Copy

Juli 2019

In deze nieuwsbrief: 

 • Welkom en Tot ziens 
 • Van Coachi naar Moodle 
 • Kooklessen 
 • Kunst & Cultuur 
 • Hermanquiz
 • DVR Musical
 • Klein symposium, mensen gezocht! 
 • VO-nieuws: afscheid 18+-ers, workshop sociocratie, wonderkamers 
 • PO-nieuws: Haagse Schoolsport Olympiade, Beachkorfbal 
 • Vanuit de bestuurskring 
 • Schoolkringbesluiten, Levende Waarden, Sociocratie, Agenda juli 
 • De uitnodiging voor het Zomerfeest

De musical was geweldig! Verderop meer hierover.

Stuur door
Deel op Facebook
Tweet

Welkom & Tot ziens

Welkom: Ike (4), Jazz (4), Elva (8), Arnout (15), Jasper (13), Esqua (15) en Maxim (9). We wensen jullie een fijne tijd op De Vrije Ruimte.

Tot ziens: Tja, aan het eind van het schooljaar nemen er altijd mensen afscheid; eindexamens gedaan of naar een andere middelbare school, een verhuizing, een nieuwe baan… Dit jaar zijn het er wel veel! We zullen jullie allemaal missen. Dag leerlingen Anne Sophie, Boen, Brecht, Brechtje, Hendrik, Joos, Jotte, Kate, Luca, Maja, Nila, Quinten, Remus, Robin, Tuana.

Dag ondersteuners Leonard (souterrain) en Sandra (administratie en ICT).

Dag begeleiders Eric (muziek), Jamie (begonnen als stagiair en daarna begeleider basisschool), Jan-Willem (economie), Mike (begeleider basisschool), Renze (wiskunde).

We wensen jullie veel succes met wat jullie gaan doen!

Van Coachi naar Moodle

Zoals sommigen van jullie wellicht al weten, zal De Vrije Ruimte met ingang van komend schooljaar geen gebruik meer maken van Coachi. We gaan overstappen op een moderner en gebruiksvriendelijker systeem. De naam van dit systeem is Moodle. Dit is een open source Learning Management System (LMS) dat door bedrijven, maar ook door scholen gebruikt wordt.

Een groot voordeel ten opzichte van Coachi is, behalve de sterk verbeterde layout, dat we voor De Vrije Ruimte een eigen omgeving hebben, die niet door andere partijen gebruikt zal worden. De AVG was één van de belangrijkste redenen om op zoek te gaan naar een ander systeem. Moodle heeft ingebouwde functionaliteit die het voldoen aan de AVG eenvoudiger maakt, waardoor we op het gebied van bescherming van persoonsgegevens een stap in de goede richting kunnen zetten.

Door de ruime mogelijkheden die Moodle biedt, hebben we geen aanpassingen aan de software hoeven doen om alles (en meer) te kunnen bieden wat we vanuit Coachi gewend waren. Dit betekent dat we eenvoudig met updates mee kunnen gaan, wat de veiligheid van het systeem ten goede komt.

Moodle heeft een Android en iOS app, waardoor het makkelijker wordt om via je smartphone of tablet bijvoorbeeld de jaaragenda, forumberichten en de ontwikkeling van je kind bij te houden.

Waar Moodle ook erg geschikt voor is, is het bijhouden van lesmateriaal. Het is vrij eenvoudig om het materiaal te ordenen in cursussen, zodat deze aangeboden kunnen worden aan leerlingen. Een andere mogelijkheid is om het lesmateriaal te delen met docenten binnen hetzelfde vakgebied.

Op dit moment zijn we druk bezig om alle gegevens vanuit Coachi over te zetten naar Moodle, zodat Moodle in het nieuwe schooljaar klaar is voor gebruik. tegen het eind van de zomervakantie ontvangt iedereen die nu een Coachi-account heeft een bericht met instructies voor het gebruik van Moodle.

We hopen dat alle betrokkenen bij De Vrije Ruimte Moodle met veel plezier zullen gebruiken!

Peter Roemeling, Sandra Rensman 

Kooklessen

Vorige keer werden ze al aangekondigd, de kooklessen van Ayk van de Stadt, chefkok in Greens in the Park. Hij stelde ons niet teleur: “Hoe snijd je een aubergine? Hoe schrap je een wortel? En hoe maak je de lekkerste droge rijst klaar? Met scherpe messen en de juiste kruiden bereiden ze een heerlijk maal. Ayk geeft aanwijzingen. Na afloop ruimen de leerlingkoks de keuken op. "Hoe vonden jullie het gaan?", vraagt Ayk. "Goed!" zeggen ze alledrie. Wij boffen, want vier maandagen hebben we genoten van een heerlijke lunch, met iedere keer weer iets nieuws. Dank je wel Ayk! We hopen van harte dat je nog eens terug wilt komen.

Kunst & Cultuur

Winnend gedicht 

Bij de prijsuitreiking van Kinderen en poëzie is een gedicht van een leerling genomineerd in de top 100 en uitgegeven in een bundel. Tussen alle scholen prijkt nu ook de naam van De Vrije Ruimte; ook als een van de winnende scholen. Dit is het gedicht:

Wiegeliedje

De hoge bomen, ruisend in de wind
De rivier, schijnend in het maanlicht
De kalmte van de volle maan,
Die ons allen gelukkig maakt
Verlicht het bos ’s nachts.
Met als gezelschap de sterren.
Geniet van deze wondermooie avond,
Laat hem jou gelukkig maken
En slaap.
Onder de hoge wolken,
Slaapt iedereen al,
Dus slaap.

Droom van die gouden eekhoorn
Met zijn zilveren staart.
Droom van die mooie wolvenroedel,
Die naar de maan huilt,
En slaap.

Hermanquiz

Om onze vorig jaar overleden geschiedenisdocent Herman Wiekenkamp te eren houden we elk jaar rond zijn verjaardag de Hermanquiz. Tijdens de Hermanquiz beantwoordden leerlingen van alle leeftijden geschiedenisvragen. Ze zijn enthousiast en strijdlustig. Want wat was de prijs? Patat

DVR-musical

Donderdag 4 juli hadden we in theater Merlijn de uitvoering van de musical : "Bende op de camping". Alhoewel het niet altijd over rozen ging en we te kampen hadden met tegenslagen en uitval van diverse mensen om allerlei redenen en we pas die donderdag voor het eerst compleet waren, hebben we toch met zijn allen een fantastische voorstelling neer kunnen zetten voor een uitverkochte zaal. Het was hard werken, er moest van alles overwonnen worden en van tijd tot tijd moesten er brandjes worden geblust, maar we hielden vol en de aanhouder wint, zoals Saartje Sleurhut in het stuk zo mooi zegt. Iedereen die gespeeld heeft, heeft zichzelf overtroffen. Ik ben onder de indruk en heel blij. En hopelijk denken alle kinderen: "Het was het waard". Bij deze wil ik iedereen die meegeholpen heeft enorm bedanken! De foto's zijn van Jelle de Jong en we verheugen ons op de film van Stefan Heijendael.

Myriam Mousset

Klein Symposium, wie helpt?

In het najaar willen we een klein symposium over onderwijsinnovatie organiseren: EDUCATION FOR THE FUTURE. Het doel is om De Vrije Ruimte bekendheid te geven in de Haagse politiek. Ideeën voor het symposium tot nu toe:

 • Sprekers uitnodigen die iets vertellen over nieuwe manieren van onderwijs, bijvoorbeeld: leerkracht van het jaar (Daisy Mertens), Jan Brandsen (filosoof), wethouder, wijzelf;
 • Uitnodigen: besturen, SPPOH, HCO, gemeenteraadsleden, onderwijsmensen
 • Pressrelease organiseren

Heb je zin om hierover mee te denken? Laat het svp weten aan Claartje (claartje@devrijeruimte.org). Dank je wel alvast!

- VO nieuws -

Afscheid 18+ leerlingen

Wat een goede, gezellige en leuke avond was het maandag 1 juli. Vijf leerlingen van het voortgezet onderwijs vervolgen volgend jaar hun weg elders. We waren bij elkaar met de leerlingen en hun ouders, hun mentoren, vakdocenten, en leeftijdgenoten uit hun maandagkring voor een afscheid in kleine kring. Iedereen mocht om de beurt iets vertellen over zijn ervaringen met de leerlingen en zij zelf vertelden wat zij volgend jaar gaan doen. Ontroerend om te horen: “Hier ben ik gelukkig geworden.” “Hier heb ik vrienden voor het leven gemaakt.” “Hier heb ik heel veel geleerd.”
Aan het eind mochten ze twee stenen uitkiezen, een voor in je zak, en een voor thuis. Een groene calciet, die staat voor loslaten, groei en vernieuwing. Maja, Jotte, Robin, Hendrik, Remus, het allerbeste in de volgende fase in jullie leven.

Workshop ‘besluiten nemen met consent’

Aanleiding: Symposium ‘kennis maken’ van onderwijsnetwerk Zuid Holland

Als gevolg van de les sociocratie, zijn Alma, Tycho en Andreas uitgenodigd om Marty te ondersteunen bij haar workshop over sociocratische besluitvorming. De opzet van de middag was uitleg te geven over hoe sociocratie werkt bij ons op school, en hoe het toe te passen bij andere scholen. Teleurgesteld door de opkomst zei een van de geïnteresseerden, aan het begin, dat veel van zijn collega’s af zijn gehaakt doordat andere workshops ze heel erg teleurstelden. Studenten moeten dit en moeten dat, ze mogen niks. Niets vermoedend kwam hij binnen bij een workshop die een andere blik heeft op het onderwijssysteem. Hier mag de leerling namelijk wel zelf bepalen wat hij/zij wil. Na wat uitleg over sociocratie op school, en prachtig het contrast van regulier en sociocratisch onderwijs geïllustreerd te krijgen door Alma, en aan het eind een rondje sociocratische besluitvorming in de praktijk uitgeprobeerd te hebben, denk ik, ondanks de lage opkomst, dat het een geslaagde workshop was die voor herhaling vatbaar is. En natuurlijk hoop ik dat we nog contact gaan hebben met meneer Alex (werkzaam op Jenaplan school en erg geïnteresseerd hoe hij zijn 80 leerlingen meer stem kan geven).

Andreas Boon Alexaki

Wonderkamers

Woensdag 5 juni zou ik met de leerlingen van Poëzie en Dictee 2F naar het Museum Beelden aan Zee gaan, niet om een tentoonstelling te bezichtigen maar de buitenkant, het gebouw. Interessant aan dit gebouw is de omheining, die voor een deel bestaat uit glasplaten met gedichten van bekende Nederlandstalige dichters. Helaas gooide het weer roet in het eten: het regende en het onweerde! Als alternatief zijn we de Wonderkamers in het Gemeentemuseum, onze buren, gaan bezoeken. Door middel van een interactief spel werden Yanna, Alma, Geertje, Amber, Darya, Dechen, Ric, Tycho en Thomas door een deel van de collectie geleid. Zij konden virtueel hun eigen wonderkamer inrichten. Het Museum Beelden aan Zee staat gepland voor onze laatste les van dit schooljaar!

Joke Sohl

- PO nieuws -

Haagse Schoolsport Olympiade 

Wij togen met 10 kinderen tussen 9 en 14 naar het Zuiderpark voor een hele dag sporten. Er stonden heel veel verschillende sporten op het programma zoals: Kin-bal, Unihockey, basketbal, Tjouckbal, Monokorfbal, verspringen, horde lopen, hakobal, flag-football. Het begon met een prachtige voorstelling van de wereldkampioen BMX freestyle, Sietse van Berkel.

Daarna waren wij aan de beurt. We gingen van sport naar sport met wisselend succes. Vooral het korfballen ging goed, maar we hadden dan ook net het scholen toernooi van beachkorfbal achter de rug. Rond 13.00 zakte het team een beetje in en na een paar spellen in de hitte op de atletiekbaan hielden we het rond 14.15 voor gezien. De laatste 2 spellen hebben we opgegeven. Mochten ze het nog eens organiseren dan mag wat ons betreft de dag iets korter. 

Beachkorfbal 

Na 1 clinic beachkorfbal op het strand waren we klaar voor het scholentoernooi. Met zeven kinderen fietsten we op een woensdagmiddag naar de korfbalclub. In de 1e partij moesten we even inkomen. We stonden al snel met 3-0 achter, maar daarna wamen ze terug en na 2 goede doelpunten van Hiermee werd het 3-2. De korte pauze gebruiken we voor een korte teambespreking en het bestuderen van een paar filmpjes. Aandachtspunten: beter verspreiden, aanspeelbaar zijn, je eigen man verdedigen. Dit had meteen resultaat. De 2e partij maakte Rowan al snel het 1e doelpunt en daarna volgende nog vele pogingen, waarvan er nogmaals 3 raak waren. We wonnen met 5-0!. De 3e partij liep alles gesmeerd. Het samenspel en verdedigen liep steeds beter en er werd gewonnen met 2-0.

De 4e partij liep niet zo goed. Dit team kwam van dezelfde school (Vliermeentschool) als onze 1e tegenstander en zij hadden duidelijk veel geoefend. We verloren met 6-0. We werden 3e in de poule en mochten spelen om de plekken 5 en 6. Deze teams waren eerst erg aan elkaar gewaagd, maar wij speelden veel feller en wonnen met 5-3 (na eerst met 2-0 achter gestaan te hebben). Uiteindelijk werden we 5e. De 1e 4 teams kwamen allemaal van de Vliermeentschool, dus wij waren 1e van de rest en kregen allemaal een zonnebril.

- Van het bestuur -

10 jaar Annie!

We willen graag Annie van de Spruit in het zonnetje zetten. Ondanks het feit dat ze al lang met pensioen is, is ze al 10 jaar betrokken bij de school als boekhouder. Dankzij haar nauwkeurige en ijverige werk weten we altijd hoe het er financieel voor staat. Met de groei van het aantal leerlingen is de administratie van de betalingen van ouderbijdragen gegroeid, maar ook de uitgaven voor activiteiten, gebouw, begeleiders, catering, materialen. Annie zorgt ervoor dat alles netjes in de boekhouding staat. We willen haar bedanken voor de enorme inzet!

Secretaris gezocht voor het bestuur van DVR

We zoeken voor het bestuur van de stichting een secretaris. Het bestuur houdt toezicht op De Vrije Ruimte. We kijken naar de formele en zakelijke aspecten. Ook kijken we naar de visie en het onderwijsconcept en houden ons bezig met de continuïteit op de lange termijn.

Lijkt het je leuk om je als bestuurslid in te zetten voor De Vrije Ruimte of ken je iemand die dit zou willen, laat het ons weten. Neem contact op met voorzitter Hans Herlaar (hans.herlaar@devrijeruimte.org, 06-53360010) of penningmeester Richard Rensman (richardrensman@gmail.com, 06-51326297) voor verdere informatie.

Informatieavond 15 mei

Woensdagavond 15 mei heeft de bestuurskring een informatieavond georganiseerd, bedoeld om iedereen op de hoogte te brengen van de stand van zaken. In een halfronde cirkel-opstelling in het souterrain deed Marty de opening van de avond. Daarna presenteerde Hans het Plan DVR 2019-2020 en heeft Richard de financiële situatie van DVR toegelicht.

Met 73 leerlingen draaien we nu financieel positief. We hebben een kleine financiële reserve. We doen ons best om langer in het huidige gebouw te blijven (dit gaat inderdaad door, hoera!). Bekostiging is niet haalbaar en aansluiting bij andere school is niet gelukt. Wat is er nodig om volgend jaar mogelijk te maken? Als we een onderkomen hebben (nu dus weer voor 1 jaar gelukt), de ouderbijdrage blijft wat die nu is, de beloning van personeel op het huidige niveau blijft en het aantal leerlingen gemiddeld 75 is, gaat dat lukken. Voor een langere termijn toekomst is er een geschiktere huisvesting nodig met de daarvoor benodigde financiën. De belangrijkste acties zijn dan ook het vinden van huisvesting en verkrijgen van financiële middelen. Een aantal ideeën, opgedaan tijdens de vorige bijeenkomst, is uitgewerkt en is als presentatie is op Coachi te downloaden onder Schoolkring/Belangrijke documenten.

De werkgroepen

De activiteiten van de werkgroepen Huisvesting, Lobby en De vrienden van DVR, zijn door de deelnemers aan deze werkgroepen toegelicht. Frans heeft de verrichtingen van de huisvestingswerkgroep toegelicht. Deze werkgroep heeft twee opties bekeken. De mogelijkheden worden verder onderzocht. Erwin heeft ons meegenomen in de belevenissen van de lobbygroep, die bij de gemeente Den Haag en enkele politiek partijen de noden van DVR onder de aandacht brengt. Er lopen gesprekken met de gemeente en politiek partijen. Tot slot heeft Laura vol passie de website https://friendsofdvr.com/ gepresenteerd. De oprichting van de deze stichting is rond.

Energie

Over alle onderwerpen is in een positieve en constructieve sfeer met elkaar gesproken. Ook is stilgestaan bij de redenen waarom het moeilijk is voor DVR om een bekostigde school te worden en waarom aansluiting bij een andere school nog niet lukt. Na afloop stonden er drankjes klaar en werd er nog enthousiast verder gediscussieerd. Opvallend was de goede sfeer en positieve houding van veel ouders en begeleiders. Dit geeft de bestuurskring extra energie om de voor ons liggende uitdagingen voortvarend aan te blijven pakken!

Schoolkring besluiten

26 juni 2019

Schermgebruik: Je mag alleen op je scherm in les- of werkverband of om snel even iets te regelen of op te zoeken met een doel. In de kleine pauze (10.00-10.30) mag je ook zonder doel op je scherm. De woonkamer en speelruimte zijn schermvrij behalve voor de notulen tijdens de maandagkring.

De eerste en de laatste week van de vakantie zijn klusweken, zodat we op maandag 2 september fris en fruitig kunnen beginnen.

Levende Waarden

Tijdens het waardenfestival, op vrijdag 23, juni heb ik 12 ouders van leerlingen onderworpen aan een quickscan: persoonlijk leiderschap. En dat in de tuin, in het zonnetje! Een ideale werkplek om persoonlijk leiderschap in kaart te brengen.
De waarde waarbij ik werd neergezet was eerlijkheid. En ik heb de indruk dat ik eerlijke antwoorden kreeg op mijn persoonlijke, en voor sommige confronterende, vragen. De spreekwoordelijk ‘spiegel’ werd voorgehouden middels 18 simpele vragen. Door de antwoorden werd inzichtelijk hoe de ouders zichzelf en de wereld waarderen. En wat de invloed van deze waardering is op hoe ze leiding geven aan hun leven. Ik vond het erg leuk om te doen. Volgend jaar doe ik graag weer mee. Kan je niet wachten en wil je ook een keer, liefst in de zon, een scan maken van jouw persoonlijk leiderschap? Wil je ook eens goed in de spiegel kijken? Let me know: mail@peterroemeling.nl . Ik heb m’n pet al in de hand.
Peter Roemeling

C.O.N.S.E.N.T.

Marty heeft bij Baudy Wiechers de gespreksleiderstraining van de C.O.N.S.E.N.T.-methode gevolgd. Zij heeft hiervan een certificaat gekregen en gaat hierna de trainersopleiding volgen, zodat zij ook trainingen kan geven.

Wil je wat meer weten over sociocratie? Lees eens dit blog van Baudy Wiechers, van wie wij het boek ‘Consent’ aan het begin van het jaar aan alle leerlingen (en hun ouders) hebben uitgedeeld.

Typisch DVR...

Laura, moeder van Dario en gitaardocent, liep door de zijtuin en zag deze leerlingen in een kring zitten. Dit zei ze erover: “I just wanted to share this with you. I am doing my guitar lessons outside as it is nice weather and I see a big group of kids with no teacher sitting in a circle. Everybody is listening to each other respectfully playing a game. I find it so amazing! I think it says a lot about the core things the children learn here.“

Agenda

Nog een paar belangrijke data:

JULI 2019

17 juli: zomerfeest!
(klik op afbeelding of button om de uitnodiging te downloaden)

18 juli: opruimen en schoonmaken

19 juli: Studiedag, school gesloten voor leerlingen

2 september: start nieuwe schooljaar
 

Download de uitnodiging Zomerfeest
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2019 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp