Tilburg ook in 2020 buiten de top 100 van Nederlandse fietssteden
Ieder jaar wordt een gemeente uitgeroepen tot fietsstad van het jaar. Op de website van de fietserbond kunnen de resultaten van hun onderzoek bekeken worden.
Een paar kanttekeningen bij de Tilburgse score: de positie van een stad is voor 2/3de het resultaat van enquêtes onder fietsers over een set van vragen. 313 Tilburgers vulden de enquête in (ter vgl.: Eindhoven: 375; Breda: 189). Deze subjectieve scores zijn lastig te sturen. Wat kan helpen is meer en beter communiceren over nieuwe voorzieningen en verbeteringen voor fietsers. Enkele gemeenten riepen hun burgers voor deze verkiezing zelfs met een campagne op om hun gemeente naar een toppositie te brengen.
Bij de objectieve scores doet Tilburg het slecht qua positie van kwetsbare fietsers (van 4,3 naar 3,4 op een schaal van 0 tot 5). Dat is zorgwekkend, al moet gezegd dat deze trend over de gehele breedte te zien is. De grootste stijger is de positie van fietsers op rotondes (van 2,0 naar 3,0). Dat lijkt vreemd: er zijn in Tilburg nauwelijks rotondes aangepast. De verklaring zit hem wellicht in het besluit van de gemeente om alle rotondes binnen de kom te gaan ombouwen ten gunste van de fietser.
Weliswaar hanteert de Fietsersbond een compensatiefactor ''stedelijke dichtheid'', toch blijven grotere steden dik in het nadeel. Kleine en middelgrote gemeenten hebben nu eenmaal minder complexe mobiliteitspuzzels op te lossen en beschikken over meer ruimte.
Gaat Tilburg de ambitie realiseren van wethouder Mario Jacobs om in 2022 een sprong te maken naar de top 10? Eerst moeten de Tilburgse scores goed worden geanalyseerd en vergeleken worden met steden die het beter doen, zoals Enschede. Het FietsForum zal zich in dat proces positief kritisch blijven opstellen.
|