Copy

NIEUWSBRIEF
April 2021 nummer 39

Welkom bij de nieuwsbrief van FietsForum Tilburg.

De lente is begonnen en op het gebied van mobiliteit is weer genoeg te beleven.  Ons jaarverslag staat inmiddels online en we blikken terug op onze samenwerking met Mario Jacobs als portefeuillehouder Mobiliteit.

Verder zijn we enthousiast over de ombouw van de rotondes in de Reeshof en staan we even stil bij Tilburg Fietst voor Tilburg. Ook worden we blij van het fietsgedrag onder basischoolkinderen en zijn er mooie resultaten te melden van onze fietsnetwerkers.

Het FietsForum Tilburg wenst je veel leesplezier en een mooi voorjaar.

Ombouw rotondes naar fietsers in de voorrang


Het straatbeeld gaat de komende jaren wijzigen ten aanzien van de voorrang op rotondes. In de Reeshof zijn de eerste contouren zichtbaar. Op de website wordt door het FietsForum een overzicht gepresenteerd van de wijzigingen in de periode 2021 - 2024. De gemeente Tilburg heeft tevens op zijn website een aparte pagina hierover gemaakt.
Lees meer

Onderzoek kinderen en fietsen naar school in Tilburg

In november 2019  is er onderzoek is gedaan door studenten van Breda University of Applied Sciences (BUas). Omvang van de enquete betrof 1350 jonge kinderen. Het onderzoek is gelijktijdig gehouden, in dezelfde week op alle scholen in de vorm van een thema-week.

Uit het onderzoek blijkt :

 • het autogebruik in Tilburg hetzelfde is als elders in Nederland;
 • het aantal fietsers wat achter blijft;
 • kinderen in Tilburg meer dan gemiddeld naar school lopen;
 • de groep kinderen die nu met de auto komt ; (ongeveer gelijk is aan de groep kinderen die ook de auto als voorkeur heeft).
 • de kinderen die momenteel fietsen, ook willen fietsen;
 • we bij kinderen die lopen iets opvallends zien, dat een grote groep liever fietst.
Vragen voor een vervolgonderzoek :
 • Waarom fietsen die kinderen dan niet naar school, als ze dat willen?
 • Is de fietsenstalling te klein, wonen ze te dichtbij, mogen ze niet van hun ouders?

Wat de studenten van het onderzoek ook nog vermelden is dat veel kinderen het fietsen ervaren als vrijheid en zelfstandigheid. De fiets past daar perfect bij.

Mario Jacobs langs de meetlat

In verband met het vertrek van Mario Jacobs kijken we even terug op onze samenwerking. Voor het FietsForum Tilburg was hij het bestuurlijk aanspreekpunt bij de gemeente Tilburg. We kijken even terug op deze periode. Binnenkort gaat het FietsForum Tilburg kennismaken met de nieuwe wethouder van mobiliteit Rik Grashoff.
Lees meer

Fietsnetwerkersprofiel

In de vorige nieuwsbrief deden we een oproep om je fietsnetwerkersprofiel bij te werken, zodat we in de toekomst iets gerichter de fietsknelpunten in Tilburg kunnen gaan aanpakken. Er is goed gehoor aan gegeven. Voor degenen die het vergeten zijn, het kan nog via deze link of onderaan deze nieuwsbrief. Alvast bedankt voor je medewerking.

Jaarverslag FietsForum Tilburg

Ons jaarverslag staat weer online. Vragen of opmerkingen hierover? Neem dan even contact met ons op.
Lees meer

Fietshotel Spoorlaan

De verbouwing van het fietshotel aan de Spoorlaan is in volle gang. De verwachte oplevering is in november 2021.

Resultaten van onze fietsnetwerkers

Hieronder een aantal nieuwe resultaten van onze fietsnetwerkers.
 • Bij de Wittebollenstraat / Goirkestraat is een bandverlaging aangebracht, zodat fietsers makkelijker en veiliger over kunnen steken.
 • Waar de fietspaden langs de Koningsoordlaan in Berkel-Enschot nog ontbreken, worden ze vanaf mei dit jaar aangelegd.
 • Er komen meer fietsbeugels bij de Jumbo aan het Lieve Vrouweplein.
 • Er zijn langs de fietsroutes op veel plekken nieuwe fietswegwijzerbordjes gekomen ;
 • Er komt ook een Snelfietsroute (SFR) naar Goirle !
 • Langs sternetfietsroutes en snelfietsroutes komen op een aantal plaatsen witte verwijsborden naar bijvoorbeeld hotels, restaurants, winkelcentra, ziekenhuizen. Die zijn er al voor automobilisten.
Lees meer

Kort nieuws

"Tilburg Fietst voor Tilburg"
Een nieuwe doel: 100.000 km. 20 extra fietsen. Met de  smartphone-app Ring Ring kunnen inwoners en werknemers van Tilburgse bedrijven fietskilometers sparen waarmee ze direct bijdragen aan een goed doel. Na de eerste succesvolle challenges is er in december 2020 een nieuwe sociale kilometer-challenge gestart in samenwerking met de voedselbank. Fietsen de deelnemers samen 100.000 kilometer dan deelt de voedselbank 20 fietsen uit aan Tilburgers die zich een fiets niet kunnen veroorloven.

Petitie Ridderhofpad
Er is een petitie ten behoeve van een veilig Ridderhofpad. Een route die veel gebruikt door recreanten, scholieren en forensen. Het FietsForum Tilburg steunt deze actie. Teken kan via de website : Stem voor veiligheid en natuur op fietspad van Udenhout, de Kraan – Tilburg Noord (Bron Petities.nl)
 
Fixi-App
De Fixi app is sinds begin dit jaar geïntroduceerd door de gemeente Tilburg en is een nieuwe tool die het voor zowel de inwoners als voor de gemeente makkelijker maakt om meldingen te doen en af te handelen. Dus wanneer het gaat om kleine zaken, zoals een losliggende stoeptegel, kunt u deze melden aan de gemeente Tilburg. Dat kan via het centraal meldpunt van de gemeente (bel 14013) of via de Fixi App. Opmerkingen over grote zaken, zoals gevaarlijke kruispunten of ontbrekende fietsstallingen, kunt u melden bij het FietsForum. Gebruik hiervoor ons formulier of mail ons. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen met deze nieuwe app.

Fietsenstallingen in centrum weer open
Ga je (weer) winkelen in de stad? Spring dan ook op je fiets want je kunt je tweewieler weer kwijt in alle fietsenstallingen in het centrum. De fietsenstalling aan het Pieter Vreedeplein, bij de Concertzaal en de Katterug zijn sinds 22 maart weer open. Deze stallingen zijn dagelijks open van 7.00 – 21.00 uur. De stalling aan de Heuvel is dagelijks open van 7.00 – 19.00 uur, op donderdag tot 21.00 uur.

Zin om actief te worden binnen het FietsForum Tilburg?

Fietsforum Tilburg blijft op zoek naar fietsnetwerkers in de gemeente Tilburg! De fietsnetwerkers zijn onze ogen op straat. Ze komen met klachten en tips. Samen houden we de gemeente scherp op het gebied van fietsbeleid. We geven de reactie van de gemeente Tilburg op de meldingen terug aan onze netwerkers.

Ook vragen wij soms om feedback op een thema, bijvoorbeeld rondom het winterweer of de stallingen in de stad. Interesse? Stuur een mail naar info@fietsforumtilburg.nl.

In de media

Hieronder een aantal artikelen die zeker het lezen de moeite waard zijn:
Je smelt niet in de regen! Ook niet in Tilburg. Video van BicycleDutch
 
Copyright © 2021 FietsForum Tilburg, All rights reserved.


Onze adresgegevens:
FietsForum Tilburg
IJzerstraat 23
5038 BN TILBURG

De volgende instellingen kunnen gewijzigd worden:
voorkeur wijzigen  | nieuwsbrief niet meer ontvangen

Email Marketing Powered by Mailchimp
FietsForumTilburg
FietsForumTilburg
Email