Copy

April 2021

 

In deze nieuwsbrief:

De Middeleeuwen namen bij ons anderhalve week in beslag. Het was fantastisch om te zien hoe sommige kinderen de hele week als ridder verkleed naar school kwamen en helemaal in de Middeleeuwen verkeerden. We deden en zagen veel: Floris-films, kruistochten, we gingen zelf schermen en oude spellen spelen, soep eten en tasjes, zwaarden en schilden maken. En nog veel meer, zoals je hieronder kunt lezen en zien.

Een droevig bericht

Op donderdag 29 april kregen wij het verdrietige bericht dat Joppe Adriaanse, de vader van Yannah en de ex-man van Dymphi Peeters, op Koningsdag, 27 april, is overleden aan een hartstilstand. Joppe was de Minecraft-meester, die elke week op vrijdagmiddag naar school kwam om aan een grote groep enthousiaste leerlingen Minecraftles te geven. "Joppe is er! Joppe is er!" werd er geroepen als hij om half een op zijn fiets aankwam. Hij genoot van de interactie tussen de leerlingen en het fanatisme waarmee ze aan de slag gingen. Hij was betrokken en probeerde iedere keer om zijn lessen nog beter, interessanter en meer toegespitst te maken op de groep die er was. Dank je wel daarvoor Joppe. We wensen Yannah en Dymphi heel veel sterkte met dit grote verlies.

Welkom en tot ziens

Welkom Freek (5), Hailley (9), Tomas (9), fijn dat jullie er zijn!
Tot ziens Lynne, je bent 18 jaar geworden en verlaat De Vrije Ruimte. Succes!

Gezocht:
Nieuwe huisvesting voor DVR

Al sinds we acht jaar geleden in dit pand kwamen, wisten we dat we er ooit uit zouden moeten. Wanneer? Dat weten we nog niet. We hopen dat we hier nog één tot drie jaar kunnen blijven en zo de rust en ruimte hebben om iets nieuws te vinden. Maar we hebben ook besloten dat we – zoals het pand nu is – niet al te lang meer kunnen blijven vanwege de veiligheid, hygiëne en uitstraling. We zijn hierover in gesprek met de gemeente.
 
We willen zo snel mogelijk een nieuw pand, waar we frisse energie krijgen en onze mooie school weer verder kan groeien. We willen jullie, betrokken mensen bij De Vrije Ruimte, vragen om mee te zoeken met ons. Tips en ideeën zijn van harte welkom! 

Waar moet een nieuw pand aan voldoen? We willen tussen de 800 en 1400 m2 binnenruimte en minimaal 300, liefst 500 m2 buitenruimte; het liefst in de buurt van waar we nu zitten, maar als het een prachtig gebouw is dat net iets verder weg ligt, zijn we zeker ook geïnteresseerd. Het hoeft geen ‘schoolgebouw’ te zijn, 2 grote herenhuizen naast elkaar, een kantoorpand, een opgeknapt pakhuis of een omgebouwde fabriek, alles is mogelijk!
 
Dus fiets je ergens langs of vind je op Funda een mooi pand, laat het weten! Binnenkort verschijnt deze boodschap op de website en op Facebook. Deel het en als je iets weet, meld het via ingrid.koster@devrijeruimte.org .
 

Themaweek Middeleeuwen

Van 6 tot en met 14 april hadden we een themaweek over de Middeleeuwen. De lessen sloten zoveel mogelijk aan bij dit thema en daarnaast was er nog van alles te doen. De rekenles ging over het ontstaan van het cijfer ‘nul’ en de komst van de Arabische cijfers naar Europa. We rekenden we met Romeinse cijfers, omdat die ook in de Middeleeuwen nog veel gebruikt werden. Bij gedichtenles schreven kinderen een rondeel met een kroontjespen in een veer op perkament en bezegelden hun document met een zegel.
De ‘hoe is alles ontstaan’ les ging over de ontwikkeling van zwaarden en harnassen en bij de tekenles was er aandacht voor het ontstaan van werktuigen en kon je werktuigen uit die tijd tekenen. De geschiedenisles van Jarno ging over de kruistochten en daarna keken we de film ‘Kruistocht in spijkerbroek’. Tijdens werkbegeleiding kon iedereen werken in een boekje met teksten en vragen over de middeleeuwen, bijvoorbeeld over gilden, straffen en de klassen en standen. Voor de kleuters was er een prinsen en prinsessen doe-boekje.
Sofie gaf een presentatie over de vroege middeleeuwen, Roeline had mooie BBC-documentaires voor de leerlingen Engels en Marty vertoonde de Franse film ‘Les Visiteurs' en begon met het leren van bijbehorende woordjes voor de leerlingen Frans. Ook gaf zij lessen kalligraferen.
Dorien zong tijdens de muziekles een middeleeuws lied. Met Hannelore kon je van alles doen, zoals zelf kaas maken, leren buideltjes maken en armbandjes vilten. Iedere dag aan het eind van de dag keken we een aflevering van  de televisieserie Floris.
Verder gaf Tycho met zijn trainer Alex een clinic schermen, kwam Dorothee van Prae  in Middeleeuwse kleding naar school om kinderen te laten kennismaken met ambachten uit de middeleeuwen, vertelde Gerard (de vader van Mateo) verhalen, bouwden we forten in de tuin, zaagden we zwaarden, beschilderden we schilden en kastelen van wc-rollen, maakten we middeleeuwse soep en nog veel meer.
Op woensdag 14 april sloten we het thema af met een Middeleeuwse dag. Iedereen kwam verkleed naar school. De woonkamer was door de ouders van Imme omgebouwd tot een middeleeuwse ruimte met een tijdmachine voor de deur. Claartje las voor over Koning Arthur en De Ridders van de Ronde Tafel. Buiten kon je oud-Hollandse spelletjes doen en broodjes maken boven het vuur.
Iedereen bedankt voor de inzet en creativiteit. Samen hebben we er een fantastische week van gemaakt!

PO nieuws

We hebben in april weer heel veel leuke dingen gedaan. Natuurlijk de Middeleeuwenweek en naar het heden met proefjes met zeep, water, ballonnen en een mandarijn. Vraag maar na dan kun je het thuis ook leren.
In de speelruimte hebben we kikkervisjes. Ze kwamen als dril maar groeiden al snel. In de meivakantie zorgt Freek voor ze. Benieuwd wanneer ze als echte kikkers de sloot in mogen.
Isra, Jazz, Nina en Soul hebben hun boomklimcertificaat bij Keiro gehaald. Gefeliciteerd! Ook hadden we nog de leskist 'slakken'. We hebben slakken bekeken en getekend met de mooiste huisjes. Bij het zoeken in de tuin vonden we er niet zoveel maar gaatjes branden in hout met het vergrootglas was eigenlijk nog leuker! Er kwamen zelfs vlammetjes vanaf!
En weet je wie er goed moppen en raadsels kan vertellen...
Moppentrommel van Isra:
 1. Hoe noem je een hond zonder poten?
 2. Het is groen en het rijdt over de weg, rara wat is het?
 3. Wat is het toppunt van netheid?
 4. Wat is het toppunt van geduld?
 5. Nog een toppunt van geduld?
 6. Waarom durft een koe niet op het podium?
 En ook eentje van Nina
 • Er zijn 4 piraten maar maar 3 boten, rara hoe moet dat?
De antwoorden vind je helemaal onderaan in deze nieuwsbrief.

VO nieuws

In het teken van de Middeleeuwen, maakten Dechen en Artemisia een samenvatting van Middeleeuwse tafelmanieren. Zouden ze erg verschillen van de onze?
Bij middeleeuwse feesten denken we vaak aan ongemanierdheid en gebrek aan hygiëne, maar dat veranderde  in de twaalfde eeuw. Alle dingen moesten netjes. Uit populaire romans als Walewein en Ferguut, haalden zij adviezen. Er waren wel deugden zoals dat je niet gulzig mocht zijn.

Gesprekken mochten natuurlijk ook niet onbeschaafd zijn: je mocht iemand niet onderbreken of met volle mond praten. Veel mensen vergeten dát als zij dronken zijn, dus daarom deden ze ook matig met alcohol. In de middeleeuwen was de tafelschikking aan sterke regels gebonden. De maatschappij was destijds hiërarchisch. De gasten waren in volgorde van belangrijkheid aan tafel geplaatst.

De bediening bestond uit jongens van adel die zo beleefdheid en respect leerden tonen. Het eten van de middeleeuwers werd gesneden met een mes. Zij aten verder met hun handen. Je moest er dus voor zorgen dat je handen schoon bleven. De adel meende dat beschaafde mensen zich onderscheidden van dieren en de armen met goede tafelmanieren.


Een gedicht van Andreas:

α escuela
 
De geschiedenis wordt telkens herschreven,
naïeve weldoeners van overal,
ondervinden dit bovenal,
En hiermee wordt niet overdreven,
 
de gever van woorden voor feest,
kreeg als de schenker van vuren,
een minder tijd te verduren,
Beide zonder hinder behandeld als beest,
 
Door de vrij gekomen dagen,
door de vrij dierlijke behandeling,
werd in de kleurrijke stof gejagen,
 
Er werd gefluisterd onderling,
misschien wat minder klagen;
Het goddelijke gebeuren maakt het kabaal gering.

Kunst & Cultuur 

RONDEEL
Een echt Middeleeuwse dichtvorm is het rondeel, een gedicht waarin regel 1 precies hetzelfde is als regel 4 en 7, en regel 2 ’t zelfde is als regel 8; zo konden ze het gemakkelijk onthouden en zingend en dansend rondgaan met hun verhalende gedichten. Twee voorbeelden van een rondeel, gemaakt door Keiro (de bieb) en Hailley. (het hondje):
 
DE BIEB
O was ik maar de bieb
Zoveel kennis, zoveel stof
Verhalen in een boek
O, was ik maar de bieb
Zoveel letters, zoveel papier
Overal, ja overal
O, was ik maar de bieb
Zoveel kennis, zoveel stof.

HET HONDJE
O, was ik maar een hondje
Lekker spelen in het bos
Rennen langs de bomen
O, was ik maar een hondje
Graven in het gras
Ik trek aan de wortels
O, was ik maar een hondje
Lekker spelen in het bos
 
TEKENEN is een favoriete bezigheid op DVR. Dat spreekt haast vanzelf, omdat tekenleraar Damir drie dagen per week aanwezig is. Ook buiten deze lessen maken kinderen tekeningen. Deze strip is van VIctor, 11 jaar. Het verhaal bedacht hij samen met Viola.

Wist je dat...

 • Isra en Mia Dario de beste parcours-leraar vinden? En daarom cadeautjes voor hem gingen maken?
 • Zwaardvechten heel cool is?

Verjaardagen mei

Tijmen Flikweert 02-05
Darya van der Lek 02-05
Yanna Roemeling 06-05
Imme Achterkamp 10-05
Victor de Waard 13-05
Nazly Sedghinejad 22-05
Femi Aidoo 25-05
Jarno Huissteden 26-05
Claartje van der Grinten 28-05
Jade Watertor 28-05

Uit de kringen

Schoolkring

Ophaaltijd tussen 14:30 en 15:00 uur
In de begeleiderskring, en vervolgens in de schoolkring, hebben we gesproken over de ophaaltijd. Die is nu tussen half drie en kwart over drie. Omdat ouders vanwege corona de school niet in mogen, en leerlingen en hun begeleiders daarom buiten wachten, is een ophaaltijd van 3 kwartier lang. Daarom willen we de ophaaltijd verkorten. Alle ouders hebben een mail gekregen met daarin de vraag of een kortere ophaaltijd, namelijk tussen 14:30 uur en 15:00, een bezwaar is. Niemand tekende bezwaar aan, wel hebben enkelen aangegeven dat het fijn is om na corona-tijd de ophaaltijd weer tot kwart over drie te laten duren. De schoolkring heeft daarom het volgende besloten:
 
Met ingang van maandag 10 mei 2021 is de ophaaltijd 14.30-15.00 uur voor maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op woensdag is de ophaaltijd 12.00-12.30 uur. Dit zal in ieder geval tot de zomervakantie zo blijven. In de schoolkring van 16 juni wordt het besluit geëvalueerd.

Levende waarde: Samenwerking

Agenda Mei 2021

Onderstaand de belangrijke data van de komende maand
 
         
10 ma Start school; Living Values: vriendschap    
11 di  Ouderkring    
12 wo
Leerlingenkring
Begeleiderskring
Bestuurskring
 
   
13 do Hemelvaart, school gesloten    
14 vr  School gesloten    
         
17 ma Start eindexamenperiode    
         
19 wo Leerlingenkring
Begeleiderskring
Schoolkring
 
   
20 do Natuurdag; wat leeft in de sloot    
         
24 ma Pinkstermaandag, school gesloten    
25 di Studiedag, school gesloten    
26 wo
Leerlingenkring
Open middag, rondleiding op afspraak
   
         
 
Antwoorden op de raadsels van Isra en Nina:
 1. Maakt niet uit, als je hem roept komt ie toch niet.
 2. Een bromkommer
 3. Met mes en vork uit je neus eten
 4. Een vis op de muur tekenen en wachten tot ie weg zwemt
 5. Ondersteboven zitten en wachten tot je sokken uitvallen.
 6. Omdat dan alle koeien in de zaal “boe” zeggen
 • Omdat er nog een flatgebouw bij komt varen.
Stuur door Stuur door
Deel op Facebook Deel op Facebook
Tweet Tweet
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website
Copyright © 2021,De Vrije Ruimte All rights reserved.
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je interesse hebt getoond in De Vrije Ruimte

Ons adres is:
De Vrije Ruimte
Stadhouderslaan 15
2517 HV Den Haag

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list
 
Volg ons op Facebook
Volg ons op Facebook
Volg ons op Twitter
Volg ons op Twitter
Ga naar onze website
Ga naar onze website


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
De Vrije Ruimte · Stadhouderslaan 15 · Den Haag, Zh 2517 HV · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp