Copy

 November 2019

In deze nieuwsbrief:

| Welkom en Tot ziens | Friends of DVR - activiteiten | Kunst & Cultuur: Nikki de Saint Phalle | VO-nieuws | PO-nieuws | Huisvesting | Schoolkringbesluiten, Levende Waarden | Sociocratie | Agenda december |
Zoveel vrolijke beelden bij elkaar. Een genot om naar te kijken. Met twee groepen gingen we naar de tentoonstelling van Niki de Saint Phalle in Museum Beelden aan zee. Meer hierover in deze nieuwsbrief.

Welkom en tot ziens

Welkom Victor (10 jaar) op De Vrije Ruimte!

Friends of DVR 

Ook de Friends zitten niet stil. Met de lezing van Peter Gray en een aantal andere activiteiten is al meer dan €1500 opgehaald! Natuurlijk kun je nog steeds vriend worden. En als je al vriend bent kun je in december meedoen aan:

Filmk ijken: ‘Being and Becoming’ op dinsdag 3 december van
  19:15 – 21:15 uur en op zaterdag 14 december van 14:15 – 16:15;
Workshop Persoonlijke ontwikkeling/ Excelleren in Vrijheid door Peter            Roemeling op zaterdag 7 december van 14 - 17 uur;
Women’s Circle door Anik ten Have op maandag 9 december van 19:30-21:30 uur.

Wil je meer weten? Kijk op: https://friendsofdvr.com/ of whatsapp Laura Fraticelli: 0645638877.

Kunst & Cultuur: Nikki de Saint Phalle

Met Isra, Jazz, Ashi, Julo en Ike gingen we donderdag 14 november met de bus naar het Museum Beelden aan zee. In een grote zaal draaiden allerlei beelden met dikke billen en borsten, felle kleuren, goud en zilver, dieren, stoelen met klauwen en slangentongen, allemaal gemaakt door Niki de Saint Phalle. Ook was er een reuzenbad met vrouwen er in waar uit hun monden en borsten fonteintjes kwamen. We hebben rondgekeken en de beelden na gedaan en na ongeveer een half uur kijken zijn we weer terug gegaan naar school. Hannelore

Ook anderen gingen die dag naar het museum Beelden aan Zee, met een les. Nicola, de moeder van Elva, schreef er een stukje over:

 
Beelden aan Zee, Niki de Saint Phalle , Frans beeldhouwer,1930-2002
Wij gingen op pad naar de hele bijzondere tentoonstelling van Niki de Saint Phalle bij museum Beelden aan Zee. Claartje, haar groep, een paar van een andere groep en ik. Eerst hebben de kinderen genoten van een mooie samenvatting over de Franse kunstenaar en bijvoorbeeld wat ze deed, wat maakt haar kunstwerk bezonder, waar ze vandaan kwam en waar je nog meer van haar werk kan zien. Ze zaten tussen de beelden. Daarna konden ze de beelden zelf bewonderen, hier liepen ze rond met een begeleider en konden ze vragen stellen en kregen ze meer detail over de verschillende beelden. De beelden hebben heel veel kleuren. Felle kleuren in veel ronde, grote, vrolijke vormen. Er waren veel van haar bekende Nanas. Nanas van alle soorte vonmen, kleuren, maten en materialen. Het thema van de tentoonstelling een ode aan de vrouwelijkheid. De beelden waren vol van energie. Ze waren aan het dansen, springen, en aan het bewegen. Onze kinderen deden echt hun best om juist niet veel te bewegen en niet aan de beelden tekomen. Dat deden ze heel erg goed.

VO nieuws

Wiskunde met Sintlootjes

Ieder jaar op 5 december hebben we een sinterklaasfeest met het hele VO waarop veel mooie surprises gemaakt worden. Vandaag, op een novemberochtend, verzamelen we tijdens de koekpauze in het souterrain. We  trekken lootjes voor het feest. Ik haal met mijn groep een lootje uit de doos. We zijn benieuwd wie we gaan krijgen. Maar dat is niet goed gegaan, want we hebben onszelf getrokken! We mogen ons lootje in de doos teruggooien en nog een keer proberen. Ha! Deze keer hebben we een betere. We hebben twee leerlingen, hun hobby's en hun wensenlijst staan op het lootje. Ik ga met mijn groepje verder in een hoek om stiekem het knutselwerk te plannen. Maar niet lang daarna worden we onderbroken door een paar leerlingen die een wiskundediscussie met ons willen voeren.

De vraag is: hoe groot is de kans dat je jezelf trekt? Hoe groot is de kans dat iedereen zichzelf trekt, en zijn deze kansen groter als de groep groot is, of juist als de groep klein is? De leerlingen weten dat de kans dat iedereen zichzelf trekt, in een groep van twee mensen, 50% is. Maar hoe werkt dat in een groep van drie, of een groep van 300? Dat vind ik nou een vrolijke gezellige koekpauze: Vijf leerlingen en een begeleider druk in de weer met getallen! Na de pauze gaan we samen naar de wiskundeles. In principe werken de leerlingen allemaal op eigen niveau en uit een eigen boek: een leerling zit in de bovenbouw, volgt wiskunde A en is toevallig met kansrekening bezig. Een andere leerling werkt op het niveau van 2 vwo en is toevallig ook daarmee bezig. De rest van de leerlingen zitten in de bovenbouw en volgen wiskunde B, waar kansrekening niet echt thuishoort. Maar vandaag werken zij niet vanuit hun boeken: de sinterklaaspuzzel heeft iedereen enthousiast gemaakt om kansen te berekenen.

We buigen ons eerst over klassieke vraagstukken van de kansrekening. Een uur later hebben we genoeg geleerd om de sintpuzzel op te lossen. We beginnen klein: Stel we zijn met 7 mensen en trekken lootjes voor het sinterklaasfeest. Wat is de kans dat één van ons zichzelf trekt? Gek genoeg, is de kans dat er één iemand van de 7 mensen is die zichzelf trekt, meer dan 60%. Gekker dan dat deze kans net zo groot blijft als de groep groter wordt. Vanmorgen waren we met ongeveer 15 lootjes. Niet vreemd dus, dat het ons overkwam.
Nazly

Filmscript

Met een groep van 12 leerlingen zijn we bezig met het script van onze nieuwe film. Het verhaal is in hoofdlijnen af en de rollen zijn verdeeld. Onder leiding van Manouk, onze stagiaire spraak-en dramatherapie wordt er gewerkt aan het verdiepen van de personages en worden scènes

geïmproviseerd. We zijn nu bezig met het omzetten van het verhaal in scènes. Stefan, vader van Lumen en fotograaf, journalist en filmmaker, helpt hierbij door vragen te stellen: “Hoe zorg je ervoor dat het voor de kijker geloofwaardig is dat...? , tips te geven: “het is geen goed idee als je in een schoolfilm het ene kind het andere kind laat doodschieten”, en door stukjes van andere films te laten zien als inspiratie, bijvoorbeeld: hoe kun je spanning opbouwen? Het streven is dat de film voor de zomervakantie af is, maar of dat gaat lukken...
Myriam

PO nieuws

Mediamasters in de week van de mediavrijheid

In november besteedden we extra aandacht aan mediawijsheid. We hadden 2 weken lang alle kranten en die werden in de woonkamer veel gelezen. Met de kinderen van 8 tot 12 jaar speelden we een week het spel mediamasters, deden kinderen thuis de ouder-en kindquiz en vulden we ieder een eigen boekje in om te reflecteren op ons eigen internetgedrag en onze eigen ervaringen. Voor het VO was er een gastles over gamen. Dat werd een mooie uitwisseling van ervaringen, maar tevens kregen de leerlingen de feiten, cijfers en achtergronden van en rondom gamen te horen. Een waardevolle middag. 
Myriam
Een volle november nieuwsbrief van de PO onder- en middenbouw. We hadden heel veel leuke activiteiten. Lees maar:
Met een aantal kinderen van PO-ob/mb en 2 moeders gingen we in het Korzo-theater naar de voorstelling DagDonker. Drie dansers namen ons mee in het donker. Ben je bang? Bestaat de wereld nog als het licht uit gaat? En hoe mooi zijn de sterren en lichtjes in het donker! Kun je misschien niet tegen licht en kun je het licht vangen? Een magische mooie voorstelling met humor en liefde waar we ademloos naar hebben gekeken en waarbij we ook soms lekker mee mochten roepen of griezelen.
Zie hier het vervolg op de nieuwsbrief van oktober want Elva, Yannah, Manu, Jade en Isra hebben met hun schilderij de prijs gewonnen in de leeftijd 7 tot 9 jaar! De uitreiking was op zondag 17 november in Muzee. Als prijs krijgen zij op zaterdag 30 november een rondleiding door het Mauritshuis. Hieperdepiep en van harte gefeliciteerd!
Op donderdag 21 november gingen we, met een leskist van Natuur en milieu-educatie, uilenballen uitpluizen. De uilenballen kwamen bij vogelopvang de Wulp vandaan. Na wat eerste reacties van ‘vies’ en ‘getsie’ en ‘eng’ en ‘ik ben vegetariër’ gingen er flink wat kinderen aan de slag in de speelruimte. Met een uilenbal, pincet, tandenborstel en vergrootglas werden er al snel botjes van muisjes gevonden. En zelfs een kaak met tandjes, een heupbeentje en schedeltjes. Het was een groot succes!
Hannelore

Huisvesting

Het zag er even naar uit dat we op het terrein aan de Polderweg 14 een bod zouden uitbrengen om een schoolgebouw daar te gaan realiseren. Dat ging toch niet door: er was een te groot risico dat we niet een toereikend pand zouden kunnen bouwen. Bovendien bleek de investeerder niet bereid ons financieel te ondersteunen in dit idee. Er is ondertussen wel een flyer gemaakt over onze huisvestingbehoefte, die we willen we breed
willen verspreiden. Ook door ouders en begeleiders bruikbaar om hun netwerk mee te informeren en hopelijk te activeren. Verder wordt er naast verschillende andere initiatieven de mogelijkheid onderzocht om op de huidige locatie te blijven in een nieuw pand. Er wordt daarvoor met het bestuur een plan uitgewerkt als concreet voorstel richting de investeerder en de gemeente.
Frans, projectleider huisvesting

Uit de schoolkring

Schoolkringbesluiten

(6 november 2019)
1. De huisvestingskring gaat actief zoeken naar een locatie voor DVR binnen een straal van max. 7 km vanaf de Stadhouderslaan, met een voorkeur voor max. 5 km vanaf de Stadhouderslaan. Als er iets voorbij komt buiten die 7 km, dan wordt het voorgelegd aan de schoolkring. Wij staan open voor gratis kastelen op elke afstand van het huidige pand.
2. Er is hulp nodig om de Stichting Friends of DVR verder te ontwikkelen. Voor die hulp aan Friends of DVR worden in eerste instantie ouders gevraagd die nu nog niets of te weinig doen voor hun ouderparticipatie. Uiteraard is iedereen die zich in wil zetten voor Friends of DVR van harte welkom om dit te doen.

Levende waarde: Vertrouwen

Al twee maandagkringen leiden we elkaar rond door de school en erbuiten. Durf jij op de ander te vertrouwen, als jij je ogen dicht hebt en de ander jou gaat leiden? Een hele kunst en best eng om te doen. Hoofd gestoten tegen een boom, gestruikeld over een drempel. Maar vooral een ervaring van overgave: je moet wel op de ander vertrouwen om heelhuids het parcours te
kunnen doorlopen.

Sociocratie

Marty heeft op dinsdag 29 oktober een workshop sociocratie gegeven. Het was een activiteit van de Friends of DVR en werd gehouden in het souterrain. Een bijzondere ervaring voor mensen die nog niet zo vertrouwd zijn met de sociocratie. En voor herhaling vatbaar.

Agenda

Onderstaand de belangrijke data van december

DECEMBER


wo 4 Leerlingenkring
do 5  Sint op school / surprises 12.00 uur school gesloten

vr 6 Pizzadag
ma 9 Begeleiderskring
di 10 Naar Korzoltheater voor 4 - 8 jaar
wo 11 Leerlingenkring
wo 11 Schoolkring
do 12 Natuurdag: vogelvoer / kerstboom, Blijdorples voor 9-12 jaar
do 12 bestuurskring
wo 18 Leerlingenkring
do 19 Kerstborrel 16:00 tot 19:00 uur
vr 20 Studiedag
ma 23 Kerstvakantie
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2019 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2019 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp