Copy

juli - augustus 2022

In deze nieuwsbrief:

Welkom en tot ziens | Dorien blijft! | De Wolk | Opleidingen gehaald! | Grease, the musical | Jubileumjaar | Friends of the Vrije RuimtePO nieuws | VO nieuws | Kunst & CultuurVerjaardagen | Kringen | Levende waarden | Agenda

Jammer dat het jaar alweer voorbij is. Dat we afscheid namen van mensen. 

Gelukkig kunnen we ook weer nieuwe mensen verwelkomen. Het wat een mooi jaar waarin we een nieuw gebouw erbij kregen en veel nieuwe leerlingen mochten ontvangen. Fijn dat jullie er zijn! We wensen iedereen een fijne vakantie. Tot ziens op maandag 22 augustus, de eerste dag van ons jubileumjaar.

Welkom & tot ziens

Welkom nieuwe leerlingen! Amir (4), Febe (9), Guusje (15), IJsbrand (15), Laura (14) Lóa (4), Sem (10), Sophie (12), Violet (8).

Tot ziens leerlingen Esqua  Lenore, Lisanne en Maxim en natuurlijk Yanna, Kees en Andreas. Inmiddels hebben Yanna en Kees hun eindexamen gehaald. Super! Van harte gefeliciteerd. Andreas heeft nog een herexamen eind augustus. Voor hem gaan we nog even duimen.

En tot ziens docenten Gisela (docent Duits), Robin (docent scheikunde), Jarno (docent geschiedenis), Joke (Nederlands), Lente (algemeen begeleider) en Jeldau (als stagiair). Volgend schooljaar komt Jeldau één dag per week bij ons werken).

Dorien blijft!

Op het recente zomerfeest werd er ook van Dorien afscheid genomen. De reden van haar afscheid was dat ze niet rond kan komen van haar vergoeding die minimaal is. Dorien was en is de drijvende kracht in het souterrain. Er is tijdens het feest door een van de ouders een pleidooi gehouden om Dorien te behouden voor de school en andere ouders te vragen om te kijken of het mogelijk is een maandelijkse donatie te doen zodat de school de vergoeding van Dorien kan aanvullen. En dat is gelukt! Dorien blijft het komende nieuwe schooljaar de juf in het souterrain. Veel dank aan alle ouders die dit mogelijk hebben gemaakt! 

Donaties zijn overigens nog steeds welkom. Dorien niet de enige die voor een minimale vergoeding zo met haar hart verbonden is aan de school en zich met hart en ziel inzet voor de kinderen. Alle docenten werken voor minder dan het minimumloon. Friends voor De Vrije Ruimte gaat daarvoor in het najaar een campagne starten. Op Moodle is daarvoor een oproep verschenen. Niet gelezen? Even doen!

De Wolk

Het oude bso’tje, het grafity bijgebouw, de witte baviaan of toch een andere naam. Sinds begin dit jaar mag De Vrije Ruimte gebruik maken van een nieuw gebouw, op een ideale plek! Het zit namelijk via de tuin vast aan het andere gebouw. De eerste paar weken was iedereen er druk mee bezig. Er werd grondig schoongemaakt door ouders en leerlingen (gelukkig maar, want dat was aardig nodig!). Er werden kasten in elkaar gezet. Maar ook oude schoolstoelen en tafels werden geleverd. Er werd aan de wifi gewerkt. En Damir heeft met wat leerlingen de muur prachtig gegrafitiet. 


Langzaam maar zeker werd het wat rustiger en werd het beetje bij beetje steeds meer van ons. Damir en Hanelore zijn er tegenwoordig vaak te vinden. Damir in de kunstruimte en Hannelore heeft het altijd druk met de kleintjes. In de zomer komt er als het goed is ook een scienceruimte. Waar Casimir met zijn nieuw verkregen labjas hopelijk in het begin van het schooljaar leuke en spannende proefjes kan gaan doen. 

Wat kunnen we toch trots en tevreden zijn dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Er was alleen een klein probleem hoe gaan we het noemen! Want ja, zo’n mooie ruimte verdient ook een mooie naam. Maar het is op de vrije ruimte natuurlijk niet de bedoeling dat er zomaar iemand dingen gaat bepalen. Dus zijn er verkiezingen gehouden voor de naambepaling. Elke kring kreeg het mandaat om twee of drie namen te verzinnen. Deze werden op een gezamenlijke lijst gezet bij de ingang en daar mocht iedereen op stemmen. 

De favorieten? Het Witte Huis, the White House en het Bijgebouw. Maar tot iedereens grote verrassing zijn geen van deze het uiteindelijk geworden. Het Witte Huis en the White House hadden achttien en negentien stemmen, maar met eenentwintig stemmen is het De Wolk gelukt om als winnaar over de finishlijn te komen!

 

Opleidingen gehaald!

Claartje, Hannelore, Myriam en Roeline hebben hun EHBO-certificaat verlengd.

Hannelore en Roeline hebben hun BHV-certificaat gehaald.

Myriam heeft haar diploma ‘Specialist hoogbegaafdheid en differentiatie’ gehaald.

Gefeliciteerd allemaal!

Grease, the musical

Overdonderend was het. In de zaal van Rabarber gingen de lichten uit, de spots aan: twee jongens op het strand, in gesprek met elkaar. Ze hadden het leuk samen, hoe zou het verder gaan? De band barstte los, met (bas)gitaar, drum en piano. De spelers zongen, meisjes in roze, jongens in zwartleren jackies, gedoe op school, rivaliserende groepjes, een autorace en uiteindelijk: de liefde gevonden. Goed gedaan allemaal! iedereen zat in zijn rol en het publiek genoot!

Jubileumjaar

Op 1 september 2022 bestaat De Vrije Ruimte 15 jaar. Er zijn allerlei activiteiten in voorbereiding en er komt een boek. In de volgende nieuwsbrieven lezen jullie daar meer over. Nu alvast het jubileumlogo:

Friends of De Vrije Ruimte

Vlak voor het zomerfeest zette Laura Fraticelli, voorzitter van de Friends, haar handtekening onder de aanvraag van de ANBI-status voor de vrienden van De Vrije Ruimte. Laat het geld nu maar binnenstromen!

PO nieuws basisschool

Reptielenles

Na zes reptielenlessen zonder dieren, kwam de laatste dag een man van Exotus met echte slangen en andere dieren Fantastisch! Iedereen durfde zomaar een boa constrictor om zijn nek te hangen. En wat was er nog meer te zien? Een luipaardgekko, blauwtongskink, jemenkameleon, stekelstaartvaraan, en de koningspython.

Dierenbescherming

De dierenbescherming kwam met een quiz in teams en ieder team had de naam van een dier. Wist je bijvoorbeeld hoe je aan lichaamstaal van dieren kunt zien hoe het met ze gaat? Als een hond zijn staart tussen zijn benen heeft, is hij dan vrolijk, enthousiast, verdrietig of bang? Wat denk je? Ook leerden we meer over de wetten en regels voor het houden van huisdieren.

Sportdag in Zuiderpark

Zo aan het eind van het schooljaar hadden we nog een aantal uitjes, zoals een sportdag in het Zuiderpark waar de leerlingen aan allerlei sporten konden deelnemen. Het was lekker warm die dag, maar het was heerlijk.

Dagje Dierentuin & Dagje Strand

De jongste kinderen gingen in de een na laatste schoolweek zelfs twee keer op pad. Eerst een dagje naar de dierentuin, eigenlijk voor een les, maar de les ging niet door en dus gingen ze lekker kijken naar al die bijzondere dieren.

Twee dagen later mochten ze naar het strand. Zulk zonnig weer dat sommigen zelfs de zee niet meer uit wilden. Ook dit was een heerlijke dag voor iedereen.

VO nieuws middelbare school

Staatsexamens mondeling

Ze zijn nog in volle gang, de mondelinge examens van onze leerlingen als jullie deze nieuwsbrief krijgen. Maar wat de uitslag ook zal zijn, op zaterdag 23 juli sluiten deze leerlingen met elkaar het jaar af met een pizza in de tuin. Voor nu, voor degenen die hun mondeling nog moeten doen: Heel veel succes!

De mondelinge examens van onze leerlingen zijn - als jullie deze nieuwsbrief krijgen - al afgerond. Maar wat de uitslag ook was, op zaterdag 23 juli sloten deze leerlingen met elkaar het jaar af met een pizza in de tuin. 

Onomatopee 2022

Wel een half uur lang hebben Tycho, Camillo, Ammar en Lucas in verschillende stripalbums (Donald Duck, Suske en Wiske, Robbedoes) onomatopeeën (klanknabootsingen) gezocht én gevonden! Zij hebben vervolgens een selectie gemaakt en deze woorden op een groot stuk papier geschreven.

En voilà, een affiche met onomatopeeën!

Kunst & Cultuur

Zangers en spelers op het open podium tijdens het zomerfeest. Viool door Isra en Nina, een prachtig lied over rum door Luc, twee gevoelige liedjes door Victor, en natuurlijk de Grease-liedjes door de VO-leerlingen. We genoten!

Graffiti van Damir
en andere zaken

Loveletter

Ik las Claartje haar oproep om wat te delen over de Vrije Ruimte en dacht.., ja, dat wil ik eigenlijk wel…

Dit jaar was waanzinnig, te gek, lang en supermooi., met alles er op en er aan. Zo denk ik bijvoorbeeld aan Ammar en hoe ik soms streng moet zijn omdat hij wel wil spuiten, maar amper bij de lessen is geweest en hoe ik me dan ook echt eventjes rot voel, maar ja ook dat hoort er soms bij. En dan Shadow met haar gekke alles, helemaal in d´r sas en reken maar dat die volgend jaar pas echt goed los gaat.. hi hi.. ik mag ze wel die multidimensionale zielen. En dan Jade, die me altijd over m´n bol komt aaien net als ik het op persoonlijk vlak even moeilijk heb.. goud waard.., echt mooi om deel uit te mogen maken van anderen hun levens. 

Max die me overvalt door uit het niets Kroatisch tegen me begint te praten en me dwingt te schakelen naar een taal die ik nooit echt goed heb kunnen leren en waar ik echt m´n best voor moet doen.., misschien maar goed ook dat ik het nooit echt goed geleerd heb, dan was ik wellicht hier niet geweest.. en de Vrije Ruimte zou ik voor niets ter wereld willen missen. Mijn lieve collega´s, maar in het bijzonder Claartje, Marty en Myriam.. wow.., wat een bijzonder stukje wereld hebben jullie in de aan de wereld toegevoegd. De liefde, het vertrouwen, de waarden, het intrinsieke, het samenwerken, het groepsproces met aandacht en begrip voor het individuele proces. Ik ben blij dat ik ben gaan lesgeven in 2006 en dat dit me naar De Vrije Ruimte heeft gebracht.., met Marty haar onverwoestbare open hart heette ze me welkom en het was alsof ik thuis was. Heel dankbaar ben ik voor de Vrije Ruimte en om daar steeds meer ingroeiende deel vanuit te mogen maken.

Nu met het nieuwe gebouwtje erbij, wat echt een parel is van een geschenk (ik stem op de naam ‘Witte Parel’), waar Ingrid zo hard voor geknokt heeft en waar waarschijnlijk nog meer van ons op hebben gehoopt is nu realiteit. Let´s make the most of it.. en als het over een tijd allemaal ineens weg moet van de gemeente houden we wat mij betreft voet bij stuk en verdedigen we met waardigheid ons stukje school op aarde en willen we daar gewoon onze school hebben. In ieder geval ik het liefst wel… Oh wat is werken met consent toch een mooi gegeven... ik heb hier zoveel voeding in gehad op de Vrije Ruimte dat dat wat ik altijd al wist toch gewoon mogelijk is. Zo blijft Vrede bewaard en stroomt groei op een waardige manier.

Ik heb leren liefhebben op wijzen die ik me nooit had voorgesteld, de openheid, het onvoorwaardelijke, besluitvorming met consent, het intrinsiek gemotiveerde, het natuurlijke leren en de 12 levenswaarden. Vrede, Respect, Liefde, Verantwoordelijkheid, Eerlijkheid, Vrijheid, Verbondenheid, Samenwerking, Geluk, Verdraagzaamheid, Bescheidenheid, en Eenvoud, samen toegepast een hele kunst, maar zeker mogelijk. Het werken met de levenswaarden spoorde me de afgelopen jaren aan om meer onderzoek te doen naar waarden en hoe alles gerelateerd is. Zo kwam ik samen met Claartje bij een volgende waarde, Vertrouwen. Maar inmiddels zit ik in mijn onderzoek op waarde 102 en dat is Spontaniteit. Hihi, dat is toch ook een hele leuke. Het was een mooi jaar, laten we er volgend jaar maar weer zijn voor elkaar.
Lieve kus aan iedereen
Damir

Verjaardagen februari en maart

Max 3 juli

Amir 6 juli

Margriet 17 juli

Cerys 19 juli

Nina 21 juli

Mateo 23 juli

Indigo 24 juli

Simon 3 augustus

Luc 6 augustus

Pelle 8 augustus

Roeline 11 augustus

Tycho 15 augustus

Julo 16 augustus

Isaac 25 augustus

Luuk 27 augustus

Toini 29 augustus

Yannah 30 augustus

 

Uit de kringen

 

Leerlingenkring

In de leerlingenkring hebben we de afspraken gecheckt, een klussenlijst gemaakt en het afwassen veranderd: eerst spoelen, dan in een sopje, daarna weer spoelen.

Kernkring Onderwijs

In de kernkring onderwijs hebben we twee afspraken aangepast. Omdat we nu het nieuwe gebouw erbij hebben, hebben we in de achtertuin meer ruimte. Daarom hebben we besloten dat je pas vanaf de kring van Myriam zelfstandig in de voor- en zijtuin mag spelen. Zo kunnen er ook genoeg begeleiders aanwezig zijn in het nieuwe gebouw en in de achtertuin. 

Ook de consequenties van het zonder bericht afwezig zijn van VO-leerlingen hebben we aangepast: Ben je niet op school op de tijden die zijn afgesproken, dan volgt een gesprek tussen de leerling en de mentor (de 1e en 2e keer). Bij de 3e keer afwezig komt er een gesprek tussen leerling, ouders en mentor. Bij de 4e keer afwezig wordt leerplicht ingeschakeld.

Begeleiderskring

De laatste begeleiderskring was een gezellige laatste borrel op donderdag om afscheid te nemen van het schooljaar en van elkaar.

Ouderkring

Er was een zeer geïnspireerde ouderkring, boordevol ideeën over hoe De Vrije Ruimte financieel nog gezonder kan worden. In het nieuwe schooljaar gaan we hier verder over nadenken en horen jullie vanzelfsprekend meer hierover!

Schoolkring

In de schoolkring hebben we gekeken naar de huidige afspraken en hoe die eventueel moeten worden aangepast. Aan het begin van het nieuwe schooljaar zullen de dan geldende afspraken worden gedeeld met iedereen.

Bestuurskring

Helaas. Het bezwaar tegen het niet toekennen van de gemeentelijke subsidie voor ‘preventie jeugd’ is niet toegekend. De bestuurskring beraadt zich op vervolgstappen.

Levende waarde: Eenvoud

Stagiair Rein las in de kring van Myriam een verhaal over eenvoud en dankbaarheid voor.

Dit is wat je me zou moeten leren: hoe ik als Odysseus kan zijn. Hoe ik van mijn land kan houden, van mijn vrouw, mijn vader, en hoe ik zelfs nadat ik schipbreuk heb geleden op koers kan blijven zeilen naar die eerbare doelen.

Seneca, Epistulae Morales, 88.7b

Agenda juli en augustus 2022

 

11 juli-21 augustus:  Zomervakantie

18 augustus:                  Studiedag begeleiders

22 augustus:                  Eerste schooldag op het strand

24 augustus:                  16-18 uur: Schoolkring

                                              19:30-21:00: informatieavond voor ouders, begeleiders en
                                              vakdocenten

Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2021,De Vrije Ruimte All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je interesse hebt getoond in De Vrije Ruimte

Ons adres is:
De Vrije Ruimte
Stadhouderslaan 15
2517 HV Den Haag

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Vrije Ruimte · Stadhouderslaan 15 · Den Haag, Zh 2517 HV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp