Copy

Fuglebjerggaard nyhedsbrev uge 14

Share

Nyhedsbrev om Påsken i haven – og på gården og hvordan man undgår havestress og panik, samt ugens tilbud.

Vi har åbent alle lørdage, samt skærtorsdag til og med søndag - i påsken.
 

Påske i køkkenhaven

Lørdag har vi et stort arrangement, hvor Camilla fortæller om de nye spændende ting vi skal prøve i haven i år. Det handler om sjældne og vidunderlige planter, knolde, rødder, blomster og bagefter demonstrer gartnerne stiklingerformering, podning, deling af planter og om hvordan man starter hvis man er helt ny i haven. Og om jordforbedring og gravning, gødning og kompost. Kort sagt en dag for alle have mennesker.


Gratis børne - have arrangement

Samme lørdag har vi et gratis arrangement for børn hvor de kan så deres egen lille køkkenhave til at tage med hjem. Kl. 10 -14.00




Fårene bliver klippet lørdag 10-14.00
Kom og kig!

Nyfødte lam!

og man kan komme og beundre de nye lam og geeps; vores sjældne blandinger af geder og får.



Butikken er fuld af lam og æg,

Økooste krydderier, fermenterede grøntsager og alt det herlige hejs vi har .

I caféen servere vi brunch, lagtidsstegt lam og uldsvin, kål og spæde mælkebøtteblade fra haven, med nylagte æg og honningdressing og skønne kager.
Hvis du kommer for at spise Camillas skønne påskemad, men ikke vil til arrangementerne, så kom en anden dag end lørdag. 😊

 


Stressfri have!

Hvis man er en garvet og ambitiøs havedyrker så er der allerede pudset og poleret, støvsuget og støvet af i haven. Kartoflerne er lagt, alt muligt sået under fiberdug, og man har lavet alle sine lektier.
Ikke hos os, der er der stadig tidligt forårskaos og jeg nægter at gå i panik over det. Der er rigeligt med tid til at få det forårs klart og sået, plantet osv. selvom man først går i gang nu. Man siger at en uges tidlige såning kun betyder et par dages tidligere høst i sidste ende. En meget beroligende tanke.
Hvad vi har gjort er at så hestebønnerne, det første hold, de ryger i jorden i nye hold med 14 dages mellemrum indtil midt i juni.


Vi har sået det allerførste hold dild og koriander og plantet persillen ud. Men ikke kørvel, det er slet ikke nødvendigt for har man først haft kørvelen en gang, så har man det hele året rundt, til solen dør ud. Vi sår også dild og koriander ca. hver 14 dag, hele sommeren og til midt i august.
Pointen er at man nok skal nå det hele,

Hvad vi derimod har gjort er at for kultiveret alting, dvs. så det i kasser og bakker og potter, så det står og summer af voksetrang derude, hvis man hører efter. Hele vores 70 m2 drivhus - uden varme -  er fyldt med håbefulde kasser med nysåede blomster, salater, flerårige krydderurter, rødbeder, - ja dem for-kultivere vi også i plugs bakker, så de er lige til at plante ud når det er tid. Selleri, porrer, artiskokker og så alt det nye og spændende som vi har fået hjem og glæder os til at prøve i år, før vi slipper det løs til kunderne.




Der står stauder som blev sået i efteråret, fennikel, latyrus og flerårig rucola, simpelthen alt hvad der ikke lige behøver at blive sået direkte i jorden for-kultiverer vi, fordi vores jord er kold og våd i hvert fald 14 dage endnu og fordi vi simpelthen ikke har haft tid til at ordne bedene endnu.
Det spirer så småt derinde og når vejret og jorden er til det, så bliver det plantet ud.
Det spare os for en masse lugning, udtynding, frøspild, og så er de planter som ikke kan tåle den mindste frost som f.eks. rødbeder, de går i blomst i stedet for at lave rødder hvis de får frost når de er små, - og sarte sommerblomster. Allerede i fuld sving før det kan sås udenfor.

Og hvis man ikke allerede har sået det, så kan det altså sagtens nås endnu.
Selv tomterne kan nås indendørs, de vokser jo som sindssyge og måske man får tomater en uges tid efter de dydige, men det går jo nok.

Det vi mangler – sådan helt akut- men det haster alligevel ikke mere end det javer, er sådan set kun det som absolut skal direkte i jorden hvor det skal vokse. Gulerødder, valmuer, stikløg og ærter som bliver sået over de næste uger. Man kan hvis man er helt havegal for-kultivere ærter i tagrender, så de er lige til at skubbe ned i en lang køre når de er klar, men man kan også lade være.
 
Vi har ikke engang tænkt på at så det sarte og varmekrævende endnu. Græskar og courgetter, majs og bønner må vente et par uger endnu før vi begynder at ryste med frøposerne.
I det hele taget så er sene såninger en overset ting. Det hele handler om at komme først, hvis man skal tro havemedierne.
Meget fint er det også, men det er endnu bedre at have grøntsager og urter i laaaang tid og hele tiden, også i august, september, oktober og ind i november.
 
Man kan så gulerødder, ærter, rødbeder, kørvel, sommerblomster, basilikum, dild, salater, rucola, asiatiske grøntsager, hestebønner, kål og broccoli, dild og koriander med jævne mellemrum hele sommeren og på den måde have friske forsyninger hele tiden, i stedet for det hele på én gag, mens man er på sommerferie. 
En anden undervurderet ting er de senere sorter. Alle vil have de tidligste ærter og bønner, spidskål, salater og tomater, kartofler.
Og det er da også skønt, og det skal man bestemt også, men prøv lige en smule af det som modner lidt senere. Tomater som vejer et kilo af sommer tyngde i september, bønner som hænger og er fine og spiseklare i oktober, gulerødder som har langt mere smag, fordi de vokser langsomt og kan trækkes i oktober. Salater som klarer den begyndende kulde i løbet af efteråret.


Plant frugter og bær nu!

Påsken er det helt rigtige tidspunkt at plante på, jorden er stadig fugtig og det er varmt nok til at plante alle de bær og frugttræer man altid har ønsket sig. Især hvis de som vores ikke har henslæbt tiden i et drivhus, men udendørs, så er de klar!

Det er nu man planter asparges, sætter løg - men de skal dækkes med fiberdug, og man kan så gulerødder og ærter.
Vi har naturligvis det hele i både planteskolen og i netbutikken.

Planteskolen er fuld af fine nye krydderurter og de vildeste bær og frugter. Både dem man kender og dem man ikke kender.
Jeg vælger meget omhyggeligt de sorter som smager bedst af alle bærrene og frugterne. Det er virkelig ikke ligegyldigt hvilken sort man får, der er utrolig meget forskel og også her er det klogt at have så man har til hele sæsonen. Tidlige og sene æbler, tidlige og sene ribs, solbær, jordbær og stikkelsbær.
 
Vi har fået en mængde nye frugter hjem, en del har jeg indrømmet ikke prøvet endnu men vi planter lidt af det hele i haven i år.
Vi har tre slags hårdføre abrikoser, både hvide og sorte morbær, indianerbananer - paw paw, Schisandra som er en helt hårdfør klatrende bær plante med smukke røde blomster om foråret og dét jeg vil spå som det nye sort; Honningbær. En busk i kaprifoliefamilien med store blåduggede og meget velsmagende bær, de minder om blåbær og er selvfølgelig meget sunde. Buskene behøver ikke surbund som blåbær, og kan trives allevegne med sol.
 

Et spiseligt surbundsbed

Og så er det vist på tide at plante noget spiseligt i alle de surbundsbede som huser rhododendron i dag. De er fine men hurtigt overstået og der er plads til at plante nogle af de mest eksklusive og velsmagende bær i verden imellem og foran dem, Åkerbær/agerbær er lave arktiske bær med små hindbærlignende frugter som smager intenst og bedre end hindbær i min mund. Multebær, lave nordiske blåbær, tyttebær og de nordiske tranebær vil trives fint, i et gammelt surbundsbed.
 
Du kan komme forbi alle lørdage og i påsken og lade dig vejlede og friste. Du kan også bestille det hele i netbutikken og komme og hente det her, eller naturligvis få det sendt til døren. Der er gratis fragt hvis du køber for 1500.- frem til 2 påskedag
 
Du kan finde alle vores 75 slags bær og frugter her.
 
Krydderurterne er klar i både planteskolen og i netbutikken.
50 forskellige urter der får din mad til at synge lange forårssange.
Du kan finde dem i planteskolen og her.
 


Påsketilbud som også gælder i morgen lørdag i planteskolen

 
Jorbærmynte 15.-
Peberrodsplante stor, 40.-
Rudbeckia Goldsturm i stor potte 50.-
Barrodsplante af Rosenhindbær 50.-
Thailands tulipan- Ingefærknold 15.-
Løjtnantshjerte plante 25.-
Vild påskelilje- i miniformat - Lobularis i potte 10.-
 

Ugen tilbud i Netbutikken

Hvis du køber for 250.-  ex porto får du 3 poser frø til nemme sommerblomster. Morgenfruer, Nigella, Mamelukærme, Opiumsvalmuer mm. Vi vælger!
Hvis du køber for 500.- ex porto får du en Eucomis bicolor en vildt fantastisk løgplante som skal ind om vinteren.
Hvis du køber for 1500.- er det fragtfrit.

 
God påske, jeg håber du kommer forbi os
og nyder foråret på landet. 

Camilla og Co.
 
Besøg vores netbutik her
Copyright ©
Fuglebjerggaard
Hemmingstrupvej 8
DK–3200 Helsinge
kontor@fuglebjerggaard.dk

Vil du ikke modtage disse mails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list