Copy
Email niet goed zichtbaar? Klik hier om hem in je browser te bekijken.

 

intergemeentelijk GIS Midwest

Nieuwsbrief 15 - maart-april 2019

Klik hier om vorige edities te lezen. Alle blogberichten worden verzameld op www.wvigisco.be. Een selectie van het GIS-nieuws uit Midwest, vind je hier.

Twijfel niet om zaken uit deze nieuwsbrief door te sturen naar andere collega's. Een collega inschrijven? Klik hier. Feedback, suggesties voor een bepaald thema, wil je zelf iets in de verf laten zetten? Laat dit gerust weten. Veel leesplezier!

Inhoud

 1. Datamodel OSLO openbaar domein voor GIS-inventarisatie in Tielt
 2. Enkele tips en tricks rond geocoderen van adressen
 3. Mobile Mapping beelden stopgezet na juni 2019
 4. Aanvragen innames openbaar domein vanuit Eagle naar niet-Merkator klanten
 5. Nieuws uit de VVSG-GIS werkgroep
 6. Varia
 7. Agenda
1. Datamodel OSLO openbaar domein voor GIS-inventarisatie in Tielt

De stad Tielt is dit voorjaar begonnen met een project rond groeninventarisatie. Los van de inventarisatiemethode en de taakverdeling, bleek al gauw dat het eerste knelpunt in feite het conceptuele aspect was, namelijk het bepalen en omschrijven van te inventariseren objecten, hun onderlinge relaties en eenduidige definities. Eind 2018 werd 'OSLO openbaar domein' door het Stuurorgaan Vlaams ICT-beleid erkend als vrijwillig toe te passen datastandaard. Door hiervan te vertrekken kon de stad zichzelf meteen een heel pak denkwerk besparen en meteen aan de slag gaan.
Lees meer

2. Enkele tips en tricks rond geocoderen van adressen

Geocoderen van adressen is het weergeven op kaart van adresposities uit een excel-tabel. Hiervoor bestaan verschillende geocoderingsservices (Google, ESRI...), maar voor lokale besturen is de aangewezen manier uiteraard via het CRAB. De Geopunt-plugin is hiervoor nog steeds de handigste tool als het over niet meer dan enkele honderden adressen gaat en werkt tegenwoordig om verschillende redenen beter in QGIS. Voor wie zelf geen GIS-software heeft, maar zelf heel snel adressen op een kaart wil zetten, zijn er BatchGeo en EasyMapMaker, die daarentegen wel werken op basis van Google Maps en niet op CRAB.

3. Mobile Mapping beelden stopgezet na juni 2019

Wat al een tijdje in de lucht hing, is eind maart bevestigd door Informatie Vlaanderen. Het was al langer duidelijk dat er geen vernieuwing van de 360°-beeldendatabank meer in zat, maar na juni 2019 wordt ook de hosting van de bestaande beelden stopgezet, bij gebrek aan financiering vanuit de Vlaamse overheid. Een serieuze streep door de rekening van veel lokale besturen, die het gebruik van de beelden in een aantal administratieve processen hadden geïntegreerd, maar ook van een aantal softwaretoepassingen en interbestuurlijke projecten zoals de Verkeersbordendatabank.
Lees meer

4. Aanvragen innames openbaar domein vanuit Eagle naar niet-Merkator klanten

De firma Merkator lanceerde vanuit hun Eagle-platform, dat het proces van innames openbaar domein digitaliseert en automatiseert, onlangs een aanvraagformulier om innames openbaar domein aan te vragen in heel Vlaanderen, ook bij niet-Eagle klanten (www.eagle.vlaanderen). Het werd reeds opengesteld voor veelaanvragers waardoor oprechte aanvragen inname openbaar domein via mail in een vaak generieke mailbox in de gemeente binnenkomen.
Lees meer

5. Nieuws uit de VVSG-GIS werkgroep (15/3/2019 en 22/03/2019)   

 • Richtlijnen en omzendbrieven van BPost en FOD BiZa rond adressering
 • De toekomst van de ROP-verplichting
 • Eagle-aanvraagformulier voor heel Vlaanderen: commerciële demarche van Merkator roept vragen op bij veel gemeenten.
Lees meer
Verslag en documenten

Voor de details over de diverse werkgroepen: zie de verslagen en het Slack-platform (zie infra). Tip voor wie een vraag wil stellen aan collega-Gissers uit Vlaanderen of wie meteen op de hoogte wil zijn van discussies of nieuwtjes: installeer de Slack-desktop-app.

5. Varia

 • (Voor sommigen intussen oud) nieuws over enkele GIS-verplichtingen:
  • Sinds 1/1/2019 moet voor de digitale afhandeling van KLIP-planaanvragen het IMKL model 2.3 gebruikt worden. IMKL 2.2 blijft naar verluidt nog mogelijk tot en met maart 2019, Meer info
  • De verplichting om kleinere werkopdrachten en kleinere innames van het openbaar domein te registreren in de GIPOD-databank is uitgesteld tot 1 juni 2021. Oorspronkelijk was dit voorzien voor 1 maart 2019. Het uitstel komt er omdat Informatie Vlaanderen eerst een nieuw GIPOD-platform wil lanceren. Meer info

Agenda   

 • Vrijdag 19/4: VVSG-GIS, Huis Madou, Bischoffsheimlaan 1-8, 1000 Brussel, 10u-13u.
 • Woensdag 23/4: productdemo Geovisia, stadhuis Tielt, 10u-12u. Meer info. Inschrijven via w.verhelst@wvi.be
 • Vrijdag 26/4: infosessie 'Aardobservatie: een meerwaarde voor overheden', VAC Brugge, 9u30-11u30. Meer info en inschrijven
   
Tweet
Verstuur per email
Share
Copyright © 2019 Midwestoverleg, All rights reserved.

+32476787322
www.midwest.be
Spanjestraat 141, 8800 Roeselare

Email Marketing Powered by Mailchimp