Copy

Nyhetsbrev hösten 2018

Välbesökt notfiske i Huskvarna

Under Fallens dag den 25:e augusti kom över 300 personer för att delta i det traditionella notfisket som organiserades av oss. Både lokal-tv, radio P4 Jönköping och lokalpressen uppmärksammade händelsen.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/notadratter-ett-gammalt-fiskesatt

Efterlängtad besökskarta

Som en del av samarbetsprojektet Mera Friluftsliv (LONA) har vi nu tagit fram en besökskarta med tips på naturpärlor, gårdsbutiker, kulturplatser och matställen.

Besökskartan, pdf  (Obs 5,5 MB)

Mer om Lona-projektet

Övar språk på Bondberget

Gymasieelever från språkintroduktionen på Per Brahegymantiet har under hösten fått möjlighet att utforska bland annat Bondbergets natur som en del av vårt projekt Växa Tillsammans. I övrigt har biodlingen på Öxnehaga fallit väl ut och Vätterhem kommer fortsätta samarbetet med de ungdomar som varit med under vår och sommar.

Nominerade till Klimatpriset

Vi är stolta över att ha blivit nominerade till regionala klimatpriset som delades ut på Klimatkonferensen på Spira den 19:e september.

Biosfärgrannar möttes i Finland

Representanter från hela norra halvklotets biosfärområden, NordMAB, möttes i Päijänne för utbyte av erfarenheter och nya samarbeten. Särskilt intryck gjorde matentrepenören som hittat ett sätt att förädla mört på ett delikat sätt. Finska motsvarigheten till tidningen LAND skrev mycket positivt om det eftermöte där vi var ombedda att berätta om vårt arbete i Östra Vätterbranterna.

Naturen tar över!

Biologisk mångfald och offentlig konst i ett. Under nästa år kommer Österängens konsthall att inleda ett miljonprojekt "Naturen tar över" tillsammans med Biosfärområdet Östra Vätterbranterna för att utsmycka området.

Foto på Cleas Hellsten och Johanna Linder från reportage hos P4 Jönköping.

Mat- & konstrunda i Vätterbranterna 2019

Vår fokusgrupp Gastronomisk region söker projektfinansiering för att kunna genomföra en Mat- och konstrunda under 2019. En hel del förarbete är redan gjort. I samband med detta vill vi testa innovativa logistiklösningar med fossilfria transporter.

Viktigt dialogmöte!

Den 11:e oktober samlades cirka 40 personer för att samtala om turism och friluftsliv på annans mark. Workshopen hölls i Örserum och var välrepresenterad av både turismföretagare, markägare, föreningslivet, tjänstemän och andra intresserade. Leif Öster, markägare och turismföretagare, var moderator och delade frimodigt med sig av sina erfarenheter och kunskaper.

Vår stund på jorden

En nyskriven mässa av Stefan Edman framfördes i Skärstad kyrka inför en publik på över 350 personer den 7:e oktober. Flera biosfärambassadörer deltog och biosfärområdet var värd för samtalet och kaffet efter mässan.
Önskar dig en härlig höst!
Copyright © 2018 Biosfärområde Östra Vätterbranterna (Unesco), All rights reserved.


Vill du ändra dina e-postadressuppgifter?
Du kan uppdatera dina uppgifter eller avsluta din prenumeration.

Email Marketing Powered by Mailchimp