Copy

Mei/Juni 2019

In deze nieuwsbrief: 

 • Welkom en Tot ziens 
 • Kickles 
 • Kooklessen 
 • Kunst & Cultuur 
 • VO-nieuws: examens 
 • PO-nieuws: knikkertoernooi, André Kuipers 
 • Schoolkringbesluiten, Levende Waarden, Agenda juni


Een echt college van een echte astronaut: André Kuipers vertelt over de ruimte.

Stuur door
Deel op Facebook
Tweet

Welkom & Tot ziens

Welkom Lucas (12 jaar)!
En welkom Ingrid, als afgevaardigde vanuit ouderkring en welkom Emil, als nieuwe voorzitter van de ouderkring !

Tot ziens Olga, voorzitter van de ouderkring: Olga geeft na 2,5 jaar het stokje door als voorzitter van de ouderkring. Olga heeft alle ouders altijd met veel enthousiasme en betrokkenheid vertegenwoordigd. In die 2,5 jaar zijn er behoorlijk wat stevige agendapunten langsgekomen: wel of geen suiker op tafel, ophaaltijd vervroegd van 16.00 naar 15.15 uur, ouderparticipatie, schoonmaakvoorstellen, een extra week zomervakantie, verhoging ouderbijdrage, schermgebruik. Ook heeft Olga een cursus sociocratie gevolgd bij Karin Vosters, samen met een aantal andere ouders. Het praten in rondjes ging daardoor steeds meer als vanzelfsprekend. Woensdag 22 mei schoof Olga tijdens de afsluitende ronde van de schoolkring aan om afscheid te nemen. Voor de gelegenheid overhandigde ze een prachtig haakwerk in de kleuren van het schoollogo -blauw, groen-, inspiratie: de kringenstructuur! Het hangt voor het raam in de woonkamer. Olga, bedankt, we hopen dat je met je gezin geniet van een tas vol lekkers uit de leerwinkel.
Olga’s afscheid van de schoolkring

Twee jaar lang om de week samen vergadering over het wel en wee van de school. Een school die ik vanaf het allereerste begin heb meegemaakt. En dus ook alle positieve en negatieve zaken. Maar ook ontwikkelingen en struggelingen tot het groter worden, aannames nieuwe leerlingen, dit gebouw als nieuw gebouw, indeling en samenwerking van kringen, schermgebruik, voeding en financiën. Alles passeerde op de een of andere manier de afgelopen twee jaar opnieuw. Met altijd, van velen een positieve blik op de toekomst. Een kritische noot over hoe nu verder, niets gaat hier zomaar. Maar altijd met veel overdenkingen, voor- en tegenargumenten, net zolang tot iedereen consent is, over elke komma en extra toevoeging.
 
De school groeit, wil verhuizen, wil financieel gezond blijven. Ik wens jullie daar heel veel energie, wijsheid en kennis voor. Toen ik twee jaar terug naar de ouderkring kwam met de verkiezingen kwam ik een ouder tegen, met de vraag of ik verkiesbaar was. Het leek mij niet zo handig, mede omdat Robin er ook volop in zat. Terugkijkend ben ik blij dat ik twee jaar intensief op deze manier als ouder heb mogen meedenken en mee beslissen met deze bijzondere school. En samen met Robin in dezelfde kring zorgde zeker voor meer binding met school.
 
Het waren niet de makkelijkste jaren van de schoolkring, soms liepen de gemoederen hoog op. Dan na afloop samen naar huis fietsen, eerst even een ommetje om stoom af te blazen. Een rode draad door de school zijn de kringen, overal en telkens uitleggen hoe het werkt, en er mee werken. Ik heb een kleinigheid gemaakt voor de school (zie foto boven), met kringen die in elkaar grijpen, en wens jullie alle goeds.

Olga

Kickles

Tara, kunstzinnig therapeut, heeft een stukje geschreven over haar lessen aan een groep van negen jongens tussen 10 en 12 jaar. Zij volgt de opleiding om Kick-lessen te geven en probeert met onze groep opdrachten van haar cursus uit. Tijdens de uitwisseling met medestudenten valt op dat het werk waar zij mee terugkomt zo anders (creatiever en vrijer) is dan dat van haar medestudenten, omdat kinderen van De Vrije Ruimte zich echte durven te laten zien in hun werk.

Het is vrijdagmiddag en de leerlingen zijn druk aan het werk tijdens de KICK (Kinderen In Contact met Kunst)-training. Ik zie dat één van de leerlingen niet heel tevreden is. Hij keurt zijn werk af. Meteen reageren de andere kinderen hierop met complimenten: "Jouw werk is uniek zoals het is." en "Ik vind het mooi, omdat het anders is". Als begeleider sta ik trots toe te kijken en geniet van de saamhorigheid in de groep. De leerlingen durven zichzelf te laten zien. Dit komt ook tot uiting in hun schilderijen en tekeningen. Hun fantasie springt van het papier af en gaat echt leven. Hierdoor laten de leerlingen zien dat de verbinding met hun creativiteit sterk is. Deze creativiteit wordt ook ingezet voor het oplossen van problemen tijdens de les. In een veilige en vertrouwde omgeving worden de problemen bespreekbaar gemaakt en komen zij samen tot een oplossing. De saamhorigheid in de groep is hierdoor groot, zij helpen elkaar waar nodig is.

Kooklessen 

Ayk van de Stadt, chefkok in een restaurant vlakbij het Rosarium, komt kookles geven op 17 juni, 24 juni, 1 juli en 8 juli.
 

Oproep Vrienden van DVR

Schrijf mee en deel jouw ervaringen met De Vrije Ruimte.

We hebben succesverhalen nodig, artikelen, citaten, anekdotes …

Elk verhaal over de school dat je wil schrijven kunnen we gebruiken. Of het nu kort of lang is, gaat over jouw ervaring met lesgeven, inspirerende gesprekken, succesverhalen van leerlingen die van andere scholen komen, hoe kinderen leren, DVR in vergelijking met andere scholen, zolang het maar positief is, want zegt Laura: “I will use it for marketing to show and inspire everyone with the transformational work that our school is doing.”

Laura Fraticelli

Kunst & Cultuur

DVR-musical

Bende op de Camping, de musical is in voorbereiding: “We zijn al druk aan het oefenen en het decor krijgt meer en meer vorm. Nog een maand en dan is de voorstelling. Komt allen op 4 juli naar theater Merlijn!”

- VO nieuws -

Examens

Een aantal leerlingen heeft inmiddels centraal schriftelijk eindexamen gedaan in verschillende vakken. Nu het mondelinge examen nog. Heel veel succes allemaal!

- PO nieuws -

Knikkertoernooi

Op 15 mei hebben Camillo, Keiro en Tycho deelgenomen aan de voorronde van het NK knikkertoernooi. Op deze zonovergoten middag verzamelde zich ruim 100 kinderen bij De Wissel school op een steenworp afstand van het Zuiderpark. Na de inschrijving was er tijd om nog wat te oefenen waarna het knikkertoernooi officieel van start ging. Knikkeren is van alle tijden. Het is mooi om te zien hoe verbindend het spel is, zowel bij de kinderen als voor de ouders/begeleiders die zich tussen de spelende jeugd bewoog. Helaas zijn we niet in de prijzen gevallen maar het drietal is voornemens volgend jaar weer deel te nemen. Tot slot een paar weetjes ter lering en vermaak, referentie www.nkknikkeren.nl :

… knikkeren al in de oudheid werd gespeeld door de Romeinse en Egyptische kinderen

… knikkers vroeger werden gemaakt van marmer, hout, steen of klei.

… knikkers sinds 1890 van glas worden gemaakt in Duitsland.

… er in Mexico 15 miljoen knikkers per dag worden gemaakt.

… knikkers van glas het meest worden gebruikt, omdat ze het meest duurzaam zijn.

… er verschillende spelvormen bestaan van het knikkeren.

College van André Kuipers

Onze school, De Vrije Ruimte, is laatst naar een college van André Kuipers geweest. Het was in het Museon. We gingen eerst het museum in voor de tentoonstelling “Reizen in de Ruimte” en daarna konden we de zaal in. Hij vertelde alles over de ruimte, maar ook over: wat ga je doen in de ruimte. Ook moet je allemaal testjes doen, hoe gezond ben je? Fietstraining, ze kijken ook of je misselijk kan worden etc. Wat hij ook vertelde is dat je als astronaut een soort van proefkonijn bent. Hij liet hij filmpjes zien over:

 • Hoe douche je in de ruimte?
 • Hoe drink je in de ruimte?
 • Hoe gaat zo’n koppeling met het ISS?
 • Hoe je slaapt in de ruimte?

En hij vertelde ook dat het heel lang duurt voordat je de ruimte in kan gaan. Je moet ook samen werken met anderen collega’s, zoals iemand uit Rusland. En in het ISS zijn der allemaal verschillende landen met eigen cabines. Allemaal weetjes en het belangrijkste is eigenlijk teamwork, want in de ruimte moet je wel samen werken, omdat je niet zomaar naar de aarde terug kan en als iets niet zo goed meer werkt dan kan je neerstorten. Nou dat was het dan maar weer ik hoop dat het interessant was.
Ric Aygün

Route 8

Drie leerlingen die klaar waren met de basisschoolstof hebben deze periode afgesloten met een officiële eindtoets van Route 8. Maar zij zijn alle drie al een tijd bezig met allerlei VO-vakken, dus ze zijn geleidelijk aan al doorgestroomd. Echte groep 8 leerlingen waren het al niet meer.

Schoolkring besluiten

22 mei 2019

Schermgebruik: Je mag alleen op je scherm in les- of werkverband of om snel even iets te regelen of op te zoeken met een doel. In de kleine pauze (10.00-10.30) mag je ook zonder doel op je scherm. De woonkamer en speelruimte zijn schermvrij behalve voor de notulen tijdens de maandagkring. Deze afspraak gaat in op maandag 27 mei na de maandagkring en wordt geëvalueerd op 26 juni in de schoolkring.

Levende Waarden

Doe mee!
Vrijdag 21 juni 13.00-16.00 uur – Waardenfestival

Al een paar jaar werken we op De Vrije Ruimte met Living Values in Education. Met waardenonderwijs doe je zelfkennis op en krijg je zelfvertrouwen. Je leert reflecteren en je ontwikkelt empathie. Het werken met waarden stelt je in staat om vanuit een persoonlijk evenwicht en gevoel van eigenwaarde om je eigen, unieke plaats in de samenleving in te nemen. Dit jaar hebben 5 waarden centraal gestaan bij leerlingen, ouders en begeleiders van De Vrije Ruimte: vriendschap, eerlijkheid, liefde, verantwoordelijkheid en samenwerking.

Wil jij deze waarden ook ervaren? Kom dan naar de grote tuin van De Vrije Ruimte. Voor €10 kun je aan alle activiteiten meedoen! Met om 13.00 u een spectaculaire openingsact van een van onze oud-leerlingen die laat zien hoe samenwerking tussen 4 circusmensen eruit ziet!

Een kleine greep uit de rest van de activiteiten: een vriendschapsarmbandje maken, in de spiegel kijken en eerlijk zeggen wat je ziet, lief zijn voor je lijf met een workshop massage, samen een kunstwerk of muziekstuk maken, stenen beschilderen, A-lopen, maak je persoonlijke ontwikkelscan en nog veel meer!

De hele middag staan er fruit, rauwkost, pannenkoek en iets te drinken. Verder is de leerwinkel geopend waar je voor €1 allerlei biologische en fairtrade snacks kunt kopen. En natuurlijk onze inspiratiekaartjes, nu ook in het Engels verkrijgbaar!

Stichting Vrienden van De Vrije Ruimte komt die middag met een mooi aanbod voor iedereen. Voor jong en oud een waardevolle middag!

Agenda

Onderstaand de laatste belangrijke data voor komende maand:

JUNI 2019

5 Wo
Scholentoernooi Beachkorfbal

09:00-10:00 Leerlingenkring
14:00-22:00 Oudergesprekken

6 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring
15:30-17:30 Begeleiderskring

10 Ma
2e Pinksterdag, school gesloten

11 Di
Studiedag, school gesloten

12 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
19:30-21:30 Schoolkring

13 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring

14 Vr
Democratische Scholensportdag in Driel17 Ma
15:30-17:30 Begeleiderskring

18 Di
Haagse Schoolsport Olympiade 2019

19 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
14:00-16:00 Schoolkring

20 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring

21 Vr
Waardenfestival; lancering Stichting Vrienden van DVR

26 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
19:30-21:30 Schoolkring

27 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring 15:30-17:30 Begeleiderskring

Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2019 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp