Copy

Oktober 2019

In deze nieuwsbrief:

(klik op een link om direct naar het artikel te gaan)

Welkom en tot ziens | Kunst & Cultuur | Kunst op Scheveningen | Gedichten schrijven | Sonny Boy | Keuze vervolgopleiding | #PEST | Flessenpost | Huisvesting | Schoolkringbesluiten | Levende waarde | Sociocratie | Agenda
 

Welkom en tot ziens


Welkom Aschi (bijna 4 jaar) en Mia (4 jaar) die nu officieel leerling zijn van De Vrije Ruimte. En welkom Maike (docent economie) en Dorien die op maandag en dinsdag de catering in het souterrain gaat doen.

Kunst & Cultuur 

In oktober gingen we met 19 kinderen tussen 9 en 17 jaar naar de
film Journey to Mecca in het Omniversum. Een mooie film over de reis
van Ibn Battuta naar Mecca. Het verhaal is spannend in beeld gebracht
met hele mooi filmbeelden. Eenmaal aangekomen in Mecca maakten
we kennis met alle rituelen die plaatsvinden tijdens de hadj. En dat zijn
er veel meer dan ik wist. Zoek het maar eens op als je er meer van wilt weten!

Kunst op Scheveningen 

Met twee groepjes leerlingen doen we mee met een wedstrijd vanuit KOP; Kunst Op Scheveningen. De schilderwedstrijd heeft als thema ‘verbinden’. Met een groepje van 4 á 5 leerlingen maak je met elkaar een schilderij op MDF plaat met dit thema. Tara heeft met Tycho, Camillo, Lucas en Isaac een 2D schilderij gemaakt naar aanleiding van een verhaal over verbinding en Hannelore maakte met Yannah, Jade, Elva, Manu en Isra en Heime alsassistent, een 3D schilderij met voorwerpen waarmee de leerlingen zich verbonden voelen. De MDF plaat kregen we van de organisatie en op 18 oktober worden de schilderijen ingeleverd bij Muzee. Iedereen kan ze gaan bewonderen want ze hangen in dit museum van1 november tot 1 december. Dus ga vooral allemaal kijken!! De prijs is een rondleiding door het Mauritshuis. Of we die winnen....dat weten we op 17 november. Jullie lezen het in de volgende nieuwsbrief.

Gedichten schrijven 

Op donderdag 10 oktober kwam Anne Büdgen van het Huis van Gedichten op school met ons gedichten maken. Eerst was ze van 9.00 tot 10.00 met de leerlingen van 4 tot 9 jaar in de speelruimte. De kinderen reageerden op tekeningen en zo ontstond een lang gedicht dat je met elkaar hadden gemaakt. Aan het einde konden ze, terwijl er een heerlijk rustig muziekje op stond, een tekening bij het gedicht maken. Na de koekpauze was het tijd voor de groep van 9 jaar en ouder. Niet iedereen wilde er bij zitten maar de leerlingen die de stap waagden waren daarna zomaar 1,5 uur in stilte aan het werk in de woonkamer. Dit maal maakten ze een gedicht naar aanleiding van verschillende kunstwerken en konden ze ook hierbij een tekening maken. Weer ging een heerlijk rustig muziekje aan en was het voor Tycho en Camillo maar moeilijk om te stoppen. Dank je wel Anne voor herhaling vatbaar!

VO nieuws

Sonny Boy

Samen met Zinzy, Yanna, Geertje, Amber, Dechen, Jeldau en Eline lees ik (Joke Sohl) Sonny Boy van Annejet van der Zijl. In het boek komen thema’s als de Tweede Wereldoorlog en de rol van de vrouw aan . bod. Thema’s die wij nu anno 2019 herdenken: 75 jaar vrede en 100 jaar (vrouwen-)kiesrecht. Ook zijn integratie en discriminatie belangrijke onderwerpen in dit boek. Centraal staan Rika Lans, een krachtige Haagse vrouw en Waldemar Nods, een student uit Suriname. Het waargebeurde verhaal speelt zich voornamelijk af in Scheveningen, gedurende de periode voor en tijdens de oorlog. Annejet van der Zijl gaat het boekenweekgeschenk van 2020 schrijven. Kortom, genoeg redenen om het boek te lezen!

Keuze vervolgopleiding

Als je 19 oktober in het centrum Leiden bent geweest, dan heb je vast een doorlopende stroom gezien van veel tieners met hun ouders erbij. Het was de open dag van de Universiteit Leiden. Op zo’n dag kun je naar lezingen gaan over hoe je een studiekeuze maakt, de studenten en docenten van verschillende faculteiten spreken, naar verhalen luisteren over hoe een bepaalde studierichting vorm krijgt, ter plekke een studiekeuzetest maken, de sfeer proeven, en veel meer. In de lezing over studiekeuze hoorde ik veel handige tips, bijvoorbeeld welke stappen je kunt nemen om een vervolgopleiding te kiezen:

 Oriënteren: ken je mogelijkheden, maar ken ook jezelf.
 Verkennen: bezoek opendagen, lees websites stel vragen.
 Verdiepen: ga naar de meeloopdagen of doe mee aan proefstuderen. Lees de gids, vergelijk. Je kunt ook de studieadviseur bezoeken.
 Beslissen: hak de knoop door, meld je aan.

Op een open dag leer je niet alleen over de toelatingseisen, de sfeer, of de inhoud van een opleiding. Je leert ook technieken en vaardigheden om besluiten te nemen. Je kunt ook met behulp van de testen jezelf beter leren kennen. Wil je meer weten over de komende open dagen op de opleidingsinstituten? Je mentor en de decaan kunnen je meer hierover vertellen.

PO nieuws

#PEST

Eind september gingen we met 8 jongens van 9-12 jaar naar de dansvoorstelling #Pest uitgevoerd door de dansers van De Dutch Don’t Dance Division. Het was een indrukwekkende dansvoorstelling waarin allerlei vormen van pestgedrag te zien waren. aansluitend was er een workshop voor onze groep waarin we hebben nagepraat over de voorstelling (wat viel je op, herken je dingen uit de voorstelling, wat vond je het heftigst) , vertrouwensspelletjes deden, een stukje dans uit de voorstelling leerden, een moment uit de voorstelling uitbeeldden en een gesprek hadden over pesten. Het was een bijzondere middag.

Flessenpost

Vanaf 3 oktober, de start van de kinderboekenweek, borduren we voort op het thema “op reis”. Zo gingen we op maandag 14 oktober met 23 kinderen naar het Zuiderstrand. Met OVen met de fiets. Regenjas aan, lunch mee, heerlijk uitwaaien! ‘s Morgens tijdens de maandagkring hadden we een brief geschreven voor in de fles. Die hebben we vanaf de pier heel ver de zee in gegooid. Nu maar afwachten waar ie terecht komt en wie hem vindt.....

Uit de schoolkring

Huisvesting

De huisvestingskring is nog steeds hard op zoek naar een pand. De kring gaat onderzoeken of het mogelijk is om een stuk grond te kopen waarop we zelf een schoolgebouw neer kunnen zetten.

Schoolkringbesluiten

(2 oktober 2019)
1. De schoolkring gaat per direct over tot eens in de maand vergaderen. In principe elke eerste woensdag van de maand. De ene keer in de avond, de andere keer in de middag.

Levende waarde

De geschilderde boom in de gang is gevuld met uitspraken en tekeningen over vrede:

Sociocratie

Samen met Stijn Kingma, ouder van Manu en opsteller van sociocratisch statuut van De Vrije Ruimte, hebben alle voorzitters van de hoofdkringen (ouderkring, leerlingenkring, begeleiderskring en schoolkring) gekeken wat het betekent om domeinhouder van een kring te zijn. Wat zijn je taken en verantwoordelijkheden? Elke voorzitter denkt nu na of hij domeinhouder van zijn kring wil worden. Dit komt in de volgende schoolkring aan de orde.

Agenda

Onderstaand de belangrijke data van oktober en november

OKTOBER


ma 28  Begeleiderskring
wo 30 Leerlingkring
wo 30 Schoolkring


 

NOVEMBER


vr 1 Pizzadag
ma 4 Begeleiderskring
ma 4 Ouderkring
di 5  Voorstelling DagDonker voor
          PO-ob, in Korzotheater
wo 6 Leerlingkring
do 7 Bestuurskring
ma 11 Begeleiderskring
ma 11 Week van de mediawijsheid
wo 13 Studiedag
wo 13 Informatieavond
do 14 ‘Blij met mij’ in Museum
               Beelden aan Zee voor PO-mb
ma 18 begeleiderskring
wo 30 leerlingkring
do 21 Natuurdag: uilenballen pluizen
ma 25 Begeleiderskring
wo 27 Leerlingkring
wo 27 Schoen zetten
 
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2019 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2019 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp