Copy
Dit heeft Alkmaar Marketing het afgelopen kwartaal gedaan.
Bekijk e-mail in browser
Alkmaar Marketing - Update Q3 2019 
 
De zomermaanden liggen alweer achter ons. Hierbij presenteren we onze derde kwartaalupdate van dit jaar. Wederom een flink uitgebreide update, want we hebben niet stilgezeten de afgelopen maanden.

Om te beginnen: wat wás het een zomer! Trots kijken we terug op geslaagde campagnes en evenementen die volop regionale, nationale en zelfs wereldwijde publiciteit met zich meebrachten.

Zo was Alkmaar in augustus vijf dagen lang gastheer van het EK Wielrennen. Met geweldige beelden van de stad en haar regio, talloze interviews op tv, internet en radio en bezoekers uit alle windstreken is onze stad in tientallen landen prachtig op de kaart gezet. Het mooie kaasmarktseizoen (dat door de introductie van de kaasjongen héél succesvol van start ging) is ten einde en ondertussen maken we ons alweer op voor de 'Warme Wintermaanden' in de stad.

In deze nieuwsbrief vind je een beknopt overzicht van wat Alkmaar Marketing het afgelopen kwartaal heeft gedaan.
NIEUWS
Promotie kaasmarktseizoen

Op 29 maart opende Alkmaar als eerste stad van Nederland het kaasmarkt-seizoen. Door de zoektocht naar nieuwe kaasmeisjes én -jongens trok de kaasmarkt meer aandacht dan ooit tevoren. Het resultaat: een mediabereik van ruim 20 miljoen en een mediawaarde van € 579.000. Na 27 reguliere kaasmarkten op vrijdagochtend en 9 avondkaasmarkten op de dinsdag-avonden van juli en augustus zit het er voor dit jaar weer op. 
We trapten het seizoen (naast heel veel free publicity rondom de kaasjongen) af met een campagne in Nordrhein-Westfalen en Nedersaksen in samenwerking met Holland Boven Amsterdam en NBTC. In mei volgde een joint promotion met de NS en het Kaasmuseum voor de nationale bezoeker tijdens de Spoordeelweken. En samen met Amsterdam & Partners hebben we Alkmaar met de Old Holland-campagne op de kaart gezet met o.a. narrowcasting op Amsterdam CS, foto's op socials en een groot artikel in I amsterdam Magazine (p.73).
Alkmaarse binnenstad groeit tegen de trend in

De binnenstad van Alkmaar (het zogeheten kernwinkelgebied) laat een groei zien in het aantal bezoekers ten opzichte van 2018. Hoewel de stijging in 2019 beperkt is, steken de resultaten positief af tegen de bezoekersaantallen van binnensteden in de rest van Neder-land. Mooie resultaten voor de onder-nemers, Alkmaars Bolwerk, Gemeente Alkmaar en Alkmaar Marketing. Hier kun je het hele bericht lezen. 
CITYMARKETING
Nieuw Alkmaar Prachtstad-magazine & nieuwe uitagenda-flyers
 
Het derde Prachtstad-magazine van dit jaar verscheen eind augustus. Het blad bevat een bomvolle uitagenda, nieuwe hotspots, winkelroutes en tips voor een avondje uit of dagje weg. Via Issuu kun je de nazomereditie digitaal lezen.

Wil je redactionele aandacht in het wintermagazine, dat op 13 november in een oplage van 100.000 exemplaren verschijnt? Neem dan voor een promotiepakketvoorstel contact op met Kim.
 
Tegelijkertijd met het magazine verscheen ook onze nieuwe uitagenda-flyer (oplage: 5000 stuks), die bezoekers van winkels, hotels en horecagelegenheden mee kunnen nemen. Op de zigzagflyer staat een selectie van alle evenementen die dit najaar in (regio) Alkmaar plaatsvinden, zowel in het Nederlands als in het Duits. Zo zijn bezoekers goed op de hoogte van alle leuke evenementen in de stad. Vanaf volgend jaar willen we deze flyer vier keer per jaar uitbrengen als toevoeging op het magazine. 
Groeten uit Alkmaar-nieuwsbrief 
 
Na het succes van de eerste 'Groeten uit Alkmaar'-nieuwsbrief dit voorjaar (met zowel een goede openings- als clickrate), hebben ook dit najaar onze abonnees een update vol Alkmaar-inspiratie - in drie talen - ontvangen. Zo hopen we een herhaalbezoek aan onze stad in de koudere maanden te stimuleren. Ook diverse hotels uit Alkmaar maken gebruik van deze content, om gasten te verleiden nogmaals naar Alkmaar te komen.
Citydressing

Ter promotie van het EK Wielrennen zijn op diverse locaties in en om de stad banieren geplaatst. Om het geheel duurzaam te houden, zetten we deze vlaggen sinds de kampioenschappen in voor citybranding-doeleinden. Interesse? Bekijk dan het protocol voor de voorwaarden en neem contact op met Tessa om de mogelijkheden te bespreken. 
Ook de Karpertongarage is sinds de wielerkampioenschappen aangekleed met een gigantisch doek van maar liefst 36 meter lang. Je vindt er momenteel een uiting van onze Alkmaar Prachtstad-winkelcampagne. Want dat Alkmaar al jaren een plek in de Top 10 leukste winkelsteden van Nederland heeft, begrijpen wij wel! Het is nog niet mogelijk om het doek te huren.
Gloednieuwe campagnebeelden
 
Ter promotie van Alkmaar als dé winkelstad van Nederland heeft fotograaf Rick Akkerman twee dagen lang prachtige beelden geschoten, zowel van een moeder en dochter als van drie vriendinnen. Deze foto's pronken inmiddels op de banieren in de stad, Karpertongarage, het Prachtstad-magazine, op onze websites en in diverse andere uitingen. 
Update van onze socials

Het was een succesvolle zomer voor wat betreft onze social mediakanalen. Op Instagram hebben we de 5.000 volgers inmiddels ruim aangetikt en op Facebook groeien we gestaag richting de 20.000 fans. Dagelijks blijven onze volgersaantallen groeien. Daar zijn we uiteraard bijzonder trots op! En hoewel het niet per se om volgers draait, hebben we over de interactie op onze posts ook zeker niet te klagen. 
CAMPAGNES
Campagne 'Lieblingsmomente'

In het voorjaar heeft Alkmaar Marketing in samenwerking met HbA en het NBTC in Duitsland deelgenomen aan de campagne Lieblingsmomente in Nordrhein-Westfalen. Tijdens deze campagne (met een radiocommercial, advertorial in de 'Kölner Stadt Anzeiger' en bezoek van influencer Beautelicieuse) is Alkmaar uitgelicht als leuke stad waar je heerlijk kunt winkelen.

Het resultaat was een mooie samenwerking met een flink bereik in de Duitse deelstaat.
FietsActief & zomercampagne

Alkmaar en het Land van Leeghwater stonden in het zomernummer van FietsActief (dat verscheen op 26 juli) centraal. Met een speciale streekgids over Alkmaar en omstreken, inclusief een originele fietsroute werd het recreatieve fietsen naar aanleiding van het EK Wielrennen gestimuleerd. De streekgids is verspreid onder de abonnees van FietsActief (15.000) en Zin (21.000) en ingestoken in het Alkmaars Nieuwsblad van 31 juli (46.100 stuks). Lezers konden twee nachten bij King's Inn winnen, en diverse musea en horecagelegenheden hebben voor mooie coupons gezorgd, waarmee de lezers met korting diverse 'afstapplekken' konden bezoeken. 
Ook heeft Alkmaar Marketing afgelopen zomer op Facebook volop diverse campagnes gevoerd. Zo verworven we in juni o.a meer dan 1.000 nieuwe abonnees voor onze maandelijkse uitagenda (de nieuwsbrief) en stond 'een dagje winkelen' centraal. In augustus hebben we het fietsen, wandelen en varen in Alkmaar groots gepromoot, met als resultaat een flinke piek in onze bezoekersaantallen op alkmaarprachtstad.nl. Momenteel loopt er nog een campagne om de nationale bezoeker voor een weekendje weg naar Alkmaar te trekken.
Kustcampagne

Om verblijfstoeristen aan de kust te verleiden een dagje naar Alkmaar te komen, hebben we ook deze zomer weer volop campagne gevoerd. Zo schitterde Alkmaar op een zestal 'kustbussen' die bezoekers van de stad naar de kust brachten en andersom, evenals verschillende Abri's.
Daarnaast zijn alle hotels voorzien van plattegronden, magazines en evenementenflyers, staat Alkmaar met een spread in de Egmond-krant, Maggs-magazine en Wat gaan we doen

En ook deze zomer liepen de kaasmeisjes elke maandag langs de kust met flyers van de (avond)kaasmarkt.
Spoor Magazine - Nazomeren in Alkmaar

Begin september viel het Spoor Magazine bij meer dan een miljoen NS-reizigers op de deurmat, met daarin een mooie spread over nazomeren in Alkmaar. "Romantische grachten, oude pakhuizen en een schat aan winkeladressen. Alkmaar is een wereldstad in pocketformaat", klinkt het intro. Lezers kunnen onder meer een weekendje Alkmaar winnen inclusief een overnachting bij SOEPP én krijgen 50% korting op een entreebewijs bij Stedelijk Museum Alkmaar. 
EK Wielrennen

In het intro van deze kwartaalupdate hebben we het al even aangestipt, maar dat doen we hier graag nog een keer. Want met een dusdanig groot evenement dat tienduizenden (extra) bezoekers naar onze stad trok, lag er deze zomer voor ons als citymarketing-organisatie een schone taak in het verschiet. Die taak hebben we met beide handen aangegrepen. Zo konden we in samenwerking met Gemeente Alkmaar en Alkmaar Sport banieren, een spandoek op het Karperton en bestickering op het Stadskantoor en voormalig Oililygebouw realiseren.
Voor het station stond in de weken voorafgaand aan het evenement een EK-fiets en langs de grote wegen in de stad diverse banners en 2-signs. We hebben een speciale EK-nieuwsbrief uitgestuurd naar 6500 abonnees, een uitgebreide landingspagina met informatie over het EK en de dagverslagen en het EK groots meegenomen in het zomer- en nazomermagazine. Tussen 22 juli en 11 augustus draaide er dagelijks een radiocommercial ter promotie van het wielerspektakel op NH Radio. Ook de vele posts op social media rondom het EK genereerden een enorm bereik. 
Victorie Sail Alkmaar

Gezien het feit dat Victorie Sail Alkmaar voor de stad een écht 'etalage-evenement' was, hebben we ons steentje bijgedragen aan de communicatie rondom dit mooie evenement. Naast volop promotie via onze eigen middelen (het magazine, een uitgebreide landingspagina op alkmaarprachtstad.nl, vermelding op de digitale borden) hebben we o.a. banners én een toffe radiocommercial op NH Nieuws ingezet.
Samenwerking met Zijerveld

Met Zijerveld hebben we een joint promotion opgezet. Bij aankoop van NH-kaas in de supermarkt maken klanten van Colruyt Vlaanderen, Carrefour Vlaanderen, VOMAR, Jan Linders en Spar België kans op een weekendje Alkmaar, inclusief een overnachting in hotel Amrâth Alkmaar**** , gratis toegang tot het Kaasmuseum, een dinerbon t.w.v. € 75,- en een pakketje met informatie over Alkmaar.
NCR-bijlage

Samen met Stedelijk Museum Alkmaar en Museum Kranenburgh hebben we een bijlage in het cultuurkatern van het NRC verzorgd. Maandag 30 september verscheen deze 'coverwrap' over de tentoonstellingen in beide musea, waarvoor de bezoekers speciale combitickets kunnen aanschaffen. En uiteraard mocht daar informatie over Alkmaar als cultuurhistorische stad niet ontbreken.

De Toorop Dynastie is van 28 september t/m 26 januari 2020 te zien in Stedelijk Museum Alkmaar.
Samenwerking met INretail en NBTC

De grote Duitse Influencer Franzi Albrecht kwam op bezoek in Alkmaar. Dit bezoek was een activiteit van de Holland Shopping Alliantie, waarmee NBTC en INretail met onder meer internationale persbewerking aandacht genereren voor het shopping aanbod in Nederland. INretail en NBTC zetten in hun campagne shoppen in binnensteden op de kaart. Alkmaar Marketing werkte daar natuurlijk graag aan mee. Het resultaat is o.a. bovenstaande video.
PARTNERS
Ook PrachtPartner worden? 

Het ambassadeurschap is een van de partnerschapsvormen die Alkmaar Marketing sinds dit jaar kent. Als PrachtPartner ondersteun je enerzijds onze marketingorganisatie en profiteer je anderzijds van allerlei voordelen die partners ontvangen. Meer weten over de mogelijkheden om PrachtPartner te worden? Stuur ons dan een e-mail.
EventSummit-beurs

EventSummit is de grootste beurs voor de evenementenindustrie. Op 30 januari 2020 vindt de volgende editie plaats in AHOY Rotterdam. Op de beurs zijn 6.500 professionele organisatoren op zoek naar locaties om hun bedrijfsevenement, congres, beurs, festival of publieks-evenement te organiseren. Heb jij een locatie die zich hiervoor leent en wil je samen met Alkmaar Marketing (ism Holland boven Amsterdam) op het congres staan? Laat het ons dan weten via info@alkmaarmarketing.nl.
ALKMAAR IN DE MEDIA
Ook de pers wist Alkmaar de afgelopen maanden weer goed te vinden. Een greep uit alle publicaties:

- Ontmoet Toorop en Fernhout in Alkmaar en Bergen - NRC (oktober 2019)

Noord bij noordwest - Alpentourer (30 september 2019)

Rondje Rood Wit Blauw - Bijlage Veronica (30 september 2019)

Say Cheese in Alkmaar - Buitenleven (30 september 2019) 

Verzot op Europa, vooral glimlachend Nederland - Nederlands Dagblad (29 september 2019)

Lekker nazomeren in Alkmaar - SPOOR (6 september 2019)

Alkmaar met kinderen - Gezin op reis (28 augustus 2019)

Alkmaar in de streekgids van de FietsActief (eind juli 2019)

Alkmaarse kaasmeisjes uit de vaste route - Alkmaars Weekblad (23 juli 2019)

EK Wielrennen Alkmaar 2019 op NH Radio (22 juli 2019)

Victorie Sail Alkmaar op NH Radio (19 juli 2019)

Komst EK Wielrennen naar Alkmaar niet te missen: metershoge fiets bij station - NH Nieuws (9 juli 2019)

Het Wildemanshofje - De Volkskrant (7 juli 2019)

The great outdoors - I Amsterdam Magazine Summer 2019 Pagina 73 (juni 2019)

ALTIJD OP DE HOOGTE? VOLG ONS OP SOCIAL MEDIA
Twitter
LinkedIn
MET DANK AAN ONZE PRACHTPARTNERS