Copy

FESTIVAL INTERNACIONAL
DE PALLASSOS DE CORNELLÀ

MEMORIAL CHARLIE RIVEL

DEL 14 AL 21 OCTUBRE DE 2018
CORNELLÀ DE LLOBREGAT

Del 14 al 21 d'octubre arriba una nova edició del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà - Memorial a Charlie Rivel, que enguany celebra la seva 18a edició
El festival porta una una programació de prop de 70 espectacles repartits per carrers, places, mercats, teatres, escoles, biblioteques, casals i residències de gent gran. Hi seran representades 47 companyies, provinents de 10 països: Austràlia, Canadà, Rússia, Xile, Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica i Argentina; a més de Catalunya, València, Castella i Lleó, Andalusia, Galicia, Euskadi i Madrid amb espectacles de gèneres i estils per a tots els públics.

Per aquesta edició tan especial, la divuitena, tindrem el luxe de tenir a grans noms internacionals i nacionals actuant al festval. Chris Lynam, Paolo Nani, Aga-Boom, Fanny Giraud, Pepa Plana, Pistacatro, Juan Callate, Las XL, Cris-Is, Bucraa Circus o la Cia. Mireia Miracle, entre molts altres.

A la carpa instal·lada a la plaça de Catalunya de Cornellà, s'hi celebraran les 'Gala ALAPISTA'. La primera serà solidària de Pallassos sense Fronteres (dimecres 17) i la resta tindran lloc divendres 19 (20h), dissabte 20 (18h) i diumenge 21 (17h). La gala serà dirigida i conduïda per una pallassa, Jimena Cavalletti, amb la música en directe dels sevillans Lapso Produccions. Un espectacle amb la participació de diferents artistes: Nezdames et Nezsieurs, Claret Clown (que presenta una versió molt personal del famós número de Charlie Rivel, dirigit pel també actor i pallasso Jordi Martínez), Fanny Giraud, Gromic, Die Maiers, Joe de Paul i Tim Tyler.

La gran festa de cloenda del festival serà el diumenge 21 d'octubre (19h, en acabar la gala Alapista) a la plaça de Catalunya de Cornellà. Serà un gran fi de festa amb les Balkan Paradise Orchestra que comptaran amb la participació d’algunes de les pallasses i pallassos que hauran actuat en aquesta edició del festival i el gegant de Charlie Rivel.

El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat “Memorial Charlie Rivel” és un festival organitzat per l'Ajuntament de Cornellà i enguanya celebra la seva 18a edició. És biennal i se celebra a Cornellà de Llobregat des de l’any 1984 i que té la missió de difondre la vessant sociocultural de les arts escèniques dels pallassos. Està reconegut com un dels més prestigiosos d’Europa i és un referent internacional.  

El festival va néixer per homenatjar el pallasso català Charlie Rivel i fer de Cornellà la ciutat dels pallassos, amb l’objectiu de fer d’aquesta disciplina cultural una eina d’intergració i cohesió social, apropant els espectacles a tots els ciutadans i ciutadanes amb actuacions a la Carpa principal, però també a les escoles, a les residències de gent gran i als espais públics.

Un línia de treball que l’Ajuntament de Cornellà manté edició rere edició, apostant per un gran nombre d’espectacles gratuïts per posar la cultura a l’abast de tothom, contribuint així al seu enriquiment cultural, a l’accés al lleure de qualitat i despertant el seu esperit crític al comptar amb espectacles de tot tipus, des dels pallassos de circ tradicional fins als muntatges més innovadors i experimentals, com els que qüestionen la nostra societat passant per les actuacions al carrer. Enguany, durant una setmana, el festival rebrà companyies d’aquí i d’arreu del món, i la ciutat será conquerida pels reis de la comicitat.

Premi Nas d'Or 2018
El Festival ha decidit atorgar el Nas d’Or del FIPC 2018 a Claret Papiol i March, Claret Clown, per la seva renovació del pallasso clàssic al llarg de més 40 anys de trajectòria constant. El lliurament del Nas d’Or es farà el dijous dia 18 d’octubre durant la gala inaugural a la Carpa del festival.
 
Gala ALAPiSTA!
El festival comptarà amb la gran carpa instal·lada a la plaça Catalunya on s’hi faran els espectacles per escoles i també la Gala ALAPiSTA!. La gala és repetirà de dimecres a diumenge amb el mateix format i comptarà per primer cop amb una presentadora, Jimena Cavalleti, que a l’hora en serà la directora. Una gala molt internacional amb la música en directe dels sevillans Lapso Produccions i artistes vinguts de 7 països diferents. Claret Clown farà una versió molt personal del famós número d’en Charlie Rivel.
 
des-PISTATS!
Hi ha un gruix important de la programació del festival que també se celebra a teatres de la ciutat. En aquests espais hi podrem veure 'La carta' del italià Paolo Nani (dissabte 20, Sala Romagosa); 'Do Not Touch' de la companyia russa AGA-BOOM (dissabte 20, Auditori de Cornellà); 'Veus que no veus' de la Cia. Pepa Plana (dimecres 17, Sala Romagosa); 'Abandónate mucho' de les andaluses Las XL (dijous 18, Sala Romagosa); 'ErictheFred' del britànic Chris Lynam (divendres 19, Sala Romagosa); 'Joe and Tim' de Tim and Joe -Canadà/Austràlia- (dissabte 20, Sala Romagosa); 'Outono' dels gallecs Pistacatro (diumenge 21, Sala Romagosa); 'Juntos' de la francesa Fanny Giraud; 'Tulipes' de la companyia Decopivolta -Comunitat Valenciana/Euskadi- (divendres 19, Auditori de Sant Ildefons i 'Mr. Kebab' del català Juan Cállate (dissabte 20, Auditori Sant Ildefons).

ALAIRE!
La programació ALAIRE! tindrà espectacles als carrers, places, mercats i espais públics de la ciutat i és gratuïta. S'hi podran veure espectacles i cercaviles de companyies i artistes d'aquí i d'arreu del món com La Tal, Revoluclown, Lapso Produccions, Balkan Paradise Orquestra, Karkocha, Cirquet Confetti, Albert Vinyes, Circ Vermut, Gromic, Loco Brusca, Chris Lynam, Cia. Lepuant, Cia. Mireia Miracle, Cris-Is, Caspar, Cia. Filigranes, Cia. Trasla2, Adrian Schvarstein, El Gran Rufus, Panettone Brothers, Ale Risorio, Bergamotto, Javier Ariza i Paolo Nani.

Coproducció del Festival
En aquesta edició del Festival Internacional de Pallassos ‘Memorial Charlie Rivel’ es fa una aposta decidida per donar suport a un espectacle de nova creació. Després d’una convocatòria oberta, la companyia escollida ha estat BUCRAA CIRCUS, que estrenarà el seu espectacle 'El Gran Final'. 'El Gran Final' pretén ser una tragicomèdia que basa la seva essència en el retrobament de dos pallassos, els quals van haver de separar-se fa molts anys a conseqüència de l’esclat d’una guerra civil, que els interromp la darrera funció just abans del seu gran acte final. El conflicte els obliga a prendre camins separats i a no tenir mai més contacte l’un amb l’altre. És ara, després de més de 30 anys, quan es retroben i decideixen acabar el seu “Gran Final”.

Workshop
Els dies 17, 18 i 19 d’octubre (matí i tarda), tindrà lloc el taller per a professionals impartit pel clown Italià Paolo Nani que es realitzarà al CITILAB. Serà gratuït, prèvia inscripció. Ens ofereix un taller destinat a artistes professionals de les arts escèniques que utilitzin la comicitat, que busquin inspiració creativa i que vulguin desenvolupar la seva tècnica i habilitats. Paolo Nani és un actor amb talent, un artista únic i un clown que ha fet riure durant anys per tot el món. Per a més informació i inscripcions contacteu amb la direcció del festival a: direccio@festivaldepallassos.com.

Al cole i a les Resi!
Els més menuts tindran les seves funcions especials a la Carpa, l'Auditori de Sant Ildefons i a les escoles bressol. I als més grans, el festival els porta els pallassos a casa (a les residències de gent gran). Podran gaudir de 'Cösmix' de la companyia catalana Teatre Mòbil; 'Clásicos excéntricos' dels andalusos Lapso Producciones; 'Xicana' de la Pallassa Xicana (Catalunya) i 'Only brother' dels catalans Panettone Brothers

Alabiblio! i A l'aigua!
Els pallassos també envairan les biblioteques de la ciutat de Cornellà (Sant Ildefons, Central i Marta Mata) on s'hi podran veure també de manera gratuïta els espectacles 'El cavaller capgrós' de la Cia. Clowna-Laclown, 'Petit o gran' d'Albert Vinyes i 'La pallassa Priska' d'Eva González.

La companyia Dudu i Cia portarà el seu espectacle 'Insomni' al Museu Agbar. Una plaça amb un llit antic, un pallasso preparat per dormir. Però gent, sorolls, sorpreses i altres adversitats no el deixaran descansar fins a portar-lo a l’insomni, des d’on iniciarà un viatge poètic, entranyable i ple de situacions surrealistes.

Altres activitats: exposicions i tallers de circ
El festival també acollirà dues exposicions en aquesta edició. 'En presència del pallasso' (inauguració el 16 d'octubre, Espai d'Art Moritz de Cornellà) una exposició dedicada a l’art de diferents pallassos en actiu i que mostrarà una sèrie de retrats fotogràfics de Jesús Martínez Atienza i retrats literaris de Marina Suleymanova i Cesc Martínez. I l'exposició 'Charlie Rivel, cubellenc il·lustre-pallasso universal' que es podrà veure entre el 4 i el 25 d'octubre al vestíbul de l'Auditori de Sant Ildefons, fruit de la col·laboració entre el Museu de Charlie Rivel i l’Ajuntament de Cubelles, ciutat natal del pallasso. S'hi recolliran fotografies i alguns objectes de la col·lecció del genial artista, per tal que el públic pugui aprofundir en el Charlie pallasso i també en el Charlie més íntim. 

A banda de la programació d'espectacles, el festival també organitza Tallers de circ i clown amb alguns dels artistes que participen en aquesta edició del festival. Els realitzaran les companyies Circ de les Musaranyes ('Taller de botes', diumenge 14), Los Herrerita ('Circ a les Golfes i Taller de Circ', diumenge 14 i diumenge 21) i Kanaya Circ ('Taller de circ multidisciplinari', diumenge 14 i dissabte 20).

El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat “Memorial Charlie Rivel” va néixer amb l’objectiu de posar en valor la figura dels pallassos i pallasses i mostrar al públic l’ampli ventall de registres del llenguatge del clown: des dels pallassos de circ tradicional fins als muntatges més innovadors i experimentals passant per les actuacions al carrer.

El Festival forma part de l’ADN de la ciutat i de l’imaginari de diferents generacions de cornellanencs i cornellanenques des de fa trenta-quatre anys. La voluntat de l’Ajuntament va ser apostar per la cultura i situar els pallassos en una esfera més àmplia i representativa. 

Així, el Festival s’alça com una plataforma per donar a conèixer pallassos i pallasses de renom internacional, desconeguts en alguns casos en el nostre país en cadascuna de les diferents escoles d’aquest art: l’estil dels pallassos de l’est, mestres del mim; el clown de to reflexiu; el qui prefereix l’humor de l’absurd i la ironia mordaç…pallasses i pallassos clàssics, trencadors, innovadors i màgics, però amb un denominador comú treure un somriure i remoure consciències.

En les darreres edicions el Festival ha volgut reivindicar i donar visibilitat a la figura de les pallasses com a artistes amb presència en aquest art, perquè la complexa tasca de fer riure no entén de gènere, al contrari, l’humor és una arma poderosa contra les desigualtats. Necessitem l’humor per relacionar-nos i sentir-nos bé, per crear espais de millor convivència i més habitables, i és aquí on la màgia del clown ho omple tot, perquè el seu poder pot contribuir a crear espais i sinergies comuns des d’un humor autèntic, lliure, tendre, inspirador i sempre reivindicatiu.

FESTIVAL INTERNACIONAL DE PALLASSOS DE CORNELLÀ
MEMORIAL CHARLIE RIVEL

DEL 14 AL 21 D'OCTUBRE

CORNELLÀ DE LLOBREGAT

Més informació a:
http://festivaldepallassos.com/

Entrades a la venda a:
Entrades - Festival de Pallassos

Contacte de premsa:
Sandra Costa | sandra@lacosta.cat
933 103 888 - 670 236 496

ZONA DE PREMSA
SEGUEIX AL FESTIVAL A LES XARXES
Copyright © 2018 - La Costa Comunicació, All rights reserved.

LA COSTA COMUNICACIÓ
Tallers 77, 2n 1a - 08001 Barcelona
www.lacosta.cat