier met deze jubileumeditie!
 
Twijfel niet om zaken uit deze nieuwsbrief door te sturen naar andere collega's. Een collega inschrijven? Klik hier
Klik hier om vorige edities te lezen. Alle blogberichten worden verzameld op gis.midwestoverleg.be.

Inhoud

 1. Koppeling CRAB-Rijksregister pas voor dit najaar
 2. Midwestoverleg klaar voor DSI
 3. WMTS: de performantere variant van WMS
 4. Kaartjes maken met een alternatieve basemap: makkelijk met QGIS
 5. Enkele interessante nieuwigheden in Geopunt
 6. Nieuws uit de VVSG-GIS werkgroep
 7. Varia
 8. Agenda

1. Koppeling CRAB-Rijksregister pas voor dit najaar

De uitrol van het nieuwe datamodel van het Rijksregister (de IT020), en de facto ook de koppeling met het CRAB, wordt omwille van praktische redenen (lees :het vermijden van chaos met de kiezerslijsten) dan toch uitgesteld tot na de verkiezingen.
Lees meer

2. Midwestoverleg klaar voor DSI

Sinds eind april zijn alle 16 Midwest-gemeenten formeel ingestapt in DSI (Digitale Stedenbouwkundige Informatie). DSI is het digitale platform voor alle planinstrumenten op gewestelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau. Vanaf 1 juni 2018 wordt het gebruik van DSI overal verplicht als uitwisselingsplatform voor nieuwe plannen en verordeningen, inclusief de adviesprocedure (infosessie op 22/5, zie agenda hieronder). Met deze geclusterde instap wordt het streven van het Midwestoverleg naar convergentie meteen tastbaar én zichtbaar op kaart. Door deze manier van werken is de regio ook uniek in Vlaanderen. Proficiat aan alle medewerkers van de gemeenten die zich de voorbije twee jaar hiervoor inzetten!
Lees meer

 

Stand van zaken DSI april 2018

3. WMTS: de performantere variant van WMS

Als achtergrondkaart of om specifieke datalagen te consulteren, worden vaak WMS-webservices gebruikt. Veel WMS'en zijn tegenwoordig ook beschikbaar als WMTS. Het verschil is dat een WMTS aanzienlijk sneller wordt ingeladen. Ook Informatie Vlaanderen biedt al een tijdje de belangrijkste Vlaamse basiskaarten als WMTS aan. Het is zeker de moeite waard om eens te onderzoeken of je tragere WMS-lagen niet kunnen vervangen worden.  
Lees meer

4. Kaartjes maken met een alternatieve basemap: makkelijk met QGIS

Het maken van een goede kaart begint steeds met het kiezen van een geschikte achtergrondkaart. Voor bepaalde officiële zaken (uittreksels, ruimtelijke planning...) zijn gemeenten verplicht sinds 1/1/2015 om het GRB te gebruiken. Voor een ad hoc kaartje of als het van de communicatiedienst eens iets toegankelijker mag zijn, hoef je je als gemeente echter niet steeds te beperken tot het klassieke kaartmateriaal van Informatie Vlaanderen of de ESRI-basemaps.  Je kan je gemeentelijke kaarten pimpen met tientallen andere bekende en minder bekende achtergrondkaarten, zoals Google Maps, Bing Maps, OpenStreetMap, Strava, Waze etc... QGIS is hiervoor momenteel de makkelijkste GIS-toepassing (én gratis). Enkele tips van collega's uit andere provincies.
Lees meer

5. Enkele interessante nieuwigheden in Geopunt

 • Op Geopunt komen regelmatig nieuwe datalagen beschikbaar, maar sinds begin dit jaar zijn er ook een aantal nieuwe kaarttoepassingen, zoals de toepassing 'Ondernemen', waarmee je de VKBO-data kan bekijken en bevragen. Meer info
 • In Geopunt kon je al een tijdje eenvoudige geometrieën tekenen en deze exporteren voor gebruik in je eigen GIS. Sinds maart kan je nu ook eigen eenvoudige vectordata aan een Geopunt-kaartje toevoegen (importeren) dat je kan delen.  Lees meer

6. Nieuws uit de VVSG-GIS werkgroep (16/3/2018 en 20/4/2018)  

 • Voorstelling van de Ruimtelijke Adviestool (RAT) (VVSG-GIS 16/3/2018)
 • In de vorige nieuwsbrief vermeldden we het ook al: de VVSG heeft in overleg met de koepel van notarissen het sjabloon voor de notarisbrief aangepast. Concreet: voor een aantal zaken mag er verwezen worden naar bestaande publieke dataportalen (Geopunt, Onroerend Erfgoed...). O.a. Nevele, Gent, Nieuwpoort en Lichtervelde doen dit nu al in meer of mindere mate. De VVSG raadt aan om hier maximaal gebruik van te maken om fouten te vermijden.
 • Voor de details over de diverse werkgroepen: zie de verslagen en het Slack-platform (zie infra). Tip voor wie een vraag wil stellen aan collega-Gissers uit Vlaanderen of wie meteen op de hoogte wil zijn van discussies of nieuwtjes: installeer de Slack-desktop-app.
 • Verslag en documenten;
  • 16/3/2018
  • 20/4/2018                                                                                         

7. Varia

 • Sinds 1 januari is er een diversificatie van de prijs van KLIP-planaanvragen doorgevoerd. Kleine planaanvragen (tot 200 m²): €5, grotere blijven €10.
 • Naast de reeds bestaande KLIP-app voor Windows is er nu ook een KLIP-app beschikbaar voor Android en iOS om plannen offline digitaal op het terrein te kunnen bekijken.
 • De VMM ontwikkelde in 2017 een nieuwe ontwerpkaart (VLAGG) die de overstromingen door intense neerslag in Vlaanderen weergeeft op hoge resolutie. Om de kaarten lokaal na te kijken en aan te vullen, werd de hulp gevraagd van alle gemeentebesturen, riool- en waterloopbeheerders in Vlaanderen, uiterlijk tot eind september 2017. Lokale besturen die het VLAGG-project alsnog willen opvolgen, krijgen een tweede kans om de kaarten na te zien en feedback te geven. Meer info
 • Het Midwestoverleg heeft dit jaar opnieuw de Letter of Intent ondertekend voor deelname aan het VERSI-project, dat in 2017 nipt niet weerhouden werd door het FWO.
 • Als uitsmijter even aandacht voor een nog onbekend pareltje: vastguide.be is een initiatief van enkele vastgoedadvocaten. Voor burgers die op zoek zijn naar vastgoedinfo is dit een heel mooie samenvatting van de open data die publiek op Geopunt beschikbaar is. Gemeentelijke plannen (DSI?) en vergunningen zijn hier uiteraard niet beschikbaar. Een idee voor gemeenten om deze tool te promoten via de gemeentelijke website?

Agenda   

 • Dinsdag 8/5: infosessie GRB 5.1 - het nieuwe productmodel voor Adp, VAC Gent. Meer info
 • Vrijdag 18/5: VVSG-GIS, Paviljoenstraat 9, 1030 Brussel, 10u-13u.
 • Vrijdag 18/5: DSI-gebruikersoverleg, Ferrarisgebouw, zaal 1M42, 13u30-16u.
 • Dinsdag 22/5: infosessie DSI (Atrium Lerend Netwerk), met klemtoon op het uitwisselen van nieuwe plannen volgens de nieuwe procedure + adviesprocedure, Meer info en inschrijven
Onder voorbehoud, maar eventueel al vrij te houden:
 • Dinsdag 5/6: GISCO+ (Open Source GIS): 9-12u, Wvi Brugge.
 • Donderdag 21/6: opleiding Verkeersbordendatabank, provinciehuis Boeverbos Brugge. Organisatie Wvi i.s.m. Leiedal. Meer info volgt binnenkort.
Tweet
Verstuur per email
Share
Copyright © 2018 Midwestoverleg, All rights reserved.

+32476787322
gis.midwestoverleg.be
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare

Email Marketing Powered by Mailchimp