Copy

februari 2022

In deze nieuwsbrief:

Welkom en tot ziens | Ruimte | Een held | Stiltelessen | Wandelvakanties | Week van de toekomst | PO nieuws | VO nieuws | Kunst & CultuurVerjaardagen | Kringen | Levende waarden | Agenda

Sommigen dachten dat het een 1-april-grap was: 10 centimeter sneeuw op de eerste dag van april! Het bleek echt waar te zijn. En wat hebben we genoten van het spelen in de sneeuw, sneeuwballen gooien, sneeuwpoppen maken. Heel fijn dat we nu toch 1 sneeuwdag hebben gehad.

Welkom en tot ziens

Tot ziens, Suvanne en Tide; jullie zijn weer terug naar Finland. We hebben genoten van jullie aanwezigheid. En Diederik (hun vader), bedankt voor jouw hulp in het souterrain en het maken van een nieuw dak boven de pizza-oven! Tot ziens Albena, muziekdocent. Je hielp ons bij het voorbereiden van liedjes van de musical. En tot ziens Chiraze, economiedocent. Dank jullie wel.

Welkom Jasmijn (11) en Lodewijk (14). Welkom Raminta, zij geeft Spaanse les. En welkom terug Sophie! Je bent er weer voor twee dagen om de kleuters te begeleiden.

Ruimte

Zoveel meer ruimte opeens erbij, wat fijn! Het doet wat met de groep leerlingen en begeleiders. Meer rust in het ‘oude’ gebouw, meer ruimte voor de jonge kinderen in het witte gebouw in onze achtertuin. En meer ruimte voor leerlingen die komen tekenen bij Damir. Verder is daar een rustige ruimte, waar je op kussens kunt zitten; een woonkamer (waarvoor we nog een tafel zoeken – heb je een tip, mail naar info@devijeruimte.org ) en komt er een scheikundelab. De kelder kunnen we wegens vochtigheid niet gebruiken. De achtertuin is ook gegroeid en dat leidde meteen tot meer activiteit. Er werd een hut gebouwd, winkeltjes van planten en zandballen gemaakt. Heerlijk om te zien.

Een held

Een week of twee geleden zag ik (Joke Sohl) Camillo (13 jaar) met een nieuw kapsel lopen: geen lange lokken meer maar een korte coupe. In de klas complimenteerde ik hem met zijn nieuwe coupe. Hij leek in eerste instantie zelf niet zo heel blij met het resultaat. Maar toen ik hem vroeg naar de reden waarom hij zijn haren had afgeknipt, werd Camillo zowaar enthousiast! Ik kreeg een toch wel heel bijzonder verhaal te horen. Camillo had de afgelopen jaren zijn haren lang laten groeien om het afgeknipte haar uiteindelijk te kunnen doneren aan een goed doel. Met zijn haren worden pruiken gemaakt om mensen te helpen die als gevolg van een ziekte hun haren hebben verloren. Camillo is voor mij beslist een held!

Stiltelessen

In de stiltelessen, eerst voor leerlingen en op de studiedag voor begeleiders, leerden we hoe stilte van invloed kan zijn op het richten van je aandacht. Heel fijn was het, om met elkaar stil te zijn en te ervaren wat stress (een bal in je hand houden waar een elektrisch schokje uit kan komen) doet met je lijf.

Wandelvakantie

Stress! Inchecken met onze kaartjes kon pas om 9 uur en om 9:06 vertrok de trein! Gelukkig gingen de poortjes vanzelf open en konden we rustig een plekje uitzoeken. Met Eline, Isaac, Jade, Julo, Marty, Myriam, Max en Maxim vertrokken we naar Meppel. Een rugzak met eten voor onderweg en kleren voor 3 dagen, een voorleesboek en een wandelkaart ging mee. In Meppel namen we de bus naar Ruinen en daar begon onze 16 kilometer lange wandeltocht naar het Hunehuis in Darp. De beste tip (van Marty): ieder uur een pauze van ongeveer een kwartier. Even iets eten, iets drinken (schoenen even uit was ook heel fijn) en weer verder. Zo hielden we het vol. Door het bos, door een dorp, over de heide, wat was het prachtig! Om vijf uur waren we in het Hunehuis waar onze boodschappen (veel te veel, dat is nog een puntje van aandacht voor de volgende keer) werden afgeleverd. Kamer inrichten, even niks doen en dan lekker koken: Pasta met tomatensaus vol groenten. Daarna koffie/ thee en een (of meer) oreokoekjes, kletsen, spelen, voorlezen. Op tijd in bed voor de volgende dag, die lekker rustig was.

Opstaan, ontbijten, naar het hunebed dat vlakbij was, spelen, muziek luisteren, lezen, nog even wandelen, tortilla’s eten. Jade leerde ons hoe je avocadostukjes tot saus kunt maken: stop de stukjes in een plastic zakje en dan kneden… Na het eten weer hetzelfde programma als de vorige avond. Julo had intussen meerdere vriendjes gevonden om mee te spelen, die verbleven ook in het Hunehuis.

De derde en laatste dag alweer. Kamers schoonmaken, rugzakken vol eten op en lopen maar. Langs een militair terrein, mooie heidevelden, bossen en tenslotte langs de stadswallen van Steenwijk naar het station. Om zes uur arriveerden we in Den Haag. Het voorleesboek ‘Wolfje’ was uit, het eten nog niet op en we waren allemaal moe en voldaan. Volgend jaar weer?

Claartje

Week van de toekomst

De toekomstweek ligt alweer even achter ons, maar wat hebben we veel gedaan. Robots en steden gebouwd, toekomst-eten geproefd en een klimaatconferentie gehouden waarin het belang van het duurder maken van ongezond eten werd gepromoot.

PO nieuws basisschool

Mee met de boswachter

Mee met de boswachter: We klommen over duinen en hoorden een specht, zagen de zee en hoorden de wind. We deden een spel waarin we zo snel mogelijk dennenappels van de ene naar de andere kant moesten zien te krijgen. Erg leuk en leerzaam allemaal!

Kikkerdril

Ra ra wat is dit? Over 3 maanden weten we het zeker!

First Lego League

10 april doen we mee met de regiofinale van de First Lego League in het Museon.

Indigo heeft een geweldig programma geschreven voor de robot.

Veel succes !

Boksen

Na 4 keer schaatsen gaan we deze periode 4 keer boksen bij boksschool Houwaart in het centrum. In 2 groepen kunnen we ons een uur uitleven in de boksschool. We leren hoe je een goede vuist moet maken, dat je je polsen recht moet houden en doen allerlei (balans)oefeningen.

Fietsexamen

We gingen alvast oefenen voor het fietsexamen dat we gaan doen in mei. Maar eerst doen we in april nog het theorie examen . Daar zijn we ook al druk voor aan het oefenen.

VO nieuws middelbare school

Lessen over relaties en seksualiteit door Centrum 1622

Een verslagje van de tweede les (van vijf) door Roeline:

We gingen van de blinde fase van verliefdheid via het romantische ideaal naar de vechtscheiding. We kregen ook inzicht in de verliefdheid door middel van een opstelling waarbij Tobias en Yasper vrijwilliger waren. Wat gebeurt er met je relaties als er opeens een liefje bijkomt. Dan komt de vriend opeens bij het drumstel te staan. Dat vond de vriend, gespeeld door Tycho, niet zo leuk. Weer veel geleerd. En vergeet je vrienden niet zei Mirjam (van Centrum 1622,die deze lessen geeft) als er een liefje verschijnt.

Om 12.00 uur was er een rondleiding in het nieuwe gebouw waarbij de kelder, die we zeker niet gaan gebruiken, heel aantrekkelijk leek voor feestjes. Nog een half uurtje voor de lunch en dan verder met een dag op de Vrije Ruimte. De Japanse kers staat in bloei. We gaan de goede kant op!

Ondertussen in de les Nederlands …

Het leven is vurrukkukkulluk

 

Deze roman van Remco Campert is 61 jaar geleden voor het eerst gepubliceerd. 61 jaar en nog steeds een tijdloos verhaal: twee jongens en een meisje die een dag met elkaar doorbrengen. De jongens, Boelie en Mees, wedijveren om de aandacht van het meisje Panda. Camperts poëtische taalgebruik is even wennen, maar algauw doorzien de leerlingen ook de humor van zijn schrijfwijze. Ik (Joke Sohl) verheug me op het einddoel, de posterpresentaties van de leerlingen Thomas, Lumen, Tijmen, Rowan, Noortje, Onno, Yasper, Lavie en Bo. In groepjes van drie gaan zij met elkaar aan de slag. We sluiten het project af met de film Het leven is vurrukkulluk uit 2018. Ik houd jullie op de hoogte.

Joke


 

Een sonnet:

Verlies


De dagen worden tweemaals bezet,

Alles gedaan, nogmaals gered,

De macht ebt langzaam weg,

Hoe lang behoudt de kracht zijn zeg.

 

Levenslang strijden kan niemand aan,

Een chronische missie van herziening,

Maar een afwijking is niet begaan,

Waar is een vergelding geoorloofd.

 

Omstandigheden rondom zijn bijtend,

Langzaam breekt alles af

En valt zo ver naar beneden.

 

Maar wie was mijn tegenstander,

Wie heb ik al die tijd bevochten,

Was mijn prestatie van belang?

 

T. Flikweert

En in de les Engels…

Oude afspraken vergaan niet

Het was in de tijd dat alles nog kon, de horizon was een bekende overgang aan het einde van de zee. In die tijd, we spreken over het schooljaar 2018-2019 doen  Kees (15), Andreas (16) en Floris (17) VWO examen Engels. We lezen Carver, Asimov, en Plath . We ploegen door the Europeans van Henry James en Floris waagt zich aan de Mosquito Coast van Paul Theroux.  We dansen op de tafel in juli.  Met de ramen dicht want het is snoeiheet lopen we langs de lijnen van de literatuur. We maken  de afspraak om naar Paagman te gaan voor koffie en taart als het examen gehaald wordt.  En het wordt gehaald.  Sindsdien is echter niet alleen het Engelse curriculum veranderd, helaas geen Carver meer, maar ook  de hele wereld.  Oude afspraken vergaan niet  en in 2022 zitten we in Paagman met warme chocolademelk, slagroom en een tosti met heeeel veel saus. Floris studeert en Kees en Andreas zijn nog maar een paar vakken verwijderd van de wijde wereld.

Kunst & Cultuur

We gingen naar Pluk en het was heel leuk! Van te voren hadden we alle liedjes geleerd zodat we die mee konden zingen. En het was in Amare, wat een mooie zaal was dat!

De Schoolschrijver

Claudia Jong was de schoolschrijver die bij ons op bezoek kwam. In samenwerking met een tekenaar schrijft ze prachtige prentenboeken, die echt niet alleen voor jonge kinderen zijn! Ze leest voor uit ‘De wind en wij’:
 

Voor je kwam

Wist ik niet

Wie je zou zijn

Hoe je eruit zou zien

Hoe je zou klinken, ruiken, bewegen…
 

De leerlingen mogen bedenken hoe het verhaal verder gaat. Want dat is wat (voor)lezen doet: het zet je fantasie aan het werk! Dank je wel, Claudia.

Verjaardagen februari en maart

 • Roine 01-04
 • Zoraida  04-04
 • Inti 04-03
 • Lavie 07-04
 • Rachel 12-04
 • Wu1 5-04
 • Kinda 17-04
 • Manouk 17-04
 • Eline 19-04
 • Dario 21-04
 • Freek 27-04
 • Alex 28-04
 • Bridget 29-04
 • Sjef 29-04

Uit de kringen

 

Leerlingenkring

Alle bestaande afspraken worden opnieuw gecheckt.

Kernkring Onderwijs

In de kernkring onderwijs, die iedere woensdagmiddag overlegt, hebben we besproken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de afspraken die we op De Vrije Ruimte hebben, beter nageleefd kunnen worden. Hiervoor willen we de Bemiddelingskring (BMK) meer en beter gaan gebruiken. Daarom hebben we het volgende besloten:

 • De BMK wordt elke woensdag om 11:15 uur gehouden.
 • De BMK gaat altijd voor een les.
 • In de BMK zitten afgevaardigden uit alle maandagkringen en uit de Kernkring Onderwijs; hiervoor houden we verkiezingen in de maandagkringen en de Kernkring Onderwijs.
 • De BMK bedenkt per afspraak een consequentie in het geval dat iemand zich niet aan de afspraak houdt.
 • Alle leerlingen en begeleiders zetten hun handtekening onder de afspraken.

Begeleiderskring

In de begeleiderskringen van februari en maart hadden we een workshop stilte en een introductie in Visual Thinking Strategies: kijken naar een kunstwerk zonder oordeel, met alleen de vragen: Wat gebeurt hier? Waaraan zie je dat? Wat kunnen we nog meer ontdekken? Inspirerend om zo samen een schilderij te leren kennen. Roeline en Hannelore deden de basistraining Visual Thinking Strategies en haalden hun certificaat. Gefeliciteerd!

Ouderkring

Uitnodiging mini-feestje voor alle ouders van kinderen op DVR!

We kunnen elkaar weer live ontmoeten! En daarom organiseren we op donderdag 21 april om 19:30u een mini-feestje voor alle ouders in het Souterrain. Voel je welkom om te komen voor een drankje, gezelligheid en een goed gesprek.

Graag tot dan!


Melanie stelt zich voor:

Hallo allemaal,

Onlangs ben ik door de leden van de Schoolkring aangewezen als afgevaardigde van de Ouderkring. Dit houdt in dat ik deelneem aan de Schoolkring namens alle ouders die verbonden zijn aan DVR.

Ik draag de stem van de ouders graag mee in het hart van de school en zoek daarom naar een manier om in contact met alle ouders te staan. Omdat op Moodle niet echt interactie plaatsvindt, zal ik binnenkort een Ouderkring appgroep aanmaken voor alle ouders, zodat we met elkaar verbonden kunnen zijn.

Heb je vragen of suggesties met betrekking tot het reilen en zeilen op school, dan kan je het aangeven in die groep en zetten we het op de agenda van de eerstvolgende Ouderkring. Andersom zal ik via deze groep ook documenten delen, zoals een link naar de notulen van de Schoolkring en Ouderkring, en jullie uitnodigen voor de geplande Ouderkringen.

Fijne dag!

 

Melanie Ronkes Agerbeek

Moeder van Jazz

Schoolkring

De Vrije Ruimte had een druk bezochte open middag. Een aantal leerlingen is nu aan het wennen.

Damir, tekendocent, wil graag de school van meer kunst voorzien. Hij heeft ideeën voor de muren, binnen en buiten. De schoolkring is enthousiast: Damir krijgt mandaat om vanuit zijn teken- en kunst-ervaring de kunst in de school te verzorgen. We proberen het geld dat daarvoor nodig is bij elkaar te krijgen, Damir maakt een lijst wat hij nodig is. Damir heeft een contactpersoon bij de schoolkring om grotere projecten te bespreken, dit is Melanie.

We nodigen Damir uit om volgende schoolkring zijn plannen uit te komen leggen zodat we nog enthousiaster worden.

Bestuurskring

Het voormalige BSO-gebouw mogen we tot eind september gratis gebruiken. Daarna moeten we aan de gemeente huur gaan betalen. De wifi is al doorgetrokken daar naar toe en brandalarm wordt ook geregeld.

Levende waarde: verdraagzaamheid

In het kader van het thema Liefde schreven we gedichtjes op een kaart om te versturen naar iemand die we aardig/lief vinden. Deze week hebben we alle kaarten op de bus gedaan.
 

Hoi

Lieve oma

Je bent een

Aardige oma en erg

lief

 

Hallo

Lieve oma

Hoe gaat het?

Wat heb je gedaan?

Kusjes

 

Ik

Ben blij

Ik doe de

Afwas voor ons allebei

Joepie !

 

Lieve opa en oma

Ik houd van jullie allebei

Even veel dat maakt me blij

Fijn dat jullie mijn familie zijn

Agenda februari en maart

 
 • 7 april:
  Blijdorp; Leerlingen van de kringen van Myriam en Claartje gaan naar Blijdorp voor de les ‘Eigen haard is goud waard’: Wat heeft een dier allemaal nodig om een gebied zijn territorium te noemen?
 • 11 april, van 13-14:30 uur:
  Kinderrechtbank voor de kring van Myriam
 • 13 april, van 19:30-21uur:
  Informatie-avond voor geïnteresseerden in De Vrije Ruimte
 • 15 t/m 18 april:
  School gesloten i.v.m. Goede Vrijdag en Pasen
 • 19 april:
  Voorstelling De Sprookjeskoningin, in Amare,  voor de kringen van Myriam en Claartje
 • 21 april:
  Natuurdag Zwerfvuil
 • 22 april:
  Studiedag, school gesloten
 • 7 mei:
  Democratische Scholendag bij LOS in Deurne
 • 23 april t/m 8 mei:
  Meivakantie
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2021,De Vrije Ruimte All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je interesse hebt getoond in De Vrije Ruimte

Ons adres is:
De Vrije Ruimte
Stadhouderslaan 15
2517 HV Den Haag

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Vrije Ruimte · Stadhouderslaan 15 · Den Haag, Zh 2517 HV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp