Copy

April 2019

In deze nieuwsbrief: 

 • Welkom 
 • Werkgroep sociocratie
 • Kunst & Cultuur
 • Musical, Treasure Hunt, Talen leren
 • VO-nieuws: Puzzelen; geschiedenislessen
 • PO-nieuws: Techniektoernooi
 • Vanuit de leerlingenkring
 • Vanuit de begeleiderskring
 • Schoolkringbesluiten, Levende Waarden, Agenda mei


Gefeliciteerd! Al deze mensen, vier leerlingen en drie begeleiders, hebben hun EHBO-diploma gehaald. Dank Rianne voor je inspirerende lessen hierover.

Stuur door
Deel op Facebook
Tweet

Welkom 

Welkom Pelle (7 jaar), welkom terug Margareth, die elke woensdag knutselt met de leerlingen.

Sociocratie-werkgroep

In periode 5 komt er meer aandacht voor sociocratie in de school. Er komen lessen waarin je samen leert hoe je een goede gespreksleider kunt worden. De bemiddelingskring wordt onder de loep genomen, om te onderzoeken hoe deze nog beter kan werken. Je kunt het consentspel spelen en zelf een sociocratie-spel maken. Ouders zijn welkom om mee te doen. En misschien heb je zelf nog ideeën voor een sociocratische activiteit!

Kunst & Cultuur

Intern Cultuur Coördinator

Claartje heeft op 10 april het certificaat voor intern cultuur coördinator gekregen. Zij heeft een cultuurplan voor De Vrije Ruimte geschreven. De komende jaren zullen we dit plan ten uitvoer brengen. Dit is wat wij denken dat belangrijk is:

Hoe meer je ziet, leest, hoort, ervaart, hoe meer je weet over kunst, hoe beter je in staat bent om erover na te denken. En ook: hoe meer het voor je kan gaan betekenen. Zo, door de kunst, kun je jezelf leren je kennen. Je komt te weten wie je bent, wat je kan, wat je wilt. En je leert, stapje voor stapje of met sprongen, wat er nodig is om dit bereiken. Precies dit willen wij stimuleren bij de leerlingen op De Vrije Ruimte: Ontdekken wie je bent, wat je wilt en hoe je daar gaat komen. De wereld om je heen verkennen met de mensen die weten hoe ze jou daarbij kunnen helpen. Wij willen daarom op school een cultureel aanbod waarin alle disciplines vertegenwoordigd zijn. Zo kan iedere leerling aan zijn trekken komen. We willen een aanbod dat aansluit bij wat er al is aan activiteiten en vakken. Naar een dansvoorstelling gaan als je net zelf een dans geleerd hebt, bijvoorbeeld. Ook willen we een aanbod dat aansluit bij wat opkomt bij de leerlingen of bij de begeleiders. Als het bij geschiedenis gaat het over Willem van Oranje, plannen wij een bezoek aan het Prinsenhof en de Nieuwe Kerk in Delft.

Bezoek aan Prinsenhof in Delft

Tijdens de geschiedenisles hadden we het over Willem van Oranje. Over zijn leven, zijn opvoeding, zijn idee om mensen zelf te laten kiezen welk geloof ze wilden in plaats van het gedwongen katholicisme van Filips II. En natuurlijk over de plek waar hij werd dood geschoten. Daar gingen we naar toe, met de twee geschiedenisgroepjes van Jamie en van Claartje (acht jongens!). We zagen het gat in de muur, de hellebaarden die Willem moesten beschermen, schilderijen van hem en van zijn kinderen en de stamboom van de koninklijke familie die begon bij Willem van Oranje. Omdat er zoveel te zien was, hadden we geen tijd meer voor een bezoek aan zijn graf, in de Nieuwe Kerk. Dat houden we tegoed voor een volgende keer.

Finding Fien

Over de rode loper naar de première van Finding Fien in Filmhuis Lumen in Delft Zaterdag 13 april. Een bijzondere, geweldige en fantastische dag voor ‘De democratische school voor natuurlijk leren De Vrije Ruimte’. Een echte première van de film ‘Finding Fien’. Bedacht, geschreven en gespeeld door de leerlingen zelf. Samen met enthousiaste ouders en docenten die filmden, licht verzorgden en ook rollen speelden. In een volle bioscoop Lumen in Delft. Wie de film heeft gezien ziet wat voor invloed natuurlijk leren heeft op de kids. Hoe ongedwongen, vrij in hun spel, professioneel en met veel humor de film tot stand is gekomen. Als ouder kun je niet trotser zijn en zo blij dat je eigen kind daar op school zit, waar hij helemaal zichzelf mag zijn. De slogan van de school: ‘onderwijs is niet het vullen van lege emmers, maar het aansteken van een haardvuur’ is hier helemaal waargemaakt. Wauw.
Een ouder

Muziekuitvoering

Op 16 april was er een muziekuitvoering van musici tussen 6 en 14 jaar. Ammar, Brecht, Dario, Kate, Tycho en Zinzy traden op met hun gitaar, Artemisia en Luc met blokfluit en Darya speelde een stukje van Diabelli op haar viool. Het was weer een feestje om te zien met hoeveel plezier en ontspanning er op De Vrije Ruimte muziek gemaakt wordt door zoveel kinderen van alle leeftijden. Want ook de piano's in het theater en het souterrain worden veel bespeeld.
Myriam Mousset

Musical

Save the date! De uitvoering van de musical ‘Bende op de camping’ is op 4 juli in theater Rabarber. We zijn al druk aan het oefenen. Wie kan ons helpen aan bijenverkleedpakjes voor kleuters en verhuisdozen? Bedankt!

Treasure Hunt

In april stond het thema afval centraal. Daarom hebben we met 18 leerlingen (PO en VO) een treasure hunt gehouden op het strand. Met een lunchpakketje en tassen op zak vertrokken we met de bus en fiets naar het strand. Eenmaal op het strand aangekomen en verzameld, begon onze zoektocht naar zwerfafval. We kwamen dingen tegen als dopjes, stukken net, een sok en vooral veel verpakkingen. Na een tocht met veel vondsten was het tijd voor ontspanning en genieten van het eerste zomerweer. Zo werden er bruggen, dijken en zeemeerminnen gemaakt. Het was een middag vol met gezelligheid en samenwerkingen. Samen het strand opruimen en vervolgens zorgen dat de dijk sterk genoeg is om de sokken droog te houden. De volgende dag was het tijd om met de vondsten van het strand een plastic monster te knutselen. Er werden handen, vleugels, spierballen en een hoofd gemaakt. Met dit project hebben we niet alleen het strand schoner gemaakt maar is het monster ook gefotografeerd en naar Greenpeace gestuurd voor hun campagne. Nu kijken of de vervuilers ook bang worden van ons plastic monster.

Jamie Kemp

Talen leren

Er worden volop talen geleerd op school. Leerlingen volgen Engels, Frans, Duits, Chinees, Latijn, Grieks, Spaans, Perzisch en Russisch. Sommige volgen talen voor het staatsexamen, anderen doen dat puur uit nieuwsgierigheid, omdat ze binnenkort op vakantie willen, omdat ze hun wortels in die landen hebben, of omdat ze een familielid hebben die in een van die landen woont.

Er zijn ook leerlingen die zelfstandig een taal oefenen. Je hoort van de één dat hij een zelfstudie Noors aan het proberen is, of spot een andere in de woonkamer die zichzelf het Koreaanse alfabet leert. Na de vakantie gaan we met een groep van vijf leerlingen met Portugees beginnen. We gaan zelfstudie boeken hiervoor gebruiken. Kun je Portugese les geven en vind je het leuk om dat op vrijwillige basis te doen? Dat horen we dan heel graag! :)

Nazly Sedghinejad

- VO nieuws -

Puzzelen!

Op de laatste dag voor de paasvakantie hebben wij gepuzzeld: een andere manier om spelling en nieuwe woorden te leren. De puzzel is een woordzoeker, met als toepasselijk thema ‘Vakantie’. Van links naar rechts, van onder naar boven, diagonaal: je kunt het je nog niet zo gek bedenken, maar de woorden staan er allemaal. Amber, Dechen, Yanna, Geertje, Lenna en Eline gingen ijverig aan de slag. De woordzoeker bleek moeilijker dan verwacht. Maar uiteindelijk had iedereen op tijd de puzzel af. En wie was er als eerste klaar??? Amber! Veel puzzelplezier!

Joke Sohl
 

Bron: De Puzzelcorner Lekker puzzelen voor je plezier; http://www.puzzelcorner.nl/puzzels/woordzoeker-thema-s.html

Geschiedenislessen

Onze nieuwe geschiedenisdocent, Sander Ankerman, complimenteerde de leerlingen met hun inzet tijdens de geschiedenislessen:

Beste leerlingen,

Wat is het plezierig om jullie geschiedenis te geven. Het is genieten om te zien hoe jullie met de lesstof omgaan. Niet alleen hoe jullie het onderwerp benaderen, maar ook mij als persoon. Ja, het is genieten van deze wisselwerking. Hopelijk kan ik net zoals andere collega’s een kleine bijdrage leveren om leergierige en zelfbewuste leerlingen af te leveren. En als docent word ik hier eigenlijk alleen maar completer van. Laten we er een leuk schooljaar van maken.

- PO nieuws -

Techniektoernooi

Op 28 maart hebben we weer meegedaan met het techniektoernooi. De Vrije Ruimte was met 3 teams vertegenwoordigd. Op school is hard gewerkt aan het bouwen van allerlei soorten gebouwen, het maken van een periscoop en het oefenen van geheimschrift en het bedenken en maken van een eigen escaperoom. Helaas is er dit jaar (voor het eerst) niets gewonnen, maar de projecten waren leuk en leerzaam. Het zijn altijd goede projecten om te oefenen met samenwerken, onderzoeken, ontwerpen, reflecteren en presenteren.

De kinderen tot 7 jaar deden mee met de opdracht: "Van tekening tot huis". Op school hebben ze tekeningen gemaakt allerlei soorten huizen, boeken gelezen over huizen, gebouwd met o.a. Kapla, Lego, suikerklontjes, hout en eierdozen. Daarna hebben ze geoefend voor de wedstrijd : Het team maakt 2 groepjes van 2 kinderen. De groepjes gaan met de ruggen naar elkaar toe staan. Eén groepje krijgt een opdrachtkaart met daarop een bouwwerk. Zonder de kaart aan het andere groepje te laten zien, leggen ze uit wat ze op de kaart zien: welke type bouwwerk op de afbeelding staat. Joos, Julo, Manu en Quentin vertegenwoordigden ons bij de wedstrijd. Bij de presentatie moesten ze even op gang komen, maar daarna hebben ze met een rijke fantasie van alles verteld, zelfs dat ze op de maan gingen wonen! De wedstrijd zelf ging goed. Manu stelde veel vragen waar ze op konden letten en het huis zo konden beschrijven. Daarna hadden ze tijd om rond te kijken in het Science Centre Delft.

Ammar, Camillo, Keiro en Tycho zijn onder leiding van Jamie aan de slag gegaan met de opdracht: "Een stiekeme blik". Zij hebben onderzocht hoe spiegels lichtstralen weerkaatsen om daarna vast een prototype te maken van een periscoop. Toen dat gelukt was, konden ze aan een grotere periscoop beginnen. Daarmee konden ze over een deur van 2 meter kijken. De opdracht voor de wedstrijd was als volgt: Het team mag als de tijd start de periscoop boven de muur steken om te onderzoeken welke voorwerpen of afbeeldingen er achter de muur te zien zijn en waar deze zich bevinden. Zodra het team de voorwerpen heeft gevonden en ingetekend op het invulformulier meldt het team dit bij de jury en stopt de tijd. De presentatie ging goed, maar een beetje rommelig omdat de jury met verschillende dingen bezig was. De wedstrijd ging ook goed, mede door goede samenwerking, maar helaas hebben Camillo en Jamie de wedstrijd gemist, omdat de jury niet wilde wachten tot ze terug waren van de wc.

De oudste groep had als opdracht: "De geheime sleutel". We oefenden allerlei soorten geheimtaal, zoals het rozenkruizersgeheimschrift, datumcodering en versleuteling m.b.v. de Caesarschijf. De opdracht was om een ontwerp te maken voor een escaperoom, waarbij encryptie een rol speelt. Dat is gelukt! In tweetallen gingen ze aan de slag om spannende en uitdagende opdrachten te bedenken. Die hebben we allemaal aan elkaar gekoppeld tot een opeenvolging van opdrachten die uiteindelijk leidden tot het kunnen openen van de schatkist met daarin de theatersleutel om de ruimte weer te kunnen verlaten.

Dinsdag 26 maart hebben we het theater ingericht en daarna konden de groepjes erin om om beurten onze codes te kraken. Spannend om te zien of ze eruit komen en of de versleuteling inderdaad klopt. We beleefden een leuke middag. De wedstrijd had twee onderdelen: eerst mocht het team het ontwerp van hun escape room presenteren. Daarna mochten de teams binnen 7 minuten proberen een code te kraken. De presentatie ging heel goed. De jury wist goede vragen te stellen, waardoor het team aangemoedigd werd om te vertellen. De jury vond hun ontwerp 'spectaculair'. Het tweede gedeelte van de wedstrijd (code kraken) was echter teleurstellend. Het was lastig om onder tijdsdruk te werken. Elke minuut die voorbij was, werd geroepen hoeveel tijd er nog over was. Eerst 7, dan 6, dan 5 minuten en verder! Elke keer dat de tijd geroepen werd, werd het team daardoor afgeleid. De spanning stond hoog. Uiteindelijk is het niet gelukt om het op te lossen. We begrepen later dat geen enkel team de codes zelf kon kraken, maar sommige teams kregen een hint en kwamen daardoor een stapje verder.

Myriam Mousset

Van de begeleiders:

Claartje heeft op 24 april een nieuwe heup gekregen. De maand mei blijft ze thuis om te revalideren. In juni komt ze weer naar De Vrije Ruimte.

Schoolkring besluiten

3 april 2019
 • Aanleiding: de leerlingen zijn niet tevreden met het besluit over het schermgebruik op DVR. Besluit dat de schoolkring heeft genomen:
  • Op 22 mei komt de leerlingenkring met een nieuw voorstel naar de schoolkring.
 • Aanleiding is het niet goed functioneren van de huidige schoonmaakregeling. Op DVR maakt elke vrijdag een wisselend groepje van zes ouders het hele pand schoon. Om te zorgen dat dit beter verloopt is het volgende besluit genomen:
  • Verplichte afkoop van €60 bij 1x verzuim te voldoen met een Tikkie® of de eerstvolgende schoonmaakdag inhalen.
  • Afkoop per jaar wordt €250;
  • Plannen per vaste groep i.p.v. per individu
  • Eens per periode of maand (afhankelijk van de te maken begroting) professionele schoonmaak laten komen van het geld van de afkoop.
  • Automatiseren van schoonmaaklijsten per ruimte inclusief digitaal “afvinksysteem” en automatische reminder.
17 april 2019
 • Aanleiding: Pepijn doet nu elke vrijdag naar ieders tevredenheid het souterrain. We willen hem volgend jaar heel graag vijf dagen per week voor de catering. Het besluit is:
  • Pepijn komt fulltime het souterrain runnen in schooljaar 2019-2020.

Levende Waarden

Waardenfestival op 21 juni!

Net als vorig jaar organiseren we ook nu weer een waardenfestival met de vijf waarden die dit jaar centraal hebben gestaan: vriendschap, eerlijkheid, liefde, verantwoordelijkheid, samenwerking. De zijtuin wordt op vrijdag 21 januari tussen 13 en 16 uur omgetoverd tot festivalterrein met veel verschillende activiteiten in het teken van de waardes. Een gedicht maken over vriendschap bijvoorbeeld, of een vriendschapsbandje knopen. ‘Doen, durven of de waarheid’ spelen bij eerlijkheid. Samenwerken bij het maken van een tekening. We hebben al veel ideeën, en kunnen jullie hulp goed gebruiken. Wil je een activiteit begeleiden? Of heb je nog een suggestie voor een activiteit? Laat het weten aan marty@devrijeruimte.org.

Agenda

Onderstaand de laatste belangrijke data voor komende maand:

MEI 2019

6 Ma
Levende waarde: samenwerking
Start eindexamens
16:00-17:00 Begeleiderskring

7 Di
College André Kuipers in het Museon

8 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
Route 8: eindtoets basisonderwijs. Drie leerlingen doen deze toets.
19:00-21:30 Schoolkring

9 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring
19:30-21:30: Bestuurskring

10 Vr
PIZZADAG
16:00-18:00 Bijeenkomst vakdocenten VO

13 Ma
16:00-17:00 Begeleiderskring
19:30-21:30 Ouderkring


15 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
13.00-16.00 voorronde Nederlands kampioenschap knikkeren
12:00-13:00 Crazy Butler 
13:00-16:00 Open middag

16 Do
09.00-10.15 beachkorfbal clinic op ‘t strand
12:15-13:00 Bemiddelingskring

22 Wo
09:00-10:00 Leerlingenkring
14:00-16:00 Begeleiderskring
19:00-21:30 Schoolkring

23 Do
12:15-13:00 Bemiddelingskring

29 Wo Studiedag, school gesloten

30 Do Hemelvaart, school gesloten

Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2019 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp