Copy
NOTA DE PREMSA
La Nuu, el Festival Internacional de Fotografia de Rubí, converteix la ciutat en un gran museu a peu de carrer amb 12 exposicions de gran format

Durant tot el mes d'octubre (de l'1/10 al 30/10) La Nuu, que celebra enguany la seva vuitena edició, proposa un extens programa d'exposicions i activitats repartides per tota la ciutat.

Sota el nom 'La vida, manual d'instruccions' el festival mostra els treballs d'Assaf Iglesias, Jordi Esteva, Erik Estany Tigerström, Julie Van Der Vaart, Lorena Morin, Blanca Viñas, Israel Ariño & Clara Gassull, Tomoko Daido, Anu Kumar, Zhang Kechun, Helena Civit Kopeinig i Ann-Sophie Deproost.


Materials premsa


Sol·licitar entrevista

 
De l'1 al 30 d'octubreLa Nuu - Festival Internacional de Fotografia de Rubí proposa un recorregut fotogràfic amb instal·lacions de gran format exposades a la vista de tothom. Les façanes dels edificis i les places de la ciutat es convertiran en un museu a peu de carrer. La Nuu ocuparà l’espai públic per tal de despertar la complicitat emocional dels ciutadans i les ciutadanes. 

Aquesta edició, la vuitena, omplirà la ciutat de fotografia contemporània sense cap tipus de barrera.
Sota el nom 'La vida, manual d'instruccions' el festival proposa un total de dotze exposicions amb 32 fotografies que dialoguen amb temàtiques al voltant de la memòria, la intimitat, la quotidianitat, el paisatge, les arrels o la família. Dotze viatges i mirades molt personals, tant de reconeguts artistes com de talents emergents, amb propostes internacionals d'Anu Kumar (Índia), Tomoko Daido (Japó), Zhang Kechun (Xina), Julie van del Vaart (Països Baixos), Ann-Sophie Deproost (Bèlgica) Helena Civit Kopeinig (Àustria), i el treball de talents nacionals i locals com Jordi Esteva (Barcelona), Assaf Iglesias (Oviedo), Israel Ariño & Clara Gassull (Barcelona), Erik Estany Tigerström (Celrà, Girona), Blanca Viñas (Barcelona)Lorena Morin (Las Palmas de Gran Canaria).

Aquestes dotze exposicions convertiran els i les visitants en espectadors voluntaris i involuntaris a diferents espais de la ciutat de Rubí: la plaça de la Nova Estació, la plaça d’Anselm Clavé, la plaça del Dr. Guardiet, la zona de l’Escardívol, la Biblioteca Municipal Martí Taulell i el Celler Cooperatiu de Rubí.

El festival, que proposa una programació on la fotografia abraça altres disciplines com les arts plàstiques, la poesia, l'audiovisual o la música, ofereix també un ampli programa d'activitats com visites guiades, presentacions i xerrades amb els i les artistes participants, activitats de fotografia per a tota la família, tallers i projeccions. Totes les activitats són gratuïtes, excepte el taller, que necessita inscripció prèvia a info@lanuu.catPodeu consultar totes les activitats aquí.

La inauguració del festival, oberta a tothom, tindrà lloc dissabte 1 d'octubre, a les 20 h, al Celler Cooperatiu de Rubí amb el recital poètic DA:MA,
un espectacle visual i sonor que combina la veu i els textos de David Caño amb la sonoritat i els audiovisuals de Mauri Ibañez. Aquest espectacle proposa una sessió en directe on l’electrònica, amb tocs industrials, es fusiona amb els versos durs i despullats, a voltes fragmentats, d’en David Caño. 

La cloenda, també oberta i gratuïta per a tot el públic, tindrà lloc dissabte 29 d'octubre, a les 20h, també al Celler Cooperatiu i al plaça del Celler i acollirà una de les activitats més destacades del festival, la Nit ScreenLa convocatòria Premi Screen és una secció dedicada a la fotografia destinada a ser visualitzada en format pantalla. El jurat està format per la curadora Natasha Christia, la fotògrafa i editora Emilie Hallard i la directora artística de la Fundació Fotocolectania, Irene de Mendoza. Durant la cloenda es projectaran les obres seleccionades i els membres del jurat anunciaran el treball premiat. Després de la projecció i entrega de premi, el músic Sergi Estella realitzarà un concert a la plaça. 

La Nuu, Festival Internacional de Fotografia de Rubí, és un projecte organitzat per l'associació cultural Ull x Ull i rep el patrocini de l'Ajuntament de Rubí i la Generalitat de Catalunya.
PROGRAMACIÓ

Assaf Iglesias
Aparato Maravilloso. El sol de la bandera
Espai: Instal·lació a la plaça de la Nova Estació
 
Assaf Iglesias (Oviedo, 1972) és un artista que practica la narració escrita, la fotografia, el dibuix i la pintura. "Aparato Maravilloso. El sol de la bandera" és un misteriós treball poètic, un relat compost d'imatges pictòriques, fotografies polaroid i textos. Un llibre que es llegeix entre línies i que mai s'acaba de llegir. Una història curta plena d'el·lipsi en la qual un narrador en primera persona ens parla en passat. En aquesta exposició ens presenta tot un conjunt críptic on unes polaroids evanescents a punt d'esvair-se com a vapor d'aigua, ens mostren fragments d'aparells aeris meravellosos i uns primers plans de delicades flors.

-
Jordi Esteva
Socotra, la isla de los genios
Espai: Façana de l'antiga estació de Rubí

"Socotra, la isla de los genios" és un profund i delicat treball amb diferents vessants. Sigui amb imatges o paraules, el reconegut de l'escriptor, fotògraf i cineasta Jordi Esteva (Barcelona, 1951) ens transporta a aquesta meravellosa illa perduda en l'oceà Índic que a gairebé quatre-cents quilòmetres de les costes d'Aràbia ha preservat la seva flora i fauna primordials. Durant segles, tant navegants i comerciants indis, grecs o àrabs del sud van viatjar atrets per les valuoses propietats de les resines oloroses dels arbres de l'encens i la mirra. Més enllà de la seva voluntat documental, aquestes fotografies en blanc i negre ens parlen d'un paisatge oníric en el qual el temps transcorre més lent dins del temps de les llegendes i les narracions orals. Les seves imatges semblen tremolar com les flames d'un foc sota el cel nocturn.

-
Erik Estany Tigerström
Del que passa a fora
Espai: Instal·lació a la plaça de la Nova Estació

Eric Estany (Celrà, Girona, 1982) utilitza la fotografia com a eina per a pensar en el propi mig fotogràfic i en la seva relació amb el llenguatge. El seu treball reflexiona sobre la condició de la imatge contemporània, l'estructura ideològica de la tecnologia per la qual operen aquestes imatges, i les implicacions de la seva centralitat en les nostres vides. "Del que passa a fora" reflexiona sobre com veiem el món avui. El treball explora com les tecnologies de visualització actuals, i les noves maneres de veure que es produeixen, configuren la nostra percepció de la realitat i modelen el paisatge. Per això, el treball parteix de la finestra, com a metàfora de la idea de visió i com a lloc des del qual realitzar les fotografies. L'autor se serveix del context local que mostra la finestra, per a pensar en el context global de capitalisme visual que projecta la pantalla, caracteritzat per la centralitat de la imatge, la tecnociència i la computació.

-
Blanca Viñas
Tractat de fotografia desobedient
Espai: Façana del Pavelló esportiu de l'escola Regina Carmeli. Plaça Salvador Allende

Blanca Viñas (Barcelona, 1987) explora les potencialitats de la fotografia analògica mitjançant la imposició de normes i restriccions que determinen el seu procés de creació. Crea amb les seves pròpies regles de joc. La seva recerca posa en valor el propi procés experimental i el coneixement que genera el seu resultat. Cada nova forma necessita una nova mirada. Segons la mateixa autora, el seu "Tractat de fotografia desobedient" proposa metodologies alternatives que qüestionen les limitacions i les normes que s'han imposat dins d'aquesta disciplina. Enquadrar horitzons inclinats, utilitzar corrons caducats, utilitzar filtres de colors sense criteri, forçar entrades de llum o exposar la pel·lícula més d'una vegada són algunes de les intervencions que impossibiliten l'existència d'aquesta imatge tècnicament perfecta i hermètica que han aconsellat sempre els manuals clàssics de fotografia.


Anu Kumar 
Ghar
Espai: Façana de la Biblioteca Municipal de Rubí 

La fotògrafa Anu Kumar (Kavi Nagar, Índia,1990) va néixer a la ciutat de Kavi Nagar en Ghaziabad, i quan només tenia 8 mesos la seva família va emigrar a Melbourne, Austràlia. Als 21 anys va tornar a la seva ciutat natal: "Recordo una sensació d'incomoditat, de no saber quin era el meu lloc o qui era jo en aquest context", diu l'autora, "Vaig començar a prendre fotos com un exercici per a aprendre a ser índia". Un lent camí per a acceptar i comprendre la seva herència cultural. "Ghar", el títol d'aquest treball, significa llar en hindi i dona nom al registre visual del seu retorn a casa. Durant 5 anys amb la seva càmera de mig format i la seva mirada afable es passeja per les habitacions i els patis de la casa familiar, pels carrers del voltant, dibuixant la naturalesa amagada de la seva ciutat natal i la cartografia del seu patrimoni personal i cultural. Un àlbum familiar que recull les labors diàries i les escenes íntimes de la vida en família. 

-
Helena Civit Kopeinig
Haus und all (Casa i cosmos)
Espai: Façana de l'edifici El Bullidor. Carrer Joaquim Blume

Aquest treball d'Helena Civit (Villach, Àustria, 1997) recull el títol del segon capítol de l'assaig "La poètica de l'espai" del filòsof Gaston Bachelard. Tal com explica, la nostra casa és el nostre racó del món. I en relació amb la casa familiar, el nostre primer univers. La casa és un cosmos que ens dona protecció i il·lusió d'estabilitat. Malgrat residir a Catalunya, Helena Civit ha viscut diverses temporades al poble de la seva mare, en el sud d'Àustria, en una zona rural i d'estiueig dels Alps. Aquesta vivència particular i fragmentada del territori - una llar que mai arriba a conèixer-se per complet - es bolca aquí en una exploració fotogràfica. A cavall entre el diari personal i la mirada documental, entre la pertinença i la intrusió, des del llindar entre l'habitar i l'observar, es tanteja una visió d'un paisatge ple de connotacions, clixés, i narratives consolidades que li travessen.


Lorena Morin
Je reste avec vous (em quedo amb tu)
Espai: Façana CGT. Plaça Anselm Clavé

Lorena Morin (Las Palmas de Gran Canaria, 1973) actualment resideix a Berlín i és membre del col·lectiu Temps Zero. Des de l'any 2008 ha fotografiat de manera obsessiva als seus éssers estimats, la seva vida en comú. L'autora fotografia a la seva família i es retrata a si mateixa en espais comuns de la casa com a habitacions, passadissos, el bany o la cuina. El seu treball es basa en el diari íntim al mateix temps que en una nova resignificació de l'àlbum de fotografies familiar. Morin no utilitza eines digitals i treballa amb càmeres tradicionals de gran format, mig format i polaroid. "Je reste avec vous" és una declaració d'amor que aposta per la vida. Un treball que reflecteix la seva vida quotidiana i se centra en l'univers personal i familiar. Una obra coherent, salvatgement emocional, pròxima i radical, atenta i immensament bella.

-
Israel Ariño & Clara Gassull
Voyage en pays du Clermentois 
Espai: Façana particular de la plaça del Dr. Guardiet (plaça de l'esglèsia)

El fotògraf Israel Ariño (Barcelona, Espanya, 1974) i l'artista Clara Gassull (Barcelona,1994) presenten el projecte realitzat a quatre mans "Voyage en pays du Clermentois" que s'ha presentat en format expositiu i s'ha recollit en un llibre publicat per Edicions Anòmales. Aquest treball sorgeix en el marc d'una residència artística que Ariño va realitzar a Diaphane, un centre fotogràfic en Hauts-de-France. Un llarg procés de creació que va des de juliol de 2017 fins a desembre de 2018 on va poder recórrer el territori de Clementois durant diferents estacions de l'any. El germen de les imatges són les fotografies d'aquests paisatges a les quals Clara Gassull afegeix color sense cap mena de referència dels colors reals. De manera digital pinta de nou el paisatge amb una gamma cromàtica limitada, amb colors cremosos i pàl·lids. 

-
Tomoko Daido 
Murmur
Espai: Façana particular. Carrer Doctor Robert cantonada amb carrer La Unió

La pràctica artística de Tomoko Daido (Obama, Japó, 1976) sorgeix d'una vocació social, allunyant-se de la idea autoreferencial i tantes vegades egocèntrica de la pràctica fotogràfica d'avui. Amb aquesta distinció assenyala la matèria principal amb la qual treballa: la memòria. El seu projecte "Murmur" ens porta a imatges d'aquells llocs que han quedat gravats en la memòria col·lectiva, no tant del seu país d'acolliment, els Estats Units, o del seu país d'origen, el Japó, sinó aquesta memòria que ha marcat generacions de tot el món occidental com Txernòbil, la caiguda del mur de Berlín, la caiguda de la Unió Soviètica o la posterior guerra dels Balcans i la pregunta de com és possible que una cosa així pugui tornar a succeir a Europa.

-
Julie van der Vaart
The danse (La dansa)
Espai: Façana del Celler de Rubí

Un dels creadors de la teoria de la gravetat quàntica de llaços, Carlo Rovelli, en la seva obra La realitat no és el que sembla, escriu: “Aquesta immensa dansa d'àtoms no té cap finalitat, cap propòsit. Nosaltres, com la resta de la naturalesa, som un dels molts resultats d'aquesta dansa infinita”. Una cita que recull la fotògrafa Julie Van der Vaart (Maastricht, Països Baixos, 1988) per a presentar el seu treball "The danse (La dansa)". Una sèrie de cianotipies sobre paper japonès Kozo que volen mostrar el conflicte intern de l'autora, que oscil·la entre la seva passió per la ciència i la seva necessitat espiritual a vegades reprimida. Mostra unes fotografies de significació còsmica i un evident efecte atemporal: fragments de cossos nus que semblen esvair-se en l'espai i paisatges eterns fora dels límits del temps.

-
Ann-Sophie Deproost
Espai: Façana de la Fàbrica Pich i Aguilera

Ann-Sophie Deproost (Bruixes, Bèlgica,1989) és una artista visual que practica un procés d'hibridació tècnica entre dibuix i fotografia, en un desig d'esborrar els límits que separen les dues disciplines. Un traç pictòric que intervé i dona un nou sentit a la imatge fotogràfica. La recerca experimental de Deproost incorpora procediments mixtos de manipulació de la imatge siguin aquests químics, mecànics, digitals o manuals. Laboratori, taula i ordinador. També pel que fa al dibuix, ja que utilitza el llapis, tintes tradicionals, diferents pigments i la impressora digital. Una singularitat que contrasta amb la reproducibilitat infinita de la fotografia.

-
Zhang Kechun
The yellow river (El riu groc)
Espai: Façana de l'edifici de Ràdio Rubí. Carrer Joaquim Blume

Seguint un dels rius més llargs d'Àsia, "The yellow river" ens ofereix una visió de la identitat nacional de la Xina, una identitat antiga i perdurable que està canviant molt ràpidament. Zhang Kechun (Bazhong, Xina, 1980) va idear aquest projecte després de llegir la novel·la "Rius del nord" de l'escriptor musulmà d'ètnia hui Zhang Chengzhi. Atret per les paraules poderoses de la novel·la, va decidir fer una passejada pel riu Groc per a trobar les arrels de la seva ànima. El treball explora els paisatges de la Xina, capturant l'ecologia dels seus magnífics espais naturals.

SEGUEIX 'LA NUU' A LES SEVES XARXES!
Instagram
Website

Contacte de premsa
Marta Suriol | marta@lacosta.cat
629 84 81 87
www.lacosta.cat

Copyright © 2022 - La Costa Comunicació, All rights reserved.

LA COSTA COMUNICACIÓ
www.lacosta.cat

Gestionar preferències - donar-me de baixa