Copy
Winter 2020
Nieuwsbrief - winter 2020
Geachte heer, mevrouw <<Achternaam>>,

Zoals u wellicht weet is het voor mij een sport om mijn gas- en elektriciteitsrekening steeds verder te verlagen. Zonder in te boeten op wooncomfort. Ook in deze nieuwsbrief weer veel (nieuwe) tips voor een lager energieverbruik. Altijd goed voor het milieu en uw portemonnee!  

Verder in de nieuwsbrief maak ik een uitstapje naar legionella: het kan geen kwaad om met eenvoudige maatregelen een uitbraak van deze bacteriën te voorkomen. 

Ik wens u een gezonde en duurzame winter.

Ger van der Zee
Is er bij u sprake van onnodig energieverbruik?
We zijn inmiddels halverwege de winter, na een zeer zachte januarimaand. Toch kan het ook in een zachte winter lonend zijn om alert te zijn op onnodig energieverbruik. We kunnen het niet vaak genoeg horen en lezen. Dus hierbij een paar simpele tips, die u meteen kunt toepassen:
1. Korte dagen betekent laat licht en vroeg donker.  Mijn credo is: ‘Lantarenpalen aan? Gordijnen dicht!’
Hiermee creëer je een extra isolatielaag voor je ramen. Ook al zit er HR++-glas in de kozijnen, ramen blijven de grootste warmteverliezers.
2. Check kieren en spleten in huis. In de eerste plaats de buitendeuren en de brievenbus. Maar ook de tussendeur(en) naar een bovengelegen verdieping. Warmte stijgt en zo kan er ongemerkt veel warmte via de tussendeur naar boven wegstromen.

3. Houd de deuren in huis zoveel mogelijk dicht. Laat de warmte in de vertrekken waar het warm hoort te zijn.
4. Als uw CV-ketel het aankan: stel de ketelwatertemperatuur in op 60° C. Hoe lager de ketelwatertemperatuur, des te minder het energieverlies. Het duurt nauwelijks langer om de woning op te warmen, maar de besparing is groot. Let op: zet de ketelwatertemperatuur niet lager dan 60 graden, omdat u dan het risico loopt dat het warme water, dat u via uw CV-installatie tapt, legionella-bacteriën bevat (zie ook verder in deze nieuwsbrief).
5. Laat de ingestelde dag- en nacht-temperatuur van uw thermostaat niet (of niet te veel) verschillen. Het elke ochtend opnieuw opwarmen van uw huis kost veel energie. Vooral besparend bij goed geïsoleerde woningen én als uw huis een betonnen begane grondvloer heeft. Het opwarmen van beton kost veel tijd. Lees meer hierover in mijn artikel in een eerdere nieuwsbrief.
6. Ga eens na hoe u uw apparaten gebruikt: heeft u veel apparaten op stand-by? Bijvoorbeeld de PC, tablet, televisie, keukenapparatuur, opladers? Doe ze uit, of trek de stekker uit het stopcontact. Dat bespaart zomaar een paar tientjes per jaar!
7. Vervang alle niet-LED-lampen door LED-verlichting. Dat bespaart echt!

8. Voor een gezond binnenklimaat:
ventileer in ieder geval de slaapkamers dagelijks. Twee keer 15 minuten per dag de ramen tegen elkaar open zetten.
Bovenstaande tips kunt u meteen toepassen, ze kosten geen geld, alleen maar uw aandacht en bewustzijn. Ook kleine veranderingen geven resultaat. Succes!     
Isolatie helpt!

Mocht u daaraan twijfelen: maak een account aan op www.mindergas.nl en vul uw energieverbruik in.

Hoe verder u teruggaat in de tijd, des te opvallender de effecten van allerlei energiebesparende maatregelen die u in de loop der jaren genomen hebt.
Effectieve tips om het gas-verbruik (nog) verder terug te dringen
1. Plaats Tonzon radiatorfolie op de achterzijde van radiatoren die tegen een buitenmuur geplaatst zijn. Dit zorgt er voor dat er nauwelijks nog warmte naar buiten weglekt. Kost weinig, levert veel op. Te koop via de webshop van Tonzon of bij de Gamma.
2. Plaats CV-buizenschuim (bij doehetzelf-zaken te koop) om CV-leidingen die achter schotten op zolder of door de kruipruimte lopen. Omwikkel de stukken CV-leiding met buizenschuim met Tonzon bandagefolie, te koop via de webshop Tonzon of bij de Gamma. Hierdoor gaan de CV-leidingen veel minder warmte uitstralen. Kost weinig, levert veel op.
3. Als er water onder de vloer is dan kunt u www.zandspuiten.nl benaderen met de vraag om zand onder de kruipruimten te blazen. De benodigde hoeveelheid kunt u bepalen door de diepte van het water (bijv 30 cm = 0,3 m) + laagje zand erop om boven het grondwater te blijven te vermenigvuldigen met breedte x lengte van de kruipruimte.

4. 
Vloerisolatie volgens het Tonzon-systeem is en blijft de beste manier om het verlies van warmte door de vloer heen tegen te gaan. Als Tonzon niet mogelijk is of veel te duur is omdat u een zeer bewerkelijke woning heeft of de kruipruimte te laag is, dan Tonzon bodemfolie met daarop Isobooster T3 reflectiefoliedekens.
5. Laat vloerverwarming aanleggen. Infrezen is de meest voordelige manier om vloerverwarming te verkrijgen. Deze aansluiten op de CV-installatie en eventueel kan het later aangesloten worden op een warmtepomp of een andere manier van verwarmen (elektrisch?)
Heeft u een planken vloer op houten balken? Ook dan is vloerverwarming mogelijk: het dunne vloerverwarmingssysteem van
Warp-systems uit Nieuwkoop kan zeer goed aangelegd worden op houten vloeren.
6. Isoleer het dak aan de binnenzijde met Isobooster T3 reflectiefoliedekens. U kunt het Hellend Dak Systeem in overweging nemen. Dit bevat alle benodigde materialen.

7. Vervang het enkel- of dubbelglas zonder metaalfolie door dubbelglas met metaalfolie (dit heet in vakjargon HR++ glas).
Zijn de kozijnen slecht? Dan nieuwe
kozijnen van kunststof met stalen kokers met daarin triple glas. Dat isoleert nog beter! Voor slaapkamers volstaat HR++ glas, omdat daar doorgaans minder gestookt wordt. Overweeg om net over de grens in Duitsland te shoppen: Wanders Kleve of andere bedrijven. Duitse bedrijven leveren doorgaans voordeliger dan Nederlandse en de kwaliteit is zeker niet minder!
8. Laat uw meterkast moderniseren en laat uw netbeheerder (Stedin?) de hoofdzekering wijzigen van 1 x 25 A naar 3 x 25 A. Ga over op inductie koken. Het beste is om zo'n kookplaat (net als andere grootverbruikers, zoals wasmachine en vaatwasser) op een aparte groep te laten zetten. Een inductiekookplaat kan in het gebruik veel stroom vragen. 1 x 25 A voor inductiekoken plus overig gebruik is echt te weinig. Daardoor is er kans op oververhitting van de hoofdstroomkabel en dus kans op brand!
9. Plaats zogeheten instant heaters kort voor punten waar u heet water nodig heeft (douche, keuken). Instant heaters werken op electriciteit, vragen 400 Volt en zetten koud water om in warm water.

En verder......

10. Kijk hoe de
ontwikkelingen gaan: warmtepompen zijn zeer duur in aanschaf en duur in onderhoud. Met bovenstaande maatregelen bespaart u al veel energie. Wellicht kunt u een zonneboiler laten plaatsen om de opgewekte warmte te gebruiken voor verwarming? En mogelijk ook een aantal zonnepanelen (PV-panelen) voor het opwekken van stroom voor eigen behoefte.
11. Op RVO.nl vindt u informatie over subsidie bij isoleren (heet nu nog SEEH) en subsidie bij de aanschaf van energiebesparende apparatuur, zoals warmtepompen en zonneboilers (ISDE-regeling).

En neem eens een kijkje op
www.vanhetgasaf.nu! Daar verzamel ik alle tips en maatregelen om uw gasverbruik verder te verlagen. Succes!
Voorkom legionella thuis
De kans dat u thuis ziek wordt door legionellabacteriën is erg klein. U kunt legionella-groei in uw drinkwaterleidingen wel beperken door op het volgende letten:
  • Stel de boiler of combiketel goed af (tenminste 60 graden).
  • Gebruik het warme en koude water minimaal wekelijks. Spoel direct na terugkeer van vakantie even de kranen en douche door om het water te verversen.
  • Maak niet zelf aanpassingen aan de drinkwaterinstallatie maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Het is onder meer belangrijk dat 'dode leidingen' en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg worden voorkomen.
Maak apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig schoon. Laat geen water in deze apparaten staan als het langer dan een week niet wordt gebruikt. Voorbeelden:
  • Tuinslang, hoge drukspuit en andere sproeiende (speel)apparaten na gebruik goed leeg laten lopen. Leeg ook de plantenspuit na ieder gebruik.
  • Bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub, etc.) regelmatig reinigen en ontsmetten volgens de gebruiksaanwijzing. Staat het bubbelbad in de tuin? Zorg dat er geen aarde/grond in het water komt.
  • Apneu apparaat (CPAP): Vul het waterreservoir met afgekoeld gekookt water en ververs dit dagelijks. Reinig het masker dagelijks. Reinig en ontsmet het reservoir wekelijks volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Ontkalk de douche regelmatig.
  • Luchtbevochtigers: vullen met gekookt en afgekoeld water. Reinig en ontkalk regelmatig het reservoir en ververs het water minimaal wekelijks.
  • Waterbevalling: maak het bad voor gebruik schoon en vul het bad pas als de bevalling begint. Gebruik geen baden met watercirculatie of verwarming. Gebruik bij huurbaden altijd een hygiënische hoes.
U kunt geen legionella-longontsteking krijgen van apparaten waar de temperatuur regelmatig boven de 60°C komt of waarvan het water niet wordt verneveld. Voorbeelden: koffiezetapparaten, waterbakjes (bijvoorbeeld op verwarming) en stoomapparaten. (Bron: website RIVM).
Zo erg als op bovenstaande foto is het gelukkig niet, maar vloerisolateurs hebben regelmatig te kampen met water in de kruipruimte. Hier gaan we flexibel mee om, vooral omdat het niet altijd te voorspellen is wanneer het grondwater omhoog komt. Van de vele regens van de afgelopen maanden hebben we in ieder geval veel hinder gehad.  
Het goede nieuws is dat als er eenmaal goede bodemfolie is aangebracht, u als bewoner in ieder geval geen last meer heeft van optrekkend vocht vanwege een (te) natte kruipruimte. 
Heeft u opmerkingen, suggesties, vragen of wat dan ook, dan verneem ik die graag.
Tot een volgende keer!

Ger van der Zee

 

Sinds 9 maart 2018 ben ik officieel gecertificeerd door Insula Certificatie. Insula is dé autoriteit op het gebied van de bouw en isolatie. Men heeft mijn werk voor toelating een aantal keren gecontroleerd. Dat heeft geleid tot toelating. Ook sindsdien heeft men mijn werk een aantal keren gecontroleerd. Bevindingen tot nu toe? Alles goedgekeurd :-) 

Waarom vind ik certificatie belangrijk? Lees hier.

LinkedIn
Website
Copyright © 2020 Isoleermijnhuis.nu All rights reserved.

Contactgegevens:
Isoleermijnhuis.nu
Ger van der Zee
Dr. Dreeslaan 8
3445 CX  Woerden
06 24570970
ger@isoleermijnhuis.nu

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat Isoleermijnhuis.nu bij u in de kruipruimte(n) van uw woning het Tonzon vloerisolatiesysteem of Isobooster bodemisolatie heeft aangebracht. Of omdat u zich via onze website heeft ingeschreven.
U kunt hier uw voorkeuren wijzigen of uitschrijven van de nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp