Copy

Maart 2020

Gek, om een nieuwsbrief te maken in een tijd dat al het nieuws over corona gaat. De scholen zijn sinds twee weken gesloten en we zoeken nieuwe manieren om ons te verhouden tot de werkelijkheid. Handen schudden, een schouderklopje, een arm om iemand heen, dat kan even niet. Handen wassen, afstand houden, in verschillende ruimtes werken, zo moet het dan maar. Een lege school, waar drie keer per week ongeveer drie mensen aanwezig zijn. Soms komt iemand even wat halen en kletsen we op 1,5 meter afstand. Het is stil en saai. We doen ons best om met iedereen contact te houden via app, mail, telefoon, video of een kaartje. Maar we missen het gerommel, gedoe, gelach, lawaai, geschreeuw, stil werken, samen zijn, spelen, leren, leven op De Vrije Ruimte. Hoe gaat het met jullie? We hopen dat het goed gaat en dat jullie gezond blijven! Mocht je ziek zijn; we wensen je beterschap. We hopen dat de zon je goed zal doen en dat je ondanks alles, toch kunt genieten van deze prachtige lente! 

In deze nieuwsbrief vind je vooral nieuws over wat iedereen nu thuis aan het doen is. Hoe ziet jouw dag eruit? Lukt het allemaal? Waar loop je tegenaan? Je leest het hieronder. Met ook nog tips om thuis te doen, mocht je je gaan vervelen.... 
 
Jullie missen vast de boom, waarvan je misschien net de eerste bloesem hebt gezien en die nu in volle bloei staat. Wist je dat er in de straat achter de school nog een prachtige boom staat? Het leek wel of het daaronder had gesneeuwd. Zo kunnen jullie er toch een blik op werpen. En hopelijk kijken jullie thuis uit jullie ramen ook op bloeiende bomen. De lente gaat gewoon door dit jaar! 

Welkom 

Ton Schijven, onze nieuwe docent biologie. Na de voorjaarsvakantie is hij bij ons begonnen en de leerlingen uit de onderbouw van het VO hebben al samen met hem door een microscoop mogen kijken. En welkom Mike van der Bruggen, een allrounder, die uit wil vinden wat hij allemaal op DVR kan doen. 

Wat doe je nu je thuis zit

Ric: Ik kom de tijd prima door. Virtually scouting. Les gaat goed wel jammer van school. 

Yanna: Het voelt heel gek om opeens niet meer naar school te gaan en de hele dag thuis te moeten zitten terwijl het helemaal geen vakantie is. Gelukkig vermaak ik mij prima! 's Avonds lig ik samen met Paula (mijn zusje) op één kamer, dus elke avond vallen we gezellig samen in slaap. De wekker gaat elke ochtend om 7.30 uur en dan begin ik na het ontbijt gelijk met schooldingen zoals; leren voor maatschappijleer, verder uit het boek werken bij Nederlands, leren voor AK en opdrachten maken voor Kunstgeschiedenis. Dat zijn de vakken waar ik op dit moment de meeste aandacht aan geef. Na de lunch vul ik mijn dag in met buiten op het balkon in de zon chillen, mezelf leren carverboarden, in mijn Artjournal werken, gemberthee drinken, knutselen en spelletjes spelen met Paula. Wat ik de laatste dagen ook heel veel doe is brieven sturen naar vriendinnen. We sturen elkaar dan leuke kaartjes met tekeningen en stickers en houden op die manier eigenlijk een soort offline gesprek op afstand:) Genoeg te doen dus! 

Een leerling maakte een mindmap: 

PO nieuws

Hannelore, mentor van de jongste leerlingen: School op afstand. 
Door alle maatregelen rondom het Coronavirus is er nu ik dit schrijf, al 2 weken geen school. Maar gelukkig hebben we toch een beetje school op afstand. Ook met de jongste groep kinderen. Met de ouders heb ik een whatsapp-groep aangemaakt. Iedere doordeweekse ochtend stuur ik een berichtje en stuur ik per mail een idee voor die dag. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld:

Today it is Nationale Boomfeestdag. When open we would plant a tree in the frontgarden of DVR. Sadly we can’t plant it today BUT Maybe all the kids can draw their own fantasy tree in the garden! I’m really curious to see all these trees! 
 
Schrijf je naam met iets uit de natuur, takjes, bloemen, schelpen enzovoorts
In de appgroep komen leuke foto’s, filmpjes, berichtjes en tips van de ouders. Ook heb ik alle ouders gebeld en sommige kinderen even gesproken. Zo is er toch een beetjecontact. Ook ga ik, in navolging van Claartje proberen voorleesfilmpjes te maken.Het gaat over het algemeen goed alhoewel de meeste kinderen het spelen metelkaar wel missen en we nu gaan voelen hoe het is elkaar zo lang niet te zien. Watzullen we blij zijn als dat wel weer mag!!
Claartje: De mentoren houden contact met hun leerlingen via whatsapp; daar krijgen ze iedere dag een nieuwe uitdaging. Wat is het fijn om iedere dag even iets te horen! Hieronder een impressie in beeld van wat iedereen zoal doet. 
 
Myriam stuurt elke dag een rekenpuzzel. Kun jij hem oplossen?

VO nieuws

Geen Centraal Schriftelijk Eindexamen, maar wel staatsexamens voor onze leerlingen: De mondelinge examens worden voor staatsexamenkandidaten afgenomen in juli. Deze mondelinge staatsexamens vervangen de schoolexamens die door het jaar heen in het reguliere onderwijs op school worden afgenomen. Zonder berichtgeving daarover, moeten we er vanuit gaan dat die gewoon doorgaan. Daarom is het belangrijk dat examenleerlingen hun literatuurlijsten en werkstukken zoals afgesproken, gewoon vóór 1 april ingestuurd hebben. Betreffende leerlingen en hun docenten weten hiervan. 
News van het examenfront Mondkapjes, handschoenen, twee meter afstand, handen wassen tot ze ruw zijn. Het zou een creative writing opdracht kunnen zijn. Maar helaas de realiteit haalt soms de verbeelding in. Toch zijn we deze week in de fictie gedoken. De hele week is er heel hard gewerkt aan het vervolmaken van de Engelse samenvattingen. Er zijn dit jaar 5 VWO kandidaten. Op de VWO lijst staan 6 romans, 5 korte verhalen en 5 gedichten. De samenvatting mag maximaal 16 regels bevatten. Dat is een hele klus. De lijst moet voor 1 april worden ingestuurd. Verder wordt er hard gewerkt aan profielwerkstukken, muziek werkstukken, Spaanse lijsten, Nederlandse lijsten etc, Kudos voor de harde werkers! 
Hierbij een aantal zinnen. Wie weet uit welke roman of kort verhaal deze zinnen komen? 

1. The girl closed and then opened her eyes. She pushed her face into the man’s shoulder. She pulled the man closer. “You must be desperate or something,” she said 

2. The snow in the mountains was melting and Bunny had been dead for several weeks before we came to understand the gravity of our situation 

3. There was a table set out under a tree in front of the house, and the March Hare and the Hatter were having tea at it 

4. That’s my Middle West....the street lamps and sleigh bells in the frosty dark...I see now that this has been a story of the West, after all – 

5. MQ-17J paused asked suddenly of his AC-contact, “Can entropy ever be 
reversed?” 

6. And after all the weather was ideal. They could not have had a more perfect day for a garden-party if they had ordered it. 

Keep on reading! 
Hoe houd jij contact met jouw leerlingen? De vakdocenten organiseren op hun eigen manier het contact met hun leerlingen. Hieronder lees je hoe ze dat doen en wat ze tegenkomen: 
Betul, wiskunde: Ik heb alle leerlingen een planner gestuurd met filmpjes over de uitleg van de stof. Zij kunnen dan kijken naar de uitleg en daarna aan de slag gaan met de opdrachten. Via de mail kunnen de leerlingen mij bereiken als zij vragen hebben. 

Casimir, mentor, aardrijkskunde en maatschappijleer: Ik maak gebruik van Jitsi. Heel simpel en handig. Tijdens de maandagkring hebben we ook gebruik gemaakt van Jitsi. Ik geef ongeveer 1 les per dag. Ik houd contact met mijn leerlingen via mail en Jitsi. Hoe ver moet ik actie moet ondernemen om leerlingen te betrekken bij de lessen? Ik zou alle leerlingen kunnen mailen, tegelijkertijd vind ik dat er vanuit leerlingen ook motivatie getoond mag worden. Ze kunnen mij ook een mail sturen als ze behoefte hebben aan online lessen, naast hun zelfstandig thuis werken. Tip! Probeer Jitsi voor het videobellen. Je bent binnen één minuut klaar, er hoeft geen account aangemaakt te worden en je hoeft niks te installeren. https://meet.jit.si/ Druk op deze link, typ iets in bij 'Start a new meeting' en druk op GO. Het videogesprek start dan automatisch, je kan de link van het venster delen om mensen uit te nodigen, ze hoeven dan alleen op die link te klikken. 

Damir, tekenen: Ik heb alleen via instagram een leerling aan en stripdagboekje gezet. De meeste van mijn leerlingen weten wel dat ze zelfstandig en voor zichzelf aan het tekenen kunnen gaan. De discipline leent zich daar juist voor. Dit zouden ze kunnen doen: De vrije tekenaars (de jongste leerlingen): gewoon lekker tekenen en kleuren wanneer je er zin in hebt. De Striptekenaars kunnen aan de slag met een dagboekstrip met datums erbij (elke dag een plaatje); De inhoud is vrij. De gevorderde tekenaars kunnen verder werken aan het menselijke lichaam (onderwerp: het hoofd, alle aspecten mogen ingezoomd onder de loep genomen worden). Duurt de periode veel langer dan 3 weken, dan ga ik zeker aan de slag met bijvoorbeeld YouTube tutorials waar leerlingen naar kunnen kijken en vragen kunnen stellen in de comments. 
Joke, Nederlands: Ik gebruik email. In de mails van deze week heb ik expliciet om een reactie dan wel stand van zaken gevraagd. Dit doe ik één keer per week; Ik houd de frequentie van mijn lessen aan. Iedereen heeft mijn mailadres en telefoonnummer. Ik nodig ze telkens uit om voor hulp enz. contact met mij op te nemen. Vooralsnog houd ik mij aan mail/telefoon vast. Ik vind dat wanneer we een ander kanaal/manier kiezen, dat we dat als school uniform zouden moeten doen. We lopen er natuurlijk nu tegen aan dat de school nauwelijks gedigitaliseerd is. Ik weet niet zeker of leerlingen gewend zijn dagelijks hun mail te checken. Door nu expliciet om een reactie te vragen, hoop ik daar achter te komen. Wellicht is een bericht op moodle aan de ouders/leerlingen een optie? Lees je mail? Met Beterspellen.nl kunnen leerlingen echt wel hun spelling/ woordenschat/ grammatica prima oefenen. Maar ze moeten het natuurlijk wel dagelijks doen. En met het afronden/ inleveren verslag ‘De helaasheid der dingen’ houd ik, zogezegd, de vinger aan de pols. 

Luna, filosofie: Ik gebruik Whatsapp (alle leerlingen zitten samen met mij in een Whatsapp groep met facetime functie) en e-mail voor het inleveren van opdrachten. Ik heb nu het plan om 1 keer per week een opdracht te geven en daar in de loop van de week in kleinere groepjes via facetime over te praten. Aan het einde van de week krijgen alle leerlingen feedback over de 
gemaakte opdracht. Filosofielessen zoals ik deze tot nu toe heb gegeven vonden altijd plaats in gespreksvorm. Dat spontane gesprek is lastiger online. Toch was ik al van plan om met de leerlingen te gaan werken aan het goed formuleren van antwoorden en schrijven van essays en dat gaat juist vrij goed online. 

Maike, economie: Voor de bovenbouwleerlingen (economie) stuur ik aan het begin van de week een weekopdracht die ze thuis kunnen maken en opsturen. Ik kijk het dan na en stuur een terugkoppeling per mail. We kiezen nu stof die goed op afstand te leren is (en minder uitleg vereist) en kunnen daar de komende weken goed mee vooruit. Met de eindexamenleerlingen ga ik een (wekelijkse) teleconference opzetten om de oefententamens te bespreken. 

Nazly, mentor, natuurkunde, wiskunde: Ik was 1 week ziek, gaf 1 week les en ben nu weer een week ziek. Ik gebruik Zoom, Bongo en Whatsapp, en mailopdrachten. Ik vind het prima gaan. Verrassend goed! Wat ik heb geleerd: 
• Ik moet een vast rooster maken voor videolessen. 
• Het liefst zoals het vaste rooster voor de Coronatijd was. 
• Ik moet per vak mailinglijsten van leerlingen hebben om ze makkelijk uit te nodigen. 

Peter, zefkennis: Deze week spreek ik de leerlingen via skype, een gesprek om de lessen ‘zelfkennis’ die ik heb gegeven af te ronden. Daarna willen ze nog van mij meer lessen over persoonlijke ontwikkeling (de denkstijlen uit mijn boek). Dat zal ik doen door een combinatie van Moodle en skypegroepssessies. In Moodle zal ik me verder in verdiepen. En uiteraard goed om dat binnenkort met de DVR ook weer op te pakken lijkt me. 

Robin, scheikunde: Ik begeleid twee leerlingen met scheikunde. We hebben op onze gebruikelijke tijd en dag (dus 1x per week) via jitsi een videosessie gedaan en dat bevalt heel goed. We hebben nu 2 sessies gehad. Ik deel dan mijn laptopscherm zodat zij mijn powerpoint presentatie kunnen zien. Daar kan ik dan ook meteen live notities of opdrachten uitwerken dat zij met mij mee kunnen kijken. Verder spraken we elkaar altijd al regelmatig via whatsapp. Als ze met opdrachten vast zitten laat ik ze een foto maken van de opdracht of hun schrift met uitwerkingen. Eigenlijk gaat het wel prima zo! 

Casimirs maandagkring kwam online bij elkaar. Zo gaat het met hen: 
• Moe, al twee weken met profielwerkstuk bezig en nog lang niet klaar. Nog geen online les gevolgd. Het is best wel zwaar. 
• Voor de eerste keer ziek in 5 jaar. 
• Best wel chill dat ik kan uitslapen. De lessen zijn ook chill. Het gaat allemaal soepel. 
• Fijn om thuis te zitten en een beetje online lessen te volgen. 
• Ziek geweest. Lessen volgen gaat prima, chill om uit te slapen. 
• Ik heb contact met alle leraren. 
• Online lessen zijn oké. Sterkte allemaal! 

Kunst & Cultuur

Een beetje inspiratie voor thuis. Veel musea hebben hun collectie online, of organiseren een virtuele tour door hun zalen. Ik vond twee leuke initiatieven van het Zandvoorts museum en het Zaans museum: Een dagelijks pronkstuk uit het Zandvoorts museum, vol zeegezichten. klik hier voor meer. Zo kun toch een beetje genieten van mooie schilderijen. 

Wil je thuis ook aan de slag? Kijk hier voor de workshop ‘kamerplanten tekenen’ van het Zaans museum Zaanse Schans; ze hebben een speciaal thuismuseum voor je ingericht! 

Roest

Er was een tijd dat iedereen nog naar school ging, dat we met zijn allen in de tram konden stappen en dicht op elkaar in het theater konden zitten. Op maandag 9 maart gingen we met leerlingen tussen de 7 en 12 jaar naar de voorstelling Roest in het Korzotheater. Een liedje met gitaar, woeste dans, een man die rommelde in zijn huis en misschien wel verliefd was op het meisje dat toevallig langs kwam, een jongen die zong. Wat er precies gebeurde was niet altijd duidelijk, maar het ging erom dat je mag zijn wie je bent, ook al wijkt dat misschien wat af van wat ‘normaal’ is. Interessant en indrukwekkend. 

Uit de schoolkring

Huisvesting

Ondanks dat door corona de huisvestingskring niet meer fysiek bij elkaar komt, gaan onze zoektochten en contacten wel door, voornamelijk digitaal en telefonisch. Daar waar mogelijk zullen ook locatiebezoeken doorgaan. Daarbij doen we links en rechts nieuwe contacten op die ons netwerk vergroten en tot nieuwe kansen zouden kunnen leiden. We zijn op dit moment meerdere potentiële nieuwe locaties aan het onderzoeken. Voor de huidige locatie zijn we ons voorstel richting de gemeente verder aan het vormgeven: een wervende tekst en een bouwkundig concept zijn momenteel in de maak. Ook wordt nader onderzocht wat de inbreng van een makelaar voor toegevoegde waarde zou kunnen hebben. 

Businessplan

Ondanks dat door corona de huisvestingskring niet meer fysiek bij elkaar komt, gaan onze zoektochten en contacten wel door, voornamelijk digitaal en telefonisch. Daar waar mogelijk zullen ook locatiebezoeken doorgaan. Daarbij doen we links en rechts nieuwe contacten op die ons netwerk vergroten en tot nieuwe kansen zouden kunnen leiden. We zijn op dit moment meerdere potentiële nieuwe locaties aan het onderzoeken. Voor de huidige locatie zijn we ons voorstel richting de gemeente verder aan het vormgeven: een wervende tekst en een bouwkundig concept zijn momenteel in de maak. Ook wordt nader onderzocht wat de inbreng van een makelaar voor toegevoegde waarde zou kunnen hebben. 

Levende waarde

In deze weken waarin we elkaar niet zien, is het thema ‘Verbondenheid’. Niet voor niets, want juist nu we elkaar niet zien, is het belangrijk te weten dat je er niet alleen voor staat, dat er anderen zijn, medeleerlingen en begeleiders, ouders en vakdocenten die samen ervoor zorgen dat we contact houden met elkaar. Appen, mailen, bellen, zoomen, skypen, kaartjes sturen. Heel fijn om op deze manier toch met elkaar verbonden te zijn! 

Agenda

Onderstaand de belangrijke data van april

Tot en met 6 april is de school gesloten. Wat er daarna door het kabinet zal worden besloten weten we nu nog niet. We hopen dat we weer open kunnen om elkaar live te zien en te spreken. Want dat is toch het allerfijnste! Tot gauw. 


 
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2020 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2020 De Vrije Ruimte, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp