Copy

Hou je mond en aai me!*


* Uit het artikel “Shut up and pet me!” van de Amerikaanse wetenschappers Erica Feuerbacher en Clive Winne – 2015

Wat doet een hondengedragsconsulent op vakantie? Uiteraard genieten van lange wandelingen aan het strand, maar ook… Zich in de (wetenschappelijke) hondenliteratuur verdiepen en weer stof tot nadenken en nieuwe inzichten vergaren…
 
Deze keer stuitte ik op een interessant artikel over verbinding maken met je hond.

Vraag jij je soms ook af of jouw hond jou graag ziet? Is hij aan jou gehecht?
De bereidheid van je hond om zich aan je te hechten heeft te maken met zijn overlevingsinstinct. Hij heeft de mens nodig voor zijn basisbehoeften zoals eten en onderdak, maar hij heeft ook de relatie met de mens nodig om beschermd te worden tegen gevaren.

Wat is dan de basisvoorwaarde voor het krijgen van een gelukkige en harmonieuze hond met energie om zijn omgeving te ontdekken en te verkennen zonder veel angsten en stress te doorstaan?

Je hond wil zeker weten dat je er bent voor hem, hem beschermt en hem voedsel geeft. Een “veilige basis” en een “veilige haven” betekenen voor je hond, lijken de zekerste aanwijzingen voor een nauwe relatie tussen hond en eigenaar.
Als je hond in jouw aanwezigheid meer speelt en onderzoekt dan wanneer je ontbreekt, ben je een veilige basis en is dit een teken van goede hechting. Gaat hij naar jou op zoek in stressvolle situaties of wanneer hij onrustig is? Dan ben je de veilige haven die steun biedt op moeilijke momenten.
Als hondeneigenaar moet je gevoelig zijn voor de hond en laten zien dat dingen niet gevaarlijk zijn. Als je luistert naar je hond, zijn gedrag kan lezen en er bandversterkend op reageert, krijg je een hechte band met je dier.
 
Maar hoe pak je dat aan?

Studies tonen aan dat wie empathisch is tegen andere mensen, ook zijn hond gemakkelijker kan begrijpen. Emotionele intelligentie, bepaald door de mate van zelfkennis, energie, zelfbeheersing, empathie en sociale vaardigheden zijn voor hondenbezitters van cruciaal belang voor een goede relatie tussen mens en dier. Er is aangetoond dat empathische hondenbezitters met een positieve basishouding minder gestreste honden hebben.

Je hond positieve feedback geven, maakt het gemakkelijker een goede relatie met je huisdier te ontwikkelen. De trucs om dat te doen ken je wel: voedsel, fysiek contact en spelen.

Beloningen in de vorm van iets lekkers zijn voor de hond meer cruciaal om een goede relatie op te bouwen dan geaaid worden.

Spelen is een leuke manier om de band te versterken en stress te verminderen.

Complimenten geven voor goed gedrag is ook een toffe manier voor een betere hechting.
Bij honden draagt een bemoedigend klopje de voorkeur boven een mondelinge loftuiting. Lichamelijk contact lijkt dus belangrijker te zijn dan een lovend woord.
Dit heeft te maken met het feit dat honden leren via geur en tast, de twee zintuigen die bij dit dier het eerst en beter ontwikkeld zijn dan gehoor en zicht.
De verwerking van geur- en tastprikkels in de hersenen gebeurt sneller dan de signalen die via oren en ogen binnenkomen. Geur- en tastzenuwen zijn direct verbonden met de ontvangstcentra in de hersenen. Die van ogen en oren lopen via een soort zijweg waardoor de informatie trager binnenkomt en de verwerking van de prikkels tot actie ook trager verloopt.

De basisvoorwaarde om te leren is bij alle dieren gelijk: de lichamelijke acceptatie en het fijn vinden om fysieke handelingen te ondergaan, ze prettig te vinden en niet als beperkend of dwingend te ervaren.
Wij mensen ondersteunen dit met woorden. Maar honden verstaan die menselijke taal pas vanuit aanrakingen en via (geur)bewegingen gepaard gaand met fysiek contact.

Merkwaardig toch?

Ik heb het al gezegd: stof tot nadenken over onze aanpak in de omgang met onze honden.

Wil je er meer over weten?
Poot in Hand heeft alvast weer van alles op het programma staan om jullie te ondersteunen om een goede hechting te verkrijgen met je hond.

Aanbod

Het effect van gespecialiseerde aanrakingen op je hond is niet te onderschatten. Je verneemt er alles over in onze lezing en demonstratie van ontspanningsmassage voor honden op 24 mei. Misschien is dit een aanzet om het zelf te leren toepassen op je hond? Schrijf je nog snel in!

Je kan je nog steeds aanmelden als kandidaat-pleeggezin voor een pup in opleiding tot geleidehond van BCG Tongeren via www.geleidehond.be. Misschien zien we je op één van onze infomomenten?

We hernemen ook nog enkele bekende activiteiten zoals de maandelijkse puppybelevingstuin, de driedelige wandelcursus en de workshop voor niet-hondeneigenaars met tips om van hun schrik voor honden af te komen.

In de vakantieperiode is er weer de kinderhondenclub voor kinderen tussen 10 en 16 jaar die zot zijn van honden. Deze keer hebben ze de kans wekelijks op donderdagvoormiddag mee te doen al of niet met eigen hond! Het wordt zoals vorige keer weer onvergetelijk leuk en boeiend!
 
Delconvoeding voor je hond of kat bestellen kan nog tot 20 mei. 

Wil je meer tijd besteden met je hond en werk maken van een leuke band tussen jullie beiden? Boek dan een privétraining, speurles of schrijf je in op één van onze lossen workshops.

Vergeet niet het interesseformulier in te vullen als een activiteit jou interesseert, maar de datum niet past.

Bekijk ons aanbod

Activiteiten in mei

Lezing Je hond masseren een gek idee?

Infomoment kandidaat-pleeggezinnen geleidehond

Puppybelevingstuin


 

Activiteiten in juni


Mijn hond een doetje aan de leiband

Workshop oog in oog met een hond

Workshop Houdingen en bewegingsuitdagingen

Workshop Neus aan neus

Puppybelevingstuin

Infomoment kandidaat-pleeggezinnen voor een geleidehond

Activiteiten in juli

 

Kinderhondenclub (10-16-jarigen)

 

Over POOT IN HAND
Copyright © 2019 Poot in hand, Alle rechten voorbehouden.


Wil je je instellingen van deze emails aanpassen?
Dan kan je je gegevens updaten of uitschrijven van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp
Copyright © 2019 Poot in hand, All rights reserved.


Wil je je instellingen van deze emails aanpassen?
Dan kan je je gegevens updaten of uitschrijven van deze lijst

Email Marketing Powered by Mailchimp