Copy

Sensommer og efterår i haven. Masser af tilbud. Stiklinger og opskrifter med rødbeder.

Share Share
Haven lige nu.
Det kommer som en overraskelse for mange at man kan så og plante ufatteligt mange ting også nu hvor man komme hjem fra ferie og haven ligner en indtørret tør ulykke. Der er en masse blade og blomster, som kan sås nu, så man har grønt og urter, til hele efteråret og ofte også efter jul. Alle de asiatiske bladgrøntsager, som er i kål og sennepsfamilien, koriander, dild, kørvel, rucola, vinterportulak, vårsalat, kokleare, spinat, kan du så nu og få utroligt meget glæde af. Du kan så grønkål som måske ikke bliver kæmpestor, men fin i salaten hele vinteren, Du kan så kornblomster og valmuer kan sås nu, så blomster de meget tidligt til næste forår, Du kan så salathoveder, som kan nå at blive meget store, og alle Cikoriesalaterne, du kan se alle de muligheder der er lige her:
https://netbutik.fuglebjerggaard.dk/produkt-kategori/oekoe-froe/efteraarshaven/
Rødbedesalater
Rødbederne er netop tilpas store nu, fine og u-trevlede, og lige til at lave nogle skønne salater af til grillmaden. Du kan finde opskrifter her som tager højde for at rødbeder skal have modspil, for at være rigtig dejlige at spise.
Jeg bager altid rødbederne, det fortætter deres intense smag af jord, blod, jern og sukker til et sort hul af rødbedesmag, kogte er de knap så sjove.
www.fuglebjerggaard.dk/mad/2019/08/cuccia/
Toårige blomster.
De er en helt overset gruppe blomster som alt for få dyrker, fordi de netop ikke blomstrer samme år, og når man sår blomster, så skal det gå hurtigt og de skal blomstre nu og her, helst med det samme, og de er heller ikke stauder som bare bliver ved. De toårige danner en fin bladroset første år, og kan plantes ud i oktober når de ligner noget, der kommer så en blomsterstilk til næste forår og sommer.
Nogle af de allerdejligste blomster planter er toårige, Digitalis, Stokroser, Muscatsalvie, Judaspenge, Natviol, Marie klokker, og alle kongelysene, og ikke mindst gyldenlakker, som er ved at komme ind i varmen igen, efter at have været håbløst umoderne i mange år, kan jeg se at der pludseligt er mange der gerne vil have en. De er også vidunderlige, med den vildeste varme parfumerede duft tidligt om foråret. Mange af de toårige skal man kun så én gang, de laver en milliard frø, som bevarer spireevnen i årevis, og dukker op af sig selv, så de i praksis virker som stauder. I min have får de lov at være, man kan jo ikke nænne at luge et kongelys op som vil blive to meter højt til næste sommer. Du kan finde de toårige blomster her:
https://netbutik.fuglebjerggaard.dk/produkt-kategori/oekoe-froe/blomster/toaarige-blomster/
Stauderne skal først sås i september, dem venter jeg lige lidt med.
Stiklinger
Og så er det i august man planter nye jordbærplanter, og laver stiklinger.
Stiklinger er sjovt, og rimeligt nemt hvis man indstiller sig på at ikke alle stiklinger lykkes.
Man gør sådan her:
Bræk en kvist af det du gerne vil opformere, solbær, vin, solstik, hindbær, brombær, ribs, kaprifolier, og skær dem i 20-30 cm lange stykker - hvis de er lange. Pil alle blade af undtagen de allerøverste 2-3 blade. Skær stiklingen over forneden lige under et blad, hvis du laver mange stiklinger af en lang gren, så skær den foroven lige over et blad. Det skal være nye skud, som er halvmodne. Gamle grene kan man lave stiklinger af sidst på efteråret, ikke nu.
Fyld store potter med jord, og tryk den godt sammen, gør den våd og stik stiklingerne dybt i potten, hele vejen rundt i kanten, så kun de øverste 5 cm og bladene stikker op. Der er mere luft langs kanten og det giver flere vellykkede stiklinger.
Stil potterne i skyggen og hold dem fugtige, men ikke våde, og vent. Når de begynder at lave nye blade, er de i vækst. Vær tålmodig, og lad dem stå til de er i tydelig og god vækst. Skil dem forsigtigt ad og plant over i større potter, eller ud i jorden. Det kan være det først er til foråret. Du kan se hvad vi har af stiklinger fa nogle mere usædvanlige sorter og arter frugt og bær her:
https://netbutik.fuglebjerggaard.dk/produkt-kategori/alt-til-din-oeko-have/oekologiske-stiklinger/
Netbutikken er fuld af gode tilbud, 118 af dem.
Du kan se dem her:
https://netbutik.fuglebjerggaard.dk/produkt-kategori/ugens-tilbud/
Dejlig sensommer til alle
Camilla Og Co.
 
Besøg vores netbutik her
Facebook
Twitter
Link
Website
Copyright ©
Fuglebjerggaard
Hemmingstrupvej 8
DK–3200 Helsinge
kontor@fuglebjerggaard.dk

Vil du ikke modtage disse mails?
Du kan opdatere din profil eller framelde dig