Copy
View this email in your browser
NIEUWSBRIEF FEBRUARI 2021

Afgelopen weekend was het al koud, maar als we de weersvoorspellingen mogen geloven dan wordt het komende week pas echt winters weer.
Voor de schaatsen uit het vet worden gehald praten we jullie eerst even bij over het leven op het volkstuincomplex.

Deze keer kunnen jullie in de nieuwsbrief alles lezen over de sleutelwissel, nieuwtjes van de commissies, de vernieuwde website en twee ingrijpende besluiten binnen het bestuur. 
ACTUEEL
SLEUTELWISSEL

Zoals jullie weten komt er een nieuw slot op het hek bij de ingang. Leden van de volkstuin hebben een e-mail ontvangen met informatie over hoe het omruilen van de sleutels in zijn werk zal gaan. Hieronder nog een korte samenvatting.Op vrijdag 5 februari (van 10:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 16:00 uur) en op zaterdag 6 februari (van 10:00 tot 12:00 en van 14:00 tot 17:00 uur) kunnen huurders hun oude sleutel komen omruilen voor een nieuwe.

Vergeet niet dat de borgkosten voor de nieuwe sleutels zijn verhoogd naar 20 euro. Leden die al een sleutel hebben en die hier de oude borgprijs (van 9 euro) voor hebben betaald dienen dit bedrag aan te vullen bij het ontvangen van een nieuwe sleutel. Je moet dus 11 euro bijbetalen. Dit kan door contant af te rekenen of het geld over te maken naar de bankrekening van de vereniging.

Lukt het dit weekend niet om langs te komen? Laat dit dan weten en mail naar info@volkstuinvinkhuizen.nl

In verband met de huidige coronamaatregelen verzoeken wij leden rekening te houden met het volgende:
 
- blijf 1,5 meter afstand houden
- ontsmet je handen voor binnenkomst (dit staat voor jullie klaar)
- draag een mondkapje
- is het druk? Kom dan op een later moment terug
 
DE ONLINE ALV

EEN POSITIEVE START VAN HET NIEUWE TUINJAAR
Op 22 januari vond de allereerste online algemene ledenvergadering van Volkstuin Vinkhuizen plaats. Het was voor iedereen even wennen, maar uiteindelijk deden meer dan 40 betrokken leden mee via Teams. Geweldig dat jullie er waren!

Er werd enthousiast meegedacht over de vereniging en het volkstuincomplex. De notulen zijn inmiddels naar alle leden opgestuurd.

Als we de besproken plannen in werking zetten belooft het een mooi jaar te worden op Golden Raand.
WWW.VOLKSTUINVINKHUIZEN.NL
Tijdens de ALV kregen de aanwezigen al een kijkje achter de schermen, maar vanaf nu kan iedereen de nieuwe website bekijken!

Het adres van de website is hetzelfde gebleven en veel van de informatie is ook overgenomen. Het grootste verschil zit 'm in het gebruikersgemak en de nieuwe 'look'.Leden kunnen op de nieuwe site inloggen met de gegevens die zij per mail hebben ontvangen. Hierdoor krijgen zij toegang tot de besloten ledenpagina, waar actuele informatie op komt te staan die alleen voor leden is bedoeld.

Er wordt momenteel nog druk gewerkt aan de website.
Heb je een vraag of een suggestie?
Laat het weten door te mailen naar pr@volkstuinvinkhuizen.nl
 
E-MAILADRES PER BESTUURSFUNCTIE
Er is voor iedere functie binnen het bestuur een nieuw e-mailadres aangemaakt. Op die manier zijn alle bestuursleden beter bereikbaar en kunnen mensen doelgerichter contact opnemen.

Het overzicht van de e-mailadressen is hier terug te vinden.
COMMISSIE & BESTUURSBERICHTEN
BOUWCOMMISSIE
De bouwcommissie heeft een nieuw hoofdkantoor!

Na jaren van ontberingen hebben we een nieuw onderkomen en staat de brievenbus voor de aanvragen van een bouwvergunning op de zelfde plaats als de voorgaande. We zullen in het voorjaar gaan verhuizen naar het nieuwe publicatiebord bij de ingang van de tuin

Graag zien we de nieuwe aanvragen tegemoet.

 

DE WINKEL


De termijn voor het inleveren van de Garant bestellijsten is door de winkelcomissie

verlengd tot 15 februari.

Nog geen zaden gekocht voor komend seizoen? Bekijk de gids in de kantine en lever je lijst in door deze te posten in de brievenbus van de winkel.
 
TUINCOMMISSIE & WERKGROEP GROEN
Het is voor de wilgen langs het hoofdpad binnenkort weer tijd voor een snoeibeurt.
De tuincommissie en de werkgroep groen slaan de handen ineen om deze klus samen te klaren.Deze keer worden niet alle wilgen ontdaan van hun "tenen". De bomen zijn een belangrijke bron van voedsel en onderkomen voor zowel insecten als vogels. Tegelijkertijd moeten wilgen wel regelmatig worden gesnoeid om ze goed te houden. Om deze reden is ervoor gekozen om de bomen het ene jaar wel te snoeien, en het andere jaar niet. Zodoende wordt er bij het snoeien rekening gehouden met het welzijn van zowel de bomen als de dieren.

De takken die overblijven bij het snoeien worden elders op het terrein gebruikt, onder andere voor het vlechten van een "levend" speeltoestel op het speelveldje.

Wil je meehelpen bij het snoeien of het verwerken van de wilgentenen?
Laat het weten via info@volkstuinvinkhuizen.nl 

DUBBELE WISSEL VAN DE WACHT
Het komen en gaan van mensen is een vertrouwd onderdeel van een volkstuin.
Ook binnen een bestuur is het belangrijk om na een aantal jaar te wisselen van leden. Bert en Marjan hebben alle twee aangegeven plaats te willen maken voor een volgende voorzitter en penningmeester.

Gelukkig zijn ze niet in een keer verdwenen. Pas aan het eind van dit jaar nemen ze echt afscheid van hun functie. In de tussentijd wordt er gezocht naar nieuwe kandidaten die richting willen geven aan de volkstuinvereniging.

Hieronder praten Bert en Marjan jullie bij over hun functies en de taken van het bestuur.
Beste tuiniers,
 
In november, als we de najaarsledenvergadering houden, ben ik vijf jaar voorzitter van onze vereniging. Ik heb het steeds met veel plezier gedaan maar nu wordt het hoog tijd dat ik afscheid neem van die rol en plaatsmaak voor een nieuw gezicht.

Reageer als je denkt dat het iets voor jou is. Of laat je overhalen als er een dringend beroep op je wordt gedaan – let op, het kan iedereen overkomen. Draai eerst een poosje mee in het bestuur en beslis. 

Bert

voorzitter@volkstuinvinkhuizen.nl
 
Hallo lezers,

Vanaf 2015 ben ik penningmeester. Tijd om het stokje over te dragen aan het eind van dit jaar.
Ik gebruik een handig boekhoudprogramma en een administrateur ondersteunt bij het opmaken van de jaarrekening. Ik neem de tijd om degene die mijn taak over wil nemen in te werken. Heb jij belangstelling en wil je meer weten? Neem dan contact op met mij.

Hartelijke groet
Marjan

penningmeester@volkstuinvinkhuizen.nl
WAT DOET HET BESTUUR?
 Samenvattend kun je zeggen: alles om ervoor te zorgen dat we met z’n allen zorgeloos kunnen tuinieren. 
 
We houden een ledenbestand bij en verzorgen de boekhouding. We innen en betalen de pacht, onderhandelen met de Gemeente over de bepalingen in de huurovereenkomst en het onderhoud van terrein en sloten. We houden veranderende regelgeving bij, zorgen ervoor dat alle tuinen verhuurd blijven, roepen werkgroepen in het leven voor bijzondere zaken en zorgen voor afvoer van rommel op het complex. We zorgen voor nieuwe sleutels, regelen uitjes voor de vrijwilligers en cursussen voor iedereen. We beslechten ruzies over kleinigheden, verzorgen een nieuwsbrief en nog een heleboel meer. 
 
Tot zover het gewone handwerk.
 
Daarnaast proberen we richting te geven aan de koers van de Vereniging: wat voor soort tuiniers zijn we, hoe verhouden we ons tot de buurt, hoe zwaar zetten we in op vergroening van ons complex, wat is het doel van de kantine en wat vinden we van het assortiment van de winkel. Hoe moet het verder met de toenemende opstaldichtheid op de tuinen, hoeveel m2 mag iemand maximaal bebouwen enzovoort. Alles natuurlijk op houdbaarheid getest tijdens de ledenvergaderingen.
 
En we proberen het allemaal in grote lijnen voor elkaar te krijgen en te bedenken tijdens de maandelijkse bestuursvergadering van zo’n anderhalf uur. Alle bestuursleden (vijf in totaal) zitten daar met ieder hun eigen inbreng, gezamenlijk voor Golden Raand.

Kom erbij!
TUINTIPS

Een van de kenmerken van het volkstuinleven is het krijgen van advies. Of het nu gevraagd of ongevraagd is, het levert je vaak bruikbare kennis op waar je in de prakijk wat aan hebt.

In de rubriek TUINTIPS geven we graag het woord aan leden die leerzame tips hebben waar alle tuinders hun voordeel mee kunnen doen.

Heb jij een geweldige tuintip? Deel 'm met de rest van de vereniging!
Stuur een mailtje naar pr@volkstuinvinkhuizen.nl en wie weet komt ie in de volgende nieuwsbrief.
 
HET KAN WEL - POTGROND
Tuin, Werkende Handen, Vuil, Aarding, Moeder Aarde

Tijdens de ALV werd er door de werkrgoep groen verteld dat er wordt gekeken naar de mogelijkheid om eigen potgrond te maken voor de volkstuin.

Afgelopen zomer werden lezers er in de nieuwsbrief al op geattendeerd dat de meeste soorten potgrond die wij kopen erg schadelijk zijn voor het milieu. Maar waarom was dat ook al weer?

In dit artikel van het groene platform Het kan wel wordt de kwestie nogmaals beschreven.

Heb je vragen over deze kwestie of ben je opzoek naar andere manieren om duurzaam te tuinieren?
Neem dan eens contact op met de werkgroep groen of mail naar pr@volkstuinvinkhuizen.nl
OP DE AGENDA & MEMOAfgelopen jaar is de gezamenlijke composthoop vroegtijdig gesloten omdat er teveel op lag. Om een vergelijkbare situatie te voorkomen wordt tuinders dit jaar verzocht om zoveel mogelijk groenafval op de eigen tuin te verwerken tot compost.

Zoveel ruimte neemt het niet in beslag, het bespaart je gesjouw, en je krijgt er gratis compost voor terug. Natuurlijk kan al het ongewenste hardnekkige onkruid nog steeds op de gezamenlijke composthoop worden gestort.

Heb je hulp nodig bij het beginnen van een eigen composthoop?
Laat het ons weten. We helpen je graag verder.
 
TOT SLOT

Het nieuwe slot maakt het dichtdoen van het hek gelukkig weer eenvoudiger. Heel fijn, want dit bleek iedere keer toch een karwei waar niemand echt op zat te wachten.

Vergeet niet het hek achter je te sluiten, ook als je maar 'even' op en neer gaat.
Op die manier zorgen we samen voor meer veiligheid op de tuin.
 
Facebook
Website
Meer lezen over de volkstuin? Bezoek onze website of praat mee op onze besloten facebook-pagia.
Copyright © 2020 Volkstuin Vinkhuizen.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich voor de nieuwsbrief heeft ingeschreven.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Laat het ons weten door te mailen naar info@volkstuinvinkhuizen.nl

 


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Volkstuin Vinkhuizen · Friesestraatweg 420-1 · Groningen, Gr 9746 TL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp