Copy
NOTA DE PREMSA
Dijous vinent arrenca la 21a edició del Festival Escena Poblenou amb 25 espectacles i activitats que ens conviden a obrir els ulls i tornar al teatre

Del 20 al 23 d'octubre el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou convida a la reflexió amb 25 espectacles que recorren un ampli ventall de disciplines artístiques: teatre, la dansa, l'escena híbrida, el circ i el clown o les performances.

En la seva aposta per les dones creadores i el suport a la creació, podrem veure el treball d'artistes com Ada Vilaró, Glòria Ribera, cia. Unaiuna, Diana Pla, Alícia Reyero,
Ajo&Mastretta entre d'altres.

El festival inaugura dijous 20 amb els espectacles emmarcats en el projecte Embrions: Idòfona de Joan Català, Noves espiritualitats per a persones atees d'Atzucac, Todo esto era campo d'Unaiuna i Alek & Sophie de Baal.

ESCENA POBLENOU
DEL 20 AL 23 D'OCTUBRE 
BARCELONA 


Materials premsa


Sol·licitar entrevista

Del 20 al 23 d'octubre el Festival de Creació Contemporània Escena Poblenou tornarà a omplir els carrers del barri de Poblenou de Barcelona amb una programació escènica de qualitat, "obrint els ulls" a totes les mirades.

El Festival ha programat un total de 25 espectacles, quatre dels quals són propostes embrionàries, i un una proposta en fase de creació, seguint la seva aposta per donar suport a la creació jove.

Amb 7 espectacles de teatre, 3 peces de dansa, 8 propostes híbrides, 3 espectacles de circ i clown, 1 concert i 1 una ballada de swing; a 11 espais diferents del Poblenou, la programació del festival continua defensant les propostes escèniques contemporànies, multidisciplinàries i compromeses, la implicació amb la ciutat i amb la realitat social actual, el suport a la creació, la reivindicació de l'espai públic i una forta presència de dones creadores

A l'Escena Poblenou d'enguany hi trobarem 6 espectacles creats i dirigits per dones i 10 d'autoria compartida entre creadores i creadors. En els treballs de les creadores trobem discursos altament feministes, que el festival reforça donant continuïtat a l'espai Escena + dones, on convida a dones tant interessants com compromeses a compartir el seu cos, veu, presència i pensament.

El festival continua apostant pel suport a la creació amb el seu projecte Embrions, que acompanya el procés creatiu i dona visibilitat a projectes en estat de gestació. Aquest any, es podran veure els treballs Idòfona de Joan Català, Noves espiritualitats per a persones atees de la companyia Atzucac, Todo esto era campo de Unaiuna i, Alek & Sophie de Baal. 4 propostes que s'estrenaran al festival i que es podran veure en una única sessió itinerant, seguida per un diàleg amb els artistes. 

Per cinquè any consecutiu, el festival ofereix també el focus Escena Balear, amb la voluntat de crear sinergies amb l'escena de creació contemporània de les Illes Balears i que inclou tres espectacles. Escena Poblenou també torna a oferir una àmplia programació familiar dins de la quarta edició del Programa Valentina, amb tres espectacles, i segueix potenciant la seva línia educativa i de treball amb joves, a través de propostes, tallers i activitats.

Sota el lema 'Obrim els ulls' el festival reivindica una escena presencial per mirar-nos en l'altre i per mirar el món que ens envolta. Aposta pel talent de proximitat, la comunitat i l'ambient festiu i que el teatre torni a ser un espai de trobada. Sota aquesta premissa, brinda propostes escèniques contemporànies i compromeses, amb implicació amb la ciutat i amb la realitat social actual amb propostes arriscades i innovadores que volen fomentar l'esperit crític. A més, també pretén retornar el teatre a l'espai públic, per fer-lo viu i per acostar el festival a la major diversitat possible.

DONES CREADORES
 
Al llarg de tota la seva trajectòria Escena Poblenou, ha defensat una forta presència de creadores en la seva programació.

Al festival d'enguany hi ha 6 espectacles creats i dirigits per dones
La memòria del gel d'Ada Vilaró en co-direcció amb el Pep Pla, estrena d'una nova peça de sala a Barcelona després del seu pas per la Fira de Tàrrega; Parné de Glòria RiberaRitos de amor y guerra de Comando Señoras dirigit per Alicia Reyero i espectacle que tencarà el festival; Miss COSAS y Yo de Diana PlaTodo esto era campo de Unaiuna; i Barris que parlen - El Poblenou de la Companyia de Creació Kunstant

A més, hi ha 10 espectacles d'autoria compartida entre creadores i creadorsNoves espiritualitats per a persones atees de la cia Llum de Fideu; Alek & Sophie i SUPERFRAU de BAAL; l'Assemblea de les arts escèniques de l'Última Merda Col·lectiu; Zloty de la cia Pau Palaus que estrena a Barcelona; Diversorium. Artes vivas y espacio de convivencia de E.M.M.A.; Sfumato (Assajant per la caiguda dels contorns) de la companyia Llum de Fideu; Bichos do Brasil de Pia Fraus; el concert Nosferatu en Barcelona del conjunt Señor Phibes; la Mostra Clickshakers de Sergi Estebanell i Projecte Click (Fundació IRES); i Que du bonheur (?) de Man Drake X Tomeu Vergès.

Entre les creacions pensades i realitzades per dones, trobem discursos altament feministes que Escena Poblenou reforça donant continuïtat al seu projecte Escena + dones. Els noms d'aquest any són Ada Vilaró, Glòria Ribera, Diana Pla, les companyies Comando Señoras, Unaiuna, la
companyia de creació Kunstant i Ajo & Mastretta són les protagonistes d'aquesta edició.
 

APOSTA PELS ESPECTACLES MULTIDISCIPLINARIS
 
Escena Poblenou es caracteritza per donar veu a les creacions contemporànies i alhora estar al dia dels canvis i les transformacions al sector de les arts escèniques. És per això que enguany aposta per 8 espectacles que fusionen diferents disciplines com el teatre, la dansa, la performance...

Espectacles d'una gran diversitat entre ells: Todo esto era campo de la cia Unaiuna, Parné de Glòria Ribera que amb l’humor per bandera replanteja el fet escènic com una experiència transversal; Khaled: camí de refugi de Martí Sancliment Solé, una instal·lació artística pluridisciplinar que parteix de l’experiència i el testimoni de set artistes migrants i refugiats de diversos països que narren els seus propis camins de refugi; MicroShow d'Ajo & Mastretta, u
n show que es va construint a temps real, improvisant cada segon, de manera que cap és igual a l’anterior ni s’assemblarà al següent; o Acts of Liberation de Sergi Estebanell, un projecte íntim de petit format, work-in-progress en complicitat amb el projecte Hivernem de Fira Tàrrega, que investiga sobre les pors.

Un any més Escena Poblenou presenta espectacles col·laboratius com el taller entre el festival, l’Institut Quatre Cantons i la Cia. de Creació Kunstant a Barris que parlen - El Poblenou, on les alumnes de l’institut treballaran amb la companyia sobre la memòria del barri per mostrar-nos durant el festival com ha sigut el seu procés; o la Mostra Clickshakers amb la fundació IRES i el Projecte Click amb la que, a través d’un taller, un grup de joves experimentarà sobre la creació I l’acció a l’espai públic.

A més, Escena Poblenou també torna amb una nova edició de la convocatòria Al meu barri fan performances, en col·laboració amb Can Felipa, en la que es presentarà un cabaret de la mà de la companyia EMMA i el seu projecte
Diversorium.
ESCENA BALEAR, PROGRAMACIÓ FAMILIAR, CIRC I CLOWN I MÚSICA EN VIU
 
Per cinquè any consecutiu, Escena Poblenou ofereix el focus Escena Balear, amb la voluntat de crear sinergies amb l'escena de creació contemporània de les Illes Balears. Enguany aquest focus presenta l'espectacle d'escena híbrida sobre les noves tecnologies i les xarxes socials en l’actualitat Todo esto era campo, de la Cia Unaiuna i la instal·lació performativa Alek & Sophie de la companyia BAAL i SUPERFRAUuna peça de carrer que explora la relació entre l’artificial i allò humà.

El festival també ofereix una àmplia programació familiar dins de la tercera edició del Programa Valentina, dedicat als drets dels infants, amb tres espectacles - Colorete Colorado de Personaje personaje, un contacontes travesti i intergeneracional, per fer-nos preguntes i jugar mentre es crea una narrativa col·lectivament; la instal·lació performativa Alek & Sophie de la companyia BAAL, un acte escènic generador d’empatia, fantasia, diàleg i comunicació; i Bichos do Brasil de Pia Fraus que arriba des de Brasil per presentar-nos un viatge per la diversitat natural de la selva per als més petits - i segueix potenciant la seva línia educativa i de treball amb joves, a través de mostres i de tallers.

A més a més, Escena Poblenou també aposta pel riure i l'art del circ, programant a 3 espectacles de clown i circ. D'una banda, Diana Pla arriba a Escena Poblenou amb un solo íntim i honest a Miss COSAS y Yo, on ens sentirem sempre molt a prop de l’artista i el personatge. D'altra banda, Joan Català presenta Idiòfona, un espectacle on artesania i circ es barregen i on la participació del públic és clau per la construcció d’una instal·lació sonora en l’espai públic; Cia. Pau Palaus torna al festival amb Zloty, una peça que va presentar en procés a Escena Poblenou 2019 i que, després de fer gira pels pobles de Catalunya i estrenar-se a Tàrrega, arriba al festival. Un espectacle de pallassos per a adults i nens a partir de 5 anys, que recupera l’esperit del circ ambulant.

Un any més Escena Poblenou col·labora també amb l’Espai Niu per acollir un concert de la seva programació. Aquest cop amb Señor Phibes amb Nosferatu en Barcelona, un trio de Barcelona amb un estil que podríem anomenar ‘after-punk-tecno-lo-fi’. Señor Phibes se sent deutor de corrents sonores i estilístiques com la ‘sèrie b’, el ‘western’ i l’electrònica primitiva.

El darrer dia del festival, com a novetat, es podrà veure una trobada de ballarins de swing, una acció d'Escena Poblenou amb el col·lectiu Més que Swing.

EMBRIONS - 9a EDICIÓ
Dijous, 20 d'octubre - diferents espais
 
Una de les apostes més fortes d'Escena Poblenou és el suport a la nova creació artística amb la 9a edició del projecte Embrions. Aquest acompanya el procés creatiu i dona visibilitat a projectes en estat de gestació: idees embrionàries que en un futur esdevindran projectes escènics (o no). És un projecte que ha anat creixent en cada edició, sumant propostes i sinergies amb espais, festivals i d'estructures, per tal de continuar enriquint l'ecosistema creatiu. Amb aquest projecte es crea un marc idoni perquè els artistes emergents puguin presentar la seva idea i els seus nous projectes. Embrions reforça la voluntat i el compromís d'acompanyar de prop processos de creació i donar-los visibilitat.

Aquestes propostes han estat triades per una potent comissió artística, formada per: Marc Chornet (Direcció d'Arts Escèniques de la Fundació Joan Brossa, Centre de les Arts Lliures), Neus Ribas, Marta Barceló i Biel Jordà (C.I.N.E. Sineu / Festival Cíclop), Jordi Duran (Direcció Festival Z), David Marín (Direcció Nau Ivanow), Quima Moya i Queralt Guinot (Cal Gras Centre Cultural de Producció Artística i Centre de Residències), Konvent Circ i Ada Vilaró, Georgina Majench i Laura Viñals (Escena Poblenou).


El programa construeix un itinerari format per quatre peces embrionàries, en les quals podem trobar dues de carrer i dues de sala. La jornada acabarà amb un diàleg amb els artistes conduït per Margarida Troguet

Idòfona de Joan Català
A Idòfona coincideixen una idea d'artesania escènica i la manipulació d'objectes, amb la construcció d'una instal·lació sonora en l'espai públic on la implicació dels públics és essencial en el procés de creació. Busca un diàleg entre l'home, la matèria i l'entorn. Joan Català pretén crear un entorn on el joc i el treball s'empasten amb les eines, les vivències i les idees. 

Noves espiritualitats per a persones atees d'Atzucac
Tres atees dalt l'escenari es miren i s'arronsen d'espatlles. Què els passa pel cap? Es troben a la recerca constant d'una explicació prou convincent del perquè tot plegat per omplir de color el seu dia a dia. La companyia Atzucac neix com a tres companyes d'estudi que tenen en comú l'estima i el vincle amb la cultura popular, a més que entenen l'art des d'aquesta inquietud social. 

Todo esto era campo d'Unaiuna
Aquest muntatge és un viatge guiat a través d'un dispositiu virtual que ens presenta diferents realitats en un mateix espai present, i com aquestes conviuen i conjuguen. Ens porta a reflexionar quin paper juguen les noves tecnologies i les xarxes socials en l'actualitat, i el poder que tenen per manipular i guiar la imatge que volem mostrar de nosaltres, dins tot aquest món ja concebut com a nova realitat. La companyia Unaiuna neix l'any 2016 amb el punt de partida de fusionar la tècnica i la fiscalitat amb el fet de desaprendre, sempre amb un to irònic i humorístic. 

Alek & Sophie de Baal 
Sophie Taeuber i Aleksandra Ekster, dues dones claus en el moviment abstracte de principis del s.XX són la inspiració i punt de partida d'aquest projecte. Aquest espectacle es crea dintre d'un espai esfèric, amable i divertit, trobant en l'abstracció un món màgic ple de transformació. La companyia Baal articula a través dels continguts polítics i poètics.
JOVES ESZENA
Divendres, 21 d'octubre - Plaça de Can Framis 
 
L'any 2021 varen néixer a Escena Poblenou els diàlegs participatius de l'Assemblea de les Arts Escèniques #3, un projecte impulsat dintre de la comissió EsZena del festival. En aquest cas, els protagonistes són quatre joves implicats en el món de les arts escèniques que tenen molt clar que volen dir, i com ho volen dir. A partir de l'Assemblea es pretén crear un espai de conversa completament oberta en la qual tothom pugui reflexionar i abordar temes que afecten dia rere dia a la professió artística. 

El col·lectiu L'Última merda, format per quatre joves
(Elaine Garlyn, Nil Martín, Judit Martínez i Abril Pérez) que tot just comencen a fer les seves primeres passes dintre el món de les arts escèniques. El seu lema és "ens adonem que teníem dues opcions, només queixar-nos entre nosaltres, o intentar fer alguna cosa". 

En aquest cas, el col·lectiu intenta reflexionar al voltant de la màxima "no pensis, actua" tan comú i habitual dintre del món del teatre. Última Merda creu que actuar és realment la millor manera de pensar i defensen que existeixen altres formes de treballar més horitzontals, col·lectives i inclusives. Per tot això, l'Assemblea de les arts escèniques busca debatre, comprendre i experimentar, entre un grup de persones i el públic. L'Última merda convida a tothom que vulgui intentar canviar les coses, a debatre.

 
TEATRE, DANSA, CIRC, CLOWN, ESCENA HÍBRIDA, MÚSICA I MÉS!

Els 25 espectacles d'Escena Poblenou d'enguany recorren un ampli ventall de disciplines escèniques. 
DESCARREGA'T LA PROGRAMACIÓ AQUÍ
COMPLICITATS I SUPORTS

El festival Escena Poblenou rep el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Districte Sant Martí, el Govern de les Illes Balears i l'Institut d'Estudis Baleàrics, el Centre Cívic Can Felipa i la Diputació de Barcelona. Treballa en col·laboració amb la Sala Beckett, la Nau Ivanow, el Centre Moral del Poblenou, el Museu Can Framis, Niu: espai artísticCasal Bac de Roda, Hangar, el Festival FiraTàrrega, el Festival Grec, l'Espai Brossa, la Fundació IRES, l'institut Quatre Cantons i els comerciants del barri del Poblenou, entre d'altres. El festival també segueix treballant i teixint complicitats amb l'Antic Teatre, el Festival Itineràncies, el Festival Cantilafont i amb el Centre d’Investigació Escènica de Sineu (Mallorca).

MATERIALS GRÀFICS ESCENA POBLENOU 2022

SEGUEIX ESCENA POBLENOU A LES XARXES
Facebook
Twitter
Instagram
Flickr
Website

Contacte de premsa
Laura Fernández | laura@lacosta.cat
680 837 147
www.lacosta.cat

Copyright © 2022 - La Costa Comunicació, All rights reserved.

LA COSTA COMUNICACIÓ
www.lacosta.cat