Copy
Update Q2 Alkmaar Marketing 
Bekijk e-mail in browser

Beste partners,
 

En dan zijn we alweer halverwege 2020 beland. Wat een gekke maanden hebben we achter ons gelaten. Halverwege maart werd het stil in de stad, al zaten de Alkmaarse ondernemers alles behalve stil.

Zij sloegen de handen ineen om er met elkaar het beste van te maken. Horecaondernemers die hun zaak moesten sluiten en direct besloten om het overige voedsel te doneren aan STOER, waar de medewerkers er vervolgens maaltijden van maakten voor de dak- en thuislozen. En ook talloze winkeliers vonden creatieve manieren om samen te werken. Prachtig om te zien. 

Na lang wachten zijn de horeca-ondernemingen en meeste (culturele) instellingen inmiddels weer open. De hoogste tijd dus om onze stad en haar regio te (her)ontdekken. In deze update vind je een overzicht van het nieuws en de campagnes die we de afgelopen zijn gestart en de komende weken voeren.
 
Laten we met elkaar in verbinding blijven!

Ger Welbers,
namens Alkmaar Marketing
NIEUWS

BEZOEK VAN MONA KEIJZER

Vrijdag 19 juni bracht staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer een bezoek aan Alkmaar. Alkmaar Marketing heeft samen met Gemeente Alkmaar laten zien hoe een gastvrije en veilige binnenstad eruit ziet (met voorzieningen zoals o.a. gratis toiletwagens, een druktemeter-app, cityhosts en bewegwijzering). Ook hebben diverse ondernemers verteld hoe zij creatief hebben ingespeeld op de coronamaatregelen. Het volledige bericht en de video bekijk je hier.

PODCAST 'KOFFIE VOOR 2'

Vanaf juli gaat Alkmaar Marketing podcasts organiseren en opnemen in samenwerking met Alkmaar Centraal. In 'Koffie voor 2' spreekt Alkmaar Marketing-directeur Ger Welbers met ondernemende mensen uit diverse branches uit de stad. Waar halen ze hun inspiratie en energie vandaan, en waar zien zij kansen? Ze delen kennis en kunde en bespreken de economie en leefbaarheid van Alkmaar voor de komende jaren. 'Koffie voor 2' zal te beluisteren zijn via de website van Alkmaar Marketing, social mediakanalen, nieuwsbrieven en Alkmaar Centraal. 

ONTWIKKELING KANAALZONE

Eén van de ambities van Gemeente Alkmaar is de ontwikkeling van de Kanaalzone. Met de Omgevingsvisie Alkmaar 2040 is aangegeven dat het kanaal de verbinder wordt in de stad. Om deze ambitie op te pakken, is het neerzetten van een goed gebiedsmerk noodzakelijk. Een merk waar mensen zich mee willen verbinden: waar ze willen wonen, werken en recreëren. De gemeente heeft Alkmaar Marketing de opdracht gegeven een sterk en onderscheidend gebiedsmerk te ontwikkelen. DAY Creative helpt ons daarbij. De afgelopen maanden hebben we in nauwe samenspraak met elkaar en bestaande stakeholders een sterk en onderscheidend gebiedsmerk ontwikkeld, dat we binnenkort kunnen onthullen.

TASKFORCE

Begin april is het idee van een Taskforce ontstaan: een gezelschap dat nadenkt over en bijdraagt aan een spoedig herstel van (de economie in al haar facetten van) Alkmaar tijdens en na de corona-crisis. Een groep krachtige ondernemers, bestuurders, ambtenaren en andere betrokkenen. De Taskforce werkt samen met Alkmaarse organisaties, groot en klein. Uiteindelijk is er een overall doel: Alkmaar sterker uit deze crisis te laten komen. Alkmaar Marketing-directeur Ger Welbers is voorzitter van dit gezelschap. Inmiddels houdt deze Taskforce zich bezig met ideeën voor de korte, midden en lange termijn. Een concrete uitkomst is o.a. het Stimuleringsfonds

MIJLPALEN OP SOCIAL MEDIA

Ondanks de gekke periode groeide Alkmaar Prachtstad de afgelopen maanden harder dan ooit tevoren op social media. In de maand juni bereikte het aantal volgers op Facebook de mooie mijlpaal van 20.000 volgers en op Instagram zijn dat er inmiddels ruim 7.000. Dat vieren we met verschillende winacties, waarbij lokale ondernemers mooie prijzen verloten onder onze volgers - direct een mooie link naar onze campagne 'Ontdek je eigen stad'.
CITYMARKETING

ALKMAAR PRACHTSTAD-MAGAZINE

Halverwege maart lag het eerste Alkmaar Prachtstad-magazine van 2020 klaar om door Rodi gedrukt te worden. Op het allerlaatste moment hebben we de persen gestopt. Een magazine dat gevuld is met evenementen als de kaasmarkt en Kaeskoppenstad die vanwege het Covid-19 niet door konden gaan, leek ons weinig zinvol en verwarrend om uit te brengen. Inmiddels is de horeca en zijn vele (culturele) instellingen weer open. Om (regio)bewoners te stimuleren om juist eens in eigen stad de verborgen parels te ontdekken, zijn we de campagne 'Ontdek je eigen stad' gestart. Het magazine dat bij 100.000 huishoudens op de mat ligt, staat in het teken van deze campagne.

CROWDMANAGEMENT IN DE STAD

Afgelopen maand zijn we in samen-werking met het Alkmaars Bolwerk, Gemeente Alkmaar en Ondernemend Alkmaar gestart met een campagne op onze websites, social mediakanalen en in lokale dagbladen om lokaal winkelen - uiteraard op een veilige en verantwoorde manier - te stimuleren. Ook is er een aantal aanvullende voorzieningen getroffen om de drukte in goede banen te leiden, waaronder duidelijke beweg-wijzering in de winkelstraten, de inzet van city hosts en tekstwagens om te zorgen dat het veilig, rustig en leuk blijft in de stad.
CAMPAGNES

LOKALE CAMPAGNE 'ONTDEK JE EIGEN STAD'

In juni lanceerden wij onze campagne ‘Ontdek je eigen stad; eet, drink, winkel en beleef lokaal'. Met deze campagne wil Alkmaar Marketing de inwoners van Alkmaar inspireren om naast de bekende plekken ook de verborgen parels te ontdekken. Hiermee steunen ze de lokale ondernemers en culturele instellingen door de hele stad. De gezichten van de campagne zijn allemaal Alkmaarse ondernemers. Naast prominent op alkmaarprachtstad.nl, wordt de campagne ook ondersteund door inzet van abri’s door de stad, een social mediacampagne, banieren en een groot doek aan de Karpertongarage. Een mooie samenwerking met Ed van de Pol en Raadhuis - eveneens Alkmaarders.

REGIONALE CAMPAGNE 'ONTDEK JE EIGEN REGIO'

Voor de regio draait sinds 2 weken de campagne 'Ontdek je eigen regio', waarin het fietsen, wandelen, varen en cultuur centraal staan. We willen met deze campagne (regio)bewoners inspireren om de regio op deze manier te ontdekken en niet alleen de (binnen)stad te bezoeken, maar juist te verspreiden. Naast mooie fiets-, wandel- en vaarroutes tippen we ook verschillende leuke afstapplekken. Dit doen we onder meer op onze website, op onze social mediakanalen, in het Prachtstad-magazine en nieuwsbrieven.

LANDELIJKE CAMPAGNE VOOR ALKMAAR

Naast lokaal en regionaal loopt er ook landelijk een campagne: 'Alkmaar, dé stad tussen groen en strand' - om de landelijke bezoeker te verleiden voor een weekend of weekje Alkmaar. Door te laten zien hoe ruimtelijk de stad is, en Alkmaar te positioneren als stad tussen het groene buitengebied en de kust in. Dit doen we onder meer met een landelijke Facebookcampagne (die in 2 weken tijd al ruim 50.000 mensen heeft bereikt) en diverse andere berichten op social media, op onze website, nieuwsbrieven, via de kanalen van hotels en met PR-acties.

MUSEUM-CAMPAGNE MET HBA

Nu ook de (meeste) musea weer open zijn, voeren we ook campagne om het museumaanbod in Alkmaar onder de aandacht te brengen. Dit doen we onder meer samen met Holland Boven Amsterdam (HBA). Zo is er op 30 mei een grote advertentie in het Noordhollands Dagblad verschenen, evenals een redactionele vermelding in het 100% NL-magazine. Ook zijn de Alkmaarse musea eerder deze maand in de zondagskranten van Rodi meegegaan. 
PARTNERS

GER WELBERS BIJ BNR NIEUWSRADIO

Eerder deze maand was onze directeur Ger Welbers te gast voor een interview bij BNR Nieuwsradio.

Hij vertelde daar over hoe wij in Alkmaar de drukte in de binnenstad in goede banen weten te leiden. Hier kun je het item terugluisteren.

Ook in coronatijd heeft Alkmaar Marketing de Prachtstadclub uit mogen breiden. Stichting Top Evenementen Regio Alkmaar (STERA) is het nieuwste lid van de netwerkclub. STERA is een stichting die is opgericht om talenten de kans te geven zich te ontwikkelen door grote sport- en culturele evenementen naar regio Alkmaar te halen, zoals bijvoorbeeld 'Klim naar de Hemel' (foto) in 2018.

Ook de voltallige culturele sector in Alkmaar heeft zich onlangs aangesloten bij de Prachtstadclub. Daarover in de volgende kwartaalupdate meer. 

OOK PRACHTPARTNER WORDEN?

Het ambassadeurschap is een van de partnerschapsvormen die Alkmaar Marketing sinds 2019 kent. Als PrachtPartner ondersteun je enerzijds onze marketingorganisatie en profiteer je anderzijds van allerlei voordelen die partners ontvangen. Meer weten over de mogelijkheden om PrachtPartner te worden? Stuur ons dan een e-mail.
 
ALKMAAR IN DE MEDIA

Nordholland rät Gästen aus Deutschland: Bitte den Urlaub genießen! - Neue Rhein Zeitung (29 juni 2020)

Staatssecretaris bezoekt Alkmaar om corona - Gemeente Alkmaar (19 juni 2020)

In het Stedelijk Museum Alkmaar zijn van de maatregelen kunst gemaakt - Volkskrant 
(14 juni 2020)

Alkmaar, Hollandser wordt het niet! - Bourgondische Beleving 
Pagina 58 en 59 (12 juni 2020)

Coronaproof Theatrale Drive Through: Brandstof - NOS Journaal 
(5 juni 2020) vanaf 10.02

Ontdek het culturele erfgoed van Alkmaar - Noordhollands Dagblad 
(1 juni 2020)

Terrassen weer open - NOS Nieuws (1 juni 2020)

Alkmaar, Hollandser wordt het niet! - MAGGS Bergen 2020 Pagina 52 en 53 (1 juni 2020)

Overnachten in ‘gevangenis hotel’ Fallon - Travelling Interiordesigner (30 mei 2020)

Hoe leidt Alkmaar de drukte in de binnenstad in goede banen? - BNR Nieuwsradio 
(26 mei 2020)

ALKMAAR MARKETING OP SOCIAL MEDIA
LinkedIn
Twitter
WIJ DANKEN ONZE PRACHTPARTNERS
Let op: vergeet niet ons e-mailadres toe te voegen aan uw adressenlijst of veilige lijst.