Copy
View this email in your browser
NIEUWSBRIEF JANUARI 2021
Verstopt in deze donkere dagen staat er iets moois op ons te wachten.
Een heel nieuw tuinjaar, vol nieuwe kansen en mogelijkheden.

Namens de commissie- en bestuursleden wensen wij alle lezers een gezond en voorspoedig nieuwjaar.

Laten we er samen iets moois van maken!
ACTUEEL
TUINFACTUREN 2021


Traditiegetrouw sturen we in de maand januari alle facturen voor het nieuwe seizoen.
Net als vorig jaar stuuren we ze per e-mail. Dit jaar niet in een word-document maar rechtstreeks in de mail.
Van verreweg de meeste huurders hebben we een e-mailadres, maar van een kleine 20 mensen niet. Deze mensen zullen de factuur op een andere manier ontvangen.

Mocht je de factuur voor 26 januari nog niet ontvangen hebben, check dan even je spam box.
Zit hij daar niet in of heb je vragen over de factuur?
Stuur dan een mailtje naar info@volkstuinvinkhuizen.nl
NOGMAALS HET HEK
Het klapslot hebben de meeste leden nu wel onder de knie. Alleen de sleutel omdraaien in het slot blijft vaak nog morrelen. Dat ligt niet aan jullie. De cilinder is sleets en hapert. Al sinds een tijdje kunnen we geen originele sleutels meer krijgen en de kwaliteit van de huidige nieuwe kopieën is minder goed.

Dat wordt een eindeloze geschiedenis.

We hebben daarom besloten tot de aanschaf van twee nieuwe ‘gelijksluitende’ cilinders van hoge kwaliteit en sleutels met patent. Dat wil zeggen sleutels die alleen kunnen worden nabesteld door de ‘licentiehouder’: de vereniging.

De vele tientallen sleutels die nu grijs in omloop zijn kunnen straks niet meer worden gebruikt.

Voor het gemak van vooral het dichtdoen van het hek laten we het slot op rechter hekdeel (bij binnenkomst) terugplaatsen en hoef je overdag het klapslot niet te gebruiken.

Aangezien de aanschaf van een nieuwe sleutel 20 euro kost, is het nodig de borg daaraan gelijk te trekken. Tevens hopen we dat door dit bedrag de vertrekkende leden hun sleutel vaker inleveren dan nu het geval is.
 

 


 

De grote "oversteek" plannen we begin februari. We denken aan twee of drie ruilmomenten.
Iedereen kan dan haar of zijn officiële sleutel inleveren tegen een nieuwe, met bijbetaling van het verschil tussen het oude en het nieuwe borgbedrag.

 

Hoe en wanneer we alles precies willen regelen laten we zo snel mogelijk weten. In ieder geval op de komende Algemene Ledenvergadering op 22 januari en op de infoborden bij de ingang.


We hopen met deze actie alle onvrede bij jullie over komen en gaan weg te nemen.
Vragen of opmerkingen? Mail naar
info@volkstuinvinkhuizen.nl.
EEN FOTO VAN VROEGER MAAK JE LATER NOOIT

Veel volkstuinleden beleven plezier aan het terugblikken op de tuin van vroeger. Een kiekje van bekende gezichten, het eerste jaar dat je de tuin had, die ene winter dat het zo sneeuwde...
Om de toekomstige herinneringen van 2021 vast te leggen gaat fotograaf Janny Wierenga voor de vereniging aan de slag. Ze zal komend tuinjaar de volkstuin fotograferen en tuinders die dat willen portretteren. De foto's zullen verwerkt worden tot een fotoalbum dat in de kantine te vinden zal zijn.
Over de opdracht vertelt Janny het volgende:

 

" Het fotograferen op het volkstuinencomplex is bij uitstek de gelegenheid voor een gesprek, zoals; luis op de spruiten, de mooie rabarber, de werkzaamheden aan het tuinhuis etc. Interesse in de mens en zijn omgeving zijn belangrijke inspiratiebronnen voor mijn fotografie. Ik vertel hun verhaal in een fotoreportage ".


Nieuwsgierig naar Janny haar werk? Neem dan een kijkje op www.janywierenga.nl
Wil je je alvast opgeven? Mail dan naar pr@volkstuinvinkhuizen.nl

 

KLEINE TUINTJES VOOR BEGINNERS

De belangstelling voor tuinieren bij onze vereniging is sinds afgelopen voorjaar flink toegenomen.De wachtlijst groeide aan tot vijftig kandidaten – waarna we de lijst een poosje in lockdown deden. In de herfst kwamen er wat tuinen vrij. We konden de lege plekken snel opvullen, ten koste van ruim de helft van het aantal wachtenden. Er zat veel ‘ruis’ in de lijst.

Nu zijn er weer een stuk of zes vrije tuinen. Veel mensen op de wachtlijst zijn ‘balkontuiniers’ en hebben geen ervaring met een echte lap klei op de begane grond. Zij geven de voorkeur aan een kleine tuin. En kleine tuinen zijn schaars.

Tuinen splitsen zou een oplossing kunnen zijn, maar daar is een grens aan. Een te groot aantal beginners geeft druk op de vereniging omdat zulke tuiniers extra aandacht moeten krijgen – willen we teleurstelling en vroegtijdig opzeggen voorkomen. En omdat op kleine tuinen volgens het huidige reglement ook gebouwd mag worden lopen we door te veel splitsen het risico op een te druk tuinbeeld. Dan is er geen lucht meer tussen de kassen en huisjes.
 

Ondertussen komen de aanmeldingen voor de wachtlijst weer binnen. Moeten we dan toch maar ergens nog een grote tuin opsplitsen in vier kleine starterstuinen? Kunnen we iets doen met het middenterrein naast de betonplaat? Willen we de wijde blik van dat open stuk wel kwijt? Zijn er nog tuiniers die wel een stuk willen afstaan?
 
Er zijn meer vragen te bedenken. Zo is nu de situatie. Nog niet zo lang geleden streefden we juist naar een wachtlijst! Het is ook nooit goed...
COMMISSIEBERICHTEN
DE WINKELIn de kantine liggen de laatse paar zaadgidsen.

Op de bijbehorende bestellijst kun je invullen welke zaden en/of welk pootgoed je wilt hebben. Er is veel keus en ondertussen neemt ook het aanbod van biologische en bijzondere zaden toe.

Bestellijsten dienen voor 21 januari ingeleverd te worden in de brievenbus van de winkel.
 
TUINCOMMISSIE


Wat doet de Tuincommissie?

Het terrein van de vereniging onderhouden door bijvoorbeeld te grasmaaien, met de bosmaaier te werken, snoeien, ploegen, hulp bieden bij 'moeilijke' tuinen, het Werkplan in het voorjaar en begeleiden, bloemenvelden aanleggen en ondersteuning bieden aan de Commissie Verduurzaming...
Daarnaast hebben we ook een signalerende functie voor 'probleemtuinen'. 

  Dat wil zeggen: als het duidelijk is dat een tuin verwaarloosd wordt of aan het verwilderen 

  is, dan geven we dit door aan het bestuur om contact met de betreffende tuinder op te  

  nemen. Beter is om, voordat het zover is, 1 van ons even aan de jas te trekken voor hulp. 

  Dat mag altijd.

 

Wat zoeken we?

- Tuinders die het leuk vinden om te helpen met bovenstaande klussen.

- Dit kan op regelmatige basis maar kan ook voor af en toe. Je hoeft niet persé lid te worden. 

  Stuur  je mobiele nummer op naar onderstaand mailadres dan nemen we contact met je op  

  als er weer een klus is.

- Het is een pré als je met de bosmaaier overweg kunt maar het is niet verplicht. Er is altijd genoeg te doen. Als je het leuk vindt kunnen we het je leren. Je moet hiervoor wel redelijk fit zijn.

 

Wat bieden we?

- Lekker klussen in de buitenlucht.

- De mogelijkheid nieuwe vaardigheden te leren.
- Een gezellig team om koffie mee drinken na de klus (als de coronamaatregelen het toestaan).

- Goede begeleiding en beschermende kleding wanneer nodig.

 

Ben jij degene die wij zoeken?
 

Stuur dan een mailtje naar Aukje: atatsma@hotmail.com

Appen mag ook: 06-20277976

 

KANTINE WERKGROEP


In de vorige nieuwsbrief stond een oproep om na te denken over plannen voor een nieuwe kantine.

In wat voor soort ruimte voel jij je als volkstuinlid welkom? Hoe zou je het gebouw het liefst gebruiken? Heb je misschien een goed idee voor de inrichting? Welke dingen ontbreken er nu voor jouw gevoel?

Er zijn al een aantal enthousiaste reacties binnen gekomen, maar we willen natuurlijk dat er zoveel mogelijk mensen blij zijn met het verenigingsgebouw.

Wil jij hier samen met een groepje over brainstormen?

Laat het vooral weten en mail naar info@volkstuinvinkhuizen.nl
TUINTIPS

Een van de kenmerken van het volkstuinleven is het krijgen van advies. Of het nu gevraagd of ongevraagd is, het levert je vaak bruikbare kennis op waar je in de prakijk wat aan hebt.

In de rubriek TUINTIPS geven we graag het woord aan leden die leerzame tips hebben waar alle tuinders hun voordeel mee kunnen doen.

Heb jij een geweldige tuintip? Deel 'm met de rest van de vereniging!
Stuur een mailtje naar pr@volkstuinvinkhuizen.nl en wie weet komt ie in de volgende nieuwsbrief.
 
KISS THE GROUND

Eind deze zomer verscheen de spraakmakende documentaire
Kiss the Ground op Netflix.

Op het social media kanaal van de vereniging is deze tip al eerder gedeeld, maar na een mailtje van Anita delen we deze tip graag nogmaals met jullie.

De uitputting van de bodem en de problemen die dit met zich meebrengt zijn actuele onderwerpen. In de documentaire wordt er gekeken naar oplossingen om duurzaam om te gaan met de grond onder onze voeten.

Hoewel het in de documentaire voornamelijk gaat over grote landbouwbedrijven uit de Verenigde Staten is de informatie opvallend makkelijk te vertalen naar onze Groningse volkstuintjes.

Een aanrader voor iedereen die wel wat inspiratie en motivatie kan gebruiken in deze barre tijd.
 
OP DE AGENDA
  

De Algemene Leden Vergadering (ALV) wordt op 22 januari gehouden.
Digitaal wel te verstaan.

Voor velen een nieuwe ervaring. Zo ook voor het bestuur. We zullen gebruik maken van het programma Teams en op 15 januari houden we een pilot met een select gezelschap om te kijken of iedereen zich kan aanmelden en om te ervaren hoe het is om een digitale vergadering voor te zitten, te monitoren en te reageren op vragen.
We gaan het beleven!

Uiteraard zal er een verslag gemaakt worden van de ALV voor degene die niet aanwezig kunnen zijn.

Als bestuur gaan we er het beste van maken en hopelijk kan er na de zomer weer met z'n allen in het echt vergaderd worden.

Facebook
Website
Meer lezen over de volkstuin? Bezoek onze website of praat mee op onze besloten facebook-pagia.
Copyright © 2020 Volkstuin Vinkhuizen.
U ontvangt deze e-mail omdat u zich voor de nieuwsbrief heeft ingeschreven.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen?
Laat het ons weten door te mailen naar info@volkstuinvinkhuizen.nl

 


This email was sent to <<Email Adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Volkstuin Vinkhuizen · Friesestraatweg 420-1 · Groningen, Gr 9746 TL · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp