Copy

Oktober 2020

In deze nieuwsbrief:

| Herfst | Welkom en tot ziens | Dag over animisme | PO nieuws - basisschool | VO-nieuws | Kunst & Cultuur | De verdwijnkast | Verjaardagen in november | Vanuit de kringen | Levende waarde: Geluk | Agenda

Herfst

Weer keert het najaar en het najaarsweer … Terwijl de blaadjes vallen, genieten wij binnen van een nieuwe verwarmingsketel, wachten we af hoe lang we nog in dit gebouw kunnen blijven (dat horen we in januari), verwelkomden we nieuwe leerlingen en hadden we veel leuke uitstapjes en activiteiten.

Welkom en tot ziens

Welkom Nina (4 jaar), Mirel (12 jaar), Laila (12 jaar), Karim (17 jaar), Lisanne (18 jaar). We hopen dat jullie een fijne tijd op De Vrije Ruimte zullen hebben!

Dag over animisme

De laatste dag voor de herfstvakantie, op 16 oktober, hadden we onze eerste dag over levensbeschouwing. Een zeer geslaagde dag over misschien wel de oudste religie ter wereld: animisme. Wij wilden dingen doen waarin je kunt ervaren hoe animisten de wereld beleven – in alles zit leven. Films laten zien, verhalen vertellen over oude Chinese religie, Egyptische en Germaanse goden. Voorlezen over gebruiken van de Native Americans. Een Papua-ritueel meemaken waarin de spirits van de natuur worden opgeroepen. Je hand laten beschilderen met henna. Orakelen met vier voorwerpen uit de natuur, dromenvangers maken, natuurverf mengen van bloem, water en een kruid. Prachtig geel, rood en bruin met kurkuma, cacao en paprikapoeder.

PO nieuws
(basisschool)

Gedichtenles

Eerst stelden we ons een plek voor, hoe zag die eruit, welke kleur, waar denk je aan? De woorden samen vormden een gedicht. Daarna bedachten we een voorwerp van vroeger, waar je aan gehecht bent, zoals je knuffel, een telefoon… Hoe ziet die eruit? Hoe voelt die? Wat heeft hij al meegemaakt? Daaruit ontstonden prachtige gedichten.

Les over Handel en Slavernij in het
Nationaal Archief

We bekeken kaarten van vroeger van Suriname en zagen dat er steeds meer en grotere plantages kwamen. Daarna kreeg elk groepje een tablet en een zaklamp om een persoon uit de 17e eeuw te volgen. Een slaaf of een vrouw die trouwde met een VOC-handelaar. Interessant om in hun levens te duiken en erachter te komen wat ze hebben meegemaakt.

Nacht in het poppenhuis in het Kunstmuseum

In twee groepjes kregen we een verhaal over een heel oud poppenhuis in een van de stijlkamers. Het verhaal over een meisje dat bij haar tante op bezoek gaat en die in haar huis een mooi poppenhuis heeft staan. Ze mag kijken en absoluut nergens aankomen! Als ze dit toch doet en een lief klein hondje oppakt breekt zijn staartje af. Van schrik zet ze het hondje terug en het staartje legt ze bovenop een kast. ‘s Nachts als ze in haar hemelbedje ligt komt het poppenhuis tot leven en volgt een groot avontuur dat gelukkig goed af loopt. We hebben het poppenhuis in het echt bekeken, een eigen tekening gemaakt en ook met meubeltjes wat kamers ingericht.

VO nieuws
(middelbare school)

Bezoek aan museum Escher
+ workshop

Heel leuk om met deze groep naar Escher in Het Paleis te gaan!We maakten kennis met het werk van M.C. Escher en met Het Paleis. Ontdekten hoe Escher zijn prenten maakte en hoe hij keek naar de wereld om zich heen. In de workshop konden we zelf ervaren hoe het is om een eigen vlakvulling op papier te tekenen.

Kunst & Cultuur

De verdwijnkast

Kinderen verdwenen en verschenen in de verdwijnkast in de zijtuin. Een mooi verhaal door Maas theater en dans over waarom je af en toe misschien wel eens even wilt verdwijnen. Tijdens de workshop ging het verder daarover: wanneer wil jij je verstoppen? Waarvoor? En stel: dan is er een deur die je open kunt doen, de deur van de verdwijnkast. Waar kom je dan? Jazz en Soul vertelden er samen een over: Ik verstop me voor wie slecht is. Ik ben een draak en spuw vuur, water en ijs. En uit mijn neusgaten komt rook. Ik verstop me voor de drakenjagers. Ik vlieg naar de zon en dan gaat de zon verdoven, want ik spuw water. Ik vecht en ik win, want ik kan hem verslaan. Ik hak zijn kop eraf. Het is een monster. Ik maak verkleedkleren van hem. Helaas ging het vervolg, tijdens het festival De Betovering, niet door. Vanwege corona werd het hele festival afgelast.

Verjaardagen in november

Kees Witte 06-11
Hannelore van Gemeren 07-11
Nour Fathy 08-11
Rixt Siebinga 21-11
Ea Kester 22-11
Ammar Sari 24-11

Allemaal hartelijk gefeliciteerd!

Vanuit de kringen

Vanuit de leerlingenkring

Kleuters mogen meedoen met afwassen. Afwassen doe je in principe vanaf 7 jaar. Volgende week (dat was op 12 oktober) geven Camillo en Andreas op maandag om half 12 en 12 uur een afwascursus, verplicht voor iedereen. Twee weken na de herfstvakantie weer een evaluatie. Mensen die hun eigen bord mee willen nemen mogen dat doen. Bij het afwassen spreek je elkaar aan als iemand niet goed afwast. Afwaswater en theedoeken worden op tijd vervangen

Vanuit de begeleiderskring

• Esqua’s hulphond komt mee naar school
• De gevraagde uitbreiding van het zoekgebied voor een nieuwe locatie voor DVR tot 10- 12 km van de huidige locatie is akkoord.

Vanuit de schoolkring

• Andreas krijgt in de herfstvakantie de sleutel van de school, zodat hij met Micah en Kees fietsen op kan knappen. Op maandag is Myriam er om hem de sleutel te geven en te laten zien hoe je de deur opent. Aan het eind van de dag is zij er om te laten zien hoe je de deur sluit. Op woensdag geeft Andreas de sleutel terug aan Myriam.
• Er komt een sollicitatie voor een zakelijk verantwoordelijke. Marty wil daar graag meer mensen bij. Hoe kunnen we dat doen? Uit elke kring vragen we iemand: Andreas uit de leerlingenkring, Hannelore uit de begeleiderskring, Sjoerd uit de ouderkring.

Vanuit de bestuurskring

Op 5 november bespreekt de bestuurskring de resultaten van de evaluatie-bijeenkomst over het besluitvormingsproces rond de verandering van het schoolgeld. Deze bijeenkomst werd op donderdag 7 oktober gehouden onder leiding van Baudy Wiechers

Levende waarde: Geluk

Een oefening die je kunt doen, uit de stilte-oefeningen van ‘Even stilte AUB’: Fijn Soms maak je iets heel fijns mee, iets waar je blij van wordt. Laat één zo’n herinnering maar bij je bovenkomen…. Waar was je toen? Wat gebeurde er? Zie het maar weer voor je….. Hoe voelde je je toen? Door er weer aan te denken kan dat gevoel weer opkomen. Waar in je lichaam merk je dat gevoel? Soms voel je je heel rustig en ontspannen. Wanneer bijvoorbeeld? Laat maar een moment bij je opkomen dat je je heel rustig en ontspannen voelde…. Waar was je toen? Wat gebeurde er? Zie het maar weer voor je. Waar voel je het in je lichaam dat je heel ontspannen bent? Deze herinnering kun je vaker boven laten komen. Dat helpt je om je weer open en ontspannen van binnen te voelen. Nu mag je weer rustig je ogen open doen. Misschien wil je je even uitrekken. Je bent weer klaar helder wakker.

Agenda

Onderstaand de belangrijke data van oktober en november

NOVEMBER

wo 4
do 5
za 7
wo 11
wo 11
wo 18
wo 18
wo 18
wo 18
wo 18
do 19
za 21
di 24
wo 25
wo 25
wo 25
za 28
Studiedag
Bestuurskring
Sprach Dach
Begeleiderskring
PO/VO kring
Leerlingenkring
Begeleiderskring
PO/VO kring
Informatieavond
Schoolkring
Natuurdag; archeoloog HaagseHapjes
Sprach Dach
Studiedag
Leerlingenkring
Begeleiderskring
PO/VO kring
Sprach Dach
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2020 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2020 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp